Drug i ja smo sasvim slucajno dosli na ideju da odemo do DC-a i to zbog utakmice izmedju Manchester Uniteda i Barcelone. To je bio nas razlog odlasku, ali smo znali da u tom gradu ima svasta za vidjeti. Kupili smo aranzman online u sta su bile uracunate avionske karte i hotel. Sto je zanimljivo, hotel je bio u sastavu nekog univerziteta za gluve ali je bio relativno blizu centra grada (nekih 10-tak minuta). Moj drug nesto nije bio odusevljen hotelom, a meni je bio sasvim dobar da ne kazem odlican. Nisam imao nikakvih zamjerki osim sto se dorucak placa odvojeno i kosta oko $15. Prije odlaska u Washington DC-a smo odlucili da ne iznajmljujemo auto radi problema nalaska parkinga jer smo culi da je relativno velika guzva u saobracaju. Po gradu nas je vozao satl od hotela koji nas je kupio ili ispred hotela ili bilo gdje smo ga mi pozvali da dodje po nas. U medjuvremenu je dosao jos jedan drug iz New Yorka koji se vratio u nedelju popodne, pa je proveo 3 dana sa nama.
Za 4 dana smo stigli obici US Capitol, Library of Congress, The White House, Washington Monument, Lincoln Monument, WW II Memorial, Korean War Memorial, sve muzeje u tom dijelu grada, Union Station, centar grada, Chinatown i otisli na Fedex Field stadion da gledamo fudbal. Na mene je najjaci utisak ostavila zgrada the Library of Congress i muzeji. Ta biblioteka je najveca na svijetu sa kolekcijom od 32 miliona knjiga. U biblioteci se moze vidjeti Gutenbergova biblija koja se smatra najstarijom stapmanom kjnigom na svijetu i deklaracija Americke nezavisnosti. Jedino sto mi se nije bas svidjelo u toj biblioteci je da kad se popnes na drugi sprat da gledas biblioteku sprat nize, zabranjeno je slikanje. Uprkos toga, drug i ja smo morali opaliti po jednu sliku plus jos po jos jednu od Gutenbergove biblije koja je isto zabranjena za slikanje
Muzeji su isto dobri i mi smo obisli National Museum of Natural History, National Museum of American History, Holocaust Memorial Museum, National Museum of the American Indian i Smithsonian National Air and Space Museum. Od svih ovih muzeja meni se najvise svidio 1. a i 2. je isto tako dobar. Muzej o Indijancima nije bas nesto zanimljiv jer su unutra uglavnom slike i fotografije americkih i juznoamerickih Indijanaca. Ima i nesto njihovih eksponata, ali nema puno sacuvanih stvari iz recimo 1700-tih i 1800-tih. Sto je zanimljivo, a ja nisam znao, je da se ulaz u sve i jedan od ovih muzeja ne placa!? Pored ovih muzeja smo otisli i u International Spy Museum koji se nalazi 5 minuta hoda od ovih drugih muzeja i za njega se ulaz placa. Meni se svidio taj muzej jer ja licno volim spijuniranje i te stvari ali svi eksponati su bas prastari. Vecina stvari je iz dba hladnog rata kad su se Sovjeti i Ameri "tajno" ubijali.
Od lokacija koje nismo obisli su zgrada Pentagona, Vientam War Memorial i nismo stigli otici u druge dijelove grada kao sto su Duponte i Adams Morgan. Sve ove lokacije i nisu bili nas prvobitni izbor obilazaka tako da i ne zalim sto navedene nismo stigli vidjeti. Da je bilo vise vremena sigurno bi i na ta mjesta otisli. U gradu ima mnogo crnaca (preko 50%) i azijata, a tu su i hijade turista od kojih se vecina srece po gradu bas na tom potezu od US Congress-a do Lincolm Memoriala. Preko puta naseg hotela se nalazio crnacki kraj i preporucili su nam da tamo ne idemo noci jer mozemo biti opljackani?! Jedino sto bi ja drugacije uradio vezano za ovaj put u DC je da smo hotel nasli blize centru grada pa da ne moramo koristiti taxi i prethodno navedeni hotelski satl. Crnac koji nas je vozao satlom je stvarno bio ljubazan, izlazio nam je u susret i dao nam je korisne informacije u vezi obilaska grada. Svakome bih preporucio odlazak u Washington DC jer stvarno ima sta vidjeti. Po meni bi minimum ostanka bio 3 dana jer najmanje toliko vremena treba da se vide ta najznacanija mjesta. Pozdrav svima.