Primetila sam da na nasim forumima ima malo opisa Iosa u odnosu na druge grcke destinacije, a posto sam ovog leta posetila Ios i odusevila se, resih da napisem nesto za one slicne meni koji se mozda razmisljaju da posete ovo lepo ostrvce. Kao prvo, Ios jeste,kao i ostala ostrva ovog arhipelaga, prilicno siromasan kada je u pitanju vegetacija, tako da ako vam to smeta, zaobidjite Kiklade. Meni ova cinjenica uopste nije smetala jer Ios ima toliko drugih stvari da ponudi da nekako uopste ni ne primetite taj nedostatak. Prva stvar je tipicna kikladska arhitektura, uske ulicice, bele kucice sa plavim prozorima i bele crkve sa plavim kupolama. Crkve su posebna atrakcija na Iosu, posto ih na celom ostrvu ima ukupno 365, tako da gde god da se nadjete sigurno ce u vasoj neposrednoj blizini biti neka crkva i moci cete da vidite zvonik ili kupolu kako izviruje odnekud. Malo sam citala o gradicu, tj. selu Chori i mislim da su svi ostali aspekti sem nocnog zivota na Iosu nekako zapostavljeni (potpuno nepravedno) kada se ovo ostrvo opisuje,tako da sam se vise nego prijatno iznenadila kad sam jednog dana krenula da setam uskim ulicicama koje idu uzbrdo i kada sam na kraju sela u jedan simpatican kafic sa verovatno najboljim pogledom, skoro na vrhu brda i odatle posmatrala zalazak sunca. Ovaj gradic se nalazi na brdu, iznad luke i najpoznatije plaze Mylopotas. Ima nekih slicnosti sa Iom (starim gradom na Santoriniju) ali ono sto smo moji prijatelji i ja primetili je da je Ia nekako savrseno doterana, nigde na potpuno belim zidovima necete pronaci tackicu i na neki nacin se oseca i neki luksuz, a mestane tamo verovatno necete sresti na ulici (bar ih mi nismo sreli, izvinjavam se ako sirim dezinformacije), dok je Chora na Iosu nekako zadrzala neki stari duh, mozete videti starije mestane kako sede ispred kucica, i dok setate mozete da zamislite kako je zivot tu nekada davno izgledao. Na Iosu se izgleda ne ulaze toliko u doterivanje, i upravo u tome, po mom misljenju, i lezi njegov sarm. Kada su u pitanju plaze, veliki je izbor i mozete se opredeliti za Mylopotas, ogromnu plazu koja je uvek prepuna mladih ljudi i na kojoj mozete naci puno zanimljivih kafica i restorana. Tu je i Far out club u kome od 5 popodne do uvece traje zurka pored bazena. Svim mladim ljudima koji odu na Ios preporucujem da bar jednom odu u Far out. Ja sam mislila da cu otici samo jednom, cisto da vidim kako to izgleda, ali sam na kraju skoro svaki dan odlazila tamo. Odete prvo na Mylopotas da se malo okupate u moru i izlezavate se na plazi, a onda se vecina oko 5-6 sati seli u Far out gde pocinje zurka. Sem ove plaze postoji puno pustih plaza kao na primer Kolitsani, ako niste raspolozeni za guzvu i muziku. Moj favorit je plaza Manganari, malo udaljena od grada ali postoji organizovan prevoz autobusom svakog dana, a ako vise volite da se vozite brodom (sto i preporucujem) za iste pare mozete na plazu otici i brodicem koji krece svakog jutra iz luke. Manganari je velika tiha plaza, sa predivnim peskom i savrseno cistom vodom i jedan dan proveden na njoj ce sasvim sigurno da vam napuni baterije (ispraznjene zbog burnog nocnog zivota na iosu

). Sto se tog poznatog nocnog zivota tice, Ios stvarno ima sta da ponudi. Veliki je izbor razlicitih klubova,barova. Mozete da birate sta cete da slusate, mada se u vecini pusta neka komercijala koju mozete da cujete na svakom koraku. Postoji nekoliko rok barova koji su na neki nacin bili nas favorit i uvek smo izlazak zapocinjali tamo. Ono sto mi se najvise svidelo je to sto sve to uvece, iako je prepuno mladih ljudi koji piju, ne izgleda kao neki vasar (kao na primer na Zakintosu koji sam posetila dve godine ranije i nagledala se prepijanih Engleza koji su se valjali po ulici i uopste se zabavljali na neki vrlo cudan, neizivljen nacin). Na Iosu je to nekako drugacije, prosto je opusteno i veselo, na svakom koraku mozete da upoznate nekoga koje npr. sa drugog kraja planete. Kada su u pitanju cene (i za ovo sam nalazila jako malo informacija na nasim sajtovima) Ios stvarno nije skup, cak sam bila iznenadjena cenama pica u nocnim klubovima. Na primer, mozete naci puno manjih barova u kojima su svi shotovi 1 euro, pocev od tekile i ouza do drugih shotova sa zanimljivim ili vrlo cudnim imenima. U svakom slucaju, mnogi od njih su ukusni, a s obzirom na to da su 1 euro, mozete ih za jedno vece probati nekoliko. U tim barovima uglavnom svi pocinju izlazak. U njima je npr. pivo oko 2,5-3 eura. U vecim,popularnijim klubovima shotovi su 3 eura, amstel je 3 eura, heineken 4 a kokteli su 5 ili 6 eura, zavisi koji. U principu, najskuplje pice je koktel od 6 eura. (preporucujem Long island iced tea u Sweet Irish Dream-u, posto kosta 6 eura a nije cista Coca-cola kao npr Long island koji sam pila na Zakintosu) Zaboravila sam i da napomenem jednu sipmaticnu stvar a to je da se mladi na gradskom trgu oko 12 sati okupljaju sa picem koje su kupili u supermarketu i tu pocinje zagrevanje. Pre nego sto sam otisla tamo cula sam da je Ios ludnica,razvrat i da ima previse pijanih ljudi. Nisam bila odusevljena ovom cinjenicom ali sam ipak htela da konacno posetim ovo ostrvo. Kada sam otisla tamo,shvatila sam da to uopste nije tako. Grad uvece zaista vrvi od mladih ljudi, tj.ne samo uvece,vec do 7-8 ujutru, ali ako ne zelite da budete deo svega toga, ne morate. Jednostavno ako ste smesteni malo izvan grada, buku necete cuti a do 9-10 sati uvece, a mozda i kasnije, mozete setati gradom jer tad jos uvek ne pocinje ta "nocna ludnica". Na Iosu 95% turista (ako ne i vise) cine mladi ljudi do nekih 30 godina i ako vidite neku osobu stariju od npr 60 mozete biti sigurni da je mestanin. To ne znaci da je starijima od 30 dolazak zabranjen, ali ce Ios sasvim sigurno najzanimljiviji biti mladima, i to mozda onima koji imaju do 26-27 godina, jer je prosek godina malo ispod toga. Ako idete sa porodicom, i trazite mirnije ostrvo, u ovom arhipelagu mozete naci mnogo slicnih ostrva po prirodi i arhitekturi a opet mnogo mirnijih. Moj favorit je Milos na primer. Najlepsa stvar je to sto se na tim ostrvima zaista skuplja ceo svet, pa tako na Iosu mozete sresti mlade iz bilo kog dela Evrope, ali na primer ima puno Australijanaca, a mi smo upoznali i Kanadjane, Brazilce....Najveci deo cine Grci i Italijani, a ono sto se nama posebno svidelo je sto Engleza ima jako malo. Prosto neverovatno, cinilo mi se da su oni leti poceli da zauzimaju celu Evropu, a narocito grcka ostrva. Ovo je u stvari prvi deo Grcke koji sam posetila a da sam naisla na toliko Grka, uvek vidjam 90% turista a tek ponekog Grka. Ostrvo jeste prvenstveno za mlade i mladima toplo preporucujem da bar jednom posete ovo ostrvo, jer se po mom misljenju zaista razlikuje od ostalih "party destinacija" u Grckoj. Ne samo kada je zabava u pitanju, nego i po tome sto mu to uopste nije jedina vrlina. Ako ste osoba kojoj je vazna i estetska strana, arhitektura i neki autenticni ostrvski duh, onda sigurno treba da posetite Ios, a koliko sam citala po internetu i po onome sto sam cula od mnogih posetilaca tamo, i ostala kikladska ostrva. Ja sledeceg leta planiram da se vratim tamo (a ovo je prvi put da zelim za godinu dana da se vratim na isto mesto,uvek volim da istrazujem nesto novo) i planiram neku turu po Kikladima. Mikonos, Santorini i Ios, a ako se uklopim i jos neko. U svakom slucaju, mislim da na ovim ostrvima svako moze naci jedno koje bi mu savrseno odgovaralo, ali mislim i da se ovde generalno malo zna o Kikladima, jer nase agencije nemaju ponude za taj deo Grcke. I eto jos jedan savet- pustite agencije i idite sami na putovanje- i lepse je a i jeftinije

Ako neko ima neko pitanje neka postavi slobodno, rado cu da odgovorim