Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Ja turista...

17 odgovora na temu

#1 CakumPakumVakum

turista

• Član
  • Poruka:51
  • muški

Napisano: 12. Oct 2011 - 16:35

Čitajući ovaj forum, saznah dosta korisnih informacija, pre svega o Grčkoj, jednoj od mojih (iskreno) najdražih turiskičkih destinacija. Kao neko ko je u dotičnoj zemlji bio xyz puta, kao u doba ‚‚opšte sreće i blagostanja‚‚ tako i posle raznoraznih ratova, pa i sada, u ovo moderno doba SEK-e... Da budem iskren, mislio sam da posedujem znanje o Grčkoj dovoljno da putniku – početniku držim tročasovno predavanje o ovoj popularnoj turističkoj zemlji... Sve dok nisam počeo da čitam raznorazne komentare, pa zapitah sebe šta zapravo znam... I da li nešto znam.
Pokušaću da iznesem neke svoje utiske, zapažanja i sve što ide uz to, pa ako nekome bude od pomoći, biće onda obostranog zadovoljstva (naravno i ako admini ne procene da je ova tema nepotrebna pa je uklone :lol: )...

Zabluda br. 1 – Grci mrze Srbe. Po meni totalno netačna. Niko vam neće zakinuti na vagi na lokalnoj pijaci samo zato što živite par stotina kilometara severno od njih, niti će vam pljunuti u kafu u ‚‚fensi‚‚ kafiću samo zato što govorite BRE. Grci pre svega, pogotovu oni koji žive od turizma vole samo pare (verovatno i užu i širu rodbinu, što je u ovom trenutnku totalno nebitno). Dakle, opustite se... Ukoliko posedujete manju ili veću količinu novčanica na kojima piše Euro, neće ih biti briga da li ste marsovac, australijanac ili eskim... Naravno ima izuzetaka gde će se obradovati i izvuknuti ‚‚Aaaaa Srbija... Jugoslavija!!!‚‚ ali po nekoj mojoj proceni to je samo vešt mamac da pazarite nešto od njih. Ne zaboravite činjenicu da neljubaznih ljudi, ljudima koji imaju loš dan ima svuda pa i u Grčkoj. Ne mogu oni biti vedri i nasmejani ceo život.

Zabluda br. 2 – Ne treba mi međunarodna dozvola, pasoš, rezervni točak i sl... Netačno. Jednostavno tako zakon nalaže i amin. Naravno uvek ima ljudi koji će reći ‚‚Ma koj' će ti to‚‚ ali isto se može reći i za milion stvari u životu. I u Srbiji mi traže dozvolu jednom u 10 meseci, ali nikada nisam pomislio da ne izlazim na vozački ispit.

Zabluda br. 3 – Platio sam apartman u Paraliji 120 eura i kada sam došao nisu bacali latice ruža ispred mene, crnac sa lepezom nije mahao kako treba, a dečko koji mi je parkirao auto stavio jelkicu sa mirisom vanile, a ja sam hteo divlju ružu... Zabluda. U narodu postiji ona stara... Koliko para toliko i muzike. Po svemu viđenom, naši turisti se dele na prerazmažene i normalne. I dok oni prvi gledaju ako se šara drveta na krevetu ne slaže sa bojom broja na vratima, pa prave neviđenu buku oko toga, ovi drugi se ne bune što im brkati grk da ključ i daljinski od klime i uputi u apartman koji ruku na srce nije ništa gori i od nekih mnogo skupljih. (opet, lično iskustvo... možda je neko imao drugačije... lošije). Lepo piše sve u opisu agencije (90% je tačno. Uglavnom slažu oko daljine od mora, centra i sl). Takođe, pravite razliku šta je HOTEL, a šta su APARTMANI / STUDIO / SOBE i sl... Dakle, u ovome drugom navedenom, higijenu održavate sami. Nema sobarica u kratkim suknjama iz istočne Evrope koje ce onom pufnastom pajalicom čistiti prašinu dok zanosno vrte kukovima pred vašim nosem. Šalu na stranu, ne očekujte da u sobama imate Cilit beng, domestos, feri, šaumu i sl... Sve to morate doneti sami. Uostalom ni u jednom mnogo skupljem hotelu u kom sam bio nisam primetio sva ta sredsvta osim klasičnih malih sapuna, šampona za kosu, kapa za kupanje i sl...

Setiću se valjda još nečega... Ko želi neka se slobodno pridruži :novine:

Ovu poruku je izmenio CakumPakumVakum: 12. Oct 2011 - 16:35

#2 Billy The Kid

svetski putnik

• Član
  • Poruka:511
  • muški

Napisano: 12. Oct 2011 - 16:49

Pogledaj porukuCakumPakumVakum @ 12. Oct 2011 - 16:35

Takođe, pravite razliku šta je HOTEL, a šta su APARTMANI / STUDIO / SOBE i sl... Dakle, u ovome drugom navedenom, higijenu održavate sami.

Zabluda broj x. Zavisi od apartmana do apartmana/studia/sobe. Negde čiste sobu svaki drugi dan i menjaju posteljinu a negde nikada.
Postavljena slikaPostavljena slikaPostavljena slika

#3 CakumPakumVakum

turista

• Član
  • Poruka:51
  • muški

Napisano: 12. Oct 2011 - 16:51

Slazem se. Opet, govorio sam iz licnog iskustva, jer recimo po Paraliji i Leptokariji nisu. Mislim da su samo menjali posteljinu jednom...

ne očekujte da u sobama imate Cilit beng, domestos, feri, šaumu i sl... vise se odnosilo na to. Ne kazem, mozda negde i ima, ali ja nikada nisam video...

Ovu poruku je izmenio CakumPakumVakum: 12. Oct 2011 - 16:54

#4 bbking

putnik

• Član
  • Poruka:160
  • muški

Napisano: 13. Oct 2011 - 08:03

ako je iz ličnog iskustva onda su to lične zablude...

#5 tantal71

svetski putnik

• Moderator
  • Poruka:3610
  • muški

Napisano: 13. Oct 2011 - 08:20

Pogledaj porukuCakumPakumVakum @ 12. Oct 2011 - 16:35

Zabluda br. 1 – Grci mrze Srbe. Po meni totalno netačna. Niko vam neće zakinuti na vagi na lokalnoj pijaci samo zato što živite par stotina kilometara severno od njih, niti će vam pljunuti u kafu u ‚‚fensi‚‚ kafiću samo zato što govorite BRE. Grci pre svega, pogotovu oni koji žive od turizma vole samo pare (verovatno i užu i širu rodbinu, što je u ovom trenutnku totalno nebitno). Dakle, opustite se... Ukoliko posedujete manju ili veću količinu novčanica na kojima piše Euro, neće ih biti briga da li ste marsovac, australijanac ili eskim... Naravno ima izuzetaka gde će se obradovati i izvuknuti ‚‚Aaaaa Srbija... Jugoslavija!!!‚‚ ali po nekoj mojoj proceni to je samo vešt mamac da pazarite nešto od njih. Ne zaboravite činjenicu da neljubaznih ljudi, ljudima koji imaju loš dan ima svuda pa i u Grčkoj. Ne mogu oni biti vedri i nasmejani ceo život.

Setiću se valjda još nečega... Ko želi neka se slobodno pridruži :novine:

Iskreno ne znam ili nigde nisam pročitao da je neko napisao da Grci mrze Srbe.

To sam sad ovde prvi put pročitao ali nikad, nikad nisam doživeo da se neko neprijateljski ponaša prema meni . U mojim pisanjima o utiscima sa odmora može se videti da sam od pojedinih i morao da se krijem jer sam išao na odmor a ne da me neko gosti svake večeri kasnom večerom i lumpovanjem do zore (vlasnici smeštaja u kojima sam bio smešten-privatno bez agencije(na bum))

putopis Tasos i ja

I am a thousand winds that blow.
I am the diamond glint on snow.
I am the sunlight on ripened grain.
I am the gentle autumn rain.

When you wake in the morning hush,
I am the swift, uplifting rush
Of quiet birds in circling flight.
I am the soft starlight at night.

#6 Zak

turista

• Član
  • Poruka:66
  • muški

Napisano: 13. Oct 2011 - 11:04

Iz ličnog iskustva , nikad nisam osetio netrpeljivost od strane Grka prema meni . Ima kao i svuda mrzovoljnih , nervoznih ali oni su takvi prema svima pa i prema samim sobom.

Uvek su nas rado prihvatali i sa željom da se vratimo ispraćali . Naravno neki će reći da je to zbog pra koje ostvljamo više ili manje ali nije tako .

#7 Billy The Kid

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 13. Oct 2011 - 14:23

Pogledaj porukutantal71 @ 13. Oct 2011 - 08:20

Iskreno ne znam ili nigde nisam pročitao da je neko napisao da Grci mrze Srbe.

Pogledaj porukuZak @ 13. Oct 2011 - 11:04

Iz ličnog iskustva , nikad nisam osetio netrpeljivost od strane Grka prema meni .

Sa ovim se u potpunosti slažem.

#8 Ton_majstor

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:477
  • muški

Napisano: 13. Oct 2011 - 14:43

Углавном, солидна (почетна?) искуства, Вакуме... али ипак да се допишем:

Број 1. - Грцима треба само мало дати времена, љубазности и наклоности... или назначити да нисте Рус, Немац, Чокалија, Мађар, Туре, шипац, Бугарин, Румун... и имаћете (поготово после пар година у истом месту) сјајне другаре, који не да неће да вас испале у било ком смислу, већ пада у воду прича о "Грку, ЕВРУ и гузици" и претвара се у српско: "узми, бре, ово ти ја поклањам, од срца ("апо кардиа")!"

Наша искуства тамо су или јако лепа или врло коректна. Опет, зависи од људи и краја Грчке, али је принцип свуда сличан: буди човек, буди другар, буди ДОБАР ГОСТ и добићеш заузврат тачно колико си се потрудио, а можда и више.

Број 2. - Глувима не вреди шауптати, говорила моја покојна мајка. Нек ради како ко хоће и воли, али Закон је Закон.

Број 3. - Јасно је да постоји лимит цене смештаја испод кога је могуће доживети свашта ружно (скупи смештаји нису никаква гаранција квалитета!), али и у том случају основне потребе функционишу (прање, брисање, постељина, пешкири), осим ако се не налети на баш лош смештај и лоше људе у њему. Ту се обавезно треба кривити агенција, која пристаје да такви "домаћини" буду уопште у њеном списку, а не туристи одавде. Барем туристи нису криви што очекују ИОЛЕ нормалан смештај за иоле нормалне паре (Грци одређују основне тарифе!), а то је опет последица додатног, гадног маркетинга из Србије.

Имам прилике да слушам кукњаву странаца који су једнако бесни, сујетни или захтевни за своје паре као и обичан Србин, само је критеријум "баченог" новца код њих већи за коефицијент веће плате/скупљег аранжмана. Значи, на проблеме кукају и богати и сиротиња. Ипак, ови други нешто мање, јер је многима јасно да се не вежба сујета и пласирају комплекси на аранжманима од 400 €. Од 1400 можда, али...

:zvizduk:

Финално, за сад... нема правила осим да је "правило" наћи леп смештај и онда без пардона ићи ГОДИНАМА у њега, када се једном уверите да су домаћини ок људи и да нема изненађења. Никада нисам разумео људе који стално мењају локације, агенције, смештаје... а да за новонастале проблеме и изненађења оптужују све друге, осим себе.

Сретали смо људе који долазе на море колима од 30-50.000 €, а спавају у смештају од 350 € и опако једу г. Или оне који долазе колима од 2000 € а понашају се као да у Србији имају салаше/хацијенде, па тамо очекују да наставе свој "баронски" живот. Избегавамо обе категорије, јер они тамо лече неке своје фрустрације, које у Србији успешно пласирају наивнима око себе. Тек тамо апсолутно не морамо да их трпимо, нек се ложе на своју малограђанштину до миле воље.

Имамо пријатеље и родбину која се озбиљно бави грчким туризмом и после наших вишегодишњих прича о Тасосу су нам рекли да ни у сну не покушавамо да мењамо место на коме се осећамо добро, па био то и "тај" Тасос, који је дестинација која не прија многима.

Штавише, имамо преко њих језиво јефтин смештај у неким "паралијама/певкохоријима/катеринијима/лефкадама" или слично, али не искушавамо срећу, до даљњег. Ако икада полудимо и одлучимо да одемо другде, то мора да буде ЗНАЧАЈНО другде, можда не више ни исто море, ни иста држава нити исти континент, да се разумемо.

Поздрав!

#9 Billy The Kid

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 13. Oct 2011 - 15:09

Ti si spreman da pazariš neku nekreninu na Tasosu. Postavljena slika

#10 Ton_majstor

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:477
  • muški

Napisano: 13. Oct 2011 - 15:37

Нашао сам ја тамо и плац, око шест ари, 30-50 м од мора, у маслињаку (излази на обалу/плажу), инфраструктура солидна... и цена није превисока, како би се помислило... али, од чега ћу тамо да живим?

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

:cool:

Поздрав!

#11 Billy The Kid

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 13. Oct 2011 - 15:47

Pa baviš se turizmom i ugostiteljstvom kao i lokalci. 'Vataš ribu, cediš masline i gostiš turiste. Što bi ja to voleo, a mislim i da bi znao, samo nemam dovoljno novca i cojones da se upustim u tu avanturu.
Sada bez šale, šta je osim para, potrebno da bi Srbin posedovao nekretninu u Grčkoj?

#12 MINJA011

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:368
  • muški

Napisano: 13. Oct 2011 - 15:51

Да ли је уопште дозвољено да странац поседује некретнину, или се закључује уговор на 99 год. и сл?

#13 Billy The Kid

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 13. Oct 2011 - 16:06

Pa šta da radim posle 99 godina?! Postavljena slika
Mislim da za državljane EU članica nema zime, a mi ostali... Sećam se da su ranije tražili neki papir o poreklu imovine koji se dobija tako što uplatiš pare na račun neke njihove banke pa onda... ne sećam se više.

#14 Tripco

svetski putnik

• Član
  • Poruka:538

Napisano: 13. Oct 2011 - 16:31

Odosmo u off, ali...

Do 1990. godine nije bilo moguće da stranci kupuju nekretnine u Grčkoj. Tada su, zbog budućeg ujedinjenog EU tržišta morali da liberalizuju zakon za EU građane, ali i za ostale, s tim da je bilo mnogo komplikovanije za ove druge. Od 2005. naovamo je doneto nekoliko zakona kojima su skoro izjednačeni uslovi za sve. Razlika je što onima koji nisu u EU (dakle, tu smo isti s Rusima i Amerima) treba malo više papirologije (O.K. i malo više vremena i novca), ali ne za mnogo više. Takođe, ukoliko se kupuje nekretnina u nekoj od zona koje su bitne za nacionalnu bezbednost (sva ostrva uz tursku obalu, pojas oko turske, makedonske i albanske granice, pojedini delovi Krita, Peloponeza i okoline Atine), građani EU traže posebnu dozvoli za to od lokalne policije, dok ostali tu dozvolu traže od ministarstva odbrane.

Prognoziram vreme gledanjem kroz dance od flaše. Povoljno.

MFT: Grčka - Igra svetlosti i tame

#15 trotter

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:278

Napisano: 13. Oct 2011 - 21:35

*
POPULARNO

Nekako mi se čini da ako mnogo godina ideš na isto mesto, lišavaš sebe mogućnosti da posetiš neka nova, bar isto toliko dobra ili još bolja mesta. Postoji rizik i da ti se ne posreći, ali uz dobru pripremu taj rizik je zaista mali. naravno, postoje mesta kojima ćemo se vraćati dok smo "alive and kicking". Krf je jedno od takvih mesta. Proletos, za Uskrs, parkirali smo se u veoma tesnoj ulici blizu nove luke. Dok smo pokušavali da krenemo a da ne ogrebemo kola, sasvim smo zakrčili ulicu na nekoliko minuta. Jedan sredovečni ćelavi bilder u mercedesu pokazivao je znake ozbiljne nervoze. Kad smo konačno krenuli i uhvatili smer ka gradu (dve i dve trake), on je dao gas, stigao nas i vozeći uporedo sa nama davao znak da otvorimo prozore. Poslušno smo to učinili, preznojavajući se i očekujući salvu psovki. Sav namrčen, on zapita "Where are you from, Bulgaria?", a mi odmucasmo ono "Servija, Veligradi". Na to on nabaci osmeh od uha do uha i zaurla iz sveg glasa "Serbs ang Greeks -brothers, we respect you, people, we respect you!" I odjezdi. Mi se nađosmo u prijatnom čudu.( Što naravno ne znači da zbog srpstva očekujemo crven tepih gde god da se pojavimo, dovoljno je samo da ne bude neprijateljstva- a u Grčkoj ga, bar do sada, za mnoge godine letovanja, nismo doživeli.)

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0