Za Uskrs smo putovali u Krakov, kolima, porodično. U povratku smo se malo zadržali u Slovačkoj. Kako to često biva, jači utisak je ostavilo ono što je trebalo da bude dodatak glavnom jelu. Bar na mene...
Vidim da osim par tema vezanih za Bratislavu i Tatre nema ništa o Slovačkoj, prilično nezasluženo. Slovačka je relativno blizu (od Beograda do HU-SK granice ima 460km, jeftina je (cene u restoranima u nivou naših ili nešto niže), govorni slovački je naravno slabo razumljiv ali zato većinu natpisa kapirate bez greške i ono što je najvažnije ima šta da se vidi, priroda je prelepa a i gradovi su lepi (mislim na ono što smo videli, B.Bistrica, B.Štavnica ali i centar Bratislave koji smo obišli na putu za Prag pre tri godine).
U odlasku smo pravili pauzu u Donovaliju. Nalazi se na samom putu za Poljsku, neposredno iza Banske Bistrice, i predstavlja najvišu tačku preko Niskih Tatri. Planinsko odmaralište, ski centar i na moje oduševljenje raj za planinare. Snega je bilo samo na par gomila, na skijalištima ali je planinara bilo puno. Svratili u restoran Koliba, očigledno glavno mesto, radi i van ski sezone. Prelep pogled na vrhove Tatri. Dalje se put lagano spušta sve do Ružomberoka. Ovaj deo je najlepši na celom putu BG - Krakov. Rečica koja teče pored samog puta i mešavina četinarske i listopadne šume svuda oko vas, dovoljno daleko da vam ne zaklanja pogled na planinske vrhove. Fotke
U povratku svraćamo da vidimo Oravski zamak. Nalazi se pored samog puta, brzo pošto uđete u Slovačku (iz Poljske, naravno). Nosferatu iz 1922.god sniman je baš ovde i to bi trebalo da dovoljno govori o izgledu zamka. Sagrađen je na steni iznad reke Orave. Na žalost, tokom aprila je zatvoren tako da smo ga samo obišli spolja. Pogledajte fotografije.
Dalje nastavljamo ka Banskoj Bistrici. U pitanju je grad od nekih 80.000 stanovnika, ispod Niskih Tatri. Rezervisali sobu u hostelu YMCA. Spolja neugledan ali vrlo čist i funkcionalan. Nalazi se na manje od 5 minuta hoda od glavnog trga. Trg i stari deo grada oko trga izgledaju fenomenalno, očuvano je i maksimalno umiveno. Ono što mi se posebno dopalo je što su popločani (ne znam od čega su ploče) i proglašeni za pešačku zonu ali saobraćaj nije zabranjen. Ograničena je težina automobila koji mogu da uđu u tu zonu i ograničena je brzina. Kola prolaze ali retko jer nema potrebe da se tuda kreću a nema ni onog blesavog inata da se ide kud ne treba. Da ne pričam suviše, slike govore više od reči a ima i FT.
Oko ponde krećemo ka Banskoj Štavnici. Udaljena je 47km od Bistrice. Nekada jedan od većih gradova, zamiranjem rudarstva opao mu je i značaj i veličina. Slovaci su sačuvali staro gradsko jezgro i sredili su ga kada su ih pustili. Sada je pod zaštitom Uneska kao deo svetske kulturne baštine. Gradić mnogo lepo izgleda, zahteva više od 3-4 sata koliko smo mi odvojili za posetu. Naravno, slike a ima i FT...
Bez želje da budem pretenciozan, ne mogu da ne budem oduševljen onim što smo za dva dana videli. Od Banske Štavnice do Beograda ima 516km, krenuli smo oko 15:30 i u Beogradu smo bili oko 22:30. Dovoljno blizu da ponovo odemo, da detaljnije obiđemo Štavnicu, vidimo zamak kod Zvolena, uđemo u Oravski zamak. Da ne pričam o planinarenju...
Slovačka, banskobistrička oblast
Započeo/la: Zoran GM67, 09. May 2011 21:54
Bez odgovora na temi
Broj korisnika koji čitaju temu: 1
Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0