Inace, karte za krace relacije vaze dugorocno, ako se ne varam mesec dana. Na karti imate ispisanu relaciju ali ne i datum putovanja, sto je svakako odlicna stvar. Kartu pre samog puta, odnosna ulaska u voz, treba cekirati. Ukoliko krecete sa vecih stanica (tipa Firenca) preporucujem vam da kartu kupite ili rano ujutru ( i za odlazak i za povratak sa odredjene destinacije) ili preko automata kojih ima na svakoj i vecoj i manjoj zeleznickoj stanici, jer se mozete naci u katastrofalnoj guzvi pa tako mozete propustiti brdo vozova cekajuci u redu. Recimo, ja sam u redu na stanici u Firenci za kartu do Bolonje cekao puna dva sata! Pritom, sezona u toku pa eto i razloga vise za ogromnu guzvu. Na touch screen aparatima za uzimanje karata uvek je znatno manja guzva (verovatno i zbog straha ljudi da mu slucajno "glupa masina ne proguta novac"...). Rukovanje istim je zaista vrlo jednostavno, a i manje stresno od cekanja u redovima
U Bolonji je takodje bila prilicna guzva, manja svakako neko u Firenci ali podnosljivija, ali opet, aparati su bili jednostavnije resenje. Salterski radnici su uglavnom vrlo ljubazni sa vrlo tankim znanjem engleskog jezika. Nije naravno problem da se sporazumete oko mesta u koji putujete, ali za neke dodatne informacije po nekad mozda i ne dobijete informaciju koju ste trazili. Polasci vozova na svakoj stanici su vidno izrazeni na bezbroj displeja sto na samoj stanici, peronima...i nemoguce ih je promasiti ili prevideti, ali treba biti obazriv jer se desava da voz ne dodje na peron koji je vec naveden. Informaciju o promeni naravno dobijete na vreme ali je upravo zbog toga preporucljivo pratiti eventualne promene na ekranima, kako ne biste propustili voz. Vozovi su vrlo tacni i vrlo cesti. Putovanje vozom za mene je uzivanje, ono sto je neminovno a ne spada u uzivanje jeste cekanje na stanici. Ovo ne pisem za one koji zure ili imaju vise novca
Na stanicama ignorisite po nekad vrlo ceste "unesrecene" koji nemaju za prevoz kuci pa vam traze po 50 centi, evro... ili ako vide da zapalite cigaru, prilaze i traze vam. Mada, prilicno sam vremena proveo na stanicama i nisam video ni jednu neprijatnu situaciju ili bilo sta slicno na relaciji turista -"unesreceni". Italijani su raspolozeni da vam pomognu, pre svega na njihovom maternjem jeziku jer im engleski i nije jaca strana, ali su svakako tu ako vam zatreba koja informacija.
Ako vozom ptujete recimo iz Bolonje do Firence ( i obratno), a da je rec o regionale vozovima, karta ce vas kostati oko 10 evra( kazem "oko" jer mi nije bila ista cena pri odlasku i povratku zbog presedanja na razlicitim stanicama). Put traje 50ak minuta. Takodje, uvek sam morao da uzimam dve karte iz Bolonje za Firencu jer presedate na Firenze Rifredi stanici, odatle hvatate naredni voz za glavnu stanicu - Firenze Santa Maria Novella (ili S.M.N. kako pise i na samoj stanici). Taj put traje vrlo kratko jer je rec o bukvalno jednoj stanici a karta kosta oko 2 evra. Preporucujem da obe karte kupite na vreme i na istom salteru odakle polazite ili automatu, kako ne biste jurili na samoj Rifredi stanici kartu za glavnu u Firenci. Vozovi na ovoj relaciji saobracaju bukvalno na svakih 10ak minuta.
Vec sam rekao da na kartama ne stoji datum kada morate iskoristiti kartu ako putujete na kracim relazijama, ali zato na duzim stoji, kako biste u slucaju guzve imali rezervisano mesto. Medjutim, u tom slucaju, koliko to moze biti korisno, moze biti i komplikovano. Primer: Iz Ferare putujem za Firencu, menjam tri voza, zelim povratnu kartu odmah kako se ne bih maltretirao za kupovinu u povratku. Medjutim, traze mi tacno vreme povratka, sto naravno u vecini slucajeva ne znate. Ako vec odlazite u obilazak grada i ko zna gde cete zaginuti i kada cete nazad, a sa druge strane. vozova ka svim gradovima ima vrlo cesto. Ako ipak uzmete takvu kartu sa naglasenim datumom putovanja i satom, istu ne mozete iskoristiti recimo narednog dana, ako ste kojim slucajem promenili planove a zeleli biste da putujete nesto kasnije. Imao sam informaciju da je i to moguce ali se na kraju ispostavilo kao netacno. Upravo iz tog razloga vam prenosim ovu informaciju.
Aparata sa vodom i sokovima imate na svakoj stanici, svakom peronu. Voda 1e, ledeni caj, 1,20e, sokovi 1,50e...
I jos nesto, informacije oko tacnog polaska vozova na sajtu trenitalia nisu uvek bile tacne. Cene karata na sajtu su aktuelne.
Eto, to je ono cega sam se trenutno setio. Ako vas zanima jos nesto, slobodno pitajte!