Dakle, došli ste u luku u Igumenici i razmišljate da li ići do grada Krfa ili Lefkimija. Ukoliko idete prvi put na Krf, moj savet je da idete u glavni grad. Jeste da bi vam jeftinije bilo preko Lefkimija (uz povratnu kartu i do 20 Eur za 3 osobe), samo, to je daleko zamršenija varijanta. Na mapi možda to ne izgleda tako, ali u praksi jeste – jonska Grčka je puna jako loše obeleženih puteva, a Krf je šampion po tom pitanju, naročito što je celo ostrvo prepuno lokalnih, seoskih puteva, od kojih, nekih nema ni na najdetaljnijim mapama, pa vam se lako može desiti da kilometrima vozite kroz maslinjake i šumu bez ikakvog značajnijeg napretka.
Ovde je mapa sa ucrtanim varijantama za dolazak do Gordiosa: žutom bojom je označem duži (za 2km), ali bolji put, preko sela Pelekas, plavom direktno idete na selo Sinarades.

Znači, iskrcali ste se u glavnom gradu ,izlazite iz luke (opet, za one koji su prvi put tamo, budite spremni na opšti haosprilikom iskrcavanja), nailazite na bulevar, skrenete levo na njega pa dotvrđave, onda jednosmernom ulicom naviše kroz stari grad. Kad dođete do njenogkraja idete desno na San Roco skver. Tu je opet semafor i odatle skrećete levo, ka aerodromu (postoji oznaka). Ne dajte da vas zbuni uska jednosmerna ulica,takvih je gomila po glavnom gradu. Nešto posle aerodroma je velika raskrsnica sa koje skrećete desno ukoliko idete za Pelekas, a pravo za Sinarades. Ukoliko idete do Pelekasa, samo pravo (hm, pa nije baš pravo, ima dosta krivina, ali ostajete na tom istom putu) i kad stignete do tog sela, ne ulazite u njega, većna raskrnici ispod skrećete levo, ka Sinaradesu, koji takođe zaobiđete i na još jednoj raskrnici, pratite znak za Ag. Gordios. Ako se odlučite za kraći put(koji nije lošiji u smislu kvaliteta asfalta, ali je, mahom, uži i ima maloviše zapetljancija), onda, kad sa one raskrsnice posle aerodroma pođete pravo,posle, ne znam tačno, 5-6km, stižete do račvanja puta, odakle, na levo idete ka Ahileonu i Benitsesu, a desno, ka Kastelaniju (Kastellanoi) i Sinaradesu. Kadstignete ispod Kastelanija, postoji oznaka za Sinarades, ali je malo, onako, krfski, opklopljena zelenilom, pa je teže uočiti. Ukoliko vam se desi da odatle odete pravo (a meni se desilo par puta, čak i kad sam upoznao trasu), tražite putokaz za selo Kato Garouna, ispred koga je oznaka za Gordios (na desno), tako da nije strašno, par kilometra više. Ja sam najčešće koristio upravo ovu kraću trasu, čisto iz ekonomskih razloga, jer se na njoj nalazetakve atrakcije kao što su Jumbo, Carefour/Marinopulos i Lidl (mada, do Lidla se lako stiže i preko Pelekasa).
O.K., prošli ste Sinarades i spustili se (posle gomile serpentina) u Gordios. Na praktično jedinoj raskrsnici u mestu, idete desno i prolazite kroz glavnu ulicu. Njome se spuštate do plaže. Parkiranje je moguće u toj ulici (ako ima mesta, a to je u top sezoni malo teže) ili na parkingu kad skrenete levo na kraju te ulice (4Eur na dan, zaštićen od sunca, voda za manje pranje auta, a tokom noći, 21-08h, slobodno parkiranje). Postoji i besplatan parking, malo u brdu, tridesetak metara posle raskrsnice na levo, pa onda desno, kroz ultra usku uličicu. Tokom dana je najčešće prepun.
Zanimljivo je da je Gordios, kao naselje, podeljen između 2 (po naški) mesne zajednice, koje su do prošle godine bile opštine (sada je celo ostrvo jedna opština), a to su Parelioi (tu je Sinarades) i Achilleio (tu je Kato Garouna). Malo kasnije ćete videti zašto je to važno.
Ovde je mapa Ag.Gordiosa sa obeleženim orijentirima.

1. Pink Palace hotel
2. Raskrsnica
3. Javni parking i put do njega (dobro, zaboravio sam da označim brojem, ali to je ovo svetloplavo, zaokruženo)
4. Crkva Ag.Gordios
5. Parking koji se plaća
6. Aquis hotel
Žutom je obeležena glavna ulica
Ovu poruku je izmenio Tripco: 16. Jan 2012 - 16:37