Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Na Ohridskite izvori

24 odgovora na temu

#16 jelenap.

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:258
  • ženski

Napisano: 02. Sep 2011 - 12:27

Evo još i izveštaj za 2009 godinu... :)

S obzirom da sam boravila na Ohridu ni puna dva dana, nisam bila u mogućnosti da obilazim lokalitete van grada. Stigla sam u grad popodne, jer je veče bilo rezervisano za kocert Merlina.

Postavljena slika

Biramo najbližu plažu, a to je plažica Kaneo, do koje se tada moglo doći čamcem iz luke Ohrida, ili preko brda do crkve, pa odatle spustom do plaže. Dakle, nije još bio napravljen most koji spaja Ohrid i plažu. Mi se odlučujemo za čamac, a u povratku za put preko brda koji izlazi na Sv. Sofiju.

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Na plaži je neverovatna gužva, bukvalno nema mesta da se stavi peškir, pokušavamo da se brćnemo, ali je i voda ledena, pa ipak odlazimo na obližnji dok gde pronalazimo sto i tu ostajemo da popijemo piće.

Veče provodimo na koncertu, koji je kao i svaki Merlinov prethodni, fenomenalan. Ipak, najjači i nezamenjiv utisak mi je svakako ostao sa njegovog koncerta na Koševu u Sarajevu, prethodne 2008. godine.

Sutradan ustajem ranije, da iskoristim vreme do polaska za Bg, i kako sam bila smeštena u Starom gradu, blizu mi je Samuilova tvrđava, pa odlučujem da je obiđem. Usput nailazim i na antički amfiteatar.

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Odatle dolazim do Plaošnika, i manastira Sv. Klimenta i Pantelejmona koji je podignutna ostacima istoimene crkve iz IX veka. Tu se nalazi i ranohrišćanska bazilika, kao i arheološke iskopine.

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Nakono bilaska odlazimo na plažu Cuba Libre i uz Mojito se spremamo za polazak.

Postavljena slika

Postavljena slika

Ovu poruku je izmenio jelenap.: 02. Sep 2011 - 12:31

Sve moje fototure možete pronaći na sledećem linku: MFT

Kefalonija, Meteori, Lefkada, Parga i Aheron, Zakintos, Ohrid i Trpejca, Španija (Barselona)

Putopis Ohridsko jezero Lefkada Kefalonija Meteori Venecija, Padova, Trst

#17 jelenap.

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 05. Sep 2011 - 12:20

Dodala bih još da su putarine u Makedoniji sledeće:

1x50 den

3x30 den

2x20 den

što znači da je ukupno potrebno 180 den za celu deonicu. Ovo su putarine od granice, preko Skoplja, Gostivara, Kičeva, pa do Ohrida.

Što se tiče goriva, cena Eurodizela je bila 65 den/1l. Put je trajao nešto malo više od 6 sati.

S obzirom da nisam ni ove godine uspela sve da vidim, za sledeću pored dobro poznatih lokacija, ostaju: Galičica sa obilaskom Prespanskog jezera, Sv. Zaum, obilazak okoline Trpejca, ka Ljubaništu, plaže ka Strugi u okolini Ohrida, kao recimo Labino plaža podno Plaošnika.

Kefalonija, Meteori, Lefkada, Parga i Aheron, Zakintos, Ohrid i Trpejca, Španija (Barselona)

#18 BojanMKD

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:369
  • muški

Napisano: 05. Sep 2011 - 12:25

Plan za sledece godine ti je odlican :) Dodaj i selo Radozda i Elen Kamen kod hotelskog kompleksa "Biser" to ti je par km od Struga prema albanskoj granici :)

#19 jelenap.

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 05. Sep 2011 - 14:45

Sad pogledah na GE slike sela i Radozda mi se baš dopada. :) Eto i to ću uvrstiti na listu. Hvala Bojane. :)

#20 pefkari

tasoslijka, kaficanka, putofil

• Član
  • Poruka:21674
  • ženski

Napisano: 20. Nov 2011 - 15:55

Jelena- svaka cast! :srce: :srce: :srce:
Htedoh da iskoristim vreme da napisem neku vrstu "svog putopisa" o Ohridu..i naleteh na tvoj! :) Sjajno napisano, a o slikama nemam sta da kazem, osim- BRAVO! :klap: :klap: :klap: Mislila sam da sam napravila odlicne slike, a sada vidim da su 10. kategorija u odnosu na tvoje! Ako stignem napisacu opis svog puta, ali ovo je zaista divan "vodic" za one koji tek treba da vide grad i jezero! Hvala! :srce:

#21 komisura

putnik

• Član
  • Poruka:186
  • ženski

Napisano: 20. Nov 2011 - 18:14

Jelena, svaka čast, moram da priznam da sam najviše očarana prelepim fotografijama! Ohrid mi, za sad, stalno nekako "izmiče", ali kad bude došao na red - sigurno ću se voditi tvojim putopisom. Bravo! :cvetak:

#22 leprsava

svetski putnik

• Član
  • Poruka:1366
  • ženski

Napisano: 20. Nov 2011 - 18:46

Jelena svaka čast obišla si sve što ima da se obidje i predivno opisala!
Ja sam inače iz prljave Struge i na moju veliku žalost u pravu si! :(
Ove godine je bilo predivnih plaža u gradu jer ih je opština izdala pod koncesijom sa određenim uslovima i te plažice su bile extra, ali ostatak grada i dalje prljav.
Ono što bi ti ja preporučila (ili potvrdila jer su neki clanovi vec spomenuli :) ) je taj put posle Struge ka Albanskoj granici ustvari selo Radožda. Postoji jedna divna crkvica u steni i ima dosta malih privatnih restorančića gde ćeš dobiti belvicu pravo iz jezera. Za pastrmku malo teže, ali možda ti se posreći, mada pazi znaju da slažu da je Ohridska a da služe iz ribnjaka iz Mavrova. U svakom slučaju i ona je dobra.

Obavezno idi na Galičicu ka mestu Stenje. Ne preporučujem da se tamo spustite jer je plaža očajna, bili mi u septembu i razočarali se. Ali ima jako dobar vidikovac gde se vidi jezero i Trpejca, jednostavno predivno! Put je uzan i pun serpentina ali vredi! Zamolite nekog da vas uputi kako da stignete do vidikovca gde se vide oba jezera. Nikad nisam bila ali kažu da se jedan deo prolazi pešaka i da vredi!

#23 jelenap.

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 23. Nov 2011 - 11:58

@leprsava

Hvala na savetima. Potrudiću se da sledeće godine vidim i Galičicu... :) Jedino što mi treba malo više dana od 4-5, koliko inače ostajem na Ohridu. Al' šta je tu je... nemam mnogo dana odmora, pa treba sve što isplaniram, i da pravilno rasporedim u toku godine... :)

@pefkari

Hvala na lepim rečima... :) Uvek je lepo imati više različitih viđenja određene destinacije, tako da svakako očekujem tvoj putopis, za koje si (videla i po drugim temama) baš specijalizovana... :)

@komisura

Nemoj čekati dugo, što pre spakuj kofere i pravac put Ohrida. Veruj mi, vredi... :)

#24 pefkari

tasoslijka, kaficanka, putofil

• Član
  • Poruka:21674
  • ženski

Napisano: 30. Nov 2011 - 22:31

Pogledaj porukujelenap. @ 23. Nov 2011 - 11:58

@pefkari

Hvala na lepim rečima... :) Uvek je lepo imati više različitih viđenja određene destinacije, tako da svakako očekujem tvoj putopis, za koje si (videla i po drugim temama) baš specijalizovana... :)
Lepe reci sluze da se upute onome sto vredi! :) :srce:
Spremam putopis, a htedoh ti reci da obavezno posetis Nacionalni park "Galicica"....mi smo, prakticno, setali samo 4 dana (sa mnom povredjenom... nisam videla mnogo toga, ali, obecavam da cu ispraviti to!), ali smo obisli ovu prelepu planinu, videli oba jezera sa jedne tacke...i bili odusevljeni prirodom! :klap:

#25 jelenap.

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 30. Nov 2011 - 23:57

Hoću, hoću, možda sad već za Novu godinu... ^_^ :)

Čekam tvoj putopis...

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0