Archer

Zagreb šta posetiti

49 poruka u ovoj temi

Za vikend idem do Z agreba na 1 dan. Imate li neke preporuke sta vidjeti, gdje popiti kafu i sl :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kako dolaziš u Zagreb ? Prije šetnje centrom grada opskrbi se kartom i praktičnim informacijama na info šalteru Željezničkog kolodvora ili uzmi besplatne i detaljne brošure sa kartom Zagreba na šalteru čekaonice Croatia Airlines (prizemlje Autobusnog kolodvora). Preporučujem Zagreb Info sa detaljnim opisom svih mjesta za vidjeti te restorane, hotele i kafiće.i

Zagreb ćeš najbolje upoznati i doživjeti pješice, krenuvši od Željezničkog (ili Glavnog) kolodvora, šetnjom sjeverno preko velikog parka Zrinjevac do glavnog trga Bana Jeličića. To je oko 15 min pješice. Trg Bana Jelačića je srce grada i glavni orijentir. Okružen je mnogim luksuznim trgovinama, caffe barovima i sl. Produži dalje sjeverno, malo desno gore vidjeti ćeš Zagrebačku katedralu. Produživši dalje, pa skrenuvši zapadno (tebi lijevo), kreni prema starom srednjevjekovnom dijelu grada, Gornji Grad, do par crkava i muzeja grada Zagreba. Spusti se uspinjačom ponovo u centar tj. do glavne trgovačke ulice Ilica (tu si nekih 200 m od trga Bana Jelačića). Prošeći Ilicom nazad u pravcu Trga, pa iza Hypo Banke skreni lijevo u Tkaličićevu ulicu. To je jedno od glavnih šetališta mladih Zagrepčana, prepuno kafića sa terasama. Izaberi koji ti si svidja,svi su ok. U jednoj od uskih ulica na desnoj strani je Skalinska ulica, tu se nalaze 2 dobra i pristupačna restorana : Nokturno i Leonardo sa velikim izborom jela, najviše talijanskih. Često su puna mladih i turista,pogotovo Nokturno, pa je pametno doći u "ranijim terminima". Jedan prosječan ručak sa čašom vina ili sokom ne bi trebao preći 60 kn (c.8 eura).

Na ulasku u Skalinsku ulicu je lijepi pogled na katedralu uokviren starim zgradama. Povratkom u Tkaličićevu ulicu, u produžetku je znana slastičarnica Ivica i Marica sa domačim kolaćima i eko hranom.Malo skuplje, ali svi preporučuju. Imaš ih i na internetu.

Povratkom na trg bana Jelačića, kreni desno od hotela Dubrovnik, prema Cvjetnom trgu. Tamo su isto tako mnogobrojni kafići sa terasama i mnogobrojni Zagrepčani upravo tamo ritualno ispijaju svoje kave i kapučine. Ako te interesira za pogledati, tamo je i pravoslavna crkva. Možeš i tamo nešto na brzinu pojesti. Na južnom dijelu trga je maleni riblji restoran-bistro, Ribice i 3 točkice, desno od restorana Korčula, tabla je na fasadi. Ako si za hrane "brze varijante", na glavnom trgu ima par dobrih pizzerija "to take away, peciva i sl.

Produžiš dalje od Cvjetnog trga, prema Trgu Maršala Tita, popularno znan kao Kazališni trg, tj oko 12 min hoda. Trg maršala Tita je jedan od najvećih i po nekima najljepši zagrebački trg.

Centalnim dijelom trga dominira zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, a uokolo su smještene jedne od najljepših i najvećih javnih zgrada historicističke arhitekture 19 st u Zagrebu. Još jedno mjesto za par atraktivnih fotografija. Sa trga ćeš vidjeti i Muzej za Umjetnost i Obrt i malo niže, lijevo, znani muzej Mimara, ako si zainteresiran za muzeje.

Evo toliko, sve ostale informacije možeš dobiti na http://www.zagreb-touristinfo.hr/

Pozdrav i dobar provod Ti želim. :lud:

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

MSKA puno ti hvala na iscrpnom odgovoru,malo je jedan dan za sve to ali cu se potruditi da obidjem sto vise.Dolazim avionom, kakav je prevoz do grada od aerodroma ?:klap:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Prevoz sa zagrebačkog aerodroma do autobusnog kolodvora je dobro organiziran i točan. Ispred aerodromske zgrade stoji veliki bijeli autobus Croatije Airlines koja vozi svakih pola sata od 06 do 20 h.(npr.11, 11.30, 12...). Cijena je, mislim, 30kn, tako da prije izlaska iz aerodromske zgrade, promijeni nešto eura u mijenjačnici. Kartu plaćaš u autobusu, a prtljaga je uključena u cijenu. Vožnja do autobusnog kolodvora traje oko 20minuta. Kao što sam ti već spomenuo, u čekaonici Croatije Airlines na autobusnom kolodvoru, možeš besplatno uzeti brošure Zagreb Info sa svim opisima i kartom grada. Do strogog centra tj.trga Bana Jelačića je oko 30min pješice ili tramvajem oko 15 minuta.

Ako je lijep dan, preporučujem ti šetnju i to tako da nakon izlaska sa zag.autobusnog kolodvora, kreneš lijevo do oko 100 metara udaljenog raskršća. Nakon toga ponovo skreneš lijevo u Branimirovu ulicu i zatim pravo (drži se desne strane ulice) oko 700 metara do Glavnog Željezničkog kolodvora. Tamo je spomenik kralju Tomislavu, a iza njega desno počinje veliki park Zrinjevac. Dalje slijediš upute iz mog prvog e maila. Drži se karte centra grada koju imaš u Zagreb Info.:novine: I na glavnom trgu B.Jelačića na istočnom (desnom) dijelu je turistički ured sa informacija, prospektima, suvenirima i sl.

Ako želiš tramvajem nazad sa trga B.Jelačića do autobusnog kolodvora, uzmi tramvaj broj 6 koji čekaš ispred kavane hotela Dubrovnik na trgu B.Jelačića. Tramvajsku kartu kupi ranije na nekom od kioska na trgu(7 ili 8 kn)i obavezno udji u tramvaj na prednjim vratima (kod šofera) jer jedino tamo možeš u automatu uštancati kartu kupljenu na kiosku. Kartu gurneš u maleni otvor sa strelicom na karti okrenutom prema goru u smijeru otvora na automatu (štanceru). Mislim da izlaziš na 5. tramvajskoj stanici (točno ispred zgrade autobusnog kolodvora). U donjem desnom dijelu zgrade kolodvora je čekaonica Croatije Airlines gdje isti autobus, svakih pola sata, vozi nazad na aerodrom. U čekaonici je i zaslon sa informacija o dolascima i odlascima aviona.

Pozdrav i sretan put. ;)

.

Izmenjeno (samco)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala jos jednom ;)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dosta mi je pomoglo ovo sto si napisao, nasao dosta toga koliko sam imao vremena, svi bili ljubazni,sve OK izuzev jednog carinika koji je bio nadrkan al to je zanemarljivo....steta sto nisam imao vise vremena da bolje upoznam grad.;)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

I mene veseli da si se dobro proveo....

pozdrav,:)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ma Zagreb je odličan grad, vrijedi ga posjetiti. :klap:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Posto planiram da posetim Zagreb posle Nove godine na 3 dana, hteo bih da znam koja su mesta dobra za soping ( C&A, H&M, Zara itd) posto bih jedan dan odvojio samo za to.

Koliki je odnos kuna - eur?

Da li je bolje ostaviti kola u hotelu i otici prevozom do traznih centara?

Koliko kosta karta za gradski prevoz i gde se kupuju, da li kod vozaca ili na trafici?

Hvala

Izmenjeno (MartinTrajkovic)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Prije dolaska u Zagreb pogledaj nekoliko adresa: općenito o Zagrebu, prometu i znamenitostima:

http://www.zagreb-touristinfo.hr/index.php?l=e

Trenutni je tečaj 1 euro = 7,40 kuna (sedam kuna i četrdeset lipa). Novac možeš mijenjati

u bankama i mijenjačnicama (brže).

Tramvajske je karte bolje kupiti ranije na kioscima koji prodavaju novine. Karta košta 8 kn

i poništava se (štanca) u automatu (samo) kod prednjih vratiju tramvaja, odmah

iza šofera. Pazi da udješ u tramvaj, dakle na prvim vratima. Izlazi se naravno

na srednjim ili zadnjim vratima.

Prije odlaska u shopping centre, prošeći po samom centru grada: Trg bana Jelačića,

glavna trgovačka ulica Ilica, Trg P.Preradovića (Cvjetni trg), i okolne ulice.

Tamo se prodaju kvalitetne i ne baš jeftine stvari, ali možda nađeš što tražiš.

Na Cvjetnom trgu je www.hoto.hr/cvjetni/soping-centar

Ako dolaziš autom u Zagreb, bolje je centar obići pješice, jer je promet gust, a

parking vrlo skup.

Do shopping centara koji su izvan grada, možeš autom ili lokalnim prijevozom.

West Gate shopping centar : http://westgate.com.hr/index.php?lan=cr&id=220

se nalazi van grada, ali postoji besplatan prijevoz : http://westgate.com.hr/index.php?lan=cr&id=220. Preporučujem da odeš tramvajem broj 6 do zadnje tramvajske stanice

(ili okretišta) Ćrnomerec od kuda vodi besplatni prijevoz do W.Gate. Do

okretištaĆrnomerec vozi tramvaj broj 6 sa glavnog trga (bana Jelačića).

Tramvajem idešna zapad, dakle čekaš „šesticu“ na trgu tako da je spomenik bana

Jelačića tebi iza ledja dok čekaš tramvaj (to spominjem da ne odeš šesticom koja

vozi u suprotnom smijeru). Voziš se 15-20 min do posljednje tramvajske stanice

(okretištaĆrnomerec) od kuda, po redu vožnje vozi autobus za shopping centar

West Gate. Po istom sistemu vraćaš se nazad, ali provjeri kada vozi zadnji bus

nazad za Zagreb.

West Gate shopping centar www.avenuemall.com.hrje u

južnom dijelu Zagreba, preko Save. Do tamo vozi tramvaj broj 14 sa glavnog trga

bana Jelačića. Tramvaj isto tako čekaš da ti je spomenik bana Jelačića iza

ledja. Vožnja traje oko 30 minuta, ali i prilika da vidiš Zagreb panoramski iz

tramvaja. Mislim da silaziš na 5.stanici nakon prelaska rijeke Save, s oznakom

Muzej suvremene umjetnosti. Muzej je na velikom raskršću sa lijeve strane, a

Avenue Mall sa desne strane. Povratak u centar grada će biti lakši i brži

autobusom sa stanice na raskršću ispred Muzeja. Taj autobus vozi do glavnog

željezničkog kolodvora od kuda pothodnikom (Importanne shopping centar), imaš15

min pješice do trga bana Jelačića.

Pozdrav i dobar shopping.:D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Posto planiram da posetim Zagreb posle Nove godine na 3 dana, hteo bih da znam koja su mesta dobra za soping ( C&A, H&M, Zara itd) posto bih jedan dan odvojio samo za to.

Koliki je odnos kuna - eur?

Da li je bolje ostaviti kola u hotelu i otici prevozom do traznih centara?

Koliko kosta karta za gradski prevoz i gde se kupuju, da li kod vozaca ili na trafici?

Hvala

Kod Trga Bana Jelacica tom ulicom ima svuda dobrih radnji Zara, Yves Rocher....a H&M na tri sprata je na Cvetnom trgu. Karte se mogu kupiti SMS porukom u dnevnom prometu (trajanje 90 min)kosta 10 kuna u dnevnom, a u nocnom 20 kuna.

cena pojedinacne karte za tramvaj i bus koja vazi i za uspinjacu je 8 kuna (kupovina van prevoya)

dnevna karta 25 kuna u prvoj zoni

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

imaš koliko se ja sećam i jedan tržni centar u centru u Tkalčićevoj ulici. Tu se popni stepenicama gore i odšetaj do kule Lotršćak odakle se pruža predivna panorama na Zagreb. Još ako budeš imao sreće da si na kuli u tačno 12 časova, prisustvovaćeš ispaljivanju plotuna iz nekog starog topa.

Što se tiče prevoza najbolje je da kupiš dnevnu kartu pa se sa njom vozikaj po celom Zagrebu (mislim da karta nije bila previše skupa, oko 3 evra). Karta se kupuje u njihovim kioscima za štampu.

Sve u svemu lep provod u Zagrebu!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Posto cu relativno kratko da se zadrzim u Zagrebu, petak i subota, a kako ne bi propustio mnogo oko razgledanja grada, molim vas za info koji ne po vasem misljenju najbolji trzni centar da se poseti, a da prevshodno ima C&A i H&M. DO sada sam pronasao 3 trzna centra i ne bi gubio vreme u obilaske istih vec mi je dovoljno da posetim jedan a ostatak vremena da provedem u razgledanju centra.

Hvala

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

mislim da vam je naj jednostavnije otici u Citi centar one Moj link

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala puno na pomoci. Mislio sam izmedju njega ili West gate-a, ali cu izabrati City center.

Potrebna mi je jos jedna pomoc oko parkiranja i oko gradskog prevoza. Posto cu boraviti u hotelu Rebro koji se nalazi na granici IV zone parkiranja, ne znam na koji nacin mogu da platim celodnevni parking na ulici, cena 2 Kn, a da to nije sms porukom posto dolazim iz Srbije. Naravno garaza je dosta skuplja i kosta 60 Kn dnevno sto i ne bih davao. Da li u okolini postoje parkinzi na kojima se neplaca parking.

Kako sam razumeo princip gradskog prevoza je da sa kartom za jednokratno koriscenje mogu da promenim vise tramvaja u istom smeru i u roku od 90 min.

Hvala

Izmenjeno (DraganV)
ne citirati ako se poruka odnosi na prethodni post
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

Uključi se u zajednicu

Pridruži se našoj zajednici i napravi nalog. Jednostavno je!


Registruj se

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se.


Prijavi se sada

  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.