Ovaj post sam zamislio kao moj (naš, porodični : dve odrasle osobe i dete 5 god.) pogled na letovanje u TR.
Pre puta sam pročitao dosta stvari kako na našem tako i na „tuđim“ forumima Meni nekako slađe čuti šta o svemu tome kažu naši ljudi, ali sam za to, uglavnom, ostao uskraćen, tako da ću ja ovde naširoko da iznesem naše iskustvo, pa ako nekome bude od pomoći biće mi drago.
Nemam nameru da ulazim u neke šire rasprave pošto iznosim svoje viđenje stvari, koje se sigurno neće poklopiti sa nekim drugim viđenjima ali ponavljam to je moj/naš lični doživljaj i kao takav je nepromenjiv.
Išli smo prvi put u TR, sredinom septembra preko Kontikija. Oni očekivano korektni. Iskoristio bih priliku da pozdravim Jelenu koja je sjajno radila svoj posao u Kemerskoj oblasti. Let je JAT-ovim 737, vreme polaska 6:00, vreme povratka 12:00.
Prilikom odabira agencije odlučili smo se za Kontiki iako su nešto skuplji od drugih, ali mislim da nismo pogrešili. Osigurali smo aranžman od otkaza preko „Dunava“ i tu je bilo onih „naših“ sitnih do malo povećih laži.Standardna priča sa nerealnim kursom evra (kada je reč o iznosa koji se meri u hiljadama e, onda to nikako nije zanemarljivo. Prodaš e po 99.6 a oni ga računaju po 104.75 ili ti ga oko 100 evrića pa-pa, pa ti vidi ), al ajde, ako hoćeš da budeš Beg nemoj biti Cicija... Mi smo već imali zdravstveno-putno osiguranje ali je uslov da osiguramo aranžman od otkaza bio da imamo isključivo „Dunav“ osiguranje. Dakle na put krećemo sa dva putna osiguranja !!! Bezobrazluk i još koja desetina bačenih eura. Kada sam se raspitivao o obe vrste osiguranja (putno i od otkaza) opet laži koje su nas mogle koštati više desetina do stotina emu/usd novčanica (na sreću nisu). Prva je da osiguranje od otkaza pokriva ceo aranžman bez avio taksi i goriva, dok u papirima koje naknadno dobijete lepo piše da je maksimalan povraćaj u visini do 1000 e !!! , što je zaista čudno jer je visina iznosa koji plaćate na ime ovog osiguranja procentualno zavisna od cene koštanja aranžmana. Drugo je da mi je rečeno da se iznosi za zdravstvene potrebe do visine od 50e plaćaju na licu mesta i onda se u BG refundiraju, a preko 50e reče teta „Samo pozovite ovaj br. telefona“. Da nam, takoreći, nije zatrebao doktor ova laž bi ostala neprimećena. Malo je falilo da nam zatrebaju usluge lekara, raspitali se mi šta ako... i odgovor je bio postoje tri mogućnosti pregleda doktora : hotelski gde su pregled i terapija u vezi sa upalom uva i sličnim tegobama oko 500-1000 e i plaćaju se iz Džepa a refundiraju u BG (na konstataciju da nam u „Dunavu“ tako nije rečeno odgovor je bio da to ovde tako funkcioniše !!!). Druga mogućnost je poseta privatnom lekaru koja je nekoliko puta jeftinija od varijante sa hotelskim lekarom i naravno opet iz istog onog Džepa. Treća varijanta je poseta državnoj bolnici u Kemeru gde se ne zna koliko bi to iznosilo po gore pomenutom Džepu.
Nikom ne trebalo, ali eto da se zna.
Po sletanju na Antalijski aerodrom osetili smo da će biti problemčića sa Istočnom nam Braćom. E sad, znam ja da je Rusija ogromna zemlja a da su za nas i Ukrajinci i Belorusi i razni ...stanci jednom rečju Rusi, ali da su Englezi (ej !!!) za sve što pišu o njima po razno-raznim forumima potpuno u pravu. e to ću tek saznati. Da ne grešim dušu čast korektnim i lepo vaspitanim „Rusima“ ali ja takve tamo ne sretoh.
Dakle oko 9:15 red na pasoškoj kontroli nemerljiv stotine ljudi ispred tebe čekaju u redu a red niti ide unapred, niti stoji, Red Ide Unazad, zato što pomenuta Braća ne staju na kraj reda već se lepo i nediskretno uspevaju nazbijati u prvih par metara reda. U trenutku sam pomislio da jedan član porodice stoji u redu a ostali mu se naknadno priključuju pred samim šalterom, pa porazmislih da i ja uradim tako da moji ne čame čekajući. E to je trajalo dok se između nas i jedne naše porodice, koja je po Redu bila ispred nas, nije ugurala jedna čergica u sastavu 3+2+2, pa još jedna malobrojnija, Pa Još Jedna, tako da su na kraju oni naši što behu tik ispred nas, verovatno završili i sa uzimanjem kofera do trenutka dok se u našim pasošima nisu obreli crveni, okrugli pečati.
Gunđam ja i u bradu i na glas i pomalo polusočno opsujem, al kažem ajde Beže ne budi Cicija žure ljudi, i to ne obični no glavom i bradom ljudi-Braća što su nas iz svake situacije iz onih stvari izvalačili kroz čitavu istoriju, sa posebnim osvrtom na budućnost.
Padoše mi na pamet oni siroti Englezi koji nikako nisu u pravu za izraz bahati... Pristojnost mi ne dozvoljava da iskoristim pravi izraz, ali bahatost je baš malecki deminutiv. Kako Perica zamišlja bahatog vozača to mi je jasno, ali kako zamisliti onoga ko auto-putem ide u suprotnom smeru, a da to nije Mujo iz onog vica, i još kako ga nazvati pravim imenom a ne ići na prinudni odmor sa foruma, e to ne znam baš.
Na samom izlasku iz aerodromske zgrade dočekaše nas ljubazni kontikijevci i uputiše ka našem busu. Osećam da je toplo ali mi čudno da mi se toliko mokrih fleka odjednom pojavi po majci, pio sam neku vodu pa rekoh sebi da sam se uprskao ali se ne sećam toga, valjda od onog srećnog, dečačkog uzbuđenja kada ideš na odmor... Uđosmo u jako lepo rashlađeni, takoreći zamrzivač, minibus i pravac hotel...Pošto je Marti Myra bio predzadnji hotel po redu, odužilo se to, al velim aj Beže...
Ovu poruku je izmenio mikap: 22. May 2012 - 13:27
Sredjen font slova