Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Autoputevi na Peloponezu

27 odgovora na temu

#1 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • Poruka:4249
  • muški

Napisano: 02. May 2011 - 00:28

Za one koji će ovog leta možda voziti autoputem Korint-Tripoli-Sparta tek informacija od danas.
Za oko 150km, koliko ima od Korinta do Sparte, putarina će vas izaći nešto malo manje od 7€!
U odnosu na putarinu na Ignazio Odos gde je sada 2.80€ (sa sve dve nove rampe, neće toliko izaći a mnogo veća kilometraža) je ovo čisto dranje bez anestezije....
Sada je autoput do pred samu Spartu, mada još rade pa ima obilazaka. Vozio sam Korint-Kalamati i odvajanje sa autoputa kod Sparte vodi na put koji je dosta loš i sa dosta krivina. Asfalt nije popravljan od prošle godine.

Inače "autoput" Patra- Korint je tek u očajnom stanju!
Najpre su mi kod Patre uzeli 3.10€ a nakon koju desetinu km još 1.80€ !!
Pri tome je to "autoput" koji nema ni jednog jedinog kilometra urednog punog autoputa, sve do Korinta!
80% se vozi kroz "baraž" od znakova za radove na putu, nema preticanja i sve je jako nezgodno za vožnju, pogotovo noću, pogotovo jer Grci i tu pokušavaju da preteknu gde se to može učiniti tako da ostane 2cm sa svake strane...
Zaprepašten sam lopovlukom na ovom "autoputu". Pitam se na osonovu čega uzimaju ljudima pare, za šta? Sramota!
Kako ga grade, ovaj autoput neće biti gotov još najmanje 5 godina, Skadar na Bojani je bila ekspresna gradnja u poređenju sa ovim "autoputom" Već godinama, ista slika, samo se visina putarine menja... Bukvalno ništa nije urađeno od prošle godine osim što je sad deo "u izgradnji" produžen na maltene celu deonicu. A šta se to gradi, izgleda ne znaju ni oni koji grade...

Sve u svemu, vozio sam danas Korint-Kalamata-Pylos-Patra-Korint i platio samo za putarine 12€ i od 250km autputa, samo je 150 bilo autoput. Znači za 150km dao sam 12 evra. To mi je izgleda novi rekord

Pitam se kakva će situacija sa cenama putarine biti na leto.

Inače, što se goriva tiče, bezolovni je otišao nebu pod oblake. Na više sam mesta video cenu 1.98
Euro dizel je izašao na prosečno oko 1.6 (ne računam Shell V-Power dizel)

Veće su i cene pića i ića po kafanama. Recimo frape u Kalamati na obali me koštao 3€
Postavljena slika
Danas smo stariji nego što smo ikad bili, ipak mlađi smo nego što ćemo ikada biti.
Uživajmo onda u ovom danu dok traje.....

#2 sama

turista

• Član
  • Poruka:60

Napisano: 02. May 2011 - 12:06

:klap: stari dobri Code.....HVALA na informacijama!Kakvo je ove nedelje vreme?

#3 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • muški

Napisano: 02. May 2011 - 15:01

Što se tiče severnog dela Peloponeza - vruće!
Na suncu baš onako, udara u glavu.

Takođe unutar kuće je za kratke rukave, a govorim o kućama sa debelim klasičnim zidovima. Napolju smo u kratkim pantalonama, majice kratkih rukava i u papučama.
Postavljena slika
Danas smo stariji nego što smo ikad bili, ipak mlađi smo nego što ćemo ikada biti.

#4 sama

turista

• Član
  • Poruka:60

Napisano: 02. May 2011 - 15:30

Hvala Code, jos jednom!!Znaci pocela je omorina,vidi ohladi nesto samo nemoj da nazebes, mislim nedaj boze da navuces nesto s nogu.;)

#5 Dragan

svetski putnik

• Član
  • Poruka:987

Napisano: 09. May 2011 - 01:15

Vidim ja da se dranje sprema za ovu sezonu. Ako je bezolovni otisao na blizu 2 eur po litri, predpostavljam da je plin blizu 1 eur. Jel ima pumpi sa plinom na potezu od Korinta do Patre?

#6 Tripco

svetski putnik

• Član
  • Poruka:538

Napisano: 12. May 2011 - 23:07

A ja još kukam kad će da urade taj autoput Patras - Pyrgos - Kalamata. Pa kad ga završe, udariće putarine od 20Eur za tu deonicu, kako su počeli da dižu cene. 
Prognoziram vreme gledanjem kroz dance od flaše. Povoljno.

MFT: Grčka - Igra svetlosti i tame

#7 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • muški

Napisano: 13. May 2011 - 21:18

Pogledaj porukuDragan @ 09. May 2011 - 01:15

Vidim ja da se dranje sprema za ovu sezonu. Ako je bezolovni otisao na blizu 2 eur po litri, predpostavljam da je plin blizu 1 eur. Jel ima pumpi sa plinom na potezu od Korinta do Patre?

Za plin ne znam, nikad ne zagledam ima li ga jer ga ne koristim... Tek ponekad se setim.

Danas smo išli Korintos-Atina-Tevi-Delfi-Itea-Nafpaktos-Amfilohia-Preveza, imali posla u Delfima i ovde u Prevezi.
Nećeš verovati, fotografisao sam bukvalno SVAKU pumpu sa cenama na tom potezu od skoro 600km :(
Ne znam šta me spopalo, snimao sa manijački svaku pumpu kraj koje smo prošli, pa sad ne znam gde da stavim nešto manje od 90 fotografija (drugari su tražili apoteku da kupe hloroform i da me uspavaju, jer smo zbog mene budale, stajali svakih poar kilometara :) ). Nisam snimio samo one koje nisu istakle cene, a takvih je iz nekog razloga oko 10%
Videću da stavim na neki adhok sajt, da ne opterećujem forum.
Na tim su fotografijama i valjda cene gasa ako ga ima na pojedinoj pumpi.

Koliko sam mogao da primetim, cene su nešto niže.
Ja sam točio u Korintu V-Power dizel za 1.557 po litru, što je ubedljivo manje od pre mesec dana kad sam putovao u Korint

Ovu poruku je izmenio codemaker: 13. May 2011 - 21:19

Postavljena slika

#8 Dragan

svetski putnik

• Član

Napisano: 24. May 2011 - 00:07

Pogledaj porukucodemaker @ 13. May 2011 - 21:18

Za plin ne znam, nikad ne zagledam ima li ga jer ga ne koristim... Tek ponekad se setim.

Danas smo išli Korintos-Atina-Tevi-Delfi-Itea-Nafpaktos-Amfilohia-Preveza, imali posla u Delfima i ovde u Prevezi.
Nećeš verovati, fotografisao sam bukvalno SVAKU pumpu sa cenama na tom potezu od skoro 600km :(
Ne znam šta me spopalo, snimao sa manijački svaku pumpu kraj koje smo prošli, pa sad ne znam gde da stavim nešto manje od 90 fotografija (drugari su tražili apoteku da kupe hloroform i da me uspavaju, jer smo zbog mene budale, stajali svakih poar kilometara :) ). Nisam snimio samo one koje nisu istakle cene, a takvih je iz nekog razloga oko 10%
Videću da stavim na neki adhok sajt, da ne opterećujem forum.
Na tim su fotografijama i valjda cene gasa ako ga ima na pojedinoj pumpi.

Koliko sam mogao da primetim, cene su nešto niže.
Ja sam točio u Korintu V-Power dizel za 1.557 po litru, što je ubedljivo manje od pre mesec dana kad sam putovao u Korint
To je dobar znak, mislim ovo pojeftinjenje goriva. A ti code, da objavis brosuru " po stazama i bogazama kontinentalne Grcke " :lol:
od tih 500.00 hiljada Srba koji letuju tamo, barem 50.000 hiljada bi imalo tako nesto kao obaveznu literaturu.

#9 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • muški

Napisano: 24. May 2011 - 00:51

Pogledaj porukuDragan @ 24. May 2011 - 00:07

To je dobar znak, mislim ovo pojeftinjenje goriva. A ti code, da objavis brosuru " po stazama i bogazama kontinentalne Grcke " :lol:
od tih 500.00 hiljada Srba koji letuju tamo, barem 50.000 hiljada bi imalo tako nesto kao obaveznu literaturu.
:)
Kad bih napisao gde sam sve stigao u koje "middle of nowhere" sam stigao, bio bi to popriličan spisak.
Samo, na mnogim mestima gde sam bazao, nema ništa interesantnog za druge sem za mene.
Imam tu sreću da nisam vezan vremenom i sredstvima, pa svake godine istražujem neke delove Grčke gde standardni turisti ne zalaze, prosto zbog toga jer planiraju svoj godišnji odmor drugačije i to je to. Srećom po mene, ja sam slobodan da idem gde hoću i kad hoću pa sam zbog toga "turio nos" na mnogo mesta gde se inače ne zalazi
Ma Grčka je lepa gde god da kreneš!
Postavljena slika

#10 Dragan

svetski putnik

• Član

Napisano: 26. May 2011 - 00:10

Pogledaj porukucodemaker @ 24. May 2011 - 00:51

Kad bih napisao gde sam sve stigao u koje "middle of nowhere" sam stigao, bio bi to popriličan spisak.
Samo, na mnogim mestima gde sam bazao, nema ništa interesantnog za druge sem za mene.
Imam tu sreću da nisam vezan vremenom i sredstvima, pa svake godine istražujem neke delove Grčke gde standardni turisti ne zalaze, prosto zbog toga jer planiraju svoj godišnji odmor drugačije i to je to. Srećom po mene, ja sam slobodan da idem gde hoću i kad hoću pa sam zbog toga "turio nos" na mnogo mesta gde se inače ne zalazi
Ma Grčka je lepa gde god da kreneš!
Bas tako, Code!
Nego, da li mozda imas iskustva sa prebacivanjem trajektom sa juga Peloponeza na Kitiru i Elafonisi (za ovo drugo znam da je na nekih 20 min voznje od obale)?

#11 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • muški

Napisano: 26. May 2011 - 01:18

Pogledaj porukuDragan @ 26. May 2011 - 00:10

Bas tako, Code!
Nego, da li mozda imas iskustva sa prebacivanjem trajektom sa juga Peloponeza na Kitiru i Elafonisi (za ovo drugo znam da je na nekih 20 min voznje od obale)?

Nemam nikakva iskustva sa trajektima. Uglavnom sam na kopnu ili putujem brodom nekog od prijatelja ali na dalje relacije (Krit, Santorini i neka druga ostrva)
Nažalost tu ti ne mogu pomoći... :(
Postavljena slika

#12 Tripco

svetski putnik

• Član
  • Poruka:538

Napisano: 26. May 2011 - 22:34

@Dragan, ja sam prošlog leta planirao posetu Kitiri (što nije uspelo, kao ni varijanta za Peloponez) pa sam skupljao neke linkove. Ima nekoiliko varijanti. Jedna je ova

http://www.kythira-k...dreasfahrpl.htm

iz Neapolisa. Postoje i neki trajekti iz Gythiona, pa čak i iz Monemvasia-e, ali ne znam gde beše link za to.

Prognoziram vreme gledanjem kroz dance od flaše. Povoljno.

MFT: Grčka - Igra svetlosti i tame

#13 Dragan

svetski putnik

• Član

Napisano: 26. May 2011 - 23:20

Pogledaj porukuTripco @ 26. May 2011 - 22:34

@Dragan, ja sam prošlog leta planirao posetu Kitiri (što nije uspelo, kao ni varijanta za Peloponez) pa sam skupljao neke linkove. Ima nekoiliko varijanti. Jedna je ova

http://www.kythira-k...dreasfahrpl.htm

iz Neapolisa. Postoje i neki trajekti iz Gythiona, pa čak i iz Monemvasia-e, ali ne znam gde beše link za to.
Tripco, puno hvala na ovim informacijama. Mozda ce mi biti od koristi vec koliko za nekih mesec i po dana.

#14 dadi-bg

turista

• Član
  • Poruka:91
  • muški

Napisano: 27. May 2011 - 23:44

Pogledaj porukuDragan @ 26. May 2011 - 23:20

Tripco, puno hvala na ovim informacijama. Mozda ce mi biti od koristi vec koliko za nekih mesec i po dana.
Dragane , velike su šanse da se sretnemo negde na Elafonisosu. Naime ja sam tamo od 10-20 jula.

#15 fmarea

putnik

• Član
  • Poruka:156

Napisano: 01. Jun 2011 - 10:56

Pogledaj porukuDragan @ 26. May 2011 - 00:10

Bas tako, Code!

Za Elafonisos trajekt ide samo iz Pounte ( Vinglafia), jedan dodje- drugi ode...tako 20 min otprilike. Proslog leta je cena za auto bila 10 Eur i 1 Eur po osobi.
Za Kitiru ne znam, pretpostavljam da trajekt ide iz Neapolisa...

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0