Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Viza za Austriju

23 odgovora na temu

#1 Alexia

svetski putnik

• Član
  • Poruka:618
  • ženski

Napisano: 17. Dec 2007 - 22:37

Kakva su Vam isustva sa ovom vizom? Treba da zakazem u ambasadi, putujem sluzbeno. Kazu da je vec za sredinu januara zakazivanje. Idem krajem januara.
Neka pitanja iz formulara su mi nejasna. Npr. Ako ne boravite stalno u zemlji porekla imate li dozvolu da se vratite?
A sta je zemlja porekla meni, Bosna? Tamo sam rodjena, zivim dugo u Bg, srpski pasos.

Onda...Druge vize izdate tokom 3 godine i rok vazenja.?..Nemam sengen ni jedan...Sve su to kolektivne vize bile za turisticka putovanja preko agencije...Ne traze valjda to?

Idem busom? Sta sa tranzitnim vizama?

#2 Ventimille

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:203
  • muški

Napisano: 18. Dec 2007 - 00:16

Alexia @ 17. 12. 2007 - 21:37

Kakva su Vam isustva sa ovom vizom? Treba da zakazem u ambasadi, putujem sluzbeno. Kazu da je vec za sredinu januara zakazivanje. Idem krajem januara.
Neka pitanja iz formulara su mi nejasna. Npr. Ako ne boravite stalno u zemlji porekla imate li dozvolu da se vratite?
A sta je zemlja porekla meni, Bosna? Tamo sam rodjena, zivim dugo u Bg, srpski pasos.

Onda...Druge vize izdate tokom 3 godine i rok vazenja.?..Nemam sengen ni jedan...Sve su to kolektivne vize bile za turisticka putovanja preko agencije...Ne traze valjda to?

Idem busom? Sta sa tranzitnim vizama?

Hm, evo kako bih ja uradio:

1.) Prvo bih nazvao konzularno odeljenje da pitam sve shto mi nije jasno. Mozda su neljubazni i shturi, ali ti imash pravo da pitash shta te zanima, a oni postoje da ti to razjasne.
2.) Chim imash SRB pasosh, znachi da imash i drzavljanstvo i prebivalishte u Srbiji (LK)? Mozesh napisati da ti je Srbija zemlja porekla, ali mislim da to nije ni bitno.
3.) Ako si putovala u Shengen zemlje, navedi sve te posete. I grupne vize su vize. Znam da ljudi pishu sve.
4.) Ne bi trebalo da ti traze tranzitne vize, jer od 21.12. i Slovenija i Madjarska su u Shengenu, a kroz Hrvatsku ti ne treba viza (ako idesh tim pravcem).
5.) Dobro proveri da li je sredina januara kasno za zakazivanje. Znachilo bi da imash max 2 nedelje (10 radnih dana?) za vizu. Chitao sam da, na primer, u nemachkoj ambasadi dosta dugo traje provera dokumenata i da nikad ne zavrshe za 5 radnih dana. Ne znam kako to funkcionishe sa Austrijancima.

#3 zarzuela

backpacker

• Član
  • Poruka:46

Napisano: 18. Dec 2007 - 16:43

Ja sam se vratila iz Austrije pre 2 nedelje, ustvari htela sam da kažem skoro sam vadila vizu. :rolleyes:
Zakaži odmah, ja sam zakazala 1. ili 2. oktobra za 7.novembar, ali možeš pri zakazivanju i da objasniš kad putuješ pa mogu nešto ranije da te stave (ali pazi samo nešto ranije!). Kad zoveš imaj pri sebi pasoš jer će ti tražiti broj (bez njega zakazivanje ne važi!). Poslovnu vizu rade 3 radna dana (vodi računa o praznicima, i njihovim i našim), za turističku ne znam tačno, valjda 7.
Ja u formularu ne popunjavam grupne vize koje sam imala, već samo one iz pasoša, mada pretpostavljam da nije višak napisati. Ja sam imala prethodno Šengen vize, ali sam i na zadnjoj strani pasoša imala i odbijenicu za Austriju (u stvari imam je i sad) - veliki pečat na kom je datum kad su me jednom odbili za vizu. Tako da ne brineš, ako imaš dobru poslovnu garanciju, nisu mnogo strogi, čak ne traže ni mnogo dokumenata, kao na primer Španci.

Ako te još nešto zanima, slobodno pitaj.
Pozdrav

#4 Alexia

svetski putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 18. Dec 2007 - 20:17

Hvala na odgovorima. Uspela sam da zakazem za nedelju dana. Sad cekam pozivno pismo iz Austrije.
Jos cu se raspitati oko tog porekla itd. Posto sam ukupn 4 dana tamo, da li pisem za kraci boravak?

Jel ima sanse da mi tek tako daju sengen na duze? Da li postoji neka fora da to trazim?
Od toga Bicu dva ipo dana u Becu sluzbeno, od cega par slobodnih sati.

Sta videti za tako kratko vreme? Hotel mi je u samom centru Beca, pa je ok.

#5 barrcode

backpacker

• Član
  • Poruka:31

Napisano: 18. Dec 2007 - 21:28

austrijska poslovna viza: prva 2-3 puta dobiješ multi Šengen na 3 meseca, da bi posle ta 2-3 puta dobila na 6 meseci, pa na godinu dana.

#6 zarzuela

backpacker

• Član
  • Poruka:46

Napisano: 19. Dec 2007 - 16:59

Ja sam imala garanciju (poslovnu) za 7dana, i na pitanje da li možemo da tražimo na duže, rekli su da oni još ništa nisu dobili od instrukcija za ove olakšice i uspeli smo da iskamčimo 8 dana za slučaj odlaganja leta. Ali, probaj, ništa ne košta.
Ako je 4 dana to je kraći boravak.
Mislim da ne treba da se opterećuješ tim povratkom u zemlju porekla ili kako već glasi, ne sećam ga se tačno, jer ako imaš srpski pasoš nemaš šta da razmišljaš, tu rubriku i ne popunjavaš.

A, šta videti u Beču za nekoliko časova... Pa skoro sve, sem verovatno Šenbruna koji je malo na periferiji. Beč je mali grad i šetaj i videćeš Operu, Štefansdom (crkva u samom centru), Zaher hotel, Albertina (galerija), 2 glavne ulice Kertner štrase i Graben, uveče prošetaj do Pratera i možeš da se voziš na točku. Ali ako iole voliš slikarstvo, čak i sa samo nekoliko časova u Beču, na 2 stanice od centra je Belvedere, zamak u kom je njihova nacionalna galerija i u kom se čuva Klimtov Poljubac i druge njegove slike (naravno i ne samo njegove). Gledaj da ne propustiš.

Kupi DK vodič za Beč i napravi plan, jer je skoro sve blizu i može da se izvede i za kratko vreme.
Spremam se za slavu, ali ako te nešto iz Beča zanima pitaj, i u knjizi ćeš videti još dosta stvari koje ti nisam pomenula, a koje je uživanje posetiti.

Ćao

#7 Alexia

svetski putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 20. Dec 2007 - 23:46

Hvala na odgovorima.
Nadam se da cu dobiti vizu...
Da li krajem januara ima nekih popusta u radnjama da se malo prosvrckam?

Ako imate jos neke prepuruke, pisite...

#8 dintel011

backpacker

• Član
  • Poruka:40
  • muški

Napisano: 09. May 2008 - 13:13

Austrijska ambasada je uvela jednu novinu oko placanja viza:

Od 05.05.2008. nije više moguće platiti konzularnu taksu za vizu na šalterima Konzularnog odeljenja Austrijske Ambasade. Konzularna taksa za vizu se mora uplatiti na račun br.RS35265100000008074913 u filijalama Raiffeisen banke u ulici Djure Jakšića 8 ili u Francuskoj ulici 6 u dinarskoj protivvrednosti (po važećem prodajnom kursu Raiffeisen banke na dan uplate)direktno nakon podnosenja zahteva.

Podnosioci zahteva ce prilikom predaje dokumentacije dobiti sve potrebne podatke i uputstva za uplatu.

Uplata se mora izvrsiti nakon podnosenja zahteva, nije moguce izvrsiti uplatu unapred.

I da potsetim telefoni za zakazivanje su:
011 333 65 90 – za posetioce i turiste
011 333 65 91– za poslovna putovanja i zahteve za boravišnu dozvolu

Telefonska služba radi svakog radnog dana od
08:30 do 12:30 i 13:00 do 15:00 časova.

A evo i sajta ambasade odakle se moze skinuti formular:
http://www.bmeia.gv....hp?id=70175&L=4

#9 deadeja

backpacker

• Član
  • Poruka:7
  • ženski

Napisano: 13. May 2008 - 17:38

dintel011 @ 9. 05. 2008 - 13:13

Austrijska ambasada je uvela jednu novinu oko placanja viza:

Od 05.05.2008. nije više moguće platiti konzularnu taksu za vizu na šalterima Konzularnog odeljenja Austrijske Ambasade.

Cula sam na TV-u da su neke ambasade odobrile izdavanje besplatnih viza. Da li je i austrijska jedna od njih?

Inace sam student, pa me zanima da li je neko skoro vadio posetilačku vizu i sta su mu trazili od dodatnih papira
(pored papira koji su ispisani na njihovom sajtu
  • važeći pasoš + fotokopija prve 2 stranice važećeg pasoša
  • podnošenje na uvid starog/prethodnog pasoša
  • dve fotografije
  • zahtev za izdavanje vize
  • zdravstveno osiguranje
  • sva dokumenta na srpskom jeziku treba da budu prevedena na nemački jezik i otkucana pisaćom mašinom ili odštampana na kompjuteru - na koja dokumenta se ovde misli???
  • garantno pismo od pozivaoca
  • dokaz o aktuelnim ličnim primanjima pozivaoca
  • kopija pasoša pozivaoca, ukoliko je pozivaoc strani državljanin
  • kopija ugovora od stana pozivaoca
  • kod posete rodbini: dokaz o srodstvu (dokumenta)
  • potvrda o zaposlenju od strane poslodavca
Hvala

#10 dintel011

backpacker

• Član
  • muški

Napisano: 14. May 2008 - 17:05

Ako ides u poseti rodbini, tj ako ti otac,majka ili brat salju pozivno pismo onda vizu sigurno neplacas, tako je od januara, a dal ove nove izborne "olaksice" vaze (besplatno do 25 godina) to najbolje pitaj prilikom zakazivanja.
Dokumenta za koja traze prevod i da budu otkucana su:
izvod iz MKR kao dokaz o srodstvu, ako ides kod rodbine, ako ides kod prijatelja onda ne,
Potvrda sa fakulteta i slicne potvrde koje vadi osoba koja putuje.
Srecom, ne mora da se prevede kod sudskog tumaca a moze i na engleskom ko zna da prevede sam, naravno uzimaju i orginal potvrde na srpskom i znajte da svaki papir proveravaju tako da nemojte da nesto muljate, skupo kosta na kraju.

Sto se tice pozivnog pisma, onaj ko te poziva, najbolje je da ode do "odeljenje za strance" pri opstini gde stanuje i da preko njih posalje ambasadi elektronsko garantno pismo. Nista nekosta a bolje je jer ne moze da se desi da tek u Beogradu saznas da ti fali jos ...
Procedura je jednostavna, on dobija PIN broj koji saopstava tebi i ti ga saopstavas na salteru kad predajes svoja dokumenta.

#11 deadeja

backpacker

• Član
  • ženski

Napisano: 14. May 2008 - 20:22

dintel011 @ 14. 05. 2008 - 17:05

Ako ides u poseti rodbini, tj ako ti otac,majka ili brat salju pozivno pismo onda vizu sigurno neplacas, tako je od januara, a dal ove nove izborne "olaksice" vaze (besplatno do 25 godina) to najbolje pitaj prilikom zakazivanja.

Inace, idem kod tetke, pa kontam da ce ipak trebati da se plati!

Dokumenta za koja traze prevod i da budu otkucana su:
izvod iz MKR kao dokaz o srodstvu, ako ides kod rodbine, ako ides kod prijatelja onda ne,
Potvrda sa fakulteta i slicne potvrde koje vadi osoba koja putuje.
Srecom, ne mora da se prevede kod sudskog tumaca a moze i na engleskom ko zna da prevede sam, naravno uzimaju i orginal potvrde na srpskom i znajte da svaki papir proveravaju tako da nemojte da nesto muljate, skupo kosta na kraju.

Hmm, kako da prevedem izvod iz MKR??? mislim, to je ipak zvanican dokument izdat u odredjenoj formi (i to su mi izdali na cirilici, pa me bas zanima da li ce i zbog toga da mi prave problem?)

Sto se tice pozivnog pisma, onaj ko te poziva, najbolje je da ode do "odeljenje za strance" pri opstini gde stanuje i da preko njih posalje ambasadi elektronsko garantno pismo. Nista nekosta a bolje je jer ne moze da se desi da tek u Beogradu saznas da ti fali jos ...
Procedura je jednostavna, on dobija PIN broj koji saopstava tebi i ti ga saopstavas na salteru kad predajes svoja dokumenta.

Garantno pismo je na putu vec, pa valjda ce biti ok!

Hvala ti na info!

#12 dintel011

backpacker

• Član
  • muški

Napisano: 16. May 2008 - 11:04

Prevedi izvod kao sto bi prevela svaki drugi dokument.
Ako ti nije zao (a umes sama na engleski ili nemacki) imas pored ulaza u ambasadu agenciju koja ce ti taj isti izvod prevesti za 500-600 dinara.
Najvaznije je da si telefonon zakazala termin za predaju da bi se period poklopio sa terminom u kome te tetka poziva.

#13 deadeja

backpacker

• Član
  • ženski

Napisano: 16. May 2008 - 15:50

Termin zakazan, bili su bas ljubazni! Rekli su da prevod mora biti od strane sudskog tumaca, tako da sam odnela par izvoda da se prevedu (inace prevod jednog je 800din, ali sta cu - sve za Bec i EURO08)! Srecom skrenuli su mi paznju da ako idem busom/vozom/avionom da treba rezervacija ili kopija karte! Resih odmah da kupim kartu umesto da dam jos 800din da se prevede rezervacija! Pa sad ako mi ne daju vizu...

#14 Milance

backpacker

• Član
  • Poruka:1

Napisano: 17. May 2008 - 17:55

E ovako, planiram da odem u posetu roditeljima u Austriji sa suprugom i detetom, pa me zanima da li i moja supruga ima pravo na vizne olaksice kao i ja, a ako ne sta je sve potrebno od dokumenata za nju. Takodje me interesuje kako treba da izgleda onaj pisani zahtev od pozivaoca, i sta je jos potrebno od dokumenata za mene i dete pored tog zahteva? Da li i dalje treba potvrda o studiranju i pored viznih olaksica? Inace rodjen sam tamo i imam 24 god. Unapred hvala!

#15 dintel011

backpacker

• Član
  • muški

Napisano: 17. May 2008 - 19:19

To je nesto od skora da mora biti prevedeno od tumaca, ja sam do sada sve nosio prevedeno bez overe. I ona agencija pored ambasade je do sada prevodila a njihov tumac nije ovlascen od suda i znam da su u ambasadi to prihvatali.
Isto tako nikada do sada u zadnje tri godine niko me nije pitao za kartu.
To su valjda te nove vizne olaksice :(.

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0