za Tasos i to je jedini razlog za izbor Crne Gore.
Smestaj sam zatrazio preko interneta i pronasao odlican smestaj po povoljnoj ceni. Kada sam u Budvu pristigao,
na autobuskoj stanici smo bili izlozeni ne bas napadu ali prilicno nasrtljivom ponasanju onih koji izdaju sobe.
Imao sam utisak da nisu svesni da je vec 10. septembar i da je vansezona u toku (neki su trazili 15 eur-a po osobi po danu).
Uglavnom oni koji su hteli su nasli smestaj a najniza cena za koju sam cuo je 7 eur-a za dvokrevetnu sobu sa kupatilom,
klimom , kuhinjom.. sto je ipak veoma povoljno (3,5 eur-a po osobi dnevno).
Budva je prilicno prljavo mesto. U ulici u kojoj je bila smestena vila (kuca) smece se odnosilo tri puta dnevno. Cela ulica
je mirisala na izduvne gasove (zbog jakog saobracaja), mirise rostilja koji se nalaze na svakih 50-100 metara i miris
smeca jer se prilikom skupljanja smeca i praznjenja kanti velika kolicina tecnosti iz kanti prosipa po ulici.
Video sam da su jednom u toku nedelje dosli i sapunicom dobro oprali prostor oko kontejenera ali to vec sutradan nista
nije vredelo i mirisalo je kao ranije.
Budva se mnogo izgradila ali se i dalje mnogo gradi. Buka sa gradilista nije strasna ali se moze cuti. Tamo gde sam bio
smesten nije bilo nikakvih problema sa muzikom iz okolnih kafica jer niko nije pustao muziku veoma glasno.
Domacini su bili izuzetno ljubazni, sve je bilo cisto i u skladu sa poslatim fotografijama na mail.
U Budvi ima najvise Rusa, Ukrajinaca i pred kraj je bilo dosta Poljaka. Ima malo domacih i veoma mnogo Albanaca
kojih bi rekao da ima mnogo vise od Srba. Po mojoj proceni Srba na plazi ima manje od 5% ukupnog broja turista.
Glavni utisak koji je Budva ostavila na mene je prljavstina na sve strane. Velika vecina plaza je veoma prljava,
smece koje neko baci tu trajno ostaje. Sve je prepuno pikavaca, cepova od flasa, cackalica...
Samo par plaza u Budvi predvece pokupi sve lezaljke, izgrabulja smece i nekim valjkom poravna prostor. Na tim
cistijim plazama je po mojim merilima bila velika guzva, susedna lezaljka je na desetak cm od vase a ako legnete
na peskir neko ce vam na dvadesetak cm od glave gurnuti svoje noge.
More je bilo cisto ali nekako mutnjikavo, u delu blize luci, mirisao je stalno benzin a jednom prilikom se blizu
plaza zaustavila jedna jahta pa se prilikom plivanja more penilo (ne kao voda na obalama Palica) ali videlo se da
nesto nije uredu.
Ono sto sam primetio je da je u Budvi guzva na plazama i u vansezoni. Veoma me interesuje sta se desava u sezoni.
Ono sto nisam ranije video u Crnog Gori to je veliki broj ekspres restirana. Kakvi gosti, takva i usluga.
Rusi znaju sa domacima. Domacini ne uspevaju da ih pokradu nevracanjem kusura sto sam stalno vidjao na
plazi ispod Vile Muhajlovic. Ruskinje se ne ustrucavaju da zovu da im se suncobran okrene ili namesti (kad su vec platile)
uslugu. Mogu da zamislim sta bi se desilo da neko nas tako nesto zatrazi...
Gde god da krenete obracaju vam se na ruskom jeziku
Crnogorci su generalno ljubazniji nego ranije ali i dalje ima slucajeva. Voze veoma bahato i na lokalnim vestima
stalno mozete cuti izraz "neodgovorni turista". Pet neodgovornih turista se udavilo u plicaku ove sezone u Ulcinju.
Neodgovorni ruski turista je pregazen na pesackom prelazu kod Slovenske plaze.
Na plazi nije bilo onih koji su vozili razna plovila ali lokalci su jednog dana dosli sa harpunima i izgrebali jednu ruskinju.
Uopste mi nije jasno sta rade sa harpunima u plicaku. Pretpostavljam da je na TV Budva kasnije bila vest da se neodgovorna
ruskinja nabola na harpun.
Pricao sam sa nekoliko Rusa i ocena Budve je "ploha" ili ne znam kako oni to vec kazu i da nemaju nameru opet da dodju.
Izgleda je je Crna Gora destinacija u koju dodjete jednom i nikad vise.
Plaza u Becicima je mnogo dublja i ima vise prostora, tamo vec nije bilo guzve i mogli ste da se osamite tako da je najbizao osoba
od Vas na metar-dva
Vode i struje je bilo a veoma smesne su mi reklame za izdavanje gde je pored ostalih simbola nacrtana i cesma za vodu.
Stari grad je veoma uredan i cist i ima par kafica sa prijatnom atmosferom.
Ono sto mi se nije dopalo sto je neko dosao na ideju u posuo tucanik na skoro sve plaze, odvratan osecaj kada hodate po
tome i pesak i sjunak su mnogo bolji od ovoga.
Da li znate da blizu plaza nema ni jednog toaleta koji se ne placa, postoji cak i restoran koji svojim korisnicima naplacuje koriscenje
istog? Posledica ovoga su miomirisi koji dolaze sa leve strane staze kada idete stazom ka tunelu ka Becicima. Rusi masovno
da ne bi placali obavljaju svoje potrebe u sumici pored staze.
U principu bilo je lepo, ali daleko je Crna Gora od mesta za koje mozete reci da je bas lepo...
Moj zakljucak je da tamo mozete otici samo ako nemate mogucnost za nesto drugo.