Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

IOS

130 odgovora na temu

#106 Ultralamb

putnik

• Član
  • Poruka:154
  • muški

Napisano: 25. May 2011 - 22:14

Pogledaj porukudakis @ 24. May 2011 - 21:02

Ljudi, zanemarite komentare ovih clanova poput ''Marko984'', covek je mnogo sveta prosao, a izgleda da dalje od Ade Ciganlije nije mrdnuo, kada mu trebaju tri iste poruke da kaze sta hoce. Ios je predivno ostrvo za mlade, u svakom slucaju ga vredi videti, sigurno se necete pokajati. Lep provod!
Ne znam da li je video vise od Ade, u to ne ulazim, ali je cinjenica da je bez potrebe zapenio na ljude koji uopste pomisljaju na rec IOS.
On se u kritikama fokusirao na nocni zivot koji, cinjenica je, nije na budzetskom nivou Mikonosa. Neko bi mozda rekao ni na kvalitativnom, ali to je vec stvar ukusa. Mikonos je potonuo u elektroniku (muzicku). Devedesetih se koliko toliko moglo cuti i gitarsko prangijanje i brit-pop i sve sto je bilo aktuelno (i ne-aktuelno) iz zaista svih muzickih pravaca. Na Iosu ipak postoji veci izbor u tom smislu (o tome sam vec pisao). Na Santoriniju sam bio samo jedan dan pa ne znam, ali po izvestajima izgleda da je stvar slicna onoj na Mikonosu. Dakle, tip nije nista rekao o drugim stvarima zbog kojih se ide na more. A ono nja-nja o 30 sati putovanja do Iosa... pa par sati manje ti treba do Mikonosa i par sati vise do Santorinija. A to sto on smatra da se put na Kiklade podrazumevano izvodi avionom posebna je prica. U tom slucaju ti i do Iosa treba od Beograda svega nekoliko sati, samo sletis na Santorini i skoknes High Speed plovilom do Iosa za 45 min. Za svako od navedenih ostrva mozes uzeti High Speed i stici za tren, ali sve to kosta vise.
Uostalom, lepo mu je Guru (odmah posle Markovog graktanja) dao casu 'ladne vode da se smiri i objasnio da sve ima svoju publiku (u ekonomskom smislu). Mada mi i dalje nije jasna ona Guruova besmislica o jednoj plazi, bice da ni on nije mrdnuo sa Milopotasa.
Moj licni favorit je clan "rexele" sa svojim lamentom, kojeg sam na strani br. 5 propustio da pitam kako mu nije zasmetala kamenita panorama Mikonosa, a koja ga je tako uzasnula na Iosu... Za neupucene - Kikladska ostrva mrtvu trku vode ciji ce krajolik biti priblizniji izgledu povrsine Marsa ili Meseca.

#107 Lud

backpacker

• Član
  • Poruka:7
  • muški

Napisano: 26. May 2011 - 18:30

Realno pricas, tako i valja...

Pocetkom moje "forumaske" karijere, kad sam tek pocinjao da pratim razne forume koji su me zanimali, sam se nekoliko puta opekao, verujuci raznima, platih tu skolu, valjda tako mora :don-t_mention: i od tada prihvatam samo tehnicke detalje odredjene teme,a necije utiske, vidjenja i razmisljanja skoro da i ne prihvatam (sem ako ocenim da covek stvar gleda iz svih uglova pa donosi sud nepristrasan) ili propustam kroz veliki filter. Volim sve da procitam bila pozitivna ili negativna kritika, ali ostajem pri svome. Nisam ni mali ni naivan, volim svoje postujem tudje, ali znam sta ja trazim i zelim...
Tako i o Iosu na koji cu da idem ovog leta ima toliko poprecnih misljenja, ipak verujem da cu se provesti veoma veoma dobro u svakom smislu ^_^

#108 Lud

backpacker

• Član
  • muški

Napisano: 26. May 2011 - 19:16

E, da...Kakav je Ios sto se tice ronjenja...?!

#109 Ultralamb

putnik

• Član
  • muški

Napisano: 31. May 2011 - 20:22

Mislis, ima li rentiranja opreme za ronjenje? Ili imas svoju, pa te interesuje kakvo je dno? Ili samo gnjuras na dah?
Na mnogim ostrvima postoje ronilacki centri. Ovo sam slikao na plazi Milopotas (ronilacka zastava, ignorisi na trenutak lezece prizore):

Priložene sličice

• Prikačena slika: IMG_4102a.JPG

Ovu poruku je izmenio Ultralamb: 31. May 2011 - 20:29

#110 Lud

backpacker

• Član
  • muški

Napisano: 01. Jun 2011 - 19:06

Da, ronilacki centar ali i naravno kakvo je dno i krajolik za gnjurce :)
Svakako, dao si mi odgovor ali i motivaciju za ronjenje :D

#111 Ultralamb

putnik

• Član
  • muški

Napisano: 01. Jun 2011 - 23:43

Svuda sam samo gnjurio.
Jednom sam ronio sa opremom na Mikonosu na nekih 5m i nije posebno interesantno - peeeesak, kamenje, jezevi, krastavci, zvezde, lova... Ali to je plicak. Pravi ronioci ce ti dati pravi odgovor. Ili se naprosto upusti u to jedan dan pa vidi kako je, otisni se negde dalje.

Ovu poruku je izmenio Ultralamb: 01. Jun 2011 - 23:45

#112 Ljuuubav88

backpacker

• Član
  • Poruka:5

Napisano: 10. Jul 2011 - 02:30

Dragi, devojcice i batice... posto nisam bio na moru od 4. razreda osnovne skole(sada sam 23- godisnjak), ovog leta konacno sam resio da otputujem na Ios sa jos jednim drugarom. Planiramo da putujemo van organizacije i aranzmana raznih agencija, jer smo iz prica drugih zakljucili da smo dovoljno sposobni da se sami izakcijamo i da prodjemo jeftinije, nego sto aranzmani nude. Iz tog razloga mi trebaju vasi saveti. Kakvi su vasi utisci o ovom ostrvu? Da li je skupo? Kakve su plaze? Da li je neko pokusao samostalno da letuje na IOSu? Da li ima jeftinijih smestaja od 15/ per day? Sta mislite o kampu na IOSu? I najvaznije pitanje od svega... Kakve su zenke? I koliko su razuzdane?:) Salim se... Unapred zahvalan na podrsci. MIR SVIMA!

#113 PCDoll

backpacker

• Član
  • Poruka:1

Napisano: 13. Jul 2011 - 11:41

Za nekoga tvojih godina, Ios je pravi izbor. Što se tiče organizacije aranžmana, mislim da nećeš uštedeti neke značajne novce, a samo ćeš se bespotrebno iscimati.
E sad, ja sam na Iosu bila 2009 i nisam kompetentna da pričam o cenama (kapiram da su malo porasle) ali opšti utisak je da su bile sasvim OK, ništa dramatično i zabrinjavajuće. Kamp postoji i to na Milopotas plaži, ujedno i najdužoj na ostrvu. Istovremeno, to je plaža koja nudi najviše zabave preko dana i naveći izbor beach barova. Ne treba propustiti ni plažu Manganari na kojoj je Beson snimio svoje ''Veliko plavetnilo''. Tu nema urbanih barova, ali postoji taverna u kojoj možete klopati ''sve ono što je sveže i upecano tog dana'' kako su nama vlasnici objasnili. U principu za ručak u nekom od barova ili taverni mi smo u proseku plaćali 10Eur sa pićem.

Uveče se celo ostrvo pretvara u sveopštu žurku i dobar provod ne izostaje. Prema onome što sam ja videla, najrazuzdanije su Britanke - gle čuda :)

Blizu su mikonos i Santorini na koje možete da odete na izlete - svakako preporučujem!

Predlažem ti da pogledaš aranžmane Jungle Tribe-a, imaju i apartmane i kamp, i to po cenama nižim nego što bi sam organizovao. Pri tom, ljudi koji putuju preko njih su mladi, opušteni i željni zabave - tako da će provod početi još u Beogradu. Nova sam na forumu, pa ako nije sankcionišu ime agencije, obrati mi se na PP.

Nadam se da sam pomogla, ako te interesuje još nešto - shoot.

#114 Ultralamb

putnik

• Član
  • muški

Napisano: 14. Jul 2011 - 19:56

Plaze su uglavnom odlicne, kad sam bio poslednji put 2009. nije bilo puno skupo, ostrvo ima 3 kampa - jedan u luci (Ios), dva na Milopotasu (Purple Pig i Far Out).
Mislim da ti je varijanta sa aranzmanom bolja opcija ako nemas nameru da ides na vise ostrva i ako ces da budes vezan samo za Ios (tu ne mislim na jednodnevne izlete na okolna ostrva, vec duze boravke). Ja da sam isao samo na Ios odabrao bih aranzmansku varijantu. Kao sto ti je PCDoll preporucila, drzi se agencije jer u suprotnom neces mnogo ustedeti, mozda nista.
Beson je Veliko Plavetnilo (Big Blue) snimao na Amorgosu (pocetak filma), to i pise u odjavnoj spici i na imdb, a i Amorgos je prepoznatljiv onima koji su bili tamo. Manganari se pominje u odjavnoj spici filma (i na imdb sajtu) kao pojam "Manganari Island' (na imdb kazu da je u Greece), a ne kao Manganari beach, a posto Manganari ostrvo u Grckoj ne postoji, onda ostaje nejasno sve u vezi sa tim, tim pre sto ja nisam video u filmu nista sto lici na bilo koji detalj sa Manganari plaze na Iosu.

Ovu poruku je izmenio suki: 19. Sep 2011 - 08:47

#115 Ljuuubav88

backpacker

• Član
  • Poruka:5

Napisano: 15. Jul 2011 - 21:21

Hvala drugari:)

#116 mmarijana87

backpacker

• Član
  • Poruka:11

Napisano: 03. Aug 2011 - 18:45

Kakav je Ios u septembru, i da li mozda znate da li ga trenutno neka agencija ima u ponudi za septembar?????

#117 clove

backpacker

• Član
  • Poruka:4

Napisano: 15. Aug 2011 - 18:10

Primetila sam da na nasim forumima ima malo opisa Iosa u odnosu na druge grcke destinacije, a posto sam ovog leta posetila Ios i odusevila se, resih da napisem nesto za one slicne meni koji se mozda razmisljaju da posete ovo lepo ostrvce. Kao prvo, Ios jeste,kao i ostala ostrva ovog arhipelaga, prilicno siromasan kada je u pitanju vegetacija, tako da ako vam to smeta, zaobidjite Kiklade. Meni ova cinjenica uopste nije smetala jer Ios ima toliko drugih stvari da ponudi da nekako uopste ni ne primetite taj nedostatak. Prva stvar je tipicna kikladska arhitektura, uske ulicice, bele kucice sa plavim prozorima i bele crkve sa plavim kupolama. Crkve su posebna atrakcija na Iosu, posto ih na celom ostrvu ima ukupno 365, tako da gde god da se nadjete sigurno ce u vasoj neposrednoj blizini biti neka crkva i moci cete da vidite zvonik ili kupolu kako izviruje odnekud. Malo sam citala o gradicu, tj. selu Chori i mislim da su svi ostali aspekti sem nocnog zivota na Iosu nekako zapostavljeni (potpuno nepravedno) kada se ovo ostrvo opisuje,tako da sam se vise nego prijatno iznenadila kad sam jednog dana krenula da setam uskim ulicicama koje idu uzbrdo i kada sam na kraju sela u jedan simpatican kafic sa verovatno najboljim pogledom, skoro na vrhu brda i odatle posmatrala zalazak sunca. Ovaj gradic se nalazi na brdu, iznad luke i najpoznatije plaze Mylopotas. Ima nekih slicnosti sa Iom (starim gradom na Santoriniju) ali ono sto smo moji prijatelji i ja primetili je da je Ia nekako savrseno doterana, nigde na potpuno belim zidovima necete pronaci tackicu i na neki nacin se oseca i neki luksuz, a mestane tamo verovatno necete sresti na ulici (bar ih mi nismo sreli, izvinjavam se ako sirim dezinformacije), dok je Chora na Iosu nekako zadrzala neki stari duh, mozete videti starije mestane kako sede ispred kucica, i dok setate mozete da zamislite kako je zivot tu nekada davno izgledao. Na Iosu se izgleda ne ulaze toliko u doterivanje, i upravo u tome, po mom misljenju, i lezi njegov sarm. Kada su u pitanju plaze, veliki je izbor i mozete se opredeliti za Mylopotas, ogromnu plazu koja je uvek prepuna mladih ljudi i na kojoj mozete naci puno zanimljivih kafica i restorana. Tu je i Far out club u kome od 5 popodne do uvece traje zurka pored bazena. Svim mladim ljudima koji odu na Ios preporucujem da bar jednom odu u Far out. Ja sam mislila da cu otici samo jednom, cisto da vidim kako to izgleda, ali sam na kraju skoro svaki dan odlazila tamo. Odete prvo na Mylopotas da se malo okupate u moru i izlezavate se na plazi, a onda se vecina oko 5-6 sati seli u Far out gde pocinje zurka. Sem ove plaze postoji puno pustih plaza kao na primer Kolitsani, ako niste raspolozeni za guzvu i muziku. Moj favorit je plaza Manganari, malo udaljena od grada ali postoji organizovan prevoz autobusom svakog dana, a ako vise volite da se vozite brodom (sto i preporucujem) za iste pare mozete na plazu otici i brodicem koji krece svakog jutra iz luke. Manganari je velika tiha plaza, sa predivnim peskom i savrseno cistom vodom i jedan dan proveden na njoj ce sasvim sigurno da vam napuni baterije (ispraznjene zbog burnog nocnog zivota na iosu :) ). Sto se tog poznatog nocnog zivota tice, Ios stvarno ima sta da ponudi. Veliki je izbor razlicitih klubova,barova. Mozete da birate sta cete da slusate, mada se u vecini pusta neka komercijala koju mozete da cujete na svakom koraku. Postoji nekoliko rok barova koji su na neki nacin bili nas favorit i uvek smo izlazak zapocinjali tamo. Ono sto mi se najvise svidelo je to sto sve to uvece, iako je prepuno mladih ljudi koji piju, ne izgleda kao neki vasar (kao na primer na Zakintosu koji sam posetila dve godine ranije i nagledala se prepijanih Engleza koji su se valjali po ulici i uopste se zabavljali na neki vrlo cudan, neizivljen nacin). Na Iosu je to nekako drugacije, prosto je opusteno i veselo, na svakom koraku mozete da upoznate nekoga koje npr. sa drugog kraja planete. Kada su u pitanju cene (i za ovo sam nalazila jako malo informacija na nasim sajtovima) Ios stvarno nije skup, cak sam bila iznenadjena cenama pica u nocnim klubovima. Na primer, mozete naci puno manjih barova u kojima su svi shotovi 1 euro, pocev od tekile i ouza do drugih shotova sa zanimljivim ili vrlo cudnim imenima. U svakom slucaju, mnogi od njih su ukusni, a s obzirom na to da su 1 euro, mozete ih za jedno vece probati nekoliko. U tim barovima uglavnom svi pocinju izlazak. U njima je npr. pivo oko 2,5-3 eura. U vecim,popularnijim klubovima shotovi su 3 eura, amstel je 3 eura, heineken 4 a kokteli su 5 ili 6 eura, zavisi koji. U principu, najskuplje pice je koktel od 6 eura. (preporucujem Long island iced tea u Sweet Irish Dream-u, posto kosta 6 eura a nije cista Coca-cola kao npr Long island koji sam pila na Zakintosu) Zaboravila sam i da napomenem jednu sipmaticnu stvar a to je da se mladi na gradskom trgu oko 12 sati okupljaju sa picem koje su kupili u supermarketu i tu pocinje zagrevanje. Pre nego sto sam otisla tamo cula sam da je Ios ludnica,razvrat i da ima previse pijanih ljudi. Nisam bila odusevljena ovom cinjenicom ali sam ipak htela da konacno posetim ovo ostrvo. Kada sam otisla tamo,shvatila sam da to uopste nije tako. Grad uvece zaista vrvi od mladih ljudi, tj.ne samo uvece,vec do 7-8 ujutru, ali ako ne zelite da budete deo svega toga, ne morate. Jednostavno ako ste smesteni malo izvan grada, buku necete cuti a do 9-10 sati uvece, a mozda i kasnije, mozete setati gradom jer tad jos uvek ne pocinje ta "nocna ludnica". Na Iosu 95% turista (ako ne i vise) cine mladi ljudi do nekih 30 godina i ako vidite neku osobu stariju od npr 60 mozete biti sigurni da je mestanin. To ne znaci da je starijima od 30 dolazak zabranjen, ali ce Ios sasvim sigurno najzanimljiviji biti mladima, i to mozda onima koji imaju do 26-27 godina, jer je prosek godina malo ispod toga. Ako idete sa porodicom, i trazite mirnije ostrvo, u ovom arhipelagu mozete naci mnogo slicnih ostrva po prirodi i arhitekturi a opet mnogo mirnijih. Moj favorit je Milos na primer. Najlepsa stvar je to sto se na tim ostrvima zaista skuplja ceo svet, pa tako na Iosu mozete sresti mlade iz bilo kog dela Evrope, ali na primer ima puno Australijanaca, a mi smo upoznali i Kanadjane, Brazilce....Najveci deo cine Grci i Italijani, a ono sto se nama posebno svidelo je sto Engleza ima jako malo. Prosto neverovatno, cinilo mi se da su oni leti poceli da zauzimaju celu Evropu, a narocito grcka ostrva. Ovo je u stvari prvi deo Grcke koji sam posetila a da sam naisla na toliko Grka, uvek vidjam 90% turista a tek ponekog Grka. Ostrvo jeste prvenstveno za mlade i mladima toplo preporucujem da bar jednom posete ovo ostrvo, jer se po mom misljenju zaista razlikuje od ostalih "party destinacija" u Grckoj. Ne samo kada je zabava u pitanju, nego i po tome sto mu to uopste nije jedina vrlina. Ako ste osoba kojoj je vazna i estetska strana, arhitektura i neki autenticni ostrvski duh, onda sigurno treba da posetite Ios, a koliko sam citala po internetu i po onome sto sam cula od mnogih posetilaca tamo, i ostala kikladska ostrva. Ja sledeceg leta planiram da se vratim tamo (a ovo je prvi put da zelim za godinu dana da se vratim na isto mesto,uvek volim da istrazujem nesto novo) i planiram neku turu po Kikladima. Mikonos, Santorini i Ios, a ako se uklopim i jos neko. U svakom slucaju, mislim da na ovim ostrvima svako moze naci jedno koje bi mu savrseno odgovaralo, ali mislim i da se ovde generalno malo zna o Kikladima, jer nase agencije nemaju ponude za taj deo Grcke. I eto jos jedan savet- pustite agencije i idite sami na putovanje- i lepse je a i jeftinije :) Ako neko ima neko pitanje neka postavi slobodno, rado cu da odgovorim :)

#118 Tijuana

putnik

• Član
  • Poruka:178

Napisano: 11. Sep 2011 - 23:47

Pogledaj porukurexele @ 11. Aug 2008 - 15:43

S obzirom da sam doziveo jako neprijatno iskustvo prilikom letovanja na Iosu, kao i drustvo sa kojim sam isao, resih da ga podelim sa vama na ovaj nacin jer agencija preko koje sam isao nema nikakav forum da mi dozvoli da u web stranu upisem nasa zapazanja za njihovu (ne)brigu od cele organizacije naseg letovanja...

Hahaha super ti je opis!

Ovu poruku je izmenio suki: 19. Sep 2011 - 08:46
skracen citat

#119 uros misic

backpacker

• Član
  • Poruka:35

Napisano: 16. Feb 2012 - 02:39

JT agencija ima ponudu za ios i cini mi se da su cene pristojne...jel neko putovao preko njih na ios i kakvi su utisci?

Ovu poruku je izmenio uros misic: 16. Feb 2012 - 02:40

#120 bokivr

backpacker

• Član
  • Poruka:11

Napisano: 21. Feb 2012 - 22:40

Pogledaj porukuclove @ 15. Aug 2011 - 18:10

Primetila sam da na nasim forumima ima malo opisa Iosa u odnosu na druge grcke destinacije, a posto sam ovog leta posetila Ios i odusevila se, resih da napisem nesto za one slicne meni koji se mozda razmisljaju da posete ovo lepo ostrvce. Kao prvo, Ios jeste,kao i ostala ostrva ovog arhipelaga, prilicno siromasan kada je u pitanju vegetacija, tako da ako vam to smeta, zaobidjite Kiklade. Meni ova cinjenica uopste nije smetala jer Ios ima toliko drugih stvari da ponudi da nekako uopste ni ne primetite taj nedostatak. Prva stvar je tipicna kikladska arhitektura, uske ulicice, bele kucice sa plavim prozorima i bele crkve sa plavim kupolama.

...
Iskreno ja sam planirao da se uputim u sopstvenoj reziji sa svojom porodicom na IOS ali posle ovog tvog opisa dosao sam u dilemu da li da ili ne? Ja supruga cerkica 3god i beba 8 meseci,sta ti mislis ? Najvise zato sto ga ne preporucujes porodicama ako mozes samo malo opsirnije zbog cega? U principu mi smo mladi bracni par;-) :-)

Ovu poruku je izmenio mikap: 23. Feb 2012 - 11:07
skracen citat

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0