Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Agios Gordios i centralna zapadna obala

12 odgovora na temu

#1 Tripco

svetski putnik

• Član
  • Poruka:538

Napisano: 16. Jan 2012 - 16:27

Pre nego što počnem s opisom Gordiosa & okoline, malo o tome kako stići do tamo.

Dakle, došli ste u luku u Igumenici i razmišljate da li ići do grada Krfa ili Lefkimija. Ukoliko idete prvi put na Krf, moj savet je da idete u glavni grad. Jeste da bi vam jeftinije bilo preko Lefkimija (uz povratnu kartu i do 20 Eur za 3 osobe), samo, to je daleko zamršenija varijanta. Na mapi možda to ne izgleda tako, ali u praksi jeste – jonska Grčka je puna jako loše obeleženih puteva, a Krf je šampion po tom pitanju, naročito što je celo ostrvo prepuno lokalnih, seoskih puteva, od kojih, nekih nema ni na najdetaljnijim mapama, pa vam se lako može desiti da kilometrima vozite kroz maslinjake i šumu bez ikakvog značajnijeg napretka.

Ovde je mapa sa ucrtanim varijantama za dolazak do Gordiosa: žutom bojom je označem duži (za 2km), ali bolji put, preko sela Pelekas, plavom direktno idete na selo Sinarades.

Postavljena slika

Znači, iskrcali ste se u glavnom gradu ,izlazite iz luke (opet, za one koji su prvi put tamo, budite spremni na opšti haosprilikom iskrcavanja), nailazite na bulevar, skrenete levo na njega pa dotvrđave, onda jednosmernom ulicom naviše kroz stari grad. Kad dođete do njenogkraja idete desno na San Roco skver. Tu je opet semafor i odatle skrećete levo, ka aerodromu (postoji oznaka). Ne dajte da vas zbuni uska jednosmerna ulica,takvih je gomila po glavnom gradu. Nešto posle aerodroma je velika raskrsnica sa koje skrećete desno ukoliko idete za Pelekas, a pravo za Sinarades. Ukoliko idete do Pelekasa, samo pravo (hm, pa nije baš pravo, ima dosta krivina, ali ostajete na tom istom putu) i kad stignete do tog sela, ne ulazite u njega, većna raskrnici ispod skrećete levo, ka Sinaradesu, koji takođe zaobiđete i na još jednoj raskrnici, pratite znak za Ag. Gordios. Ako se odlučite za kraći put(koji nije lošiji u smislu kvaliteta asfalta, ali je, mahom, uži i ima maloviše zapetljancija), onda, kad sa one raskrsnice posle aerodroma pođete pravo,posle, ne znam tačno, 5-6km, stižete do račvanja puta, odakle, na levo idete ka Ahileonu i Benitsesu, a desno, ka Kastelaniju (Kastellanoi) i Sinaradesu. Kadstignete ispod Kastelanija, postoji oznaka za Sinarades, ali je malo, onako, krfski, opklopljena zelenilom, pa je teže uočiti. Ukoliko vam se desi da odatle odete pravo (a meni se desilo par puta, čak i kad sam upoznao trasu), tražite putokaz za selo Kato Garouna, ispred koga je oznaka za Gordios (na desno), tako da nije strašno, par kilometra više. Ja sam najčešće koristio upravo ovu kraću trasu, čisto iz ekonomskih razloga, jer se na njoj nalazetakve atrakcije kao što su Jumbo, Carefour/Marinopulos i Lidl (mada, do Lidla se lako stiže i preko Pelekasa).

O.K., prošli ste Sinarades i spustili se (posle gomile serpentina) u Gordios. Na praktično jedinoj raskrsnici u mestu, idete desno i prolazite kroz glavnu ulicu. Njome se spuštate do plaže. Parkiranje je moguće u toj ulici (ako ima mesta, a to je u top sezoni malo teže) ili na parkingu kad skrenete levo na kraju te ulice (4Eur na dan, zaštićen od sunca, voda za manje pranje auta, a tokom noći, 21-08h, slobodno parkiranje). Postoji i besplatan parking, malo u brdu, tridesetak metara posle raskrsnice na levo, pa onda desno, kroz ultra usku uličicu. Tokom dana je najčešće prepun.

Zanimljivo je da je Gordios, kao naselje, podeljen između 2 (po naški) mesne zajednice, koje su do prošle godine bile opštine (sada je celo ostrvo jedna opština), a to su Parelioi (tu je Sinarades) i Achilleio (tu je Kato Garouna). Malo kasnije ćete videti zašto je to važno.

Ovde je mapa Ag.Gordiosa sa obeleženim orijentirima.

Postavljena slika

1. Pink Palace hotel

2. Raskrsnica

3. Javni parking i put do njega (dobro, zaboravio sam da označim brojem, ali to je ovo svetloplavo, zaokruženo)

4. Crkva Ag.Gordios

5. Parking koji se plaća

6. Aquis hotel

Žutom je obeležena glavna ulica

Ovu poruku je izmenio Tripco: 16. Jan 2012 - 16:37

Prognoziram vreme gledanjem kroz dance od flaše. Povoljno.

MFT: Grčka - Igra svetlosti i tame

#2 leprsava

svetski putnik

• Član
  • Poruka:1359
  • ženski

Napisano: 16. Jan 2012 - 16:41

Fanstastično tripco, hvala! Pogotovo ovaj deo za snalaženje kroz KRF.

A bas sam htela da te pitam za LIDL na tom putu. E sada imam aposlutno sve info jos da se odlucim za Krf :)

#3 Tripco

svetski putnik

• Član

Napisano: 16. Jan 2012 - 19:15

Lidl je malo teže uočiti kad se ide iz grada ka aerodromu, ali u suprotnom smeru nema greške - lepo se vidi toranj sa oznakom.

Da se vratimo na temu.

Plaža je dosta duga, ali samo levi deo (gledano ka moru) je peščan, dok je desni pun kamenja.To je posledica one podele između 2 bivše opštine. Naime, u Ahileo ex-opštini,jedini veliki hotel na zapadnoj obali senalazi u Gordiosu i to je Aquis Agios Gordios Beach Hotel, pa tako oni stalno brinu o tom delu plaže. Ovaj kameniti deo pripada ex-opštini Parelio u kojoj su i veliki hoteli na plažama Glifada i Kontogialos, dok u Gordiosu nemaju ništa i pustili su da more tokom godina nanese kamenje naobalu. Siguran sam da je ispod pesak – vido sam fotografiju s početka osamdesetih gde se jasno vidi peščana plaža i na tom delu. Inače, kako ideteka kraju tog kamenitog dela, sve je više stena na obali (ali i peska između njih) i on važi za nezvaničnu nudističku plažu.

Da se vratimo na onaj deo koji i dalje ima peska. Praktično polovina tog dela je pod ležaljkam akoje iznajmljuju obližnji kafići i restorani. Zapravo, ne iznajmljuju ih, većza naručena 2 pića dobijete 2 ležaljke i suncobran na ceo dan. A cene za točeno pivo i raznolike frape/ice coffee su u rasponu 2,5 do 3,5Eur. Između svih tihležaljki ima dosta prostora za postavljanje vaših suncobrana. O.K. možda je početkom avgusta malo veća gužva, ali ima mesta za sve. Na plaži je i jedan ograđeni teren za beach volley čije se korišćenje ne naplaćuje. Mogu se iznajmiti i pedaline, a možete i da skijate na vodi, da se vozite na onim gumama, bananama i ostalim... ma ne znam, na svim onim čudesima što vas izvrću dok vas gliser vuče. Ulaz u vodu je postepen, ima plićaka za malu decu prvih par metara, a do dubine od 2m vam treba 10-20m od obale, kako gde. Ispod Aquis hotela ima nekoliko velikih stena na plaži, tako da tu možete da uhvatite maloi prirodnog hlada. Talasi su posebna priča, jer ima dana, gotovo bez vetra, ada talasi budu oho-ho veliki. Oni umeju da nanesu morsku travu koju svakog jutra čiste sa plaže. Kad su talasi, a nije preterano jak vetar, tad je more najtoplije. Čudno, ali je tako. Generalno, more nije hladno (govorim za kraj jula/početak avgusta), naročito ako ga uporedim sa Kefalonijom.

More, kad je mirno...

Postavljena slika

... i kad je puno talasa

Postavljena slika

Marketa ima 5 ili 6. Neki su jako mali, praktično tek nešto veći od jednog prosečnog apartmana, ali 3 su solidno velika, od kojih jedan ima i finu ponudu suvenira. Cene, pf, pa onako, ko svuda na Jonskom moru,za neke stvari biju po ušima, a neke su neočekivano niske. Valjda to zavisi od zahteva i potražnje turista iz ovog, bogatijeg dela EU (koji čine apsolutnu većinu gostiju). Svega ima, samo je situacija s hlebom malo problematična jer ga, izleda, ne dobijaju u nekim većim količinama – svežeg ima najdalje dopodneva, posle samo vakumirani po žestokoj ceni. Restorana ima puno, od prilaznih puteva na brdu, preko čitave glavne ulice do onih na plaži. Možda imatek 5 ili 6 klasičnih kafića, ali, primetio sam da i u mnogim od ovih restorana ljudi samo sede i piju. Dal je to posledica ekonomske krize ili je takav običaj, ne znam. Giros pitu imate na samo 2 mesta i kod jednih je 2Eur, koddrugih 2.30. Kvalitet, onako, prosečan. Restorani imaju bogatu ponudu, makar gledajući istaknute menije. Naravno, u prvom planu su tradicionalna krfska/jonska jela – stifado, pastisada, sofrito, burdeto (brodeto)... Po porciji to ide od 8 do 15 Eur, s tim da je kod nekih u to uključena i salata.Treba obratiti pažnju na cenu salata jer na tome deru. Npr. Činija mešane paradajz/krastavac salate je od 3Eur pa naviše. Riba spram toga nije takoskupa, od 5 Eur za porciju girica, preko 8-10 za tsipoures i punjene lignje,10-12 za sabljarku do 15 za račiće.

Ispred jedne od taverni na plaži

Postavljena slika

Ovu poruku je izmenio Tripco: 16. Jan 2012 - 19:25

#4 Tripco

svetski putnik

• Član

Napisano: 19. Jan 2012 - 00:12

Po samom Gordiosu uveče nemate Bog zna gde da se prošetate. Postoji ta glavna ulica, pa idete njome gore-dole. Možete da se prošetate i po plaži, jer na njoj postoji staza od drveta (zapravo, t o su one drvene palete) i tako stižete do restorana na plaži.

Glavna ulica predveče

Postavljena slika

Danju je već druga priča, naravno, ako volite da se verete po okolnim brdima. Možete da idete asfaltom do sela Sinarades, Kato Garouna i Pendati, a do ovog zadnjeg možete doći i kozjom stazomkoja počinje na kraju plaže kod Aquis hotela. Uspon je malo žešći na početku, posle nije tako strašno, naročito što je zadnja trećina zemljani put kojim prolaze terenski automobili. Do Pendatija treba oko 15 minuta, možda nešto više i gore izlazite tačno kod prave grčke seoske kafanice za odličnim pogledom. Usputno se vide 2 zavučene divlje plaže, ali je potrebno prvo stići u Pendati pa se onda spustiti do njih.

Prva plaža je ovau donjem levom uglu i ona je dostupna samo pešice, a druga je kod onog puta što se vidi i do nje je moguće i kolima. Ona stena što izlazi iz vode je ostvce Ortholiti, zaštitni znak Ag. Gordiosa.

Postavljena slika

Ovu poruku je izmenio Tripco: 19. Jan 2012 - 00:11

#5 leprsava

svetski putnik

• Član
  • Poruka:1359
  • ženski

Napisano: 19. Jan 2012 - 19:28

Evo jednog snimka:

Ja sam se bas zagrejala, nekako mi odgovara, ali videcemo kako stoje stvari dalje.

#6 Tripco

svetski putnik

• Član

Napisano: 22. Jan 2012 - 01:40

Nije loš ovaj snimak, fino prikazuje plažu. Ha, čak se vidi i kuča u kojoj sam bio (ono gde je ona "Gelateria").

Idemo dalje s vodičem za neposrednu okolnu Grodiosa.

Ukoliko krenete kamenitim delom plaže

Postavljena slika

biće malo lomnjave nogu, ali vredi se prošetati tamo. Postoji više skrivenih peščanih uvala između velikih stena

Postavljena slika

Ono što je t umožda i najzanimljivije su neobične stene koje izranjaju iz vode

Postavljena slika

Kad dođete skorodo samog kraja plaže (gde se nalazi neki pansion za ljubitelje totlne divljine), naviše ide staza, jednim delom sa stepenicama, kojom možete dastignete u Sinarades. Neposredno ispod račvanja staze (levo za Sinarades, desno za Gordios), usred maslinjaka, je crkva posvećena Bogorodici.

Postavljena slika

Ja sam tu naleteo na jednog simpatičnog lika koji je otključao crkvu, pa sam mogao da pogledam unutrašnjost. Fotke iznutra nisu ispale dobro, ali mogu reći, prema mom skromnom poznavanju istorije likovne umetnosti, da su freske i ikone rađene u baroknom stilu.

Ka Gordiosu dalje ide asfaltni put. Izgleda da su tu planirali neku prečicu ka Sinaradesu pa odustali, al ostade asfalt, sigurno, na radost vlasnika okolnih vikendica.

U grmlju pored puta videh mladog jastreba, upletenog u granje. Na žalost, nisam uspeo da mu pomognem. Plašljiva tica. Valjda se izvukao nekako.

Postavljena slika

A ono što ne možete da vidite sa same plaže je ovo

Postavljena slika

Boja mora prosto poziva da se vratite dole

Ovu poruku je izmenio Tripco: 22. Jan 2012 - 01:43

#7 Tripco

svetski putnik

• Član

Napisano: 12. Feb 2012 - 01:50

Plaže južno od Gordiosa

Napomena: postavljene fotke nisu moje već sa različitih sajtova, najviše sa panoramio-a. Ja sam zaboravio aparat za ovu turu, postao sam baš aljkav.

Posle one 2 ranije pomenute divlje plaže (neposredno ispod sela Pendati), idući ka jugu, možete stići do više plaža, sve peščane, ali vam je za to potreban auto, skuter ili, barem, bicikl.

Postavljena slika

Sa raskrsnice u Gordiosu skrećete desno i idete ka Kato Gaorouni. Posle 2 serpentine i oko 1km pređenog, oštro na desno je put za Pendati. Budite oprezni, putokaz je teško uočljiv, a i skretanje je malo nezgodno, baš treba da se smota. Tu počinje vožnja kroz nepregledne maslinjake. Bukvalno sledećih 10km vozite između maslina, a često i ispod njih – pravi tuneli. No, vratimo se u Pendati. Na oko 3 km posle sela je put oštro na desno. Nije asfaltni već betonski što vam odmah govori da će biti žešćih strmina (na asfaltu gume prokližu, čak i kad je suvo). Serpentinama i strminama do mora oko 500m. U jednom delu je marina za brodiće a u drugom ovo.

Postavljena slika

Kad sam ja bio tamo, 2 čamca su bila i u ovom delu prema plaži, ali sigurno nisu smetali za plivanje. Kod lokalaca nisam naišao na neki poseban naziv za ovu plažu, uglavnom kažu Pendati harbour ili Pendati limani.

Od prethodnog odvajanja idete još nešto manje od 1km i na prvoj oštroj krivini je put za plažu Paramonas, koju zovu još i Skala. Do dole još oko 300m. Usputno prolazite pored više kuća, od kojih su neke sa apartmanima za izdavanje. Tačnije, tu postoji pravo malo naselje. Iznad same plaže je restoran, gde se izdaju ležaljke. Ima par tuševa i kabina za presvlačenje. Solidno duga, ali dobrim delom uska plaža. Meni je utisak pokvarila morska trava koje nema po dnu, ali su je talasi odnekud navukli.

Postavljena slika

Oko 1,5km posle skretanja za prethodnu je zemljani put za Agios Nikolaos. Mislim, to je više staza nego put i uopšte ne pomišljajte da se spustite dole ako nemate neki lakši i manji terenac (za veće nema mesta). Pa čak i tako je problematično jer ima mnogo rupa, vrlo je strmo i usko, malo mesta za parking. Zato je najbolje pešice. Do male kapele na plaži ima oko 300m. Plaža je više peščani žal (skoro da se vidi cela na ovoj slici). Nisam se okupao tamo jer je cela plaža bila prekrivena morskom travom (mada je, i pored toga, bilo kupača). Ne verujem da iko to čisti, već more samo spira (i donosi) tu travuljinu.

Postavljena slika

Nešto preko 2km posle prethonog odvajanja je asfaltni put koji vodi do improvizovanog (ali solidno velikog) parkinga iznad plaže Prasoudi (neverovatno, al okolo je bio nasađen kukuruz). Tu je restoran gde se mogu iznajmiti ležaljke. Ima i tuševa. Okolo je nekoliko kuća koje izdaju apartmane. U moru ima dosta stena neobičnog oblika i jedno, pa, ajd da kažemo, ostrvce. Po meni, najlepša plaža na ovom potezu.

Postavljena slika

Do plaže Skidi ide asfaltni put, 200m posle prethodnog, mada se može i sa ovog malopre pomenutog parkinga. Skroz divlja plaža, ali lako dostupna.

Postavljena slika

Oko 400m posle prethodnog odvajanja je put za plažu Kanouli. U početku je asfaltni (ima vikendica okolo), a onda zemljani, a na kraju su improvizovane stepenice (u prilično lošem stanju). Sve u svemu, oko 600m do plaže. Dole je bilo tek četvoro-petoro ljudi. Zanimljivo izgleda, ali mnogo peripetija za silazak.

Postavljena slika

Sve ove plaže su prilično zelene, ali nema nekog hlada od drveća, mada je u prepodnevnim časovima sigurno senka zbog brda iznad njih. Između zadnje 3 postoji prelaz uz vodu, preko kamenja.

Postavljena slika

Neposredno južno od Kanouli plaže ređa se nekoliko uvala i za njih treba ići nekim zemljanim putevima između vinograda.

Malo dalje južno put skreće dublje u kopno i da bi se vratili ka moru skrećete na prvi asfaltni put sa desne strane (mislim da se do njega može i prečicom od onog asfalta koji ide ka Kanouli plaži). Kad put dođe do mora, vidi se jedna uvalica, ali zaista ne znam kako se silazi na nju. Na ovoj deonici je asfalt malo lošijeg kvaliteta, čak ima i delova koji su se odronili u more. Put opet ide dublje u kopno i opet primenite isti zahvat – prva desno i, naravno, opet uvalica. Jedino što u ovom slučaju posle par stotina metara iz asfaltnog prelazi u zemljani put.

Na kraju, put dalje nastavlja ka plažama Alonaki (odmah iza prvog rta posle zadnje uvalice) i Halikounas, ali one više pripadaju  plažama Agios Georgiosa južnog do koga možete doći i ovom trasom, ali samo ako posle Kanouli polaže ne bi skretali desno, nego nastavili ka putu Ag. Matheos – Vraganiotika – Linia - Ag.Georgios. Usputno se mogu videti ostaci vizantijske tvrđave Gardiki, a tu negde bi trebala da bude i spomen česma sagrađena na mestu nekadašnjeg logora drinske divizije srpske vojske u prvom svetskom ratu. 

Ovu poruku je izmenio Tripco: 12. Feb 2012 - 02:13

#8 Tripco

svetski putnik

• Član

Napisano: 28. Mar 2012 - 23:05

U zaleđucentralne zapadne obale ima nekoliko zanimljivih sela. Najbliže Gordiosu jesteveć više puta pominjani Pendati. Prilično malo selo, skockano, lepo, al nema Bog zna šta da se vidi. Jedna stvar je ipak sasvim posebna:pogled na zaliv ispod. Kato Garouna je već znatno veća (centar „mesnezajednice“). U brošurama sam video da ima dosta tradicionalnih građevina i daga vredi posetiti, mada, ako samo prolazite (kao što sam ja radio) kroz selo, baš i ne vidite mnogo od te arhitekture. Idući ka juguima još par sela ali ništa bitno sve do Agios Matheosa, koji je, onako, bašveće selo, praktično gradić. Moglo bi se reći da odatle počinje krfski jug –kuće su mnogo više bele boje nego u centralnom ili severnom delu a oseća se iona, neka, zapuštenost (nije to nešto mnogo u odnosu na ostatak ostrva, ali seipak oseti), svojstvena za stara sela juga Krfa.

Agios Matheos

Postavljena slika

Ako se izGordiosa krene ka istoku ili severu, nezaobilazno se prolazi pored Sinaradesa.U stvari, prolazi se kroz jedan manji, noviji deo Sinaradesa, ali prava stvarje kad skrenete levo, u centar sela. Prilično živopisno mesto. Bočno od glavneulice su uličice sa stepenicama i ima dosta turista koji špartaju okolo, samimtim i solidan broj ugostiteljskih objekata. Tu je i etno muzej, specifičan po zbirci koja se odnosi usko na centralnu oblast Krfa. Kad glavnom ulicom prođete krozSinarades, stižete do puteljka za vidikovac Aerostato i do puta koji vodi ka severu. To je, ujedno ikraća ruta, ali sigurno sporija jer ima mnogo isparkiranih automobila pa voziteslalom, a popodne i uveče vam celu stvarotežavaju i pešaci.

Sinarades

Postavljena slika

Sledeće selo jePelekas za koji se skreće sa glavnog puta 1km uzbrdo (sa te raskrsnice se pravo ide za Aqua park, plažu Ermonesili dalje ka severu, a desno se ide za glavni grad). Sam Pelekas je takođesvojevrsna raskrsnica jer odatle vode putevi ka plažama Gialiskari,Kontogialos, Glyfada ( i dalje, Myrtiotitsa) kao i ka vidikovcu Kajzerov presto(Kaisers Throne). Slobodno mogu reći da je našarenije selo ovog dela Krfa.

Prodavnica magije u Pelekasu

Postavljena slika

Na putu odSinaradesa ka glavnom gradu prolazitepored Kastelanija (Kastellanoi) i obodom Kinopiastesa. E taj Kinopiastes je bašlepo selo, sređene fasade (mislim na glavni deo, ovaj deo oko magistrale ništanaročito), a ulice tako uske i vijugave, delom, popločane, da je prava milinaproći tuda. Dobro, nije baš ugodno ako vam je prvi susret s krfskim selom baštu, a da uz to sipi sitna kiša i kola vam puna stvari, a samo što ste izišli strajekta. Inače, preporučujem. AgiosProkopios je selo na nekom totalno sporednom putu između glavnog grada i Kastelanija (navigacija ga preporučuje kao najkraći putkad idete za Gordios) i zanimljivo je zbog toga što je praktično u šumi – nisamni shvatio da je to uopšte selo dok nisam video tablu koja obaveštava da smoizašli iz istog.

Ovde je snimakprolaska kroz neka od tih sela

#9 Milena86

backpacker

• Član
  • Poruka:14
  • ženski

Napisano: 04. Apr 2012 - 17:02

Da li je neko bio u hotelu Golden Sands u Agios Georgiusu preko Spirit travela?

#10 Tripco

svetski putnik

• Član

Napisano: 08. May 2012 - 00:58

Plaže severno od Gordiosa: Gialiskari, Kontogialos, Glyfada, Mirtiotissa i Ermones.

1. deo
Praktično da nema ni jedne brošure o Krfu a da barem jedna od navedenih plaža nije pomenuta među najlepšim na ostrvu. Ono štoje za sve karakteristično je, da se nalaze u uvalama neposredno ispod brda, oivičene stenama, da su peščane i da su sve, sem jedne (Myrtiotissa) dostupne asfaltom i da su dobro organizovane.
Ali, pre nego što počnem priču o njima moram da pomenem 3 uvalice na potezu između krajnjeg dela severne, divlje i nezvanično, nudističke plaže Ag. Gordiosa i plaže Gialiskari. Poznate su pod zajedničkim imenom Mavri Ammos (crni pesak), mada ih zbirno zovu i Kyra Dikia po istoimenom obližnjem ostrvcetu, a ono se zove tako po manastiru (u ruševinama) posvećenom bogorodici. Navodno se do ostrva može pregaziti voda po oseci, na ovom mestu (gledano s ostrva),

Postavljena slika

ali to ne smem da tvrdim. Sve 3 plaže su, uglavnom, dostupne samo vodom, mada je do najjužnije možda moguće i nekom kozjom stazom. Ja pokušao tako, ali zalutao u trnjak pa tako nabasao na onu crkvu pominjanu na početku teme. Ostrvce je, inače, poznato i pod imenom Petros, kako je i označeno na gornjoj mapi.
Dakle,
Gialiskari

Postavljena slika

i iz drugog ugla

Postavljena slika
je mala plaža u uvali, ušuškana u zelenilo. Do nje se može stići putem koji se odvaja od glavnog puta, malo pošto se iz Sinaradesa pođe ka Pelekasu, ali i iz Pelekasa, tačnije, sa ulaza u ovo selo. U oba slučaja, put je jako strm, sa dosta serpentina (posebno u drugom slučaju). Iznad plaže je parking, ne baš veliki, ali, generalno, ima dovoljno mesta (ako se uračunaju i mesta van „zvaničnog“ parkinga) jer plaža ionako ne može da primi veliki broj ljudi. Taj broj je svakako ograničen ležaljkama koje zauzimaju 70% plaže i koje se mogu iznajmiti u taverni (kroz baštu iste prolazite na putu sa parkinga). To što ima toliko ležaljki malo kvari opšti utisak, ali u svakom slučaju, ne toliko, koliko to radi lik koji ih naplaćuje: on pokušava dosadnom upornošću ili upornim dosađivanjem da „slobodnjake“ ili otera, ili natera da kapituliraju i iznajme ležaljku. Jednostavno dođe čovek i stoji vam iznad glave, nacrta se ispred vas dok hvatate zadnje zrake zalazećeg Sunca, upada vam u fotografiju. Sve po sistemu naglašena pasivna agresivnost je najbolji napad. No, moje izučavanje ninja tehnika :ph34r: je dalo rezultate (nisam propustio nijednu epizodu Naruto-a) pa je lik otišao da smara neke manje izdržljive bezobraznike koji su se drznuli da bace peškire na pesak. Druga varijanta za izbegavanje dosadnjakovića je da provedete veći deo vremena u vodi što i nije problem jer je voda topla (verovatno najtoplija na celom potezu), nije baš potpuni plićak, ali je ulaz u vodu izuzetno postepen i blag. Pesak, kako u vodi, tako i van nje, sitan, tu i tamo po koji kamen. Okolina, ko što rekoh, zelenilo (odraz istog daje vodi posebnu smaragdnu boju), dosta trske, borovi,

Postavljena slika

čempresi, kao i palme, banane, kaktusi i juke, koji izgledaju kao da su prirodno tu izrasli (što je, naravno, teško da se desi na Mediteranu – najverovatnije ih je gazda rasadnika takvih biljaka, sa brda iznad, strateški pozicionirao). Kad smo već kod rastinja, pogledajte ovaj bor koji raste između stena na južnom obodu uvale.
Zbog toga što je tako mala, a usečena direktno ispod brda i što se severni obod uvale dobro pruža i ka zapadu, praktično, tokom celog dana možete naći neki ćošak sa prirodnim hladom. Dobro, baš oko podneva možda i ne može, ali, Bože moj.
Sledeća je Kontogialos.

Postavljena slika

Mnogo veća od prethodne, ali je, i pored toga, neke brošure označavaju kao umanjenu verziju znatno poznatije Glifade. Reko bih po onome što sam video (iz daljine, jer je nemoguće naći mesto za parkiranje u subotu popodne početkom avgusta) da je takav naziv malo nepravedan. Istina, ona apsolutno po izgledu podseća na Glifadu, čak ima i hotel na istoj pozicija kao ona, ali baš zbog toga što je manja nekako ima više šmeka. To vam mogu potvrditi oni koji su se tamo i okupali... za razliku od mene :angry: . Imate tamo i beach barove i ležaljke i iznajmljivanje svakojakih čudesa za vožnju po vodi i vazduhu. Do Kontogialosa se dolazi iz Pelekasa – može ovim putem za Gialiskari (kolima je, dakle, moguće ići između ove 2 plaže), a postoji i put na izlazu iz Pelekasa, kad se krene za Glifadu.

Ovu poruku je izmenio Tripco: 08. May 2012 - 01:00

#11 Tripco

svetski putnik

• Član

Napisano: 08. May 2012 - 01:02

Eh, zaboravih da ubacim mapu na gore opisanog poteza, pa

Postavljena slika

Ovu poruku je izmenio Tripco: 08. May 2012 - 01:02

#12 Tripco

svetski putnik

• Član

Napisano: 15. May 2012 - 23:24

Plaže severno od Gordiosa: Gialiskari, Kontogialos, Glyfada, Mirtiotissa i Ermones.

2. deo

Dolazimo do glavne zvezde, Glifade.

Postavljena slika

Svakako, ne znači (uvek) da je ono što je najpopularnije i najbolje, ali ovo je u svakom pogledu izuzetno kvalitetna plaža sa sitnim peskom, blagim ulazom u more, solidno toplom i čistom vodom. Dosta duga, ali i solidno široka (što baš i nije često na centralnoj zapadnoj obali). Kao i na Kontogialosu, i ovde se mogu iznajmiti sve moguće skalamerije, beach barovi sa chill out/reggae muzikom, delovi plaže sa gužvom (tu voda i nije baš najčistija) i delovi gde nema gužve. Na krajnjem severnom i krajnjem južnom delu nema ležaljki tako da je tu mnogo manje ljudi i ima dosta mesta da baci peškir. Naročito je „razređen“ ovaj južni kraj koji važi i kao nezvanični nudistički deo. Sad, tako je tokom radnih dana, za vikend je sigurno malo teže naći slobodno mesto. Vikendom, i uopšte, u top sezoni, ne bih savetovao uguravanje na neki od parkinga jer se lako može desiti da ostanete zablokirani do duboko u noć (žurka bez prestanka). Bolje je parkirati se uzbrdo, na prilaznom putu, dovoljno je širok. Što se neposredne okoline tiče, meni se neuporedivo više svideo severni deo

Postavljena slika

gde su raznolike vile i bungalovi okruženi suptropskim rastinjem. Na južnom je hotelski kompleks, od onog tipa betonskih građevina iz 70/80-ih koje su naružile gomilu plaža po celom Mediteranu. Ali to sigurno ne može mnogo da umanji dobar utisak koji ova plaža ostavlja. Eh, da , da ne zaboravim: do plaže se stiže iz Pelekasa. Prođe se kroz centar sela pa dođete do raskrsnice – desno za Kajzerov presto a pravo nastavljate ka Glifadi (usputno je ono skretanje za Kontogialos). Put ka plaži je sa dosta serpentina, ali dosta širok i u dobrom stanju.
Mirtiotisa, nezvanično, najlepša plaža Krfa. Ja to ne mogu ni da tvrdim ni da opovrgnem jer nisam otišao do nje (eh, kad se ne poklope sve kockice), ali po fotografijama

Postavljena slika

mogu da kažam da jeste lepa ali utisak je, naravno, nepotpun bez boravka na njoj, ili makar odlaska do nje. Ono što znam je, da se ide asfaltnim putem dalje od odvajanja za Glifadu, a da je sam silazak zemljani put, nekih 400-500m, prilično strm i da ume da bude problema s parkiranjem. Plaža je iz 2 dela i prvi, južni, je tekstilni a severni je nudistički. Do pre desetak godina oba dela su bila striktno (ali nezvanično) nudistička pa je i danas moguće i na južnom delu sresti ljude različitih stepena textilne pokrivenosti, naročito kad nije top sezona. Iznad severnog dela je manastir Mirtiotisa, posvećen Bogorodici. Kako kaluđeri gledaju (i da li uopšte gledaju) na svu tu razgolićenost ispod, ne znam, ali je, u svakom slučaju, neobična situacija.
Do Ermonesa

Postavljena slika

se stiže kad magistralom krenete ka severu pa stignete do raskrsnice na kojoj je jasno obeleženo skretanje za plažu na levo (desno se ide za aqua park ili dalje ka severu). Put ka samoj plaži je u najvećim delom ravan ili sa blagim spustom, a na kraju sa malo strmijim spustom, ali, kao i za Glifadu, solidno širok i u dobrom stanju. Može se doći i iz Pelekasa, ovim putem iznad Glifade i Mirtiotise, kao i nekim seoskim putem sa severa. Plaža uglavnom sa sitnim peskom, s tim da postoji jedan mali deo na južnom delu sa sitnim šljunkom, kad se pređe potočić koji se uliva u more. Duga oko 100, u centralnom delu prilično široka. Nema nekih posebnih sadržaja (sem iznajmljivanja pedalina i jednog beach bara), ležaljke su uglavnom iz hotela koji ima malo neobičan spoljni lift, ili žičaru, ne znam kako to da nazovem, ali olakšava ljudima povratak s plaže. Voda izuzetno bistra, verovatno i zbog toga što je dno delom šljunkovito, ali i malo hladnija u odnosu na prethodne.
Oko 1km severozapadno od Ermonesa je jedna lepa uvala sa finom plažom (kako videh na Panoramio slikama), ali je dostupna isključivo vodom i po tome (kao i po izgledu i okruženju) više pripada plažama oko Paleokastrice.

#13 munjaslav

backpacker

• Član
  • Poruka:4

Napisano: juče, 10:17

Druže opis je fantastičan prva liga !!! Ja bih dodao svoje impresije iz Agios Gordisa. Naime, ronilački klub "Zastava" iz Kragujevca već zadnjih pet godina , dva puta godišnje , po 20 dana ide na stažno ronjenje u ovo prelepo mesto. Mi odsedamo kod g-dina Fotisa . Fotis i njegov brat drže tavernu THEODORAS na samom levom kraju plaže . Fotis je studirao DIF u Beogradu odlično govori srpski i voli Srbe . Za ovo vreme nikada nismo imali ni najmanju neprijatnost, na svakom koraku su ljudi ljubazni i gostoljubivi. Za razliku od istočnog dela Krfa , gde vode naše agencije, more je neuporedivo čistije , tako da svakom preporučujem ovo mestašce. Mi smo dole od 31.maja ako neko dolazi
nek navrati u tavernu na jedan MITHOS !!

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0