Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Skiatos ili Kefalonija

41 odgovora na temu

#1 beounabg

backpacker

• Član
  • Poruka:4

Napisano: 05. Jul 2007 - 10:10

Ako je neko bio na ovim ostrvima po vasem misljenju koje je lepse za odmor.

Pozzz

#2 Dragan

svetski putnik

• Član
  • Poruka:987

Napisano: 05. Jul 2007 - 10:22

I jedno i drugo ostrvo predstavljaju raj na zemlji, ukucaj na " search topic " kljucne reci tipa Skijatos, Kefalonija, najlpesa grcka ostrva i dobices pregrst korisnih informacija.

Pozdrav

#3 suki

svetski putnik

• Moderator
  • Poruka:2395
  • ženski

Napisano: 02. Feb 2009 - 15:07

Ah, ja bas ovo htela da pitam Dragana!
Vidim da si dao diplomatski odgovor :D ali ajde, sad jedan odgovor po srcu.

#4 Dragan

svetski putnik

• Član

Napisano: 03. Feb 2009 - 00:20

Pogledaj porukusuki @ 2. 02. 2009 - 14:07

Ah, ja bas ovo htela da pitam Dragana!
Vidim da si dao diplomatski odgovor :D ali ajde, sad jedan odgovor po srcu.

Pa pisao sam toliko i o jednom i o drugom ostrvu, samim tim bicu kratak i fokusiracu se uglavnom na to da istaknem koje su to eventualne prednosti/ mane jednog ostva u odnosu na drugo.

Kefalonija, a ja bih rekao i Lefkada i Itaka (mislim da ovo sveto trojstvo ostrva u Jonskom moru iz mnogo razloga ne treba razdvajati) u odnosu na Skiatos imaju vise toga da pruze pocev od tragova proslosti, arhitekture naselja (Fiskardo, Asos, Agia Efimia) koja su dobrim delom posledica prvo Vizantijskog (4-12.vek), zatim mletackog (12-18.vek) i na kraju delom i britanskog uticaja (19.vek) (cini mi se da Turci ovde sem u kratkom periodu u 15.veku, kao i za kratko vreme rusko/turske nagodbe (1798.godine) maltene nisu ni krocili), te obilazaka prirodnih fenomena (jezero Melisani, pecina Drogarati, prirodni fenomen Karavomilos,nacionalni park Aions, veliki broj manastira od kojih je najznacajniji onaj posevecen Svetom Gerasimu kao i manastir Kipuria, istorijski muzej sa lepom kolekcijom vizantijskih i narocito post/vizantijskih ikona i.t.d.).
U poredjenju sa Skiatosom, samo ostrvo je ogromno, i sem u mestu Lasi kao i na samom jugu ostrva u vise puta pominjanoj Skali, jos uvek nema dovoljno razvijenu turisticku infrastrukturu. . Mali problem je u tome sto se najlepse plaze (Myrtos, Petani, Asos, splet uvala od Fiskarda ka Agia Efimiji i.t.d.) nalaze na potpuno suprotnom kraju ostrva i do vecine njih nije lako stici (sever, severoistok i severozapad), ali sa druge strane ima znatno vise mesta gde covek na miru moze da se osami i da uziva u blagodetima izuzetne prirodne lepote i raznovrnosti.

Najveca mana su izuzetno vijugavi putevi prepuni krivina, kao i mali broj polazaka autobusa iz glavnog mesta ARgostoli ka Fiskardu/ Samiju/ Skali/ Poros i.t.d. (slicno kao i na Lefkadi/ Zakintosu), tako da je koriscenje automobila neophodno.
Onaj kojeg zanima neki ozbiljniji nocni zivot (u poredjenju sa Skiatosom), takodje nece biti inpresioniran ponudom.

Dakle, Kefalonija uglavnom nije destinacija za pasivan odmor i vise je za ljude sklone avanturistickom duhu kojima pojam odmora ne predstavlja putanja hotel/apartman/plaza i eventualno grad Argostoli.

Izuzetak su mesta Lasi i Skala (na samom jugu ostrva) od kojih ovo drugo vec par godina unazad predstavlja pravu meku za prosecnog britanskog turistu kojem je kada ga ekspeduju iz aviona u principu dovoljno da u neposrednoj blizini ima jedna plazu/ jedan bar i eventualno 2 restorana.

Posto o Skiatosu uglavnom sve znas, ostaje ti da se odlucis, kojem ces se carstvu privoleti.

#5 Dragan

svetski putnik

• Član

Napisano: 03. Feb 2009 - 11:01

I da dodam, prednost Skiatosa je u tome sto se na jako malom potezu nalazi ogroman broj plaza kao i kompletna turisticka infrastruktura.

E sada u sezoni (citaj od 10-15.jula do pred kraj avgusta), to moze definitivno da postane i veliki minus jer se celo ostrvo pretvara u jednu veliku kosnicu, gde je jedini spas u tome da predjete na neko od susednih ostrva Sporada, magicni Skopelos, misterizoni Alonisos, skrajnuti Skiros.

#6 suki

svetski putnik

• Moderator
  • ženski

Napisano: 03. Feb 2009 - 20:18

Opet diplomatski odgovor, kao kad pitas majku koje dete vise voli, ali da li mi se cini da ipak malo vise naginjes Sporadima? ;)
Mene su Jonska ostrva odusevila, na Sporadima nisam jos bila, bas me zanima sta bi me vise odusevilo.

#7 Dragan

svetski putnik

• Član

Napisano: 03. Feb 2009 - 20:34

Pogledaj porukusuki @ 3. 02. 2009 - 19:18

Opet diplomatski odgovor, kao kad pitas majku koje dete vise voli, ali da li mi se cini da ipak malo vise naginjes Sporadima? ;)
Mene su Jonska ostrva odusevila, na Sporadima nisam jos bila, bas me zanima sta bi me vise odusevilo.

Poredjenje sa decom ti je sasvim adekavatno, jer su upravo te dve grupe ostrva, od svega sto sam video do sada u Grckoj po mnogo cemu najlepse.

Takodje, osecaj te ne vara (vidi se da si temeljno procackala sva pisanija i o jednoj i o drugoj grupi ostrva), meni su Sporadi ipak nesto blizi srcu ali ponajvise zahvaljujuci Skopelosu, ali kada bih gledao Skiatos vs. Kefalonija 1 na 1, mislim da bih morao izvesno vreme da razmisljam kojem bi se privoleo carstvu.
Nakon 1h razmisljanja odgovor i dalje ostaje diplomatski :D Skiatos u junu/pocetkom jula i u septembru, a Kefalonija u vecem delu jula i avgustu.

Zadovoljna?

#8 suki

svetski putnik

• Moderator
  • ženski

Napisano: 03. Feb 2009 - 23:49

Da :)
Nego, za Skiatos znam, ali, bacio si me u rebus za Kefaloniju. Zasto, zar i tamo ne vazi-izbegavati avgust? Ili zato sto nije prebukirana, pa nema veze?

#9 Dragan

svetski putnik

• Član

Napisano: 04. Feb 2009 - 01:14

Pogledaj porukusuki @ 3. 02. 2009 - 22:49

Da :)
Nego, za Skiatos znam, ali, bacio si me u rebus za Kefaloniju. Zasto, zar i tamo ne vazi-izbegavati avgust? Ili zato sto nije prebukirana, pa nema veze?

U manjoj meri, ostrvo je ogromno i smestaj se makar po privatnim kucama uvek moze pronaci, a guzve u tom periodu ima na svega 3-4 plaze (Myrtos, i par uvala oko Lasija Makris Gialos, Platis Gialos i.t.d.)

#10 Raymond

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:200

Napisano: 28. Feb 2010 - 19:40

Kefalonija vazi za jednu od najboljih svetskih destinacija. I to ne samo po pitanju turizma gde vazi za jedno od top deset mesta u svetu koje treba posetiti za zivota. Prema prestiznom magazinu Forbes Kefalonija je proglasena cetvrtim najboljim mestom za zivot u celoj Evropi. Ostrvo je carobno, impresivno i puno raznolikosti. Sve je na Kefaloniji u savrsenom skladu i prelepa priroda i covekovih ruku delo, tako na primer sve gradjevine su nove, radjene planski i uklopljene u prirodni ambijent.

Na Skijatosu nisam bio. Znam da i to ostrvo ima lepe plaze. Ipak od Skijatosa me odbija njegova velicina, na 44 kvadratna kilometra leti se sjati mnogo ljudi tako da je sigurno guzva sto licno ne preferiram. Ali naravno, ukusi su razliciti, tako da sigurno ima dosta ljubitelja Skijatosa koji ce s pravom da isticu njegove vrline. S druge strane, Kefalonija je 905 kilometara kvadratnih, vise nego 20 puta veca od Skijatosa i pored mnogobrojnih turista guzvi nema, jer ima dovoljno mesta za sve. Cak sta vise neke od izvanrednih plaza su jos uvek "divlje", tj. neposecene su, jer nema potrebe, posto i one organizovane plaze nisu krcate.

Kefaloniji cu se vracati ponovo i ponovo. Neverovatno cista voda, vrlo raznolike plaze, prelepa priroda, izvanredna mesta, divni ljudi i mnogo toga drugog su ucinili da mi je prosle godine bio najbolji odmor koji sam proveo.

#11 ivanjuska

putnik

• Član
  • Poruka:172
  • ženski

Napisano: 14. Jan 2011 - 15:12

Pogledaj porukuRaymond @ 28. Feb 2010 - 19:40

Kefalonija vazi za jednu od najboljih svetskih destinacija. I to ne samo po pitanju turizma gde vazi za jedno od top deset mesta u svetu koje treba posetiti za zivota. Prema prestiznom magazinu Forbes Kefalonija je proglasena cetvrtim najboljim mestom za zivot u celoj Evropi. Ostrvo je carobno, impresivno i puno raznolikosti. Sve je na Kefaloniji u savrsenom skladu i prelepa priroda i covekovih ruku delo, tako na primer sve gradjevine su nove, radjene planski i uklopljene u prirodni ambijent.

Na Skijatosu nisam bio. Znam da i to ostrvo ima lepe plaze. Ipak od Skijatosa me odbija njegova velicina, na 44 kvadratna kilometra leti se sjati mnogo ljudi tako da je sigurno guzva sto licno ne preferiram. Ali naravno, ukusi su razliciti, tako da sigurno ima dosta ljubitelja Skijatosa koji ce s pravom da isticu njegove vrline. S druge strane, Kefalonija je 905 kilometara kvadratnih, vise nego 20 puta veca od Skijatosa i pored mnogobrojnih turista guzvi nema, jer ima dovoljno mesta za sve. Cak sta vise neke od izvanrednih plaza su jos uvek "divlje", tj. neposecene su, jer nema potrebe, posto i one organizovane plaze nisu krcate.

Kefaloniji cu se vracati ponovo i ponovo. Neverovatno cista voda, vrlo raznolike plaze, prelepa priroda, izvanredna mesta, divni ljudi i mnogo toga drugog su ucinili da mi je prosle godine bio najbolji odmor koji sam proveo.

I ja sam cula dosta toga lepog o Kefaloniji, a i Skopelosu. Volim zelenilo, bosebno spoj borova, pa me zanima da li ima Borova na Kefaloniji, da li je zeklena, ima li mirisa i koje mesto blizu gl.grada je dobro za smestaj ili je najbolje smestiti se u gl.gradu ako si motorizovan?

#12 Ivana.Dj

putnik

• Član
  • Poruka:121
  • ženski

Napisano: 15. Jan 2011 - 22:34

Sto se tice zelenila na Kefaloniji, ne brini. Ima ga dosta ! To ostrvo je prilicno veliko, neistrazeno, ne komercijalizovano, diiivno za uzivanje ! Ima bas svega ! Glavni grad je bas veliki, u odnosu na ostala ostrva, i meni je pomalo licio na Nicu. Tamo ti ne bih preporucila smestaj, jer je guzva, a plaze su lose , ne secam se da ih uopste ima...Nikako neces pogresiti ako odes na isto, a za uporedjivanje sa Skijatosom ne znam, ovog leta idem na S. pa cu konacno videti i taj raj . Kefalonija je ostrvo na koje bih se vrlo vrlo rado vratila ! Pozdrav !

#13 ackol

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:450
  • muški

Napisano: 11. Feb 2011 - 12:34

Definitivno Kefalonija. Ne mogu se porediti ova dva ostrva. I da u Avgustu je dobro otici zbog niza manifestacija na ostrvu. Ostrvo je ogromno tako da se guzva ne oseca.

#14 Putnica

svetski putnik

• Član
  • Poruka:1544
  • ženski

Napisano: 15. Feb 2011 - 11:23

Ackol i ja se pridruzujem. Sladak je Skijatos ali Kefa je Kefa ... mnogo vise po mom ukusu Postavljena slika ...
Postavljena slikaMoj blog: http://putnica.mojblog.rs

Moje MFT: http://www.putovanja...retraga/putnica

Evia, Peloponez, Hidra, Spetses, Zante, Olimpija, Metsovo, Kefalonija, Skijatos, Pelion, Lefkada

#15 Dragan

svetski putnik

• Član

Napisano: 15. Feb 2011 - 13:24

Pogledaj porukuPutnica @ 15. Feb 2011 - 11:23

Ackol i ja se pridruzujem. Sladak je Skijatos ali Kefa je Kefa ... mnogo vise po mom ukusu Postavljena slika ...

Ali kada su Skopelos i Alonisos u pitanju, tu Kefa ipak gubi trku- ocuvano parce raja na sred Egeja nema jos uvek dostojnu alternativu (mozda donekle Karpatos) :zvizduk:

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0