Napisano: 14. May 2010 - 12:02
Moje prvo putovanje bez viza bilo je bas u Holandiju, Amsterdam i Laiden!
Putovali smo JATom, solidno, iznenadjujuce
- bez kasnjenja. Odseli u Laidenu, prelepom Minerva hotelu u Rembrantovom stilu, ali ima i potpuno novih modernih soba. Laiden je toliko sladak i ljubak gradic, univerzitetski, i prija posle one ludnice od Amstredama boraviti u ovako sarmantnom gradicu. To je inace i rodni grad Rembranta, i, kao i Amsterdam, premrezen kanalima i mosticima. Jednostavnu, a efektnu jedinstvenost grada predstavljaju stihovi na predivnim fasadama Laidenai dva puta nedeljno otvorena pijaca na sred grada, kada se zaustavlja saobracaj i sve namirnice mozete kupiti tu, na tezgana na ulici. Potom sednete u neki od kafica, narucite kafu i svez stropvafels (njihov slatkis od kog smo se ubijali!)i jos ako potrefite lepo vreme, uzivate u blagodetima Holandije....
A Amsterdam je tek ludnica! Grad koji pumpa 24 h dnevno!
S obzirom da ja pripadam generaciji 30 +, deo vremena i novca dala sam na apsolutno zadovoljenje svoje pasije- umetnosti. Posetili smo vecinu muzeja, a osim Van Goga koji je uzitak bez premca, slika ''Nocne straze'' Rembranta u Rijksmuseumu me je ostavila bez daha! Pola sata sam stajala ispred te monumentalne slike koja me je bukvalno usisala! Predivno!
Eto, u par recenica moje iskustvo iz Holandije. Naravno, ima toga jos mnogo za ispricali.....