Evo malo na tu temu...
Nisam ochekivao bash toliki 'orijent' u sred Balkana. Verovatno je to sad IN, kao shto je i kod nas IN gradnja crkava na svakom coshku. Sarajevo je prepuno dzamija i 'uvijenih' devojaka, sa svakog minareta se chuje pevanje hodza, shto mi je bilo chak i prijatno (ne znam da li je tako bilo ranije, prvi put sam bio sada, sramota)
Sve nekako vuche na Orijent. No dobro, to smo vec znali. Bashcharshija je definitivno najzanimljiviji i najzivlji delic Sarajeva, o fenomenalnoj hrani necu troshiti rechi, i to vec znamo. Sem cevabdzinica, mogu se naci (opet) dzamije, bazari, bezistani, i shto je meni bilo interesantno - staro svratishte, gde su se u proshlosti (navodno) zaustavljali karavani. Peshachka zona, Ferhadzija ulica nije ni upola lepa kao Knez, npr. Ni butici ni izlozi nisu toliko privlachni, a primetio sam i da u vecini stoji izlozena BiH zastava (ne razumem?). Cene su kao kod nas, ili koji dinar skuplje, jeftinije nije. U Ferhadziji mi se jedino dopala katolichka katedrala od kamena, sluzi im kao meeting place (kao, 'kod konja' u BG). Na putu do tvrdjave (malo iznad grada) proshao sam pored starog groblja (izgledali su mi chudno islamski nadgrobni spomenici, valjda nisam navikao)....preko puta je i novije groblje...uglavnom su svi pokopani '92, '93. i sl. Takodje ima mnogo tabli sa natpisima tipa: 'ovde je poginuo taj i taj, tad i tad'. Ne mozete se oteti utisku da su se ljudi stvarno napatili u tom gradu. 'Sarajevska ruze' su takodje razbacane po trotoarima (neka vrsta 'potsetnika', crvene mrlje, asocijacija na krv). Miljacka je bila strashno mutna, crvena, narandzasta, valjda zbog kishe i nanosa sa brda. Sarajevo jeste lepo, treba sve to videti i doziveti, ali vas malo rastuzi (iako tragovi rata vishe nisu tako vidljivi - nema razrushenih kuca, oshtecenih fasada i sl., potsetnici na tragichne dogadjaje su na sve strane). Centar grada je mali, brzo se obidje peshice, sve je kombinacije otomanske i habzburshke arhitekture, ali i to smo vec znali. Shteta shto mesto gde je ubijen Franc Ferdinand (obala Kulina Bana) nije malo bolje obelezeno, jedva da skontate da je to - to. Odmah tu je 'latinska cuprija', lep mostic, narochito kad ga osvetle nocu.
Mislim da Sarajevu malo nedostaje clubbing kultura, dogadjaji, koncerti, DJevi i te stvari. Npr. nisam video ni jednu reklamu za nekog stranog DJ-a, neki muzichki dogadjaj, veliku zvezdu, bilo shta, a i par stranaca koje sam upoznao zalili su se da u Sarajevu ne postoji 'izbor'. Scena je jako 'lokalna'. Mozda je to samo u ovo doba godine, ne znam. Za vreme sarajevskog filmskog festivala je verovatno drugachije. Sarajevo svakako nije metropola, ali je lepo
Inache, nisam imao nikakvih problema zbog mog beogradskog naglaska, jedino kad sam trazio neke ulice...par ljudi nije htelo da mi kaze gde su te ulice, nekako su odbrusili: 'pitaj nekog drugog! ne znam!', ali whatever. Ne mogu da pricham ijekavicu kad ne umem
Sve u svemu, da ne davim vishe

'Gradska vijecnica'

Sibilj, nema golubova nocu :|

Jedna od dzamija sa komplikovanim imenom, na Bashcharshiji
Ovu poruku je izmenio Ventimille: 01. Dec 2007 - 00:32