Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

AMORGOS

20 odgovora na temu

#1 vladar

turista

• Član
  • Poruka:80
  • muški

Napisano: 15. Mar 2008 - 03:50

Moja magična reč kiklada zove se Amorgos...

Zaista magično-inspirativno ostrvo,koje posetioca nikada ne ostavlja ravnodušnim,ja sam ga lično doživeo kao nestvaran san, nekakvo sneno priviđenje sastavljeno od beskrajnog plavetnila mora,neba i uglačanih fasada belih kuća,prelepih manastira poput "chozoviotissa" manastira koji je btw-uklesan poput Ostroga na jednoj strmoj litici sa koje puca pogled na "male kiklade" po svim karakteristikama možda i najlepša Kikladska ostrva kao što su Kouffonissi ,Folegandros,Serifos,Kithnos,Anafi, koje svoj šarm crpe iz pre svega netaknutih pejzaža, prelepih plaža sitnog belog i sivog peska (poput Karibskih), bajkovitih prizora zalazaka sunca ,fenomenalnih sela u brdima (Chora),neodoljive mediteranske kuhinje koja je po mnogo čemu različita od one sa severa Grčke jer za pripremu hrane koriste različite vrste bilja.Ja sam imao tu sreću da boravim u najekskluzivnijem hotelu na Amorgosu (Aegialis hotel & Spa) , koji ima 4 * , zaista fenomenalan hotel ,koji od ove godine ima i Spa & Wellness centar i praktično poseduje sve moguće sadržaje od otvorenog i zatvorenog bazena do saune ,solarijuma i fitness centra.Naravno smeštaj u hotelu je veoma skup !!, ali važno je napomenuti da u mestu Aegialis ili glavnoj luci Katapola rentiranje 1/2 sobe u sezoni dnevno košta između 25-30 eur.Septembar je najlepši mesec za boravak, pre svega zbog idealnih vremenskih uslova naime tada najmanje duva Meltemi vetar,temperatura mora je između 26-28 C,pa je najbolje ga posetiti tada.Najlepše plaže su:Agia Anna- tirkizno plavog prozirno-kristalno-čistog mora (dostupna brodom) za koju je vezan kuriozitet da je na njoj sniman film Luc Bessona "Veliko Plavetnilo" , Aegialis plaža zaista fenomenalna ,inače najduža na ostrvu oko 300 m i mnoge druge netaknute plaže na kojima ste često i jedini posetilac.Moj je utisak da uz prelepe ostrva Sporade i to naročito Skopelos , Kikladsaka ostrva pretstavljaju pravi biser Egeja.
VLaDaR

#2 Dragan

svetski putnik

• Član
  • Poruka:987

Napisano: 15. Mar 2008 - 13:38

Vlado, svaka cast za ovaj vrlo interesantan opis tvog boravka na ostrvu Amorgos (ukljucujuci i ove dve lepe fotografije). Kada si vec pomenuo i Kouffonissiu (ima ih 2, moj drugar je tamo proveo nedelju dana pre 2 godine), kao i Folegandros, Serifos, Kithnos .... bio bih ti zahvalan da napises koju rec o tim ostrvima.

Ovu poruku je izmenio suki: 07. Feb 2011 - 21:31

#3 Draganica

putnik

• Član
  • Poruka:192
  • ženski

Napisano: 15. Mar 2008 - 16:38

Pogledaj porukuvladar @ 15. 03. 2008 - 02:50

Moja magična reč kiklada zove se Amorgos...

Moram priznati,baš ti zavidim.
O Amorgosu sam čula upravo ono što si napisao,u najužem je izboru već za ovu godinu, i to upravo septembar .
Možeš li mi pomoći sa informacijama, da li ići avionom do Santorinija, pa onda brodom, ili planirati put od Atine (Pireja). To bi bilo duže od 24 sata, sa pristajanjima na drugim ostrvima.
Da li možda znaš cene ferija ?

#4 Draganica

putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 15. Mar 2008 - 16:56

Aha, evo pronadjoh ja cene na netu :
Blue Star Ferries, Pireus - Amorgos
Cabin for 2 persons OW : EUR 75,- each
Vehicle OW: EUR 150,-
Sve ukupno, dve odrasle osobe + kola ,tamo i nazad: EUR 600

Ovu poruku je izmenio suki: 07. Feb 2011 - 21:31

#5 vladar

turista

• Član
  • muški

Napisano: 16. Mar 2008 - 02:26

NIJE NEOPHODNO KUPOVATI KARTE SA SMEŠTAJEM U KABINI , JER POSTOJI DIREKTNA LINIJA SA
PIREJA KATAMARANOM DO LUKE AEGIALIS ILI KATAPOLE KOJOM SE PUTUJE NEGDE OKO 4,5 SATI, A INAČE "BLUE STAR FERRIES" SVOJOM REDOVNOM LINIJOM STIŽE NA AMORGOS ZA 8 SATI PUTOVANJA,I STAJE NA ,NAOUSSA(PAROSU), NAXOS TOWN I DONUSSI,NAREDNA STANICA JE AEGIALIS-AMORGOS.

Ovu poruku je izmenio suki: 07. Feb 2011 - 21:32

VLaDaR

#6 vladar

turista

• Član
  • muški

Napisano: 16. Mar 2008 - 03:09

Pogledaj porukuDragan @ 15. 03. 2008 - 12:38

Vlado, svaka cast za ovaj vrlo interesantan opis tvog boravka na ostrvu Amorgos (ukljucujuci i ove dve lepe fotografije). Kada si vec pomenuo i Kouffonissiu (ima ih 2, moj drugar je tamo proveo nedelju dana pre 2 godine), kao i Folegandros, Serifos, Kithnos .... bio bih ti zahvalan da napises koju rec o tim ostrvima.
Da upravu si postoji Kato Koufonissi i Ano Koufonissi, to jest nekada su bila spojena,definitivno Ano ili manje od ova dva je ostrvo sa najlepšim plažama uz veći Naxos ili Amorgos na kikladima. Sve se vrti oko Mesta Pori gde se nalazi i istoimena nadaleko ćuvena plaža koja već decenijama pronosi slavu ovog malog ostrva koje jedva da ima 5-6 km u prečniku.SCHINOUSSA je susedno ostrvo koje je takođe veoma popularno kao ostrvo prelepih peščanih plaža,tišine i prirodnog spokoja koji nije narušen svih ovih godina,za razliku od evidentno turistički komercijalizovanijeg Koufonissia koji poseduje čak i country club hotel sa svim mogućim sadržajima pa čak i golf terenom.Donussa je takođe prelepo ostrvo iz grupe malih Kiklada , potpuno izolovano od ostatka sveta,tradicionalno u svakom pogledu,mesto ribara i prelepih uvala sa još lepšim plažama. Ali definitivno prava Arhimedesova "Eureka" je ostrvo Elafonissi ispod Peloponeza inače veoma malo (kao Koufonisi),ali ima definitivno najlepšu plažu u Grčkoj Simos i Sarakinniko , do njega se stiže iz mesta Neapolis trajektom za 10 minuta nalazi se na samom jugo-istoku peloponeza , evo i slike.....
VLaDaR

#7 Dragan

svetski putnik

• Član

Napisano: 17. Mar 2008 - 12:10

sjajno, fali samo slika te plaze sa ostrva Elafonissi

Ovu poruku je izmenio suki: 07. Feb 2011 - 21:32

#8 Draganica

putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 17. Mar 2008 - 13:48

Pogledaj porukuvladar @ 16. 03. 2008 - 01:26

NIJE NEOPHODNO KUPOVATI KARTE SA SMEŠTAJEM U KABINI , JER POSTOJI DIREKTNA LINIJA SA
PIREJA KATAMARANOM DO LUKE AEGIALIS ILI KATAPOLE KOJOM SE PUTUJE NEGDE OKO 4,5 SATI, A INAČE "BLUE STAR FERRIES" SVOJOM REDOVNOM LINIJOM STIŽE NA AMORGOS ZA 8 SATI PUTOVANJA,I STAJE NA ,NAOUSSA(PAROSU), NAXOS TOWN I DONUSSI,NAREDNA STANICA JE AEGIALIS-AMORGOS.
Dobro, onda bih te zamolila za preporuku, koja je najbolja varijanta , tj. kako si ti stigao do Amorgosa?

#9 vladar

turista

• Član
  • muški

Napisano: 17. Mar 2008 - 23:33

Pogledaj porukuDraganica @ 17. 03. 2008 - 12:48

Dobro, onda bih te zamolila za preporuku, koja je najbolja varijanta , tj. kako si ti stigao do Amorgosa?

Beograd-Atina redovnom linijom Olimpic Airways,sa aerodroma hvataš bus liniju,direktno ide do PIREJA,CENA KARTE PO OSOBI 3,5 EUR,ILI METRO 6 EUR,ONDA NA TRAJEKT KARTA U JEDNOM PRAVCU DO AMORGOSA KOŠTA 14,5 EUR PO OSOBI.
VLaDaR

#10 vladar

turista

• Član
  • muški

Napisano: 21. Mar 2008 - 03:57

POGLEDAJTE MOJ MFT TAMO SAM POSTAVIO MOJE SLIKE SA AMORGOSA,SKIATOSA,SKOPELOSA I ELAFONISSOSA.

Ovu poruku je izmenio suki: 07. Feb 2011 - 21:34

VLaDaR

#11 Dragan

svetski putnik

• Član

Napisano: 25. Mar 2008 - 14:15

Pogledaj porukuvladar @ 21. 03. 2008 - 02:57

POGLEDAJTE MOJ MFT TAMO SAM POSTAVIO MOJE SLIKE SA AMORGOSA,SKIATOSA,SKOPELOSA I ELAFONISSOSA.

Lepe su ti fotke, mada mislim da si mozda trebao sa otvoris 2 odvojene ture, jednu za Kiklade, drugu za Sporade, verujem da imas jos fotografija ovih ostrva.

#12 vladar

turista

• Član
  • muški

Napisano: 29. Mar 2008 - 02:26

Pogledaj porukuDragan @ 25. 03. 2008 - 13:15

Lepe su ti fotke, mada mislim da si mozda trebao sa otvoris 2 odvojene ture, jednu za Kiklade, drugu za Sporade, verujem da imas jos fotografija ovih ostrva.

to sam i u;inio ,pogledaj moju magičnu reč Kiklada Amorgos MFT-upravo otvorenu,imam zaista veliki broj fotografija sa Skiatosa,Skopelosa i Alonissosa ,tačnije oko 370 , sa Amorgosa skoro isto toliko ali naravno,prezentujem ih hronološkim redom.
VLaDaR

#13 Dragan

svetski putnik

• Član

Napisano: 31. Mar 2008 - 13:04

Pogledaj porukuvladar @ 29. 03. 2008 - 02:26

to sam i u;inio ,pogledaj moju magičnu reč Kiklada Amorgos MFT-upravo otvorenu,imam zaista veliki broj fotografija sa Skiatosa,Skopelosa i Alonissosa ,tačnije oko 370 , sa Amorgosa skoro isto toliko ali naravno,prezentujem ih hronološkim redom.

Slike sa Amorgosa su sjajne, ipak ne verujem da bih se ni na jednom od ostrva Kiklada zadrzavao duze od 3-4 noci. Imam i pitanje a propos smestaja, sem ovog kako kazes najluksuznijeg hotela na ostrvu, imas li predstavu i znas li za neku varijantu srednje kvalitetnog smestaja tipa apartmani ili hotel sa 2* superior/ 3 zvezdice?

Pozdrav

#14 vladar

turista

• Član
  • muški

Napisano: 04. Apr 2008 - 02:57

U mestu Chora tj.selu koje se nalazi na brdu , i udaljeno je od obale nekih 7-8 km,smeštaj je najjeftiniji, naime tamo se kreću cene u studijima ili apartmanima od 8 do 10 eur po osobi po danu, nešto luksuzniji smeštaj u tradicionalnim apartmanima Lakis(kategorisani kao 3 superior ) u Aegialisu tik pored divne plaže koju sam prezentovao na slikama se kreće između 20 i 25 eur na bazi noćenja sa doručkom po danu, ali oni imaju i divan bazen kao i romantičnu tavernu sa specijalitetima mediteranske kuhinje udaljene 10 metara od plaže.Zaista toplo preporučujem ovaj smeštaj ,ali i studije u Chori koji su sazidani u tradicionalnom Kikladskom stilu gradnje, bele fasade i raznobojnih prozorskih šalona.
VLaDaR

#15 Ultralamb

putnik

• Član
  • Poruka:154
  • muški

Napisano: 07. Jul 2008 - 09:26

Pogledaj porukuvladar @ 4. 04. 2008 - 02:57

naime tamo se kreću cene u studijima ili apartmanima od 8 do 10 eur po osobi po danu, nešto luksuzniji smeštaj u tradicionalnim apartmanima Lakis(kategorisani kao 3 superior ) u Aegialisu tik pored divne plaže koju sam prezentovao na slikama se kreće između 20 i 25 eur
U koje doba godine su te cene? Bas u sezoni? Avgust?

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0