1 euro = 1.8.. tun. dinara
1 tun. din. = 50 srb. din.
8 dana, 7 nocenja, Agencija Sunline.
Ali je ispalo 7 dana i jos manje noci. Stize se oko 14h 1 dana u hotel, a krenuli smo 7 na 8 dan u 4 ujutru nazad! Al kome da se zalis...
Bili smo u hotelu Royal Beach *** koji je u gradu Suesse, jedno 20 min. pesacenja do Medine i centra grada.
Hotel je onako, srednji nista posebno. Imali smo polupansion, placali smo 2 lezajke i suncobran 2 din, cak smo i bazen isto toliko placali (sve se placa, osim lifta :-) ). Sobe su prosecne, ciste se svaki dan, centralna klima, nema tv, sef se placa 4 din dnevno +20 eura depozit koji se vraca, u slucaju da izgubis kljuc. Za 15 din. mozete dobiti sobu sa pogledom na more, samo treba navatati sobaricu za to hehe.
Uglavno su tu ludi Poljaci, opaljeni Rusi koji samo skacu u bazen i gomila Hrvata sa kojima nismo pricali jer nisu ni oni sa nama hehe).
Hrana je ok. Uvek 4-5 jela, ako volite Kari uzivace te, isto toliko salata, voce, puding... Pice u hotelu kao i u gradu je oko 2-2.5 din. (obavezno probati cedjenu narandzu) Osoblje je izuzetno ljubazno i na usluzi. Ako trazite vodu uz kafu, uvek cete dobiti 1l vode. Inace u super marketima je 0.700 din.
Plaza je lepa, more toplo, ali ima puno algi i raznog bilja po vodi pa izgleda kao da je prljavo. Meduze nismo videli. Talasa ima nonstop.
Cuvajte se sunca, ali ozbiljno vam to kazem! Ja sam se svaki dan mazao sa zas. fak. 25 i posle 20 min. na suncu, uau! Pritom sve vreme duva topao vetric, kao da je neko uperio fen u vas hehe. Izgorite, a ne znate od cega. Obavezno poneste neki melem za opekotine.
Grad je lep, uz more su hoteli nekoliko kilometara, na drugu stranu grad... Ljudi su gostoprimivi, svi prodavci i konobari pricaju engleski.
Ako ste mladji na ulici ce vam nuditi razne droge, pa ne reagujte na to, samo prodjite. Prelazite na pes. prelaze ulicu, taksisti ce vas uglavnom pustati, ali ostali ne! Cak i ako je policija na raskrsnici necete lako preci put.
Ima puno palmi, cisto je, sve vrvi od ljudi. Zaista cete imati sta da vidite. Nocni zivot je ok, ima dosta diskoteka.
Sedajte samo u restorane i kafice gde ima ostampanih menija sa cenama, ostali ce vas odrati ali totalno! Obavezno probajte nargile (oko 4 din.)
Koristite TaxiPhone govornice, zovite fiksne telefone u srbiji, mada cete imati problema sa vezama, jer su ocajne. Poruke idu super preko mobilnog (signal ume da nestane po nekoliko puta dnevno) i kostaju oko 40 srp. din.
Ne slikajte policajce, ni policijske stanice i sve ostalo... narocito predsednicku palatu pored Katagine! inace ode aparat u najboljem slucaju kartica...
NAPOMENA: Ne kupujte u Medini nista, to su sve sami prevaranti... Recimo kozne sandale kostaju 65 din. pa uz obavezno cenkanje daju ti za 35, a u gradu ima extra sredjenih prodavnica gde su cene fiksne i najskuplje sandale su oko 25 din. Imate i jedan mini trzni centar na ulazu u Medinu, tu su cene takodje fiksne, pa kupujte do mile volje. Samo se cisto prosetajte, ali ce vam i to dosaditi, jer su dosadni do zla boga!
Cuvajte svoje zene i devojke hehe uvek ce se neko naci da im pridje, ali ne bojte se uglavno samo lepo i fino pricaju sa njima, ne mozete da verujete koliko su kulturni i nekako bezazleni, pa to onako ume da bude zabavno. Trazite bar 10 crvenih kamila za zenu ( zute su jeftinije, oko 1000 eura), jer je to njihova osnovna zafrkancija hehe.
Izleti su posebna prica, to je totalno dranje! Sve sto niste platili lastminut ponudom za letovanje platicete ovde.
Primera radi: Izlet od 2 dana u sahari oko 150 eura. Ej bre pa da li su normalni majko moja, znaci zena i ja 300 eura. Pritom tu nisu uracunati troskovi jahanja kamila, voznja u dzipovima i 5-6 baksisa na raznim mestima ( na kraju izadje oko 350 eura za 2 osobe). Bile su dve cure iz naseg hotela, nismo ih videli 3 dana, jer su jos jedan dan prespavale kada su stigle od umora i puta od 1200 km u oba pravca.
Zalile su se da ih je vodic agencije ostavio na pola putovanja i ugasio mob.. da nije nista znala o destinacijama gde su bili jer je zavrsila istoriju umetnosti) bas lepo sa njihove strane. Ne kazem da nije lepo videti, ali je skupo i kazu da je temperatura oko 50 c u Sahari, mada ni u Sus-u nije padala ispod 40 c preko dana.
Drugi izlet je do glavnog grada Tunisa, sa obilaskom starog grada i Katagine i jos nekih muzeja. To je 40 eura po osobi, traje 1 dan, skupo takodje al ajde bas da ne mrdnemo nigde, isli smo. Taj izlet preporucujem, ima sta da se vidi i da se ne vratite skapani u hotel. Vodic je stano preko mihrofona javljala i podsecala da ne zaboravimo da vozacu treba ostaviti baksis, lepo od nje. Na kraju su verovatno od punog autobusa podelili po 20-30 eura samo od toga, al sta ces nek ide zivot ovce su da se sisaju hehe.
Tu smo se prvi put videli sa ljudima iz aviona koji su bili smesteni u hotelima sa 4 i 5 zvezdica. Zalili su se da su hoteli daleko od najblize prodavnice 3 km. da nema nista okolo njih, a i mi smo kada smo isli po njih putovali jedno pola sata... Hvalili su hotele i sve ostalo.
Znaci sa jedne strane imate prosecan hotel, ali ste u gradu i stvatno je sve super , a sa druge odlican hotel i samo odlican hotel i samo odlican hotel...
To je sve sto se tice izleta od agencije, ima jos nekoliko izleta koji nude Tunizani na plazi, jedan nebulozni od 30 din. pokazivao nam je slike kako kamila pije kokakolu itd. i plovidba morem u replikama gusarskih brodova, gde smo isli jer sam bio fasciniran kako to izgleda. Isto kosta 30 din. rucak ( saka povrca, 3 girice, pice ko sta hoce i lubenica hehe ) taxi do tamo je uracunat, ali do hotela ko te je...be, snadji se sam.
Mozete otici i do luke el port ili tako nesto, tamo je bas lepo. Od 21h radi fontana koja je replika one najpoznatije u svetu ali samo mnogo manja. Gde voda plese uz muziku i tako to.
Vozite se iskljucivo taxijem, obavezno prvo dogovorite cenu. Imate i neke smesnim ja ne znam sta je ono kao neki otvoreni kombiji na 3 tocka, bezite od njih kao djavo od krsta, em je neudobno, em kao da ste seli na termo pec i okrenuli je na 3! heheh
Jedan savet: ako vas ima 4-6 obavezno trazite popust i cenkajte se, nemate pojma koliko pali to, za bilo sta sto se placa je primenjivo.
Imate nekoliko sportova na vodi: skuter je za dve osobe 15 min. 35 din. , paraglajding (ako jako duva vetar i imate srece da padnete u vodu posle nekoliko minuta, mocicete da sutra vozite skuter za te pare hehehe, ne to se stvarno desilo) otprilike isto kao i banana i ostale vratolomije za dve osobe.
E, da. Ja ne mogu da verujem sta ovi nasi na aerodromu zovu Freeshop, boze boze, cene su iste kao u prodavnici. Cigarete kostaju isto, pa ako pusite kupite ih na kiosku jer ce se desiti da nema vasih na Shopu. U Tunisu mozete pusiti gde god hocete osim u liftu i avionu :-)
Mozda iz gore navedenog izgleda da se nismo lepo proveli, ali naprotiv bilo nam je fenomenalno. Tunis je zaista predivna destinacija. Ovo su samo neki saveti.
Ako neko hoce da vidi slike neka se javi na pp
P.S. Lepo se provedite!
Ja se spremam za Tunis od 10.09. preko Sun Line pa me zanima kako je organizovan put u Saharu, kao znate li kakv je hotel u Portu El Muradi Palm Marina .

Citiraj
Odgovori na ovo