Istanbul
Napisano: 28. Jan 2012 - 01:35
Pozdrav
Napisano: 28. Jan 2012 - 20:13
Hvala unapred
Napisano: 28. Jan 2012 - 20:45
ja sam se vratila pre par dana iz Istanbula, isli smo u sopstvenoj reziji 4 dana, 3 noci. i mogu ti reci da nam je to bilo malo.
I ja sam imala neke predrasude po pitanju Istanbula i Sultanahmeta, pogotovo sto idemo u Januaru i mrak brzo pada. Mogu ti reci
da je sve bilo uredu i da nikakvih problema nismo imali sve je funkcionisalo odlicno
Mi smo preko booking-a rezervisali hotel Maywood 4*, u Sultanahmetu (po preporuci jedne clanice sa foruma) i platili smo 3 nocenja sa
doruckom 180 eur. Hotel je na dobroj lokaciji, sobe su lepe i ciste. Mozda su sobe malo manje, ali mislim da su su uglavnom u svim hotelima
u starom delu takve sobe. Hotel je nudio besplatan prevoz od aerodruma do hotela, a nazad smo se vratili tramvajem pa na metro.
Vrlo je jednostavno, i uopste koriscenje javnog prevoza po Istanbulu.
Sto se tice ulaza u Galata kulu cini mi se da smo platili 12 TL. Ulaz u Dolmabahce palatu je 40 TL i posete su grupne sa vodicem na Eng.
Ako te ovaj hotel bude zanimao mogu da ti posaljem slike soba. Takdje mozes da pogledas i hotel Prince ko ti odgovara, ja sam se razmisljala izmedju ova dva
hotela.
Napisano: 28. Jan 2012 - 21:23
ali ja cu ici u Istanbul preko kontikija,bila sam pre 10 godina tamo ali ni tad nisam uspevala da nadjem neka mesta za nocni izlazak pa mi je sad potrebna pomoc od ljudi koji su bili tamo.Istanbul je toliko veliki da ako bi krenula sama da trazim ta mesta izgubila bi se
Pozdrav
Napisano: 28. Jan 2012 - 21:50
osobi
Mi nismo nigde izlazili uvece. Osim na neku klopu ili poslasticarnicu, bili smo preumorni.
Napisano: 30. Jan 2012 - 10:26
Planiram krajem aprila samostalan odlazak u Istanbul. Nije bilo adekvatne ponude za nas jer bih ja ostala sest dana pa me zanima da li je sest punih dana dovoljno za obilazak istorijskih znamenitosti i Princevskih ostrva? Soping me ne zanima posebno tako da necu namenski na njega gubiti vreme ali kako znam koliko grad ima stanovnika i koliko slojeva ima njegova istorija bojim se da ne pogresim pa da na kraju jurim s' kraja na kraj sto bi mom partneru bio horor film za koji me je jedino zamolio da mu ne priredim:). Gledala sam hotele u delu Sultanahmet i pomalo me zbunjuju cene jer su zbilja povoljne, klasicni hoteli sa 3 i 4* i skorom na booking.com sajtu i sajtu venere oko 8,5, za sest dana dvokrevetna soba ispada oko 350evra sto mi je onako, zbunjujuce u najmanju ruku. Na Taksimu su cene vise, sa jedne strane volela bih da ustedim ako mogu a sa druge mi prijaju udobni hoteli nakon duge setnje. Jel istina da je Sultanahmet opasniji deo grada, prljaviji, manje lep itd itd?...meni se ne cini tako preko slika, ruku na srce Sultanahmet mi je najslikovitiji i nekako autentican.
Kupila sam knjigu i temeljno se pripremila, kako sam zaljubljenik u istoriju, umetnost, Rim, Justinijana i Vizantiju bojim se da mi nesto omaskom ne promakne pa me zanima kako najlakse doci do crkve Kora i da li je moguce videti negde ples dervisa?
Takodje bih volela da pitam da li je morskim putem najzgodnije prici dzamiji Ortakoj, gde je najlepsi sendvic sa svezom ribom u somunu i koliko staje ulazak u Galatu kulu, da, i do kada radi jer sam dobila savet da je fantastican pogled nekad u suton?
Interesuje me jos koliko je vremena, onako okvirno, potrebno za Princevska ostrva, za laganu setnju, rucak, uzivanje i da li je bolje ici prepodne ili predvece?
Oduzila sam, hvala najlepse:)
Cao ja sam bila u Istanbulu za Novu godinu i mogu ti reci da je prelijep. Da ti odgovorim na pitanja po meni hotel biras u zavisnosti od toga da li zelis da si blize znamenitostima a dalje od nocnog zivota ( Sultamahmet ) ili obrnuto ( Taksim ). Oba dela su evropska, na Sultanahmetu u hotelima koliko sam cula su sobe male ali ti nista vise i ne treba jer ces samo da prespavas u njima. Do crkve Kora najbolje taksijem ( kazu nisam bila ), sto se sendvica tice ispod Galata mosta imas dosta restorancica sa tom vrstom sendvica, u Galata kulu nisam ulazila ali sam cula da ima prelijep pogled, sto se Princevskih ostrva tice treba ti 2.5 - 3 sata samo da dodjes i da se vratis ide se brodom, tamo mozes kocijama da ides do vrha tura je bila 60TL na vrhu ima crkva i prelijep je pogled. Mi smo oko 10 ujutru isli na brod pa smo tamo setali ( nismo koristili kocije ) popeli se do crkve, malo odmorili gore, krenuli nazad i mislim da smo u 16.30h bili na brodu za Istanbul tako da ti treba samo za odlazak i setnju oko 6 sati s tim da nismo rucali i vracali smo se brze da bi stigli na brod. Mozda je najbolje da odvojis cijeli dan za ostrva ima nekoliko brodova koji voze to tamo imas neke koji staju na usputnim ostrvima i neke koji idu direktno na to najvece ostrvo. Cena 10TL u oba pravca. Inace brodovi krecu ispod Taksima kod Dolma bahce palate. Ako te jos nesto interesuje pitaj slobodno.
E da i sto se tice 6 dana sve zavisi od toga kakav ti je tempo. Raspitaj se dobro kad ne rade muzeji, kad ides u Aja Sofiju najbolje ujutro rano da si tamo na samom otvaranju posle se naprave guzve, taj dan planiraj i obilazak Plave Dzamije mozes da udjes samo kad nije molitva, Hipodroma, Cisterne - obavezno, Topkapi palate-obavezno, spusti se do Galata mosta pjeske, tu ti je i Misir carsija ( zacini)
drugi dan - ostrva
treci dan - galata kula, pa pjeske uz "Knez Mihajlovu" do Taksim skvera i spustis se u Dolmabahce palatu
jedan dan odvoj da obidjes Pjer Loti vidikovac i taj dio grada, tu je i Partijarsija
Obavezno idi na krstarenje Bosforom ( 1.5H-2H ) zavisi sta uplatis, pa mozes i do Kore...
Moras dobro da isplaniras dane ali tesko da ces za 6 dana da stignes sve da obidjes. ( ostane uvijek nesto ) Azijski dio ne vjerujem da ces stici. Doduse prevoz im je dobro organizovan pa mozda i uspijes. Mada ne bi se ljudi vracali vise puta da mogu da vide sve kad odu jedan put
Ovu poruku je izmenio putnica79: 30. Jan 2012 - 10:37
Napisano: 12. Mar 2012 - 16:55

Moram priznati da sam prilikom prvog susreta sa gradom bila prilicno razocarana zbog velikih guzvi,delova grada koji izgledaju kao ciganmale,zbog mnogo sljastecih,svetlecih reklama i izloga,zbog kraja u kom je hotel a pun Rusa i njihovih radnji i svercera.Vec drugi dan se stanje popravilo obilaskom znamenitosti i odlaskom na Taksim kao i u setacku zonu.Kako su dani prolazili i moje raspolozenje i misljenje o gradu se menjalo tako da bih svakako volela opet da odem,ali tek kad vidim neke druge gradove koji me zanimaju.
Hotel je odlican i nalazi se blizu svih znamenitosti ali mi ljudi u okolini jako smetaju i kvare utisak.
E sad,ono sto takodje kvari utisak su njihovi lokalni vodici,koje nase agencije moraju da unajme,jer su i jedan i drugi dali vrlo malo informacija o svemu a narocito sto nas je jedan od njih prilicno sokirao i uvredio nekim svojim izjavama u kojima je otvoreno pokazao potpuno nepostovanje prema hriscanskom-pravoslavnom svetu.
Nase agencije bi trebalo malo vise paznje da obrate na to koga ce unajmiti jer na zalost mi svu krivicu svaljujemo na "pratioca"grupe koji ne sme ni o cemu da prica,jer za to nema dozvolu,a bukvalno je kao setajuca enciklopedija....
Da ne duzim,grad treba videti i osetiti,proci taksijem,tramvajem,prevozom neke delove grada,i unapred znati da jedanput nije dovoljno obici ga vec vise puta...
Napisano: 15. May 2012 - 16:46
Unapred hvala.
Broj korisnika koji čitaju temu: 1
Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0