Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Rodos - putopis

123 odgovora na temu

#31 suki

• Poruka:2395

Napisano: 13. Jul 2011 - 20:20

Kako su ti carobne ove poslednje slike :srce:
Ja mora da sam slepa, kad do sada nisam videla ovo sto si pisala, a ja kao cekam da se vratis sa Rodosa, pa izvestaj itd. :lol:
Sad sam razmisljala da li da komentarisem ili sacekam kraj, ali eto, ove slike su me oborile. Belo, cvetovi, mmm, odmah se teleportujem tamo.
Inace, za Rodos sam uvek imala nekako oprecna osecanja:i privlacio me i ne.
Ali, posle ovog putopisa i slicica (za mene izvestaj nije nista bez slika, jedino sa njima se stvarno uzivim) definitivno ce se ipak naci na mojoj listi.
Cekam nastavak :)

#32 komisura

putnik

• Poruka:186
  • Lokacija: Beograd

Napisano: 13. Jul 2011 - 22:05

Mikap svaka čast, ne znam da li je bolji putopis ili fotografije! Ova banja Kallihea izgleda predivno... definitivno će mi ovaj putopis biti vodič kada jednog dana Rodos dođe na red :klap:

#33 mikap

Napisano: 14. Jul 2011 - 20:46

Pogledaj porukukrem-bananica @ 11. Jul 2011 - 19:44

Super ti je putopis! Definitivno ću morati da posetim Rodos !

Hvala, krem-bananice :) Obavezno poseti, ako budeš u mogućnosti :)

Pogledaj porukuCvrča @ 12. Jul 2011 - 11:18

Nisam htela da te prekidam u pisanju, ali ne mogu da izdržim! Odličan putopis! Svaka čast! :klap:
Plaže su divne! :ljubav:

Hvala Cvrčo :cvetak:

Pogledaj porukusandracale @ 12. Jul 2011 - 22:48

Sjajno Miko :klap:
Divan fotoputopis, prosto mami :D

Hvala Sandra :cvetak:

Pogledaj porukub i x i @ 12. Jul 2011 - 23:24

Meni su lepe slike i sam manastir Tsampika !!! :klap: :srce: :novine: :)

Hvala Biljo :cvetak:

#34 mikap

Napisano: 14. Jul 2011 - 20:51

Pogledaj porukusuki @ 13. Jul 2011 - 20:20

Kako su ti carobne ove poslednje slike :srce:
Inace, za Rodos sam uvek imala nekako oprecna osecanja:i privlacio me i ne.
Cekam nastavak :)

Hvala Suki :blush: biće još dosta slika :) :cvetak:
Nek ti se definitivno nadje na listi. Stvarno je sjajno, plaže, istorija, stari grad... stvarno ima sve. :)

Pogledaj porukukomisura @ 13. Jul 2011 - 22:05

Drago mi je ako tako misliš. Hvala komisura :cvetak:
Nadam se da će ti koristiti jednog dana :)

Ovu poruku je izmenio mikap: 20. Jul 2011 - 13:29

#35 baki70

• Poruka:628
  • muški

Napisano: 14. Jul 2011 - 21:30

Evo da se i ja pridružim pohvalama ovog tvog putopisa. Od kad si počela da ga pišeš sa velikom pažnjom ga pratim i planirao sam da ti na kraju uputim čestitke za ovu tvoju priču o Rodosu. Međutim, pošto su svi navalili sa pohvalama aj i ja da ne čekam završetak putopisa. Stvarno svaka čast. Ovo prevazilazi običan putopis, u pitanju je pravo pravcato uputstvo za Rodos, sa gomilom podataka, cenama, razdaljinama, kako gde stići, predlozima itd. Rodos je jedno od par Grčkih ostrva koja planiram da pod obavezno obiđem u nekoj budućnosti i mislim da kad god se budem odlučio za to znači će mi i ovaj tvoj putopis. Takođe bi pohvalio i fenomenalne fotke. Još jednom na kraju svaka čast.:klap:

PS. Ja se na svojim putovanjima pridržavam pravila da klopam isključivo domaću, tj. nacionalnu kuhinju iz te zemlje u kojoj sam, međutim kod onih rebarca i ja bi pokleko. Na slici deluje ekstra, a i čini mi se da je dimenzija porcije baš kako treba.

#36 mikap

Napisano: 14. Jul 2011 - 21:40

Hvala baki70 :)
Imam još dosta toga da pišem i još dosta slika da okačim, ali nemam vremena baš svaki dan, uvek nešto iskrsne.

Dimenzija rebaraca je bila baš kako treba :D . Još da su ljuta, bilo bi idealno, ali da sad ne zanovetam :D . Takodje imam običaj da jedem hranu iz te zemlje u kojoj se nalazim, medjutim nisam ni ja mogla ovome da odolim, ovo je bila prilika koju nisam mogla da propustim :D

Ovu poruku je izmenio mikap: 14. Jul 2011 - 21:52

#37 Infoputnik

Putolov

• Poruka:9422

Napisano: 14. Jul 2011 - 22:16

mikap, dopada mi se vas aktivni odmor i putopis je odlican. Kao da nisam bila tamo, doduse proslo je dosta vremena i mnoge su se stvari i promenile. Lepo mi je da gledam fotografije i volela bih ponovo da odem,.. tih rebaraca nije bilo u moje vreme :D

Iscekujem nastavak :klap:
p.s. zao mi je sto prekidamo :tuga:
......................................................
Postavljena slika Postavljena slika

___________________________

#38 mikap

Napisano: 15. Jul 2011 - 07:58

Hvala Info :cvetak:

Evo upravo odvajam fotografije za nastavak :predaja:

Tekst pišem direktno ovde, nisam ranije nigde pripremila, fotografije odvajam bukvalno pre pisanja. Tako da sama sam kriva što se putopis prekida jer nisam sve lepo sa strane napisala i sredila i odjednom okačila. Tako da nema veze, a ovo mi je znak da putopis neko čita, da nije pisan uzalud i da treba da ga nastavim :)

Ovu poruku je izmenio mikap: 15. Jul 2011 - 07:58

#39 mikap

Napisano: 15. Jul 2011 - 09:21

Sedmi dan
28. jun 2011.
Auto - peti dan

Ustajemo malo ranije nego inače, jer je danas po planu obilazak Lindosa. Želimo da pre velikih vrućina stignemo i obidjemo Akropolj.
Lindos, gradić na jugoistopčnoj strani ostrva, udaljen od grada Rodosa oko 55 km. Kao jedno od najpoznatijih turističkih mesta na ostrvu dobro je povezan putevima sa ostatkom ostrva. Takodje je dobro povezan autobuskim prevozom sa gradom Rodos.
Iznad modernog sela, kako ga meštani zovu, se uzdiže Akropolj koji dominira nad celim Lindosem. Akropolj u Lindosu, prirodna tvrdjava koja je utvrdjena sukcesivno od strane Grka, Rimljana, Vizantijaca, Vitezova Svetog Jovana i Osmanlija. Svi su ostavili neki trag na Akropolju.
Iako je mesto malo, većinu dana smo proveli u njemu obilazeći ga. Medjutim da opis ovog mesta ne bi bio konfuzan, podeliću ga u nekoliko kategorija, da bi bilo preglednije.

Antički teatar iz 4 veka pre nove ere

Postavljena slika

Što se tiče parkinga ima ga dosta u samom mestu, tj. na obodima mesta, neki se plaćaju, a neki su besplatni. Mi smo se naravno uputili na besplatni parkig koje se nalazi iznad zaliva Sv. Pavla, obidjete celo mesto, krenite prema fudbalskom terenu, zatim put savija u levo ili više kao polukružno, dolazite iznad samog zaliva i plaže Sv. Pavla, gde se nalaze dva besplatna parkinga, koji su veliki. Tako da ćete sa te strane ući u samo mesto, ubrzo nailazite na Antički teatar. Ovaj ulaz u mesto je i lep, jer se ne uključujete odmah na tu glavnu ulicu, već idete manje prometnim ulicama, bez prodavnica, pa uspete i da vidite nešto od same arhitekture Lindosa. Nakon nekog vremena nailazite na glavnu turističku ulicu, prepunu ljudi, radnjica, hrane...

#40 mikap

Napisano: 15. Jul 2011 - 10:37

Akropolj u Lindosu

Odmah nakon dolaska se upućujemo ka Akropolju. Postoje putokazi kako se popeti gore, samo pazite da ih u šarenilu ne propustite. Mi se penjemo iz grada na Akropolj, takodje postoji put i iz male luke, gde pristižu turistički brodovi. Uspon je srednje naporan, obavezno ponesite više vode sa sobom. Možete se popeti i na magarcima i to će vas koštati 5 eura po osobi. Mi smo išli peške, što svima isto preporučujem, nije baš toliko naporno. Medjutim, nije jako naporno, ali ne deluje baš totalno bezbedno, jer nema sigurnosnih ograda, te kamene stepenice su poprilično izlizane i na pojedinim mestima baš klize, pa još kad treba da se mimoidjete na takvom nekom mestu, nije vam baš svejedno. Ovo važi za penjanje putem iz grada. Tako da pazite, pogotovo ako idete sa decom !!! Penjanje iz luke deluje ipak sigurnije.
Ulaznica po osobi je 6 eura. Gužve su već bile velike, jer taj dan je , ili noć pre, stiglo nekoliko krstarica u grad Rodos, pa je jedan od njihovih izleta i poseta Lindosu. Ja vam neću pisati o istorijskim činjenicama, saznaćete sve kad posetite ovaj lokalitet, samo ću vam preporučiti da obavezno posetite Akropolj, samo se potrudite da bude u nekim jutarnjim časovima, zbog toplote i naravno obavezno ponesite dovoljlno vode sa sobom i pažljivo se penjite.
Na samom lokalitetu postoje table sa objašnjenjima, tako da vam to obilazak čini interesantnijim i svakako ćete bolje razumeti značaj ovog Akropolja.

Postavljena slika

Takodje sa Akropolja se pruža fantastičan pogled na samo mesto Lindos, na zaliv Svetog Pavla i na zaliv Lindos.

Ovu poruku je izmenio mikap: 15. Jul 2011 - 10:39

#41 Mia78

backpacker

• Poruka:6

Napisano: 15. Jul 2011 - 10:43

JEDVA CEKAM AVGUST...prelepo...svaka cast.....profi slike

Ovu poruku je izmenio mikap: 15. Jul 2011 - 10:58
obrisan citat, direktan odgovor na post

#42 mikap

Napisano: 15. Jul 2011 - 12:52

Lindos

Mesto Lindos je krajnje simpatično. Male, uske vijugave ulice, zgrade se naslanjaju jedna na drugu, predivna vrata, većina zgrada ima dvorišta, simpatični restorani... Možda malo previše radnji sa suvenirama i šarenila, ali opet to je samo u glavnim ulicama, dok su sporedne ulice krajne šarmantne. Na glavnom trgu postoji i info centar, gde možete uzeti mali vodič kroz Lindos, koji ima u sebi malu mapu Lindosa, tj. šta videti i gde se to nalazi, takodje u sadrži i i par osnovnih informacija o Lindosu i svemu onom što u njemu treba videti. U samom mestu postoje i smeštajni kapaciteti, ali ne bih znala kako se kreću cene. Inače samo mesto ima dosta parkinga, koji ga uglavnom okružuju sa svih strana, samo selo je inače pešačko, sem par ulica kuda kola mogu proći kad se spuštaju na plažu. Neki parkinzi se naplaćuju, ali pozitivno je i to što ima i dosta besplatnih parkinga, na svakom parkingu je naznačeno koji je u pitanju, tako da nećete imati nedoumicu da li se plaća ili je besplatan. Takodje i na onoj maloj mapi što dobijete su svi parkinzi obeleženi, čak i informacija da li se plaćaju ili ne. Jedna interesantna stvar je da cedjenu narandžu i palačinke imate na svakom koraku :) . Pojeli smo giros, koji moram priznati i nije bio nešto :tuga: , ali je zato cedjena narandža jako prijala.
Ako opet posetimo ostrvo Rodos, sigurno ćemo opet posetiti i Lindos i lutati malim uskim ulicama :)
Najbolje ću vam mesto dočarati fotografijama, mada mi morate oprostiti što su neke krive, ili malo mračne, jer zbog uskih, mračnih ulica je ponekad malo nezgodno za slikanje, stalno vam nešto ulazi u kadar, a i bila je velika gužva taj dan :)

Ovu poruku je izmenio mikap: 15. Jul 2011 - 15:25

#43 mikap

Napisano: 15. Jul 2011 - 15:20

Plaže Lindosa

Lindos je izmedju ostalog poznat i po svojim plažama. Ovde prvenstveno mislim na plaže samog mesta Lindos , dok i u samoj okolini Lindosa ima jako puno plaža koje vredi posetiti. Postoje dve plaže u Lindosu, jedna je sa leve strane mesta, ona je prva kad se ide iz pravca grada Rodosa i to je Lindos zaliv. Druga je zaliv Svetog Pavla, koje se nalazi odmah nakon Lindosa, kad se ide od grada Rodosa, tj. sa desne strane mesta.

Zaliv Svetog Pavla

Već sam pomenula da smo ovde parkirali auto, pa ću da krenem od ove plaže. Predivan zaliv, koji u zavisnosti kako se posmatra deluje kao da je morski bazen koji je sa svih strana okružen stenama, iako to nije. Na njemu postoje dve plaže, sa svake strane zaliva po jedna. Za ovu plažu je vezana legedna da se ovde nasukao brod Svetog Pavla, postoji i mala crkva na drugoj strani zaliva, do koje nažalost nismo otišli. Zaliv je fantastičan za fotografisanja, stvarno je predivan pogled na njega. Mi smo se kupali na levom delu, tačno ispod Akropolja, tako da za drugi deo ne mogu ništa reći. Plaža je mala, ima ležaljke, suncobrane, tuševe, kafić... sve što je potrebno. Šljunkovita je, takodje je i ulaz u vodu šljunkovit i poprilično pun manjih stena, nema baš čistog ulaza. Mogu se izbeći stene uz malo truda. Lepa plaža, ali sam se ja nešto unervozila u vodi, ne znam zašto, na kraju se ipak nismo dugo zadržali na plaži. Ne znam šta mi je bilo. U svakom slučaju obidjite ovu plažu, okupajte se na njoj i fotografišite je :)

Zaliv Lindos

U ovom zalivi, na krajnjem desnom delu se nalazi i mala luka gde pristaju turistički brodovi. Plaža je peščana, velika, opremljena sa svim što treba, ležaljke, suncobrani,tuševi, restorani, kafići... Nekih 500 m pre plaže sa leve strane postoji i besplatan parking. Vidno je parking obeležen, piše da je besplatan, postoji i parking skroz dole ispred sam plaže, ali se plaća. Auto smo ostavili na besplatnom parkingu, pa smo se uputili peške do plaže. Inače do ove plaže vozi i autobus sa glavnog trga u Lindosu i to čini mi se prilično često, mislim da je autobus besplatan. Plaža je stvarno lepa, voda izgleda predivno, medjutim nismo se okupali, jednostavno ne može sve da se postigne :tuga: , jer smo imali još nešto u planu. Pogled na Akropolj i samo mesto je fantastičan isto toliko koliko je i pogled sa Akropolja na ovaj zaliv fantastičan. Nadam se da ćemo se nekom drugom prilikom okupati i na ovoj plaži :)

#44 mikap

Napisano: 15. Jul 2011 - 16:49

Napuštamo Lindos, mesto bogatog istorijskog nasledja, predivnih plaža i šarmantnih ulica :)

Postavljena slika

Odlazimo do naše omiljene Anthony Quinn plaže :) . Nakon puno kupanja i snorkelinga, napuštamo i ovu plažu, koja je na nas ubedljivo ostavila najjači utisak, i koja je za nas je ubedljivo plaža broj jedan.

Postavljena slika

Upućujemo se ka Lidl-u i Careffour-u da kupimo još neke sitnice koje će nam biti potrebne do kraja letovanja i neke stvari koje imamo nameru da ponesemo kući.

Nakon dolaska u grad Rodos, vraćamo auto nakon 5 (pet) dana korišćenja, predjenih oko 750 km i potrošenih nešto malo manje od 80 eura na gorivo. Cena bezolovnog je bila oko 1,688 eura, variralo je oko tog iznosa u zavisnosti od pumpe. Cene drugih goriva nisam gledala. Putevi na Rodosu su odlični, ima radova na pojedinim deonicama, ali vožnja se odvija nesmetano i vrlo brzo se prelaze sve razdaljine. Nismo imali problema sa parkiranjem nigde, pa čak ni u samom gradu, uvek smo nekako nalazili mesta. Mada u gradu je stvarno haos za parkiranje, nego ovo još nije udarna sezona, pa je moglo da se nadje mesta, mada su gužve već itekako počele. Sve u svemu proveli smo pet fantastičnih dana, obišli jako puno toga, jako puno nismo stigli da obidjemo, ako opet odemo na Rodos, sigurno ćemo opet uzeti rent a car i ponoviti neka mesta, a naravno obići i neka nova.
Iako je autobuski prevoz po ostrvu dobro organizovan i naravno jeftiniji, ipak kola imaju svoje prednosti, kao što su udobnost, pokretljivost, mogućnost obilazak više lokaliteta, olakšana kupovina, dolazak do nekih plaža do kojih nema autobuskog prevoza... Svima preporučujem da ako su u mogućnosti da uzmu auto, to obavezno i urade. Po meni je minimun 5 dana, ali vi naravno uzmite na onoliko dana na koliko vi smatrate da je potrebno :)

Veče smo proveli šetajući :)

Ovu poruku je izmenio mikap: 15. Jul 2011 - 16:54

#45 sandracale

• Poruka:1544
  • Lokacija: Nis

Napisano: 16. Jul 2011 - 12:31

Uuuu Miko, Lindos je bas po mojoj meri, Tvrdjavica, visina :) Akropolj, uske seoske ulicice, lepa plazica, sve je tu :klap: Sjajne su ti fotografije, bravo jos jednom :D
When there is a will there is a way, impossible is nothing...

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0