Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

"Cretan Dream" (putopis)

146 odgovora na temu

#31 volodja

svetski putnik

• Član
  • Poruka:1933
  • muški

Napisano: 02. Nov 2011 - 19:34

@dadi-bg
Vidi "Balos Odos" je stvarno jedno mucenje i prosto je neverovatno da je tih 9 km ostalo neasfaltirano.
Pre puta uzeo sam nove gume "Michelin Energy Saver" i mogu ti reci da sam im skratio vek na tom putu - ali ne zalim!?!
I ako me sad pitas isao bih opet kolima. A ruku na srce isao bih i brodom... samo sto bih bio budala ako imam auto pored sebe?
Put jeste grozan ali ako se vozi stvarno "prvom", pazljivo, bez lupanja po gasu,..., moze se otici sigurno ali moras biti spreman i opusten.
Video sam mnoge da "prze" ko da je asfalt, ali imaju i nazad i one nalepnice-reklame rent-a-car agencija!?!
Dakle, put je ocajan ali vredi i tu se nemojte premisljati!

@Putnica
Naravno da se moze popeti do tih vidikovaca, pa to je put kojim se spustaju svi do Balosa sa parkinga gde se ostavljaju vozila.
Samo ima ono "ali", pa ne znam koliko ce ti prijati da na 30 i kusur stepeni sipcih do gore?
Druga nepogodnost je to sto brod dodje na nekih par sati i onda negde malo pre 16 casova pocinje "stampedo". Brod trubi li trubi i mi gledamo kako ljudi trce da ne - zakasne.
Stvarno ima kretena i nije mi jasno da ako neko kaze "da je povratak u 16 casova" ima onih koji odu u boziju mater ko zna gde i onda se navrat nanos trceci lome da stignu na brod i ceka ih oko 1000 ljudi. Mozas li zamisliti koliko stvari ostane zaboravljeno ili im ispadne dok trce do broda?
Tek posle 16 casova na Balosu postaje prava idila, a to nam i Jorgos rekao. Ostaje jedva sacica ljudi koji su dosli kolima, a sve postaje prosto neprirodno mirno...
Inace na jednom od th vidikovaca smo u povratku sreli jednog momka i devojku kako su izvadili neki sir, malo nesto suhomesnatog i bocu vina i prosto seli uzuvajuci i cekajuci zalazak sunca!!!!! Odusevili su me! Kakvo bogatstvo duha u tom mladom paru, posle smo ih "stalno" ogovarali sa postovanjem jer malo ljudi zna da uziva u pravim stvarima!
Stalno spominjes da te ogranicava auto da odete do Krita?
Sta ti je problem auto da odes na Krit? Isla si par puta na Kefu, par puta na Peloponez, Skiatos, Pelion,...?
Ovde ce ti se na brodu jos auto i odmarati!?!:D

#32 popito

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:373
  • ženski

Napisano: 02. Nov 2011 - 19:53

Kricaninu Volodja, vidim ja da se turneja nije zavrsila, ponovicete vi na "Lato"Postavljena slika ( ko i mi).
Jednom ko je otisao na Krit stalno mu se vraca ili ima zelju da mu se vrati. Tu nije samo u pitanju more i plaze ( toga ima cela Grcka, mozes ih naci) to je neki neverovatan spoj prirode koja te ostavlja bez daha, koje ni fotografija ne moze da "uhvati'.
Kada se setim tog jutra kada smo stigli, iskrcali se U Hanju i krenuli put Rethimna, oko nas je sve mirisalo, sve je bilo mirno, sve jos spava, cempresi sire miris i golicaju nebo, a sunce i mesec pozdravljaju jedan drugog.

#33 boxi

putnik

• Član
  • Poruka:103
  • ženski

Napisano: 02. Nov 2011 - 19:53

Volodja, SVAKA ČAST NA PUTOPISU I FOTOGRAFIJAMA!!!

Imam nekoliko pitanja...
Pratim uporedo teme o Kritu i Rodosu – nadamo se da će jedno od ova 2 ostrva biti naša destinacija sledećeg leta.

Naš klinac će tada imati 5 godina pa me interesuje Vaše mišljenje koje mesto odobrati a da se „ugrabi od svega po malo“.

Išli bi kolima i brodom, čitala sam da Anek lines daje neke popuste na podnevne polaske?!?
Kakve su te igraonice za klince-da uzmemo karte za deck pa da zujimo ceo dan po brodu -da li je to izvodljivo...jer cene sa
trokrevetnom kabinom su nam baš puno, čak i family popustom. A air-seats?

Da li ste prilikom rezervacije platili ceo iznos ili samo deo? Kadaste tačno rezervisali zbog dodatnog popusta?

Činjenicu da sin ima 5 godina ne uzimajte kao osnovno merilo jer on ima „1000 km pod svojim malim nogama“ , prošao je Halkidiki, Tasos,Pargu i Skijatos uzduž i popreko, a ovog leta Zakintos, Kefaloniju i Lefkadu,sve jedno za drugim danima putujući...i usudili bi se sa njim na takav put.

Izleti na Santorini preko lokalnih agencija ili u sopstvenoj režiji?

A varijanta Pirej-Krit (10-12 dana) –Santorini (2-3 dana) -Pirej?!?

Ovu poruku je izmenio boxi: 02. Nov 2011 - 19:56

#34 volodja

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 02. Nov 2011 - 19:55

Ако не скренете на Балос, пут Вас води до скретања за Фаласарну (има два обележена скретања) и могу Вам искрено рећи да делим мишљење већине посетилаца Крита да је Фаласарна стварно једна од најлепших плажа Крита. Ми смо чак мало промашили скретање за плажу и отишли у "луку" али ако Вам се то деси ништа не брините јер се асфалтираним путем поред мора можете вратити до "праве ствари".

Фаласарна је широка и дугачка пешчана плажа која стварно пружа све нај када је реч о плажама Крита.

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Неко је написао да се овде море не може замутити од таласа и стварно је био у праву јер је песак таквог квалитета да је море и поред таласа стварно бистро. Са пута који води до плаже има више излаза тако да можете изабрати било који део плаже где ћете се сместити и нећете погрешити. За оне који би ипак нешто мало природног хлада препоручујем сасвим северни део Фаласарне где ћете се путељком поред једне таверне спустити до плаже и имаћете малу борову шумицу где можете сместити ауто у дебелом хладу. Када излазите на плажу проћи ћете поред туша, а сасвим десно постоји мало боровине где се може сместити тако да Вам сунцобран апсолутно неће бити потребан.

Postavljena slika

Postavljena slika

Широм плаже постоје бројне таверне и сунцобрани са лежаљкама и овде смо нешто уочили на шта бих посебно да Вам скренем пажњу.

Широм Крита имате лепо организоване плаже са сунцобранима и лежаљкама, али сунцобрани су оно на шта бих посебно упозорио. Материјал многих сунцобрана је "рупичаст" и више делује као тил за комарце него као нека сигурна заштита од сунца. Баш испред нас сам посматрао један пар за који бих рекао да су из Београда (по сленгу), а пар метара од њих је био још један пар негде из Скандинавије и деловало је по "фарби" као да су први дан изашли на сунце.
Скренуо сам пажњу мојој лепшој половини да обрати пажњу на ова два пара уз тврдњу да ови "неће дочекати" 16.00 часова на плажи.
Просто се видело како им се кожа упалила, овај наш момак је прво обукао мајицу, али је та заштита била кратког даха јер су и ноге добиле "по тамбури" тако да се прво са девојком шћућурио испод сунцобрана да би врло брзо спаковали ствари и отишли.

Пар из Скандинавије је чак много горе прошао јер су "резултати" сунчања били баш уочљиви. Нисам их разумео шта причају али су напустили плажу са чудним гримасама на лицу и верујем да су јадни имали велике проблеме те ноћи.

Зато, обратите пажњу на сунце јер ветар врло често даје лажан осећај пријатности, а последице могу бити такве да Вам направе невиђене неугодности на одмору.

Ми смо ове године први пут користили "Пронасол фактор 40" и могу Вам рећи да апсолутно нисмо имали проблема после целодневних боравака на сунцу.

П.С.

Сасвим Вам је јасно да је Фаласарна сасвим на западу Крита?
Можете ли замислити како изгледа залазак сунца?
Ми смо послушали савет једне учеснице форума и купали смо се на Фаласарни баш када сунце залази! Неописиво...

Postavljena slika

#35 volodja

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 02. Nov 2011 - 20:20

На пут за Елафониси са "националног пута" можете скренути на два места и потпуно је свеједно који ћете одабрати јер се оба пута буквално укрштају у месту Калоудиана. Негде до места Воулгаро, можда и до Тополие, пут је још некако пријатан, али онда почињу пењања и спуштања и препоручио бих опрез у вожњи јер на пар места има озбиљних сужења пута, а поготово обратите пажњу на места кроз која пролазите јер као по правилу ту је пут најужи и Крићани паркирају возила буквално на сред пута.

Препоручио бих месташце Елос као неку дестинацију за малу паузицу. Место је мало и има малу црквицу, пар неких споменика и таверни, а ми смо по препоруци у повратку пробали јаретину и јагњетину. Ко воли нек изволи, а овде врло често свраћају и Грчки туристи аутобусима тако да је очигледно да имају промет у тавернама и храна се не "кисели" данима у фризу или фрижидеру.

Postavljena slika

Према Елафониси једним делом води врло незгодан и узан пут тако да ако будете имали среће и уз пут налетите на неки од бројних аутобуса испред Вас, немојте се нервирати зато што не можете да га обиђете него га искористите возећи иза њега јер ће Вам "расчистити" пут.

Карактеристика ових путева и места према Либијском мору је да готово сви воде кроз неки кланац, а готово свако место има неку црквицу, знаменитост или само ето лепо цвеће на некој веранди да би Вам привукло пажњу. Врло често ће Вам се догодити да нешто и не уочите када идете на југ, а када се будете враћали само ће Вам иза неке кривине "излетети" пред очи мала црквица у стени, а да је претходно нисте ни уочили.

Уз пут ћете сигурно срести рекламе за "Агиа Софију", а она је најблаже речено тешко разочарење јер се после тешког пентрања дође до неке пећине и ту стоји неки крст, а рекламира се као црква!?!

Postavljena slika

На путу до Елафониси свратили смо и до манастира Хрисокалитиса (ваљда се тако тачно зове) где смо дошли мало "рано" и нисмо платили улаз (2 евра) али смо видели малу црквицу и оно што је посебно лепо је поставка одаје монаха, која је остављена у баш онаквој поставци како су некад монаси ту живели. Са паркинга се види и једна дрвена конструкција, која вероватно представља неки мост или шта већ којим су се монаси пели горе до манастира. Није лепо то што је сликање унутра забрањено.

Postavljena slika

Искрено да кажем Елафониси је стварно бисер Крита и то је једна од најпосећенијих плажа, а у прилог томе иде чињеница да сваког дана 10-так аутобуса организовано превози туристе до ње. На крају асфалтног дела има мало узвишење и стварно је штета што само мало није веће јер би поглед на те предивне боје мора био сигурно много упечатљивији.

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Али сам прилаз је неуређен пут и назваћу га "Елафониси Одос" јер је кратак али незгодан баш као и пут до Балоса. Ако дођете "на време" успећете на великом паркингу да пронађете неко место између малог дрвећа где можете сместити ауто у какав-такав хлад али то да ће Вам после подне ауто бити прекривен слојем прашине, е у то будите сигурни.

Postavljena slika

Први пут када смо обишли Елафониси изабрали смо сасвим леви крај плаже и сместили се у хладовину једног дрвета да бисмо током дана по принципу "иде маца око тебе" померали ствари и пешкире око дрвета не би ли се склонили са сунца.
Други пут смо изабрали скроз југо-западни део Елафониси и плажицу до које се долази конопцима ограђеним путељком и излази се, по нама, можда на најлепши део Елафониси, где је море неке тиркизне боје, а цео део је прекривен песком који је стварно предиван.

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Иначе овај песак зову "Лафониси" и постоји неколико табли које упозоравју туристе да је његово одношење са плаже законом кажњиво!?!

Postavljena slika

Ову другу плажу препоручујем из још једног разлога и то врло непријатног, а то је ветар. На жалост, ми са плажом Елафониси нисмо имали среће и оба пута када смо били ветар је био изузетно јак тако да Вам сунцобран који сте понели неће баш бити од користи. Они упорни обично га скупљају у деловима по мору, а видели смо и како је једном момку буквално одмах по отварању ветар одувао платно и свукао га комплет са оних жица!?!

Плажица коју сам споменуо је мало у заветрини тако да су се многи туристи селили током дана на њу, а није далеко и током дана многи долазе само да би сликали ову лепоту или се окупали на њој.

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

#36 volodja

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 02. Nov 2011 - 21:18

Pogledaj porukuboxi @ 02. Nov 2011 - 19:53

Volodja, SVAKA ČAST NA PUTOPISU I FOTOGRAFIJAMA!!!

Imam nekoliko pitanja...
Pratim uporedo teme o Kritu i Rodosu – nadamo se da će jedno od ova 2 ostrva biti naša destinacija sledećeg leta.

Naš klinac će tada imati 5 godina pa me interesuje Vaše mišljenje koje mesto odobrati a da se „ugrabi od svega po malo“.
To je onako dosta subjektivno. Tesko je reci...
Nama je Ag. Apostoli nekako bas legao i mogu reci da je nekako u nekom centru zapada Krita i odatle je najlakse na sve strane krenuti.
A Vas delija bi u Ag. Apsotoliju bas uzivao! Odmah preko puta robne kuce "INKA", pre "Lidla" ima veliki zabavni park za decu. Video sam ga samo sa ulice i vidim da ima dosta dece, a i sadrzaja za njihovu zabavu.

Išli bi kolima i brodom, čitala sam da Anek lines daje neke popuste na podnevne polaske?!?
Da, ima taj popust za dnevni polazak, ali mi smo imali problem kako se organizovati sa spavanjem i voznjom. Mislim da sam na tu temu vec pisao na temi "Krit" i jednostavno nisam pronasao neku varijantu da uklopim negde spavanje i da na vreme budemo u Pireju.
Obratite paznju, ako uplatite prevoz pre 1. maja imacete dosta velik popust u "Aneku"!!!

Kakve su te igraonice za klince-da uzmemo karte za deck pa da zujimo ceo dan po brodu -da li je to izvodljivo...jer cene sa
trokrevetnom kabinom su nam baš puno, čak i family popustom. A air-seats?
Ovi za ta "air-sedista" mi nisu savetovali oni koji su vec imali ta iskustva.
Igraonica za klince je u jednom zatvorenom prostoru i tu ima nekih decijih igracaka tipa tobogani i slicno. Ako putujete danju, ne brinite. Odete napolje i smestite se u neku fotelju i pustite pogled niz pucinu...

Da li ste prilikom rezervacije platili ceo iznos ili samo deo? Kadaste tačno rezervisali zbog dodatnog popusta?
Na koji dodatni popust mislite?
Prilikom rezervacije plati se kompletan iznos. Mi smo rezervisali negde krajem maja pocetkom juna.

Izleti na Santorini preko lokalnih agencija ili u sopstvenoj režiji?
Na Elafonisi smo sreli jednu grupu Beogradjana (tri dame i jedan gospodin) i oni su platili izlet do Santorinija 140 evra.
Ne znam kako mislite otici do Santorinija u sopstvenoj reziji? Sa Krita ili kao posebno letovanje?

A varijanta Pirej-Krit (10-12 dana) –Santorini (2-3 dana) -Pirej?!?
Nisam siguran da je izvodljivo kolima!?!

#37 volodja

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 02. Nov 2011 - 21:32

Pogledaj porukupopito @ 02. Nov 2011 - 19:53

Kricaninu Volodja, vidim ja da se turneja nije zavrsila, ponovicete vi na "Lato"Postavljena slika ( ko i mi).
Jednom ko je otisao na Krit stalno mu se vraca ili ima zelju da mu se vrati. Tu nije samo u pitanju more i plaze ( toga ima cela Grcka, mozes ih naci) to je neki neverovatan spoj prirode koja te ostavlja bez daha, koje ni fotografija ne moze da "uhvati'.
Kada se setim tog jutra kada smo stigli, iskrcali se U Hanju i krenuli put Rethimna, oko nas je sve mirisalo, sve je bilo mirno, sve jos spava, cempresi sire miris i golicaju nebo, a sunce i mesec pozdravljaju jedan drugog.
Pa gde si ti Kricanko! Bas mi je drago da i dalje pratis forum. Jos samo fali Fmarea pa je kritsko drustvo na okupu.
Sto "Lato"? Mi smo u oba pravca bili na "Elirosu".
Spram ovog tvog komentara moram ti reci da svi koji su videli video materijal sa Krita popadali su u nesvest.

Znas, nekako si u pravu kada spominjes taj neki "spoj". Mi smo stalno imali problem sa kolicinom dozivljaja, medjutim ove godine sam napravio sjajnu stvar:
Kad god sam upalio kameru malo sam iskomentarisao gde smo i opisao malo i recima sta snimam. Ljudima se to strasno svidelo.

Ej Kricanko kako si se iskrcala u "Hanju"? Valjda u Sudu?
Salim se! Po tvom opisu Vi ste se iskrcali u zoru! Mi u 05.10 po mrklom mraku!?!
Zamisli samo kako sam od Sude dosao do Ag. Apostolija? Em umoran, em neispavan, em "no cafa", em mrak, em ne znam na kojoj sam planeti, em....
Ma haos! A sreca da sam u Hanji pratio znake za Kisimos i da sam znao da u Apostoliju ima Lidl. To mi je bio jedini orjentir.
Kad je svanulo, taj momak Jorgos nas docekao (nisam hteo da mu zvonim) ali apartman nije bio spreman jer su gosti upravo odlazili????

E sad mirisi i ostalo!
Odemo mi na plazu (ima neke klupe i stolovi ispod neke borovine), uzmemo uz put frapee, sednemo, opustimo se,...
Mirise borovina, mirise kafa, mirise more,....

Zena me pita: "Jel imas ti osecaj da si na Kritu? Sve mi je jos uvek kao san."
"Cretan Dream"....

#38 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • Poruka:9422
  • ženski

Napisano: 02. Nov 2011 - 22:06

Obolecu volodja od tvoje teme iako sam pola coveka (zene) otkako sam upoznala neke cari ovog ostrva :volim:. Dusa mi se sad podhranjuje i kao da sam i ja sela na tu klupu i sanjala taj san. Verujem da ne mozes ni pola opisati ma kolko se trudis, svu tu draz i neobicnost uklopljenu u tajnu te prirode sunca i vetra. :weee:Razumem potpuno.
Posto sam ja isla avionom, zasigurno tvrdim da je autom mnogo bolje, ma kakve gume i ostalo. Ja sam opustenija sa svojom kantom. :rolleyes:
Kazi mi, koliko vremena u h se utrosi od smestaja do zapadne obale?
......................................................
Postavljena slika Postavljena slika

#39 BJStulic

backpacker

• Član
  • Poruka:22
  • muški

Napisano: 02. Nov 2011 - 22:30

Odlican putopis i fotografije :klap: :klap: :klap:.
Moram iskazati sve cestitke iako si mi ovim snovima "natovario" zenu na vrat.Samo je rekla "hocu i ja tamo"

Pogledaj porukuvolodja @ 17. Apr 2011 - 09:48

smestaj (20 dana - Agii Apostoli): 500 evra
gorivo (dizel): oko 200 (i kusur) evra
trajekt (povratna karta Pirej-Hanja za auto i dve osobe): 215 evra
Putarine: oko 100 evra
Spavanje (dvokrevetna soba Popova kula i/ili Prohor): 80 evra - dajem cenu Popove kule prosle godine

Ne znam jesam li jos nesto izostavio od obaveznog, a troskovi na Kritu mislim da nece biti ispod 500 evra i to najmanje na hranu i pice jer veci deo ode na "krpice".

Ne znam jesi li pravio "zavrsni racun" :zvizduk: ,,,pa te molim da kazes dali se tvoja procena pokazala bar priblizno tacnom??
Hvala!!!
Polako umire onaj ko ne putuje, onaj koji ne cita, onaj koji ne slusa muziku, onaj koji ne nalazi zadovoljstvo u sebi. Polako umire onaj koji unistava vlastitu ljubav, onaj koji ne prihvata pomoc. Polako umire onaj koji se pretvara u roba navika postavljajuci sebi svaki dan ista ogranicenja...

#40 boxi

putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 02. Nov 2011 - 22:34

Volodja,
hvala za brze odgovore.
Ja sam i ovo leto pratila sajt Anek-a pa sam videla da se stalno pojavljuju neki novi popusti, npr. trokrevetna kabina po ceni dvokrevetne, deca gratis, bonus za multiple rutes i slično...pa se na to dodaje još popust za ranu rezervaciju.
Nama ta rana rezervacija je teško izvodljiva zbog posla... Maksimalno možemo planirati je 10-ak dana pre polaska, ali tada nam se može desiti da nema mesta na brodu.
Što se tiče dnevnog broda, a kako mi krećemo iz SM ja sam mislila noćenje u npr. Leptokariji, Nei Pori, možda Dojran, ili tako nešto pa veoma poraniti sledećeg jutra (mislim noći) da bi stigli do 10-11h u Pirej. Ili čak 2-3 dana pre dana isplovljavanja biti u Atini, Glifada ili tako nešto.(Imam milion nekih želja, kombinacija i planova, valjda će do sledećeg leta nešto ispasti).
Za Santorini znam da je cena tog jednodnevnog izleta 120-140 eura. Ja sam mislila u sopstvenoj režiji. "Hellenic seaways" ima super fast ferry između Herakliona i Santorinija, u neke brodove mogu i kola, plovi se oko 1,5h. Ono što sam uspela da zaključim da je na Santoriniju dosta 2-3 dana pa sam zato mislila da spojim sa Kritom.
A Anek ima i neki brod A.Pelagos (ili tako nešto) koji ide Pirej-Heraklion-Santorini.....-Pirej. Na stranim sajtovima sam pročitala da je jako star i spor i plovidba traje satima.
A preračun troškova tek počinjem da pravim...
Druga kombinacija, ako ne bude Krit&Santorini, je Rodos-verovatno neki last minute....

#41 popito

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 02. Nov 2011 - 22:47

Pogledaj porukuvolodja @ 02. Nov 2011 - 21:32

Pa gde si ti Kricanko! Bas mi je drago da i dalje pratis forum. Jos samo fali Fmarea pa je kritsko drustvo na okupu.
Sto "Lato"? Mi smo u oba pravca bili na "Elirosu".
Spram ovog tvog komentara moram ti reci da svi koji su videli video materijal sa Krita popadali su u nesvest.

Znas, nekako si u pravu kada spominjes taj neki "spoj". Mi smo stalno imali problem sa kolicinom dozivljaja, medjutim ove godine sam napravio sjajnu stvar:
Kad god sam upalio kameru malo sam iskomentarisao gde smo i opisao malo i recima sta snimam. Ljudima se to strasno svidelo.

Ej Kricanko kako si se iskrcala u "Hanju"? Valjda u Sudu?
Salim se! Po tvom opisu Vi ste se iskrcali u zoru! Mi u 05.10 po mrklom mraku!?!
Zamisli samo kako sam od Sude dosao do Ag. Apostolija? Em umoran, em neispavan, em "no cafa", em mrak, em ne znam na kojoj sam planeti, em....
Ma haos! A sreca da sam u Hanji pratio znake za Kisimos i da sam znao da u Apostoliju ima Lidl. To mi je bio jedini orjentir.
Kad je svanulo, taj momak Jorgos nas docekao (nisam hteo da mu zvonim) ali apartman nije bio spreman jer su gosti upravo odlazili????

E sad mirisi i ostalo!
Odemo mi na plazu (ima neke klupe i stolovi ispod neke borovine), uzmemo uz put frapee, sednemo, opustimo se,...
Mirise borovina, mirise kafa, mirise more,....

Zena me pita: "Jel imas ti osecaj da si na Kritu? Sve mi je jos uvek kao san."
"Cretan Dream"....

Ma i mi smo poneli kameru i malo, malo pa gledamo i vracamo se mislima i slikom u taj raj, jos kada bi mogli da se teleportujemoPostavljena slika .

Mi smo u oba pravca se vracali sa "Lato" .Tacno mi smo se iskrcali u Soudu u jutarnjim satima, bili malo odmorniji posto smo imali kabinu. Prosetali smo gradom i prisustvovali budjenju Rethymna.

Volim kada pricam o Kritu a i kada Postavljena slika .

Ovu poruku je izmenio popito: 02. Nov 2011 - 22:48

#42 popito

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 02. Nov 2011 - 23:01

@boxi

Mi kada smo isli na Krit, a isli smo u jeku sezone, imala sam osecaj da su se karte kupovale na gate-u bez ikakvih problema, rezervacije, mozda bi bilo problema jedino za kabine,. To je moj subjektivni osecaj, ili se to potrefilo samo ove godine.

Tesko je ici bez rezervacije broda, barem se ja ne bih usudila, to ti onda sve pomera.

#43 boxi

putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 03. Nov 2011 - 08:12

Pogledaj porukupopito @ 02. Nov 2011 - 23:01

imala sam osecaj da su se karte kupovale na gate-u bez ikakvih problema, rezervacije, mozda bi bilo problema jedino za kabine.

To bi bilo super. Ako bi plovili preko dana ne bih uzimala kabinu, a noću bih zbog klinca. To znatno podiže cenu.

Pošto nam je stvrano nezgodno rezervisati mnogo ranije planiram da pratim obe teme, Krit i Rodos, pa da kada dođe vreme za put pošaljem Anek-u mail. Ako bude mesta super, ako ne - pravac neka agencija i last minute Rodos.
Čula sam da jedna agencija (ne znam da li smem da pišem koja) radi kombinaciju Krit-Santorini: čarter let do Krita, pa brodom do Santorinija, Santorini 3 dana, povratak brodom na Krit, Krit 7 ili 9 dana (ne znam tačno), čarter let za BG sa Krita.

Da li je neko ima ovogodišnja iskustva Krit-Santorini preko agencija?

#44 zaratustra

putnik

• Član
  • Poruka:105
  • muški

Napisano: 03. Nov 2011 - 16:29

Volodja svaka cast ! :klap:

#45 volodja

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 03. Nov 2011 - 16:56

Pogledaj porukuInfoputnik @ 02. Nov 2011 - 22:06

Obolecu volodja od tvoje teme iako sam pola coveka (zene) otkako sam upoznala neke cari ovog ostrva :volim:. Dusa mi se sad podhranjuje i kao da sam i ja sela na tu klupu i sanjala taj san. Verujem da ne mozes ni pola opisati ma kolko se trudis, svu tu draz i neobicnost uklopljenu u tajnu te prirode sunca i vetra. :weee:Razumem potpuno.
Posto sam ja isla avionom, zasigurno tvrdim da je autom mnogo bolje, ma kakve gume i ostalo. Ja sam opustenija sa svojom kantom. :rolleyes:
Kazi mi, koliko vremena u h se utrosi od smestaja do zapadne obale?
Znas koliko puta me je zena pitala: "Jel se secas ono jutro kad smo stigli i cekali na apartman pa sedeli tamo na plazi i pili kafu?"
Pazi, mi volimo Grcku i ne moze se to porediti. Svaki deo Grcke je lep ali Krit je stvarno toliko bogat sadrzajima da mi jos uvek nismo "sredili" utiske i misli.
Pokusavam da se setim svih nekih bitnih detalja cisto iz prakticnih razloga da pomognem nekom ko tek planira Krit. Vec sada imam neke misli koje sam propustio ali o tom potom.
Hteo bih ovaj mali putopis da zavrsim, a ima jos "materijala".

Vidi ovo sto me pitas to bi trebala ovako da posmatras, prvo pogledas ove neke razdaljine:
http://www.explorecr...-distances.html
... pa onda pogledaj neku od mapa Krita, a tu preporucujem onu od kolege Kauliaka jer je najtacnija (veruj mi na rec):
http://www.megaupload.com/?d=F50H3Z0L
...a onda malo dodaj to sto ces svakako negde stati nesto da obidjes (mi smo to uvek u povratku cinili).
Sve u svemu treba ti negde oko 1,5-2 sata lagane voznje bilo gde da krenes na jug. Moze i krace ali moze biti i rizicnije.

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0