O Benidormu kao krajnjoj, ali ne i jedinoj destinaciji podatke sam našao na netu, ali ne, bar na ovom forumu i nečije lično iskustvo. Svi hoteli u kojima smo odsedali na ovom putovanju-letovanju bukirani su preko neta (medhotels- com, booking com., Venera. com i Hotel. club) i sve je besprekorno funkcionisalo. Rezervacije su obavljne krajem februara i početkom marta 2010. za period kraj jula, prva polovina avgusta. Samo putovanje trajalo je 20 dana i na put smo išli automobilom.
Na nekoj od tema na ovom forumu sam uočio da ima dilema koliko je rezervacija preko neta sigurna. Lično iskustvo od prošle godine je da su u sedam hotela čije smo usluge koristili na ovom putovanju rezervacije besprekorno bile ispoštovane, ali. Naravno ima i ali. Najpovoljnije cene u Španiji i Francuskoj našao sam preko agencije iz Sidneja - Hotel club. Sistem je da ceo iznos odmah platite preko neta, ali su cene u odnosu na placanje u momentu boravka oko 30-40 % niže. I nigde nije bilo problema sa smeštajem. Upravo je onakav kako ga na svom sajtu agencija prezentuje. Problem rezervacije se javio za Italiju(rezervisano preko venera.com), pošto sam za rezervacije koristio karticu za placanje preko neta, a ne kreditnu(iz razumljivih razloga). Preautorizacijom kartice hotel je odbio rezervaciju, ali su mi nakon maila koji sam hotelu direktno poslao sa upitom da mi pošalju parametre za uplatu depozita, odgovorili da nikakva prethodna uplata nije potrebna i da je moja rezervacija u redu. I bila je. Drugi problem javio se u Kanu (rezervisano preko booking. com-a). Za one koji ne znaju pomenuta agencija kao i prethodno navedene venera rezerviše smeštaj bez skidanja novca sa računa. Plaća se kada se obavi usluga. Da je to mogao biti problem saznao sam tek po povratku kući gde me sačekao mail da se rezervacija za dotični hotel otkazuje. Kako smo tek uveče došli u hotel, a oni su, doduše bezuspešno pokušali da sa kartice „skinu“ ugovorenu sumu, rezervacija je otkazana. Pošto je srećom bilo slobodnih soba, za potencijalni problem sam saznao tek po povratku. Naravoučenije je ukoliko koristite booking.com i agencije sa sličnim metodom rada ili na kartici za plaćanje preko neta ostavite dovoljno novca za „pokrivanje“ rezervacije, ili koristite klasičnu kreditnu karticu kao obezbeđenje rezervacije.
Planirajući putovanje, sve tranzitne hotele sam pronašao na kartama koje objavljuje viamichelin, a naknadnim upitima ih bukirao preko navedenih agencija. Ovakav način vam omogućava da smeštaj prostorno pozicionirate i tražite u odnosu na ono što želite da vidite i nameravate da obiđete. Naravno neizbežni Google earth vam pruža dodatne informacije.
Na put smo po planu trebali krenuti 28. jula, ali je nestrpljenje učinilo svoje i pošli smo veče pre toga. Kako smo iz Kragujevca, skratili smo rutu prvog dana i prenoćili u motelu Uzelac, nekih 50 km pre granice sa Hrvatskom. Pamtiću ga po krvoproliću koje su napravili komarci.
Granica sa Hrvatskom rano ujutru. Nema saobraćaja, nema čekanja, policajac ljubazan, nasmejao se kada sam mu na pitanje o cilju putovanja odgovorio Španija. I poželeo srećan put. Autoput do Zagreba gotovo bez saobraćaja. Vozio baš brzo (inače ograničenje u Hrvatskoj je 130 km na autoputu), nigde policije ni presretača. Valjda su zauzeti na putevima ka moru.
Na granici sa EU- Slovenijom bez čekanja i provera. Osim pasoša naravno. Obavezna vinjeta može se kupiti odmah nakon prelaska granice. I dalje autoput. Od Ljubljane ka Italiji gužva na putu. No kako svi disciplinovano voze, nema zastoja ni usporavanja. Kamioni, autobusi i sporiji su u desnoj traci. I ne preticu. Osim ako im se bas ukaze prazna brza traka. Prava gužva tek u Italiji. U desnoj traci nepregledna kolona autobusa i kamiona. Ostali voze levom, ali dosta brzo.
Cilj prvog dana je Lido di Jesolo (MFT), u koji stižemo oko podne. Hotel na plaži, odgovara po parametrima „slici“ koju daje agencija za rezervaciju. Iako parking ulazi u cenu, isti je popunjen pa me recepcionarka upućuje sa karticom na javni parking koji se naravno plaća. Moram napomenuti da su mi parking i sef bili pored ostalog opredeljujući faktori pri rezervaciji hotela. Osim u Lidu i Benidormu na ostalim destinacijama sam birao hotele sa garažom. Možda izgleda paranoično, ali je svakako sigurnije. Hotel sasvim O.K. Komforna soba, pogled na more i video sam šta znači opis bezbedonosna vrata. Naime osim uobičajenih vrata ispred njih su metalna vrata kao na sefu-otvaraju se ukoliko nemate ključ, samo TNT-om. Hotel ima svoju plažu(bolje reći deo kilometrima dugačke plaže koji je rezervisan za goste hotela), sa ležaljkama i suncobranima. Isti takođe ulaze ucenu smeštaja. Plaža uređena, peščana, kao sa razglednice, sa prepoznatljivim plavo-belo štraftastim kabinama i molovima od drveta koji zalaze u more. Sve lepo osim mora. Priznajem da su me jonske plaže u Grčkoj i njihova tirkizna jednih ili mastilo plava boja drugih razmazile i podigle kriterijume. Ali more zaista nije lepo. Voda je nekako iako nema talasa mutna, zemljanosiva. Ne kažem da ne bi „ubili“ da imamo i takvo more u našoj zemlji, ali kad to već nije onda biraj lepše i bolje. No onako umorni od puta ne obazirući se na sve to utrčao sam u vodu da se osvežim i rashladim. Našto kasnije pažnju su mi skrenuli neko čudno peckanje kao i činjenica da su iako je napolju prelep sunčan dan i voda nije hladna kupači jako retki. Kada sam se malo bolje zagledao, u kao što napisah mutnoj vodi, video sam da plivam u moru meduza. One su radile svoj posao, ja svoj i prošao sam sa nekoliko lakših urtika. I nisam odustao od kupanja tog prvog dana letovanja.Uveče se ulica koja je prva do plaže i koja joj je paralelna zatvara za saobraćaj i pretvara u pešačku zonu. Osim pešaka jedino funkcioniše biciklistička staza kojom jezde razne varijante ovog prevoznog sredstva. Radnje(nije me zanimao sadržaj pa ne mogu reći kakve su),restorani, šetnja, čine večernji sadržaj ovog dela Lida. Kako uvek kada se nađemo u nekoj zemlji biramo za njih karakterističnu hranu, za večeru smo izabrali jednu od picerija, pa iako to inače ne jedemo uzeli smo picu. I ninašta ne liči. Verovatno ćete naći bolju u iole prosečnoj piceriji u Srbiji.Poučeni iskustvom naredne večeri smo izabrali sasvim drugačiji meni i bilo jezaista dobro.
Ovu poruku je izmenio Putnik01: 28. Apr 2011 - 23:07