Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Istanbul

29 odgovora na temu

#16 Nikola S.

• Moderator
  • Poruka:15405
  • muški

Napisano: 08. Jan 2008 - 08:08

Pa, dragi moji "turci" - drago mi je da vam je bilo lepo!

:)

#17 ciki

putnik

• Član
  • Poruka:151
  • ženski

Napisano: 08. Jan 2008 - 14:17

TESKO JE NACI NEKOG KOME SE NIJE DOPAO ISTANBUL! IMA NESTO MAGICNO U SEBI!

Ja sam bila pre 3 god. s deckom, preko Argusa, i stvarno nam je bilo extra! Mada sledeci put bih ipak isla avionom, onoliki put je prenaporan. Cini mi se da nije dovoljno ni 10 dana da se vidi sve, i slazem se da je bolje ici sam na izlete, nego preko agencije, deeeru. Koliko je sad Lira?

#18 nacionale

backpacker

• Član
  • Poruka:34

Napisano: 08. Jan 2008 - 15:44

Za jedan evro mozes da dobijes od 1.68 do 1.71 lira, u zavisnosti gde se menjacnica nalazi!
Manja vrednost je obicno u centru i oko ovih znamenitosti dok je u delu gde smo bili smesteni (Aksaraj) 1.70 ili 1.71!!
Inace vreme oko nove godine (ja bio od 29.12.2007-2.1.2008) toplo suncano, vedro, samo je poslednjeg dana malo padala kisa.

#19 Ventimille

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:203
  • muški

Napisano: 08. Jan 2008 - 17:58

Nego, hvala Bogu pa su sproveli denominaciju lire. Ranije su imali one milione i milijarde... da poludish dok izbrojish za zvaku. Sad je jednostavnije. ;)
Vreme je bilo divno, da. :)

#20 Ventimille

iskusni putnik

• Član
  • muški

Napisano: 08. Jan 2008 - 18:20

Pogledaj porukusalsita @ 8. 01. 2008 - 02:52

Obicno se putuje 18h, iz BG smo krenuli u 17.30tamo stigli u 13h, iz Istanbula krenuli u 13h a ovde stigli u 07.30,, verovatno bi stigli i ranije ali u Bugarskoj onaj sneg uzas .... na svakoj granici ostanes bar 2h :(

Meni je ovo treci put da idem u Tursku busem i sta znam ne predstavlja mi problem , citav put prespavam :)

Pazi, ne znam kako ste vi proshli, ali mi smo na bugarsko - turskoj granici zaglavili bash bash. Ukupno 4 sata - shto je van pameti. To kad smo ishli tamo. U povratku malo manje, but still...
To je ujedno i najduze shto sam ikad chekao na nekoj granici.
1,5 sat izlazili iz Bugarske, i 2,5 sata ulazili u Tursku. Neverovatno. Ovo sa bugarskom tranazitnom vizom (sa sve obaveznim osiguranjem da se provezesh kroz BG) me ubija u pojam koliko je glupo i bespotrebno komplikovanje. Ali valjda moraju (EU).
Ne znam, i onda tako... chekate 4 sata da predjete granicu, pasoshe niko ni da pokupi, u medjuvremenu se stvori bugarski bus, nonshalantno se proveze na pochetak reda, turski granichari istog momentu odu u bus da pokupe pasoshe, procedura gotova za 10 minuta, bus proshao. A mi... :angry:

U principu, nije mi uopshte problem da putujem busom... chak i uzivam, lol. Imam onaj jastuchic, zaspim chim sednem. Nije frka. Ali MRZIM da gubim sate i sate na svim tim granicama. Jbt, gde god krenesh iz Srbije, mrcvare te na granici, nebulozno dugo te drze... ma strashno.
Jedan dechko je lepo rekao - trazice nam josh i urinokulturu.
Eto, jedino zato cu gledati da sledeci put idem avionom, skuplje jeste, ali se ne gubi zivce na gluposti. ;)

#21 ninana16

turista

• Član
  • Poruka:67
  • ženski

Napisano: 08. Jan 2008 - 18:39

Pogledaj porukuVentimille @ 8. 01. 2008 - 17:20

Pazi, ne znam kako ste vi proshli, ali mi smo na bugarsko - turskoj granici zaglavili bash bash. Ukupno 4 sata - shto je van pameti.

Vala sto je mnogo mnogo je.Preterali su ga.I eto koliko to oduzima vremena,bez potrebe.

Pogledaj porukuVentimille @ 8. 01. 2008 - 17:20

U principu, nije mi uopshte problem da putujem busom... chak i uzivam, lol. Imam onaj jastuchic, zaspim chim sednem. Eto, jedino zato cu gledati da sledeci put idem avionom, skuplje jeste, ali se ne gubi zivce na gluposti. ;)

I ja skoro sve idem busom po Evropi,kad smo do Lisabona izdrzali,sve je onda lako.Ali nekako mi na tu drugu stranu sama pomisao busom tesko padala.Mada kao sto salsita kaze 18h i nije nesto strasno za izdrzati.Jedino u letnjem periodu bih definitivno gledala avio prevoz.

#22 Roli

kosmopolita

• Moderator
  • Poruka:5052
  • muški

Napisano: 08. Jan 2008 - 20:25

Pogledaj porukuninana16 @ 8. 01. 2008 - 17:39

Mada kao sto salsita kaze 18h i nije nesto strasno za izdrzati.Jedino u letnjem periodu bih definitivno gledala avio prevoz.

Nije ni leti strašno... Ako je bus zglavan... Ja sam letos imao 4 dvadesetočasovna putovanja u busu i bilo je ok... Samo malo nezgodno kada izađeš napolje... :) Volim buseve,ne znam zašto... :)

#23 ElCid

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:290

Napisano: 09. Jan 2008 - 14:25

Javljam se prvi put da bih sa vama podelio neke utiske. Novu 2008. godinu dočekao sam u Istanbulu kao i mnogi od vas i u najmanju ruku bilo je odlično. Bogata kulturno-istorijska riznica,fenomenalan grad,sunčano vreme. Ono na šta bih ja ovom prilikom stavio akcenat je odnos agencije prema putnicima.
Putovao sam preko agencije “Prestige travel” iz Novog Sada. Odseli smo u hotelu “Kecig” koji je bio onako,ne baš kao na internet sajtu al’ dobro moze da prođe. Jedini kontakt sa agencijom je bio prevoz i obezbeđenje hotela. Prvo neprijatno iznenađenje je bilo kada je pola autobusa koje trebalo da bude smešteno u hotelu “Kaya” saznalo da je hotel pun i da ce biti prebačeni u Kayu. Malo neodgovorno,zar ne. Za obilazak grada izabrali smo metodu mapu i plan grada u ruke i put pod noge. Ono što me je u prvu ruku iznenadilo je da su pojedine cene ponuđene za fakultativne izlete i doček Nove Godine sa agencijom bile veće nego prilikom uplate putovanja u Srbiji. Agencija je naplaćivala 30 evra za obilazak Topkapi palate,Aje Sofije,Plave dzamije i hipdroma. Harem u Topkapi palati nije ni posecen kao ni Plava dzamija gde se inače i ne plaća ulaznica,tako da je taj izlet obuhvatio još samo posetu Plavoj dzamiji i hipodromu, mada svi koji su bili u Istanbulu su videli šta taj bivši hipodrom predstavlja. Samostalni obilazak Topkapi palate sa haremom i Aje Sofije inače kotša 30 lira. Pošto je obilazak Dolmabahce palate bio pomeren za poslednji dan još u autobusu je bilo određeno da je za to dovoljno sat vremena. Zbog gužve na ulazu ušlo se nakon pola sata. Mi koji smo u sopstvenoj režiji išli u obilazak ušli smo ranije i nakon obilaska palate hteli smo da posetimo i harem međutim zakasnili smo za grupu. Odustali smo od sledeće grupe i krenuli ka autobusu kad tamo autobus zatvara vrata i kreće bez nas. Trčeći smo ga stigli i jedva ušli. Tada taj takozvani vodič ili vođa puta ,neznam šta je kreće da širi ruke,da se dere na nas i da nas proziva preko razglasa u autobusu okrivljujući nas za kašnjenje i neodgovornost. Utiske o njima ću izneti na samom kraju. Inače na parkingu nas je čekao nepunih 10 minuta. Poseta Dolmabahce palate sa haremom košta 20 lira, a agencija naplaćuje 20 evra. Nakon tog neprijatnog iskustva krenuli smo u obilazak Carigradske patrijaršije gde smo sa nevericom gledali i slušali vodiče ostalih agencija kako svojim putnicima pričaju o ovom zdanju dok se naš vodič nije potrudio da nauči ni pet rečenica. O dočeku Nove Godine na brodu neću ni trošiti reči. Satnica polaska na doček se stalno menjala a gosti nisu ni bili obaveštavani. Tako se desilo da neki nisu ni otišli na doček, a oni koji su pozvali vodiča na telefon su bili izvređani. Vodiči su posebna priča. Vodič u mom autobusu je bio Ivica, a sa drugim autobusom je putovao vlasnik agencije Željko. Ivica nam se tokom puta nije ni obraćao, a prilikom ulaska u Tursku i Istanbul nije nam rekao ni najosnovnije podatke npr. o lokalnom vremenu. Obaveštenja u hotelu ili nisu ni bila ili su bila veoma štura, svoj broj mobilnog telefona je dao nakon 2 dana,satnica polaska na izlete i doček su se menjali svaki čas. Njemu je bilo najbitnije da su mu devojka i drugari koji su pošli sa njim na sigurnom i da im je super. Čak mi je na kraju i rekao da on i nije vodič. Možda je sebi dao za pravo da vodi grupu u Istanbul pošto je letos bio na moru u Turskoj. Da ne pominjemo to što nije imao hrabrosti da izađe iz autobusa kad smo stigli u Srbiju. A Željko,taj vlasnik agencije,kao da je nekako ostao zarobljen u 90-im sa svim svojim manirima i kućnim vaspitanjem. Sve mi se čini da su ovu agenciju osnovali drugari koji žele malo da putuju po svetu. Agencija brine o svojim putnicima,nema šta.
I tako,sve sem toga je bilo odlično. Istanbul je grad gde bih sigurno mogao živeti. Nek nama požive ovakve banana agencije i mi putnici koji više nikad nećemo putovati sa njima.

#24 Ventimille

iskusni putnik

• Član
  • muški

Napisano: 09. Jan 2008 - 15:15

A ja mislio da su vodichi Halo tursa bili loshi, lol (ne loshi, shalim se. Bili su fini, ali ne preterano informativni).
Kobrior, ne znam na koju foru su vam naplacivali 30 eur za Topkapi, Aja Sofiju, Plavu dzamiju, Hipodrom, kad se zna da se placa samo Topkapi i Aja Sofija. Mi smo agenciji placali po 10 eur, a na licu mesta je - chini mi se 10YTL.
Vodich vam je rekao da je za Dolmabahche 1 sat dovoljno? LOL. Nema shanse. Samo tura kroz administrativnu zgradu traje 1,5 sat. Posle josh 40ak minuta u zgradi Harema. U medjuvremenu se cheka nekih 5 - 10 minuta da se Harem otvori (valjda pushtaju na svakih sat vremena). Josh ako obilazite ostale delove Dolmabahche... treba najmanje 3 sata. Vodich vam je stvarno bio... 'profi'. :huh:
Srecom, Istanbul je takav da cesh se lepo provesti, chak i ako agencija omane. ;)

#25 salsita

svetski putnik

• Član
  • Poruka:2279
  • ženski

Napisano: 09. Jan 2008 - 18:16

Kobrior pa mi smo bili u isto vreme u istom hotelu :)

Jao pa ti si bio u onoj grupi gde su svi poludeli... kao vodic je obavestio par ljudi da obilazak ne pocinje u 09h nego u 12h ... :) uzas

#26 ElCid

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:290

Napisano: 10. Jan 2008 - 10:45

Da,ja sam u bio u toj grupi gde su svi ludeli :angry: . A da fora bude još veća obilazak Aje Sofije i Topkapi Palate prvobitno je bio zakazan za 8 ujutru,pa u 9 da bi se na kraju otišlo u 12 sati i to sve nakon putovanja od skoro 24 časa do Istanbula. Formiranje cenovnika je njihova lična odluka,valjda,vodeći se računicom koliko će zaraditi. Kažem vam,sve je mnogo jeftinije ako se opredelite za samostalne obilaske. Još ako imate neke legitimacije poput novinarskih,slikarskih,ma bilo kakvih..ulaz vam je ili besplatan ili plaćate neku mizeriju od cene :D A tako možete videti nešto što nije u programu agencije..Galata Tower,Cisternu i još puno toga šta. Istanbul svakako ima sta da ponudi.
Osnovi motiv kod agencije treba da bude da se putnik oseća ugodno i prijatno tokom putovanja i da na kraju opet svoje poverenje ponudi njima..a i novac. Nema ništa gore od loše reklame.
Ah da,umalo i da zaboravim da je agencija imala i svoje svetle trenutke..svako je dobio po poklon..upaljač,hemijsku olovku i po jedan 7 days da nam ne padne šećer u toku vožnje :rolleyes:

#27 Uros1982

putnik

• Član
  • Poruka:162
  • muški

Napisano: 10. Jan 2008 - 15:27

Iskupili se ljudi...7days... <_<

#28 Ventimille

iskusni putnik

• Član
  • muški

Napisano: 10. Jan 2008 - 19:04

Pogledaj porukukobrior @ 10. 01. 2008 - 09:45

svako je dobio po poklon..upaljač,hemijsku olovku i po jedan 7 days da nam ne padne šećer u toku vožnje :rolleyes:

Dobro, mi nismo dobili ni program putovanja. ;)
Ali da ne zakeram.
Chujem da JUNGLETRIBE svakom putniku da po chashicu rakije. :D

Slazem se da agencije deru za posete Aja Sofiji i Topkapiju. Oprez. :D
U Dolmabahche i na Galata Tower smo drug i ja otishli sami, jer nije ni postojala mogucnost grupne posete preko agencije (shto je stvarno shteta, jer bi se ljudi odushevili, ali jbg.)

#29 Tasha:)

backpacker

• Član
  • Poruka:20

Napisano: 12. Apr 2008 - 21:57

Zanima me kakva je situacija u Istanbulu sto se tice izlazaka uvece? Sto se Egipta tice razbila sam sve predrasude i mislim da je prilicno bezbedno, nismo imali nikakve neprijatnosti iako su nas upozoravali. E sad opet ista prica, kao do 21h bi trebalo da si u hotelu, nakon tog vremena nije bezbedno...pa me zanimaju vasa iskustva...

#30 Jelena- Beograd

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:242
  • ženski

Napisano: 16. Aug 2009 - 02:44

Za mene je Istanbul grad snova u koji cu se sto pre vratiti. I ako sam putovala pre 4 mseca utisci su jako svezi. Putovala sam preko ``Argusa`` i nemam reci kojima bi ih nahvalila. Dobri autobusi, vozaci, vodic SAVRSEN, smestaj vise nego dobar, izleti fantasticni kao i organizacija. Vreme koje smo tamo proveli smo maksimalno iskoristili. Isla sam an sve izlete koje smo imali u programu. Obavezno otici u Dolmabahce palatu i Aja Sofiju. Dobro je videti i Topkapi ali nije neophodno ako ste bas u stisci sa vremenom. Tursko vece u klubu Istanbulin je OBAVEZNO jer je savrseno (osvojile smo medalje moja drugarica i ja). Krstarenja ne volim ali ej bilo fantasticno cuti da se u odredjenom trenutku nalazis izmedju dva kontinenta a meni je tada pogodila i amorova strela. Vodili su nas i Vaseljensku patrijarsiju sto je poseban dogadja za vernike. Setajte gradom... Ja ni nocu nisam osetila da nije bezbedan. Volim potez od Taksiam preko Sultanahmeta pa sve do Aksareja gde je bio nas hotel. Idem opet sledeceg aprila ali kod svog turskog drugara.
Ako Vas nesto zanima, pitajte, ``sveza sam``...

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0