Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

KRF

1885 odgovora na temu

#1876 Billy The Kid

svetski putnik

• Član
  • Poruka:511
  • muški

Napisano: 18. May 2012 - 09:14

Pogledaj porukuBubica @ 17. May 2012 - 21:27

2. Ima li neki zgodan sajt ili neki opis Ahileona na srpskom? Mislim na srpskom jeziku bas zbog nase istoirije, posto sam, cini mi se, negde procitala da je tamo, u tom dvorcu, bila smestena srpska vlada u vreme Prvog svetskog rata?!

3. Postoje li neke norme za oblacenje prilikom obilaska Srpske kuce i Ahileona? Da li su dozvoljene papuce, oprema za plazu... u principu sve ja to postujem, ali ponekad zna da se omakne kontroli?!

2. Ispred kapije Ahiliona imaju da se kupe vodiči i brošure na raznoraznim jezicima, pa i na srpskom.

3. Ne postoje nikakva striktna pravila oblačenja, ali mislim da te neće pustiti da uđeš u kupaćem, ogrnuta maramom. :)

Kada već ideš u Srpsku kuću nemoj propustiti da posle odeš i do ostrva Vida.
Postavljena slikaPostavljena slikaPostavljena slika

#1877 baki70

svetski putnik

• Član
  • Poruka:628
  • muški

Napisano: 18. May 2012 - 12:19

2. Ima li neki zgodan sajt ili neki opis Ahileona na srpskom? Mislim na srpskom jeziku bas zbog nase istoirije, posto sam, cini mi se, negde procitala da je tamo, u tom dvorcu, bila smestena srpska vlada u vreme Prvog svetskog rata?!
4. Da li niko nista ne zna o izletu u Albaniju - Butrinto? Da li, zaista, niko nije bio? Jedino sto sam pronasla je da je 30-ak evra... ali bas, bas nista vise?

2. Mislim da u Ahileonu nije bila smeštena srpska vlada, već, valjda, srpska bolnica. Nisam siguran u ovo, možda si i ti u pravu, pa proveri.

3. Što se tiče Butrinta ja sam u njemu bio, ali ne preko tog izleta sa Krfa. Butrint je sjajan lokalitet, te ukoliko takve stvari voliš ja ti ga preporučujem. Lokalitet je prilično velik i u njemu se nalaze ostaci iz raznih perida (antički grčki, helenistički, rimski, vizantijski, venecijanski, a malo udaljeno je i ostrvo sa tvrđavom Ali paše).Tamo imaš da vidiš ostatke odeona (malog teatra), palestre, bazilike itd. Na vrhu lokaliteta se nalazi moderna tvrđavica koju je izgradio istraživač tog nalazišta, mislim neki italijanski arheolog. Tu se nalazi i mali muzej, kao i kafe. Još bi napomenuo da se ceo lokalitet nalazi u debeloj hladovini, tako da je šetnja po njemu ugodna.

#1878 stevica

turista

• Član
  • Poruka:53

Napisano: 18. May 2012 - 12:53

koliko kosta izlet do Butrinta...
ako neko ima informacije o vili Zevs u Ipsosu neka mi kaze kakva je to vila...
da li moze peske uz plazu od Ipsossa do Dasije
kao i kakvo je ono mesto posle Ipsosa, ne Dasia vec sa druge strane, ne mogu sad da se setim kako se move, nesto popus Pirga, Pirija... koliko ima od njega do Ipsosa,
moze i neki dobar restoran u Ipsosu ili Dasiji
hvala unapred

#1879 baki70

svetski putnik

• Član
  • Poruka:628
  • muški

Napisano: 18. May 2012 - 13:09

Pogledaj porukustevica @ 18. May 2012 - 12:53

hvala unapred

Pre pet godina postojao je mali restoran sa odličnom klopom u Dasiji. Zvao se Leonidas, a nalazio se uz glavnu dzadu negde pri kraju ovog mesta u pravcu ka Ipsosu (sa leve strane magistrale). U pitanju je mali, neugledni, musavi restoran čiji su gosti bili gotovo isključivo lokalci. Ispred su obično u hladovini vinove loze sedeli matorci i vrteli brojanice. Jelovnik je bio samo na grčkom i imali su sveka desetak jela, uglavnom sa roštilja. Cene su bile značajno niže nego na drugim mestima po Dasiji, a klopa neuporedivo ukusnija. Jedino je pitanje da li to još uvek postoji i ako postoji kako je sada tamo.

#1880 MrBuco

putnik

• Član
  • Poruka:126
  • muški

Napisano: 18. May 2012 - 16:56

1. jedan dan svakako planiram da provedem na relaciji Ahileon - Benitses. Interesuje me da li ima neko da mi preporuci neku lepu plazu u tom kraju? U slucaju da idemo do Ahileona autobusom (savladala sam sve autobuske linije citajuci o Krfu).
Cini mi se da sam negde procitala da je moguce ici peske od Ahileona do Benitsesa, pa kad bi usput bila i neka zgodna plazica, bilo bi idealno? Ili da i za taj dan planiramo auto?
1. Benitses ima gradsku plažu, na kojoj se nismo kupali. To je tipična plaža za mesta na toj strani ostrva. Uska je i odmah iza nje je glavna ulica (tj. put koji vodi istočnom stranom ostrva), tako da i nije baš neki izbor. Do duše, za 1-2 h rashladjivanja i može da posluži, ali za duže...ko kako voli ;). Mi smo se samo ranom zorom kupali na plažici ispred apartmana u kojem smo odsedali (to je više kao "privatna" plaža) i to iz razloga jutarnjeg pojavljivanja sunca :). Za druge/veće plaže, palili smo auto.
Od Benitsesa do Ahileona ima oko 2-3km putem (a "kozjim stazama" :) možda i kraće) ali je uzbrdo i sa par serpentina. Put je uglavnom u maslinjacima, pa za velikih vrućina (ako ćete peške) bar ima hladovine. Usput nema plaža, jer taj put vodi iz Benitsesa ka unutrašnjosti ostrva (nije uz obalu). Tako da Vam je jedina plaža u Benitsesu...ili ako natrčite na neko izolovano parče obale (1,5x0,5 m) u okolini.

#1881 Bubica

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:355
  • ženski

Napisano: 18. May 2012 - 19:28

Hvala mnogo na svim obavestenjima. Ako se neko seti jos neceg korisnog - neka javi.
Uzgred, malo me zabrinuli komentari da ima mnogo komaraca i osa, mene oni ne vole ali moga muza obozavaju pa se plasim da nam zbog toga ne presedne odmor. Znam da su to sitnice, ali znaju da iznerviraju, a iskustva iz Grcke su nam razlicita, tj. jedino u Platamonu pre dve godine nam je bilo neizdrzivo zbog komaraca. Da li ih ima bas svake goidne i tokom celog leta?

#1882 Milena86

backpacker

• Član
  • Poruka:14
  • ženski

Napisano: 18. May 2012 - 19:40

Pogledaj porukustevica @ 18. May 2012 - 12:53

ako neko ima informacije o vili Zevs u Ipsosu neka mi kaze kakva je to vila...
da li moze peske uz plazu od Ipsossa do Dasije
kao i kakvo je ono mesto posle Ipsosa, ne Dasia vec sa druge strane, ne mogu sad da se setim kako se move, nesto popus Pirga, Pirija... koliko ima od njega do Ipsosa,
hvala unapred

Sve pohvale za vilu Zevs. Isla sam pretprosle godine i idem ove opet. Cisto je, novo, ima bazen koji se svake veceri cisti, tu su i lezaljke. Nemam ni jednu zamerku. Odusevljena sam tom vilom. Do plaze ima oko 10 min, ali je sve ravno tako da se brzo stize. Vila Zevs je inace u mestu Pirgi koje je spojeno sa Ipsosom. Do Dasije se moze pesaka, jer su to spojena mesta... Za vecernju setnju je super. Inace, na Krf je bezveze ici ukoliko ne planirate skuter ili auto...

#1883 tristan1

turista

• Član
  • Poruka:84
  • muški

Napisano: 18. May 2012 - 20:09

Stevice,

od Ipsosa do Dasije pored mora nije baš izvodljivo jer je teren vrlo nepristupačan, bolje se drži magistrale :)

#1884 mashaaa

backpacker

• Član
  • Poruka:7
  • ženski

Napisano: 18. May 2012 - 22:29

Pozdrav svima, uspela sam da iscitam celu temu za tri dana (crkla sam), sad mi se stalno motaju po glavi plaze i mesta koja trebamo obici,a do odmora ima jos dva i po meseca. Ovaj forum je, malo je reci koristan, kad god negde putujem bacim se na iscitavanje i uvek super dodju informacije prikupljene ovde. Letujemo u Dasiji, malo me muci jos uvek sta iznajmiti da li skuter ili auto, a mozda i ukombinovati malo jedno, malo drugo,kakva su vasa iskustva i savet?!

#1885 stevica

turista

• Član
  • Poruka:53

Napisano: 23. May 2012 - 12:40

forum je super, hvala Vam svima na tome... jos cu Vas malo daviti pitanjima , a posle odmora cu Vam se pridruziti u komentarima i pomoci ostalim novim korisnicima...
ja sam veliki zaljubljenik u istoriju i volim da obilazim sve sto vredi videti, iznajmicu ili skuter ili auto najmanje 7 dana, nije mi ni kupanje i nocini zivot na prvom mestu, vec pronalazenje zanimljivih stvari za koje malo ljudi zna, kao i takvih uvalica i nekih simpaticnih grckih sela, gde moze mnogo da se sazna uz pricu sa lokalnim stanovnistvom, bas ono sto mene zanima, znam iz iskustva sa prethodnih letovanja, pa ako ima ovde jos ovakvih zaludjenika i osoba slicnih meni ( da ne kazem blago uvrnutih) neka mi pomugnu oko ovoga...
naravno da ne dodje do zabune zelim ja da vidim i poznatije destinacije

#1886 bolEzr

backpacker

• Član
  • Poruka:2

Napisano: juče, 15:41

Zanimaju me iskustva u kući/vili Santos u Dasiji, išao bih preko Argusa sa devojkom u avgustu, samo što mi slike vile nimalo ne deluju privlačno, a ono malo komentara o tom smeštaju je pozitivno. Bio bih zahvalan za informacije "iz prve ruke" :D

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0