Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Putovanje vozom

4 odgovora na temu

#1 Ja_

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:425
  • muški

Napisano: 13. Jul 2011 - 18:09

Mislim da ova tema moze biti interesantna onima koji ce u ovom delu Italije boraviti odredjeno vreme a imaju u planu putovanje vozom i obilazak gradova u , hajde da kazemo, blizoj okolini. Takodje, ne bih da preterano opisujem gradove u kojima sam bio jer se o vecini toliko toga zna pa bi nekako bilo suvisno, ali tu sam ako vam je potrebna neka konkretna informacija oko cena ovoga ili onoga u odredjenim gradovima koje sam posetio za ovih mojih desetak dana. Dakle, baziracu se na zeleznicki prevoz koji, kao sto je vecini poznato, odlicno funkcionise u Italiji i svakako je bolje resenje nego autobuski prevoz (po meni). Sa tim se ocigledno slazu i sami Italijani jer je nemoguce da (neracunajuci turiste) vidite neku vecu zeleznicku stanicu praznu.Nasuprot! S obzirom da smo prosle godine obilazili Veneciju i Veronu, ove godine, zbog manjka vremena ove dve atraktivne destinacije sam preskocio pa sam vozom putovao do Bolonje, Firence, Padove, Mestre, Ferare... Inace, moja polazna tacka je bila Ferara, nekih 47 km od Bolonje pa za one koji su smesteni recimo upravo u Bolonji nije losa varijanta da jedan deo dana provedete u ovom malom, mirnom i interesantnom gradicu, kako biste obisli ono najinteresantnije. Karta od Bolonje do Ferare kosta 4,75e.
Inace, karte za krace relacije vaze dugorocno, ako se ne varam mesec dana. Na karti imate ispisanu relaciju ali ne i datum putovanja, sto je svakako odlicna stvar. Kartu pre samog puta, odnosna ulaska u voz, treba cekirati. Ukoliko krecete sa vecih stanica (tipa Firenca) preporucujem vam da kartu kupite ili rano ujutru ( i za odlazak i za povratak sa odredjene destinacije) ili preko automata kojih ima na svakoj i vecoj i manjoj zeleznickoj stanici, jer se mozete naci u katastrofalnoj guzvi pa tako mozete propustiti brdo vozova cekajuci u redu. Recimo, ja sam u redu na stanici u Firenci za kartu do Bolonje cekao puna dva sata! Pritom, sezona u toku pa eto i razloga vise za ogromnu guzvu. Na touch screen aparatima za uzimanje karata uvek je znatno manja guzva (verovatno i zbog straha ljudi da mu slucajno "glupa masina ne proguta novac"...). Rukovanje istim je zaista vrlo jednostavno, a i manje stresno od cekanja u redovima :). Izaberete jezik, ukucate grad u koji putujete, izbacice vam tacne polaske i cenu karte. Ubacite novcanicu i uskoro stize i karta sa sve kusurom :)
U Bolonji je takodje bila prilicna guzva, manja svakako neko u Firenci ali podnosljivija, ali opet, aparati su bili jednostavnije resenje. Salterski radnici su uglavnom vrlo ljubazni sa vrlo tankim znanjem engleskog jezika. Nije naravno problem da se sporazumete oko mesta u koji putujete, ali za neke dodatne informacije po nekad mozda i ne dobijete informaciju koju ste trazili. Polasci vozova na svakoj stanici su vidno izrazeni na bezbroj displeja sto na samoj stanici, peronima...i nemoguce ih je promasiti ili prevideti, ali treba biti obazriv jer se desava da voz ne dodje na peron koji je vec naveden. Informaciju o promeni naravno dobijete na vreme ali je upravo zbog toga preporucljivo pratiti eventualne promene na ekranima, kako ne biste propustili voz. Vozovi su vrlo tacni i vrlo cesti. Putovanje vozom za mene je uzivanje, ono sto je neminovno a ne spada u uzivanje jeste cekanje na stanici. Ovo ne pisem za one koji zure ili imaju vise novca :))) ali za njih je tu Freccia rossa - babaroga, voz koji leti . Cene su znatno skuplje od regionale vozova a cene mozete videti i na sajtu. Postoji vise vrsta regionale vozova, stvar je samo koji ce vam se zalomiti - da li na sprat ili "obicni". Kako god, svi su klimatizovani, prilicno brzi (oko 150km/h) i tacni, to se podrazumeva. U vozu na displejima najcesce takodje imate informacije o trenutnoj brzini voza, temperaturi, vremenu kada stize na sledecu stanicu i glasovno obavestavanje na koju se stanicu voz zaustavio. Dakle, vrlo je mala verovatnoca da preskocite stanicu, pa bila ona i najmanja na svetu a da na istu voz staje. Inace, kartu kada kupujete, prakticno je automatski dobijate za drugu klasu, ako u startu ne naglasite suprotno. Kontrole nisu ceste, cak nasuprot. Od 15ak vozova koje sam izmenjao, dva puta sam imao kontrolu. Naravno, to ne znaci da ne treba kupovati kartu, nemojte se sa tim igrati. Aparati za kupovinu karata u vozu ne postoje.
Na stanicama ignorisite po nekad vrlo ceste "unesrecene" koji nemaju za prevoz kuci pa vam traze po 50 centi, evro... ili ako vide da zapalite cigaru, prilaze i traze vam. Mada, prilicno sam vremena proveo na stanicama i nisam video ni jednu neprijatnu situaciju ili bilo sta slicno na relaciji turista -"unesreceni". Italijani su raspolozeni da vam pomognu, pre svega na njihovom maternjem jeziku jer im engleski i nije jaca strana, ali su svakako tu ako vam zatreba koja informacija.
Ako vozom ptujete recimo iz Bolonje do Firence ( i obratno), a da je rec o regionale vozovima, karta ce vas kostati oko 10 evra( kazem "oko" jer mi nije bila ista cena pri odlasku i povratku zbog presedanja na razlicitim stanicama). Put traje 50ak minuta. Takodje, uvek sam morao da uzimam dve karte iz Bolonje za Firencu jer presedate na Firenze Rifredi stanici, odatle hvatate naredni voz za glavnu stanicu - Firenze Santa Maria Novella (ili S.M.N. kako pise i na samoj stanici). Taj put traje vrlo kratko jer je rec o bukvalno jednoj stanici a karta kosta oko 2 evra. Preporucujem da obe karte kupite na vreme i na istom salteru odakle polazite ili automatu, kako ne biste jurili na samoj Rifredi stanici kartu za glavnu u Firenci. Vozovi na ovoj relaciji saobracaju bukvalno na svakih 10ak minuta.
Vec sam rekao da na kartama ne stoji datum kada morate iskoristiti kartu ako putujete na kracim relazijama, ali zato na duzim stoji, kako biste u slucaju guzve imali rezervisano mesto. Medjutim, u tom slucaju, koliko to moze biti korisno, moze biti i komplikovano. Primer: Iz Ferare putujem za Firencu, menjam tri voza, zelim povratnu kartu odmah kako se ne bih maltretirao za kupovinu u povratku. Medjutim, traze mi tacno vreme povratka, sto naravno u vecini slucajeva ne znate. Ako vec odlazite u obilazak grada i ko zna gde cete zaginuti i kada cete nazad, a sa druge strane. vozova ka svim gradovima ima vrlo cesto. Ako ipak uzmete takvu kartu sa naglasenim datumom putovanja i satom, istu ne mozete iskoristiti recimo narednog dana, ako ste kojim slucajem promenili planove a zeleli biste da putujete nesto kasnije. Imao sam informaciju da je i to moguce ali se na kraju ispostavilo kao netacno. Upravo iz tog razloga vam prenosim ovu informaciju.
Aparata sa vodom i sokovima imate na svakoj stanici, svakom peronu. Voda 1e, ledeni caj, 1,20e, sokovi 1,50e...
I jos nesto, informacije oko tacnog polaska vozova na sajtu trenitalia nisu uvek bile tacne. Cene karata na sajtu su aktuelne.
Eto, to je ono cega sam se trenutno setio. Ako vas zanima jos nesto, slobodno pitajte!

#2 marii

backpacker

• Član
  • Poruka:9
  • ženski

Napisano: 17. Aug 2011 - 10:05

Već nekoliko godina putujem vozom i slažem se sa tobom da je putovanje vozom jedan lep doživljaj, naročito kada su u pitanju vozovi van Srbije.
Ove godine sam vozom išla do Villacha, pa busom do Venecije (vazi vozna karta), zatim vozom do Milana, Đenove, Firence, Pize, Livorna, Bolonje i na kraju , opet Venecije da bih ušla u voz za Beograd.
Obično kupujem kartu za kušet (ležaj) tako da prespavam noć u vozu i ujutru se probudim u Beču, Budimpešti, Veneciji, odakle su veze jako dobre za čitavu Evropu. Da izbegnem gubljenje vremena na šalterima, kod nas kupim InerRail kartu koju jednostavno ujutru poništim, odnosno upišem datum u kupon (jedan poništeni kupon važi dva dana ) i koristim sve regionalne vozove na teritoriji zemlje u kojoj boravim. Za one "aždaje" od vozova ponekad platim doplatu i rezervaciju, ali se često desi da na kratkim relacijama i ne naiđe kontrola, pa se "provučem" Postavljena slika . Za 7 dana sam imala samo jednu kontrolu na relaciji Bolonja-Venecija upravo u vozu FRECCIAARGENTO i to bez ikakve nadoknade.
Bez obzira na to, nikako ne računajte da kartu ne treba kupiti jer su kazne jako visoke.

#3 sanja 71

turista

• Član
  • Poruka:98
  • ženski

Napisano: 19. Aug 2011 - 21:09

И ја сам планирала пут до Филаха, затим Венеција, Болоња и Фиренца. Да ли се може сваки од тих градова обићи за по један дан? (У шкрипцу сам са временом). Ако би marii могла да ми одговори којим возом је ишла до Филаха, да ли су то само спаваћа кола или имају кола другог разреда. На станици дају опречне информације, а нисам из Београда. Ја имам режијску и Фип карту, али не знам колико ћу морати да доплаћујем кроз Хрватску. Мој супруг мисли да идемо преко Беча, али губимо драгоцено време.
Сања71

#4 marii

backpacker

• Član
  • Poruka:9
  • ženski

Napisano: 07. Sep 2011 - 09:25

Nadam se da nisam zakasnila sa odgovorom ili da ste barem poslušali svog supruga.
Mali problem je put od Villacha do Venecije, naročito ako putujete u dane vikenda, jer nema direktnih autobuskih linija a svi koji idu kreću iz Beča i uglavnom su puni, tako da ćete izgubiti dosta vremena lomatajući se lokalnim autobusima (Kowatsc) do Tarvisa pa dalje vozom preko Udiina do Venecije.
Jedan dan je dovoljan da "protrčite" kroz grad što bi, za Firencu naročito, bilo šteta.

#5 sanja 71

turista

• Član
  • Poruka:98
  • ženski

Napisano: 07. Sep 2011 - 23:30

Нисмо отишли у Италију јер смо били у потпуном временском шкрипцу, а пропустила бих велику прилику по питању посла. Ако Бог да ићи ћемо за ђачки распуст почетком новембра, па ћу имати времена да се добро припремим. Главни проблем је како што боље да искористим бесплатне карте, а на њих се не доплаћује у Р возовима,па ћу између градова користити њих. Изгледа да је тих возова више него што их има на сајтовима,па неће бити проблема. Има неки погодан воз што иде преко Салцбурга па је ујутру у 9 у Венецији, вероватно ћемо њиме, али још има времена за планове. Хвала на труду, ако ми нешто затреба, питаћу. Велики поздрав.
Сања71

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0