Dakle, znam da sam ostala dužna malo širu priču o Vourvourou-u onima koji se informišu o poželjnim destinacijama kao što i ja to činim, pretraživanjem različitih foruma, i gotovo da se osećamo krivom zbog toga... Ali kao što sam i pretpostavila, zateklo me je brdo obaveza po povratku sa letovanja, a sezona letnjih odmora je već bila na izmaku, pa je to bila ona dobrodošla "olakšavajuća okolnost"... Posle se već leto činilo vrlo dalekim iz perspektive zimskih meseci, pa sam definitivno prestala da pratim ono što se dešava na forumu. Ovih dana mi je prijateljica skrenula pažnju da je opet oživelo interesovanje za Vouvourou, pa sam se potrudila i izvukla iz foldera davno pripremljenu foto-turu "Sitonija-istočna obala" i postavila je na sajt, gde možete da je pogledate.
Mislim da ova foto-tura najbolje svedoči o tome da ponekad slike mogu da kažu više nego reči. Izabrala sam istočnu obalu baš zbog mnogih divljih i teže dostupnih plaža i uvala, medju kojima se svojom jedinstvenošću izdvaja Orange beach, kao i brdovitog, čak planinskog terena koji obiluje gustom vegetacijom, posebno šumama četinara. Ovde možete naći sve ono o čemu sanjate pritisnuti tekovinama savremene civilizacije i stresom svakodnevnice - i čisto, prozirno more i fini, sitni pesak, i dovoljno prostora da se prepustite uživanju na suncu, i dovoljno tišine da čitate omiljeni roman i dovoljno hlada da se sklonite od najžešćeg sunca, a u pozadini kao neodoljivi background dižu se planine da bi upotpunile slike nestvarne letnje idile... Zapadna obala je suviše pitoma i urbanizovana za moj ukus, ali nije daleko, tako da možete uvek otići kada osetite želju da proverite ono što Neos Marmaros nudi u večernjim časovima, naravno, ako nadjete mesto za parkiranje... Mi smo otišli samo jednom, i učinilo nam se da smo se prebrzo vratili u Srbiju, tako da smo se okrenuli brže-bolje polukružno i završili veče u piceriji u Vourvourou-u...
Sam Vourvourou je malo, simpatično mestašce sa jednom dugačkom ulicom koja se proteže uzdužno, a sa obe strane ulice se mogu videti prostrana, brižljivo uredjena dvorišta i brojne, vrlo lepe vile novijeg datuma, po kojima se bitno razlikuje od drugih turističkih naseobina (uključujući i Sarti) za koje naše agencije nude aranžmane... Ne znam šta bih mogla novo da kažem o samom mestu, a da to prethodno već nije prikazano " u reči i slici" od strane Breskvicijusa i drugih učesnika topic-a. Mi smo bili vrlo zadovoljni smeštajem, koji je bio "bazičan", ali prostran, čist, sve novo, klima se podrazumeva, velika terasa samo za nas, sa pogledom na lepo dvorište (iako je more bilo zaklonjeno vilom koja je smeštena baš preko puta ulice). Bilo je pravo zadovoljstvo ispijati popodnevnu kaficu na toj terasi pod zracima zalazećeg sunca i uživati u miru i opuštenoj atmosferi daleko od gradske vreve...
Upozorila bih potencijalne kandidate za Vourvourou jedino da obrate pažnju pri rezervaciji smeštaja na udaljenost vile od centra naselja, kao što je to istakao i Breskivicijus. Ja to upozorenje nisam shvatila dovoljno ozbiljno, a posle mi nije bilo baš svejedno što smo udaljeni od centra oko 2 km. Znam da to ne izgleda strašno, ali uzmite u obzir da ulica nema trotoar kao što je to često u Grčkoj, i da automobili šibaju u oba pravca tokom čitavog dana, i konačno, ne srećete ljude koji šetaju - što upućuje da to baš i nije preporučljivo... Priznajem, ja sam samo jednom (pogadjate, prvog dana) otišla peške do centra i nazad, ali moj muž se nije obeshrabrio, pa je šetao svakog jutra tih nekoliko kilometara, po navici... E sad, u spomenutom centru se nalazi nekoliko prodavnica i par picerija i taverni na razdaljini od stotinak metara, i tu ima jako lepih apartmana u kojima se može naći smeštaj, treba samo pitati (neke je preporučio i Breskvicijus)...
I na kraju, jedino naše razočaranje, ili neprijatno iznenadjenje koje nas je sačekalo u Vourvourou-u, bilo je materijalizovano u obliku
ogromnog broja komaraca... Mi smo prethodne godine letovali na Tassos-u i bez obzira na različita tudja iskustva, nikakvih problema sa insektima nismo imali... Tako smo doputovali potpuno nepripremljeni, a sredstva koja smo kupovali u lokalnim prodavnicima bila su potpuno neefikasna. Moj muž i sin su brzo postali svakodnevna meta za rojeve izgladnelih i krvoločnih komaraca, dok sam im ja, iz samo njima poznatih razloga, bila manje zanimljiva... Dobro po mene, reći ćete, ali baš i nije bilo tako, jer sam ja pak, bila žrtva neprekidnog prigovaranja zbog izbora destinacije, a večernji izlasci su trajali samo koliko i ubrzana večera, retko kad nešto duže. Na našu sreću, paradoksalno, nije bilo komaraca u apartmanu (naravno, vodili smo računa o povlačenju zavese i zatvaranju vrata) pa smo bar noću spavali bez dodatnog uznemiravanja...
I još nešto, što se tiče dobijanja vize... Nemojte se plašiti da nećete dobiti vizu, ja nisam čula za takav slučaj, Grci je daju i ako im odnesete samo potvrdu o rezervaciji dobijenu fax-om ili e-mail-om. Naravno, sigurnije ćete se osećati ako dobijete tzv "letter for visa", slobodno zatražite da vam ovo garantno pismo pošalju poštom pri ugovaranju smeštaja, jer vlasnici apartmana iz Vourvourou-a odlično znaju o čemu se radi i šta treba da sadrži. Ako nam uopšte sledećeg leta bude potrebna viza (a svi se toplo nadamo da neće)...
Ovu poruku je izmenio dejzi99: 02. Feb 2008 - 02:12