Ima par nekih sela u vrhu Homolja, udaljenih oko 8-10 km od prve civilizacije. Sada cu ja vama postaviti pitanje ono na koje ja nisam znao da odgvorim posle samo jedne popijene kafe kod baba Stevke po dolasku u selo.
Pesacanje dakle 8 km od autobuske stanice u sred klisure, negde na 3.km pocinje zavojni put prema vrhu planine a onda ulazak u sumu kao u kucu realne strave i uzasa. Posle oko 2 sata pesacenja stize se u selo u kome zive,ko drugi?, do Vlasi. Niko drugi. U selu nema struje, voda se pije sa obliznjeg izvora LEDENE vode i svi su vrlo gostoprimljivi, ali tek kada uspete da se sporazumete sa njima (Naso srpsko jeziko). Posle pola sata price sa pomenutom baba Stevkom budete pozvani na kafu, naravno:D Kafa u planini??? Baba odbija da kaze sta je to od cega se kuva ista, ali kafa nije sigurno iako ima jako slican ukus i pitka je.
Poziva vas da prespavate tokom ispijanja "kafice" , a pritom sve vreme vas prska nekom vodom i govori nesto na vlaskom, a onda u ruhu popularne vlaske magije otpocinje prezentaciju svojih "moci", tako da vas ne moze iznenaditi cak da vidite kako iz prevrnute soljice iz koje ste pili kafu, posle njene 2 recenice izadje crna glista i nestane pred vasim ocima. Spooky?? :(
U trenutku pozelite da ste u svom toplom domu, zar ne? Ali ne mozete jer autobus kroz planincine ide samo jedan dnevno. Pocinje da pada mrak, iako ste iz BG-a (npr.) krenuli u 4 ujutru. U svemu tomu cujete vriske u selu, vise nalik na neke zivotinje, ali vas baba gura napolje, a u okolini (selo ima 5 kuca i nijednog jedinog muskarca) vidite babe koje se drze za ruke i vrte glavom kao crnacka plemena koja prizivaju Bogove. Ja tada nisam znao za sebe kao i drustvo koje je bilo sa mnom. Onda se pojavi jedna od njih i na cistom srpskom vam kaze da ne treba da se plasite jer je to u stvari vlaska dobrodoslica.
Koja bre dobrodoslica kad vam se strah navukao u kosti i imate zelju da potrcite glavom bez obzira u stilu "bezhte noge-posratju vas".
Ok, ovde stajem. Ima neko zainteresovan?
Dzoni