Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Viza za Spaniju

51 odgovora na temu

#1 yell

backpacker

• Član
  • Poruka:7

Napisano: 21. Feb 2008 - 00:02

molim vas da pomognete zbunjenom drugaru :)
hoću da idem u Španiju u aprilu, privatno, u posetu... kako je dobijanje španske vize vrlo traumatičan poduhvat, zanima me da li je moguće ići okolnim putem :D

tačnije, zanima me da li je moguće uzeti slovenačku vizu, pa preko Slovenije otići u Španiju. planiram da zaista odem u Sloveniju, doduše na jedan dan :)) a onda da zapalim u Madrid avionom.
drugo - slovenačka viza važi za jedan ulazak. to znači da, ako odem u Španiju, nema više nazad u Sloveniju, nego iz Španije direkt u Beograd, je l tako?
to bi mi zakomplikovalo stvari po pitanju finansija, ali... ako je to jedini način da 100% stignem u Španiju, ok.

pliiiiiz, pomoć!

#2 ja_ns

turista

• Član
  • Poruka:91

Napisano: 21. Feb 2008 - 00:38

Moci ces sa slovenackom Sengen vizom da odes u Spaniju. Samo moras Slovencima predstaviti kako ces ti kod njih boraviti 10 dana, npr. Najbolje je da ti neko iz Slovenije posalje pozivno pismo na toliki period koliko planiras da budes u Sengen zoni.
Jos nesto, broj ulazaka koji ti pise na vizi znaci broj ulazaka u Sengen zonu. Znaci kad jednom stupis u Sengen zonu (tj. u tvom slucaju je Slovenija), mozes ici u sve ostale zemlje potpisnice sporazuma i posle se vratiti u zemlju ulaska i odatle otici u Bg. Nema potrebe da ides iz Spanije za Bg, nego low cost do Ljubljane pa busom u Bg. Od kraja marta se ukidaju pasoske kontrole na aerodromima u novim clanicama Sengena, tako da ti na slovenackom aerodromu nece ni traziti pasos. Samo, moras znati da se moze desiti da te zaustavi pasoska kontrola u Spaniji i pita sta ti radis tu sa slovenackom Sengen vizom (sto nije prekrsaj, jer jedna viza dozvoljava posetu svim clanicama) pa ces morati da imas spreman odgovor.

#3 yell

backpacker

• Član

Napisano: 21. Feb 2008 - 00:55

Pogledaj porukuja_ns @ 20. 02. 2008 - 23:38

Moci ces sa slovenackom Sengen vizom da odes u Spaniju. Samo moras Slovencima predstaviti kako ces ti kod njih boraviti 10 dana, npr. Najbolje je da ti neko iz Slovenije posalje pozivno pismo na toliki period koliko planiras da budes u Sengen zoni.
Jos nesto, broj ulazaka koji ti pise na vizi znaci broj ulazaka u Sengen zonu. Znaci kad jednom stupis u Sengen zonu (tj. u tvom slucaju je Slovenija), mozes ici u sve ostale zemlje potpisnice sporazuma i posle se vratiti u zemlju ulaska i odatle otici u Bg. Nema potrebe da ides iz Spanije za Bg, nego low cost do Ljubljane pa busom u Bg. Od kraja marta se ukidaju pasoske kontrole na aerodromima u novim clanicama Sengena, tako da ti na slovenackom aerodromu nece ni traziti pasos. Samo, moras znati da se moze desiti da te zaustavi pasoska kontrola u Spaniji i pita sta ti radis tu sa slovenackom Sengen vizom (sto nije prekrsaj, jer jedna viza dozvoljava posetu svim clanicama) pa ces morati da imas spreman odgovor.

hvala na ovako brzom odgovoru! :)
pao mi kamen sa srca sad :bez-zuba:
a, vidiš, mene frka ne hvata od Slovenaca koliko od Španaca. imam rodbinu u Sloveniji, tako da pozivno pismo nije problem. samo me panika uhvati kad pomislim da postoji šansa da me Španci nahvataju na aerodromu i - aj ti kući i nema više šengena za tebe :S mislim, otkud ja u Španiji sa slovenačkom vizom?!? mesečarim :bez-zuba:

#4 padabre

putnik

• Član
  • Poruka:154
  • muški

Napisano: 21. Feb 2008 - 01:07

Prema sengenskom sporazumu, sa vizom jedne zemlje clanice mozes da boravis u svim zemljama clanicama, a apliciranje ide po sledecem redosledu:
1-Zemlja koja predstavlja destinaciju-krajnje odrediste ili
2-ukoliko je vise zemalja odredista, onda prva zemlja u koju se ulazi
Sve ove podatke treba predociti prilikom apliciranja.

Drugim recima ako se prilikom apliciranja izjasnis da ides u Sloveniju, pa zatim u Spaniju, onda si sa slovenackom vizom 100% ok.
A ukoliko izvadis slovenacku vizu i prilikom apliciranja ne kazes da ides i u Spaniju, a ipak odes nece ti se tada nista desiti cak i ako te zateknu u Spaniji (pod uslovom da postujes rok vazenja vize), mada su sanse da te kontrolisu vrlo male, skoro zanemarljive, medjutim mozes da imas problema kada budes vadio sledeci put vizu.
Ali ipak mogucnosti da imas problema su u promilima, ako ne napravis neki prekrsaj.

#5 yell

backpacker

• Član

Napisano: 21. Feb 2008 - 01:41

ljudi, divni ste! :)
hvala mnogo!

nije mi samo jasno kakvih problema mogu da imam oko vađenja vize sledeći put... jer, ako me u Španiji nahvataju sa slovenačkim šengenom - aha! šta ćeš ti ovde?! - šta će se desiti? udare neki pečat negde ili me negde uteftere??
i, još jedno pitanjce - negde sam pročitala da Slovenija izdaje šengen od 01.01.2008. da li znate da li je to tačno? jer, ne vredi mi slovenačka viza, nego mi treba šengen...

#6 malaga

backpacker

• Član
  • Poruka:2

Napisano: 21. Feb 2008 - 14:35

Cao,
procitala sam tvoj problem i ja sam imala slican. Posto sam prosle godine aplicirala (u novembru) za spansku vizu mogu da ti prenesem svoje utiske. Imla sam garantno pismo na 3 meseca ali su mi dali vizu na 2 meseca ali vreme vazenja 45 dana i samo jedan ulazak. :tuzni: Mnogo su zahtevni, tako da ako imas bilo koga u nekoj drugoj zemlji sengena, preporucujem ti da zaobices spance. Ja sam trenutno u Spaniji i evo vec drugi put dolazim sa nemackim sengenom. Manje su zahtevni. A kad letis iz Nemacke odmah za Spaniju, oni to ne mogu da znaju jer nema pasoske kontrole izmedju zemalja sengena. I kad odes iz slovenije za spaniju ne bi treblo biti pasoske kontrole.Moj jedini problem je sto mozes da boravis samo 3 meseca u 6 meseci u bilo kojoj zemlji sengena. A meni treba mnogo vise. Za slovence stvarno ne znam ali mislim da su i oni u sengenu tako da ne mogu da imaju svoje vize. Najbolje idi na sajt ambasade i raspitaj se.

#7 yell

backpacker

• Član

Napisano: 21. Feb 2008 - 17:57

hvala još jednom svima...
sad već računam da ću i stići do Španije :) inače sam bila skoro potpuno sigurna da ništa od toga, jer sam htela regularnim putem, preko španske ambasade...

#8 ja_ns

turista

• Član

Napisano: 21. Feb 2008 - 18:37

Sve zemlje koje su pristupile Sengenu 21. decembra su pocele da izdaju sengen vize od 1.1.2008. Ja sam u ponedeljak dobio slovacki sengen, a ta zemlja je pristupila Sengen zoni kada i Slovenija. Dobio sam na 3 nedelje (koliko sam i trazio) a najmanje cu biti u Slovackoj, i bas me briga :D Slovaci su divni koliko malo dokumenata traze, a dobijes vizu koja je validna koliko i spanska/francuska/italijanska,.... za koju treba da se ubijes.

#9 yell

backpacker

• Član

Napisano: 21. Feb 2008 - 21:14

s obzirom na dešavanja u Beogradu, bojim se da su šanse velike da niko neće dobiti nikakvu vizu ni od jedne ambasade :( nadam se da su to samo moje pogrešne procene...

#10 ja_ns

turista

• Član

Napisano: 22. Feb 2008 - 01:24

Onda trazi ipak kod Spanaca posto oni ne podrzavaju novonastalu drzavu i njihovu ambasadu niko nije ni dirao :P

#11 yell

backpacker

• Član

Napisano: 29. Feb 2008 - 01:28

:( i tako, od slovenačke vize ništa... možda jednom i otvore ambasadu, ali ja ne mogu da čekam i pitam se da li će ili neće...

nova ideja je da tražim mađarsku vizu, pa preko Mađarske odem u Španiju. :bez-zuba:
da li je to sve isto kao i za Sloveniju? mislim, logično je da jeste, ali Mađari traže užasno malo papira... nekako, sve ne mogu da poverujem da mi niko neće praviti frku.

i, da li je pametno da navedem u zahtevu za mađarski šengen da ću ići malo do Španije, eventualno još negde po Evropi. računam da mi tako niko ne bi pravio problem. ne bih da se tresem 500 sati dok ne sletim u Madrid, pa u Madridu da doživim srčku kad mi kažu da moram nazad :smorilo:
izvinjavam se ako smaram, ali nikad nisam vadila vizu, a još manje šengen, pa sam sva pogubljena i isprepadana.

pliz pliz, zna li neko nešto?

#12 ja_ns

turista

• Član

Napisano: 29. Feb 2008 - 14:09

U sengenskom sporazumu lepo pise da sa vizom izdatom od strane jedne od potpisnica sporazuma moze da se ide i u ostale zemlje, bez dodatnih viza! Naravno, uvek ti na formularu koji popunjavas stoji da viza nije jedini uslov za ulazak u zemlju i da uvek postoji mogucnost da ti ne bude omogucen ulazak u doticnu zemlju. Ali, nisam jos cuo da su bilo koga vratili. Elem, ako trazis madjarski sengen, najbolje bi bilo da udjes u Madjarsku a odatle gde hoces. Cuo sam da hoce da prave problem kad sa vizom neke zemlje ulazis prvi put u neku drugu zemlju (npr, kada bi sa madjarskom vizom usla direktno iz Srbije u Spaniju), malo iscimaju, ali te puste. Kopnene granice vec ne postoje, a pasoska kontorola se na aerodromima novih clanica Sengena ukida za mesec dana. Znaci, kad udjes u Madjarsku vise nema proveravanja pasosa! Niko nece ni znati gde si ti sve bila! Ako je vec 20 i kusur zemalja potpisalo sporazum u kome stoji da sa vizom jedne od zemalja mozes ici i u ostale, pa valjda se onda i drze toga?! U suprotnom bi bilo "dzaba ste krecili" :D

#13 yell

backpacker

• Član

Napisano: 29. Feb 2008 - 16:13

zlatan si :) hvala ti...

sve je to meni logično, ali nemam pojma kakvi su, posebno Španci... prvi put se petljam sa ovim pa mi frka... :blink:
sređujem mađarsku, pa šta bude :kez:

poz i još jednom hvala mucho :D

#14 fernanda

backpacker

• Član
  • Poruka:33

Napisano: 05. Jun 2008 - 21:44

Fprumaši,
da li neko može da mi kaže da li je tesko izvaditi spansku turisticku vizu?
Cula sam da se trazi prevod dokumenata na engleski, zanima me da li je to tacno???
Hvala vam unapred na pomoci!

#15 Nonamed

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:440
  • muški

Napisano: 05. Jun 2008 - 23:13

Ja sam spansku vizu dobio preko agencije sa kojom sam isao na ekskurziju (Rapsody travel). Rekli su mi da ove godine spanska ambasada nije odbila nikoga.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0