Mladen83 @ 10. 10. 2007 - 19:14
Ljudi POMAGAJTE ako boga znate!!!Hocu da idem pocetkom decembra u Svabiju,a nemam pojma sta treba da radim!!!Jedino znam da mi treba garantno pismo,koje mi nije frka da ga nabavim i sve ostalo sto traze od papira posto sve pise na sajtu!!!E sad,koliko ranije pre polaska treba da se predaju papiri i takodje ja sam student,a ujedno sam i zaposlen,pa sta je bolje tj zasta da prilozim papire za studenta je mnogo lakse pa zato pitam!!!Inace hocu turisticku vizu na od prilike 2 nedelje!!!HITNO MOLIM ZA ODGOVOR!!!HVALA UNAPRED!!!
Najpre treba da dobiješ garantno pismo od tvog domaćina, koje mora biti originalno, dakle ne fotokopija, faksimil ili scan. To je najvažniji dokument. Ako si redovan student onda je, valjda, jednostavnije da izvadiš tu potvrdu od fakulteta nego da prikupljaš dokumenta koja traže zaposlenima. A mala je verovatnoća da si redovan student, zaposlen za stalno
Kada si prikupio
sve što se traži i pedantno popunio dva identična zahteva budi ujutru, radnim danom, ispred konzulata, oko 07h. Osoblje izađe ispred konzulata i pravi spisak tako što svako pokaže svoj pasoš i garantno pismo
na uvid. To pravljenje spiska može da potraje 1/2 sata, uglavnom, ako dođeš do 09h najverovatnije ćeš biti primljen istog dana. Kad te stavi na spisak pitaj ga kada otprilike da dođeš. Ako si npr. 40-ti po redu, verovatno će te prozvati oko 10h. Mislim da nije strašno i ako dođeš kasnije, ako su te već prozivali, prozvaće te ponovo. Kada uđeš unutra i stigneš na red predaćeš sva potrebna dokumenta službeniku, možda te pita nešto, kod koga ideš, koliko ostaješ, ko plaća troškove i sl. Kada pregleda sve dokumente tražiće ti 35€ i daće ti potvrdu na kojoj piše kada treba da dođeš po pasoš - a to će biti za 5-6 dana.
Koliko sam video, svima napišu da dođu u 13:30h, nakon tih 5-6 dana. Onda opet čekaš u redu i napolju, na šalterima za informacije, dobićeš viziran pasoš. E sad, može da se desi i da ti kažu da doneseš još neki dokument, ako si im iz nekog razloga "sumnjiv". Koliko sam ja video, čekajući da uzmem svoj pasoš, najmanje 10% ne dobije odmah viziran pasoš već mora nešto dodatno da dostavlja ili da sačeka "proveru" o kojoj je bilo reči u predhodnim postovima.
Ukoliko imaš validno garantno pismo,
pravilno napisano, index, potvrdu fakulteta da si redovan student, da si platio zdravstveno osiguranje za period kada ćeš biti tamo, ne vidim razlog da te odbiju. Procedura, dakle, traje 5-6 dana ali, za svaki slučaj, ako želiš da ideš početkom decembra, neće smetati da ovih dana podneseš zahtev.