Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Upozerenje - prijava boravka

• Ne možete pisati na ovoj temi
12 odgovora na temu

#1 macura

backpacker

• Član
  • Poruka:2

Napisano: 27. Sep 2011 - 14:11

Zajedno sa zenom i sinom sopstvenim autom smo isli na CG primorje, sve po preporukama sa ovog foruma. Znaci, put kroz istocnu Bosnu i Hercegovinu (nema guzve, dobar put, ali je Cemerno bas cemerno za voziti) do najlepse pescane plaze u Radovicima. Taksa 10e+putarina 3e+trajekt 4e. Soba u hotelu Plavi horizont, 10 dana. Plaza jeste divna, more je u pocetku bilo cisto a pred polazak se zaprljalo valjda od navale gostiju. Hrana odlicna itd itd itd. Medjutim desila nam se jedna neprijatnost pa bi da upozorimo ostale goste...

Pri povratku sa mora na izlasku iz CG se cekalo pola sata na prelazu (Zupci/Sitnica) iz Herceg Novog u Trebinje. Nismo shvatali sta se toliko ceka a kad smo dosli na red razjasnilo se. Za sina sam dao pasos, za suprugu licnu kartu a za mene licnu, vozacku i saobracajnu. Neki mladi 'granicnik' cini mi se zove se Petrovic (ima plocicu na prsima) je sve to uzeo, nesto na brzinu pogledao vise onako ofrlje a onda je razgovor tekao otprilike ovako:
- Da li ste kao turisti usli u CG?
- Da.
- Gde ste bili?
- U Tivatskoj opstini.
- Koliko dana ste bili?
- 10 dana, uobicajeno.
- Imate li prijavu boravka?
- Ne, otkud mi to?
- Znate li da ste ucinili prekrsaj po CG zakonu?
- (bez teksta)
- Treba da imate i da na izlasku iz CG predate ovakav papir (mase nekakvim kartoncetom u onoj svoj kucici).
- Nisam znao da to treba da imam, nisam znao da se tako nesto uopste radi.
- Sada cu da vam oduzmem sva licna dokumenta i posaljem kod sudije za preksaje u Herceg Novi pa Vi to sa njim raspravite. (mase dokumentima)
- Ali secam se na vauceru za hotel pise da smo platili boravisnu taksu, mozda je to to.
- Trebali ste u roku od 24 sata od ulaska u CG da se prijavite u stanici policije. (to je bas bilo neprijatno receno i sa nekom mrznjom u glasi i ocima)
- Ja to nisam znao...
- Da li ste dobili ovo na ulazu u CG? (daje neki sareni prospekt sa uputstvima za turiste u kojem kasnije sam video nista konkretno ne pise o ovome)
- Ne, nisam, ali mi stvarno ne znamo da smo trebali da nesto dodatno uradimo inace bi uradili...
- Evo, ovaj put cu vam oprostiti, mozete da idete (vraca dokumente sav crven u licu)

Inace znam jos dve grupe ljudi koji su isli u CG na isto mesto/hotel preko istog granicnog prelaza jedni autom a drugi autobusom a njima niko nista nije trazio.

U CG vise necemo ici na letovanje.

#2 MINJA011

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:368
  • muški

Napisano: 27. Sep 2011 - 20:12

Колико ја знам, нисте дужни да пријавите боравак. Вероватно је човек хтео да га частите (што је честа појава у Грној Гори - и у осталим земљама региона), па је одустао када је видео да од тога нема ништа.

П.С. Пре пар година је у ЦГ измењен закон, али је тада речено да пријављивање није обавеза туриста, већ хотела у коме они бораве, тј. особе код које су смештени.

Ovu poruku je izmenio MINJA011: 27. Sep 2011 - 20:31

#3 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • Poruka:4249
  • muški

Napisano: 27. Sep 2011 - 20:50

Voleo bih da znam da li 20 miliona crnogoraca kojih ima samo u BG toliko, svi imaju urednu prijavu boravka!?

Bezobrazluk prve klase od "braće"

Ovu poruku je izmenio codemaker: 27. Sep 2011 - 20:51

Postavljena slika
Danas smo stariji nego što smo ikad bili, ipak mlađi smo nego što ćemo ikada biti.
Uživajmo onda u ovom danu dok traje.....

#4 macura

backpacker

• Član
  • Poruka:2

Napisano: 28. Sep 2011 - 11:15

@minja011

Sta god pisalo u zakonu, meni niko nista nije rekao. Nije meni problem da odem i prijavim se u policijsku stanicu - uradicu sve da prijatno provedem letnji odmor. Ovako sam doziveo jaki stres (hvala Bogu pa nemam ni ja ni moji nekih srcanih i slicnih problema!) i to na kraju odmora a to mi svakako nije bila svrha i cilj. Cele godine si pod stresom, odna kazes sebi "idem da se odmorim i mozak na pasu", poneses love koju si ustedeo/digao kredit na kraju krajeva tesko zaradio, a tamo - neko hoce "cast". I jos hoce da mu procitas misli iz glave?!? Bili smo i u arapskim zemljama na odmoru ali tamo se bar zna da je baksis obaveza...

@codemaker

Misljenje od "bivsoj braci" i "braci" sam ostavio za sebe i svoje okruzenje. Tamo u CG sam isao da se odmorim, okupam i uzivam sa svojom porodicom. Ako zele da im turisti dolaze svake godine ovako nesto ne sme da se desava. Taj policajac/granicar nije bio sam u toj kucici, jer su pored njega su bili jos dvojica uniformisanih. Znaci ili su svi hteli baksis (a to je dosta priznacete) ili su onu dvojica bolela briga sto oovaj omladinac maltertira mirne porodicne ljude...

Meni licno jako nervira ta nadmenost koja je obrnuto proporcionalna realnom stanju stvari. "Mi smo nova drzava idemo ka EU imamo najbolje zakone", mislim zakoni jesu ko u Svajcarskoj ali koji ljudi to sprovode - verovatno neki lik koji je isao na dvonedeljni kurs i kome su ovakvim stavovima napunili glave...

Moj zakljucak je jednostavan: potrudicu se da idem na odmor negde drugde...

#5 patuljaC

svetski putnik

• Član
  • Poruka:2686
  • ženski

Napisano: 28. Sep 2011 - 11:29

šta drugo reći, nego STRAAAAŠNOOOOOO!
naravoučenije: izbegavajte takve destinacije za godišnji odmor:angry:

#6 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • Poruka:4249
  • muški

Napisano: 28. Sep 2011 - 13:45

Od kad sam prodao kuću u Baru, CG kao turistička destinacija za mene jednostavno ne postoji. Nervira me samo kad tako treniraju pitaj-boga-šta u vezi prebivališta (a i šire ) a samo u BG ne verujem da više od 10 crnogoraca ima potvrdu od policije o privremenom boravku a i to su uzeli slučajno.
Ti znaš mnogo bolje od mene.
Postavljena slika
Danas smo stariji nego što smo ikad bili, ipak mlađi smo nego što ćemo ikada biti.
Uživajmo onda u ovom danu dok traje.....

#7 Billy The Kid

svetski putnik

• Član
  • Poruka:511
  • muški

Napisano: 28. Sep 2011 - 14:06

Ja sam ove godine na putu za Grčku prenoćio u Makedoniji. Sutradan kada smo se odjavljivali iz hotela recepcionarka nam je popunila i neko kartonče na kojem piše gde smo boravili i da smo platili boravišnu taksu. Na naše pitanje čemu to i da tako nešto nikada ranije nismo dobili reče, nova pravila, 100% vam niko neće ni tražiti ali bolje ovako nego da se vraćate po potvrdu. Na granici je carinik uzeo to kartonče, škrabnuo po njemu nešto i zadržao ga. Istina, nije nam to tražio i ne znam jel treba il' ne treba ali ću sledeći put sam tražiti na check out-u da mi to popune da me neki "naučnik" sa značkom ne bi nervirao.

Ovu poruku je izmenio Billy The Kid: 28. Sep 2011 - 14:07

Postavljena slikaPostavljena slikaPostavljena slika

#8 stejo

backpacker

• Član
  • Poruka:11
  • muški

Napisano: 28. Sep 2011 - 14:49

Stvarno strasno.... !!!!!

#9 MINJA011

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:368
  • muški

Napisano: 28. Sep 2011 - 16:23

Pogledaj porukumacura @ 28. Sep 2011 - 11:15

@minja011
Sta god pisalo u zakonu, meni niko nista nije rekao. Nije meni problem da odem i prijavim se u policijsku stanicu - uradicu sve da prijatno provedem letnji odmor...
a tamo - neko hoce "cast". I jos hoce da mu procitas misli iz glave?!? Bili smo i u arapskim zemljama na odmoru ali tamo se bar zna da je baksis obaveza...
Moj zakljucak je jednostavan: potrudicu se da idem na odmor negde drugde...

Потпуно Вас разумем. Само сам хтео да напишем шта је у питању.
У сваком случају, на тај начин сигурно неће привући туристе.

#10 dext

svetski putnik

• Član
  • Poruka:1538
  • muški

Napisano: 12. Nov 2011 - 03:12

Pogledaj porukumacura @ 27. Sep 2011 - 14:11

Taksa 10e...
Ta tzv. ekološka taksa (koja vas ne štiti od raznoraznih fekalija) se ukida od nove godine.
Ja sam u drugoj polovini avgusta išao u MNE. Na ulasku teta htede da mi je naplati iako sam imao prošlogodišnju koja mi je važila još dva dana. Ona poče te ovo, te ono, a ja njoj hvala ne treba mi vraćam se sutra...

Pogledaj porukumacura @ 27. Sep 2011 - 14:11

- Trebali ste u roku od 24 sata od ulaska u CG da se prijavite u stanici policije. (to je bas bilo neprijatno receno i sa nekom mrznjom u glasi i ocima)
Mrzi me da sad tražim šta piše u tom najnovijem zakonu, ali mislim da je dotični, baš kada ste došli na red, imao potrebu da malkice ******...
Neće biti da im hiljade turista stoji u redu pred mupovima...

Ovu poruku je izmenio DraganV: 06. Jan 2012 - 12:35
NEPRIKLADNO IZRAZAVANJE

#11 alanya84

svetski putnik

• Član
  • Poruka:666
  • ženski

Napisano: 04. Dec 2011 - 22:05

Чиста превара. Истина, дужан је домаћин ( ако је класичан смештај у ЦГ у питању, али регистрован ) да то уради односно хотел у ком се одсело. Сваке вечери нешто пред поноћ се шаљу полицијски извештаји са пристиглим гостима.

Што се боравка у приватним смештајима тиче, ако су закони европски, онда ми није јасно зашто када сам за годишњи посетила тетку у Немачкој овог лета и када смо 2. - 3. дан по мом доласку ( улетео је викенд и моја лењост да се гомбам до станице ) изјавили да не морам да се пријављујем уколико остајем до 2 месеца?

#12 predrag

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:265
  • muški

Napisano: 02. May 2012 - 10:09

Jeste malo zastarela tema, ali mozda ponovo bude aktuelna.
Svi su u pravu i svi grese u nekim detaljima.
U svakoj zemlji ste duzni da prijavite boravak, kao stranac, samo je pitanje pod kojim uslovima.
Ako malo proguglate, verovatno imate tacnu informaciju na sajtu nekog CG ministarstva

Boravisna taksa nema veze sa prijavom (tj ima veze, ali nije direktno povezano). Hotel Vas je najverovatnije prijavio, to im je obaveza, kao i da Vam izdaju potvrdu boravka. Na granici to retko traze, ali imaju pravo - morate dokazati gde ste bili tokom boravka u zemlji (ne samo CG, vec gde god da krenete). Neki hoteli u CG pod obavezno vam daju tzv "kartoncic" prijave boravka, kao potvrdu da ste kod njih boravili u nekom periodu.

Do pre par godina, dok kroz Srbiju nije isao ko kako hoce (sada stranci, posebni iz EU, mogu da udju sa LK, ma i bez toga), nasi carinici su ponekad trazili da se pokaze potvrda o prijav/odjavi boravka. Objekti za smestaj to rade po obavezi, samo je pitanje da li pri odlasku daju tu potvrdu, a u privatnoj varijanti se sami morate prijaviti (tj Vas domacin).

Citat

Pomoćnik direktora Uprave policije, Vesko Vukadionović kaže da svi strani državljani koji dolaze u Crnu Gori imaju zakonsku obavezu da podnesu prijavu i odjavu boravišta. U slučajevima kada namjeravaju da borave u nekom od registrovanih objekata koji pružaju smještaj, davalac smještaja je obavezan da u roku od 12 časova od dolaska, odnosno odlaska, podnose prijavu i odjavu boravišta stranca kojem pruža usluge smještaja, bez obzira na dužinu boravka. Takođe, stranac ima obavezu da podnese policiji prijavu boravišta, u roku od 24 časa od dolaska u boravište i odjavu boravišta prije odlaska, ako namjerava da u tom mjestu boravi duže od osam dana, kao i stranac sa boravkom do 90 dana, ako namjerava da u tom mjestu boravi duže od tri dana, kaže Vukadinović.
http://www.pobjeda.m...08-22&id=147633
user posted image

#13 strela

backpacker

• Član
  • Poruka:4

Napisano: 10. May 2012 - 09:49

Da li ovaj poslednji citat znaci, da ako sam na 5 mesta po 5 dana (ukupno 25 dana na moru), da mi ne treba prijava / odjava boravka, posto nigde nisam boravio minimum 8 dana (pa do 90 dana)? Ajd' pravnici, ukljucite se.

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0