ŠTA JE DOBRO:
*Smeštaj koji nam je agencija ponudila je izvanredan. Apartmani su novi, čisti, nameštaj udoban. Kuhinja ima sav neophodan inventar, frižider je takodje nov, kupatilo je čisto i uredno. Apartmani su okrenuti istoku tako da imaju sunca do podneva a posle podne je hladovina.
*Vode u Stavrosa ima uvek i primetili smo da se nemilice troši. Grci zalivaju travnjake, peru kola i jednom rečju oko toga ne morate uopšte da brinete. Takodje u apartmanima smo uvek imali tople vode. Mi smo vodu za piće kupovali u supermarketu (cena je 1,20E za pakovanje od 6 flaša) ali smo videli da Grci piju vodu iz vodovoda tako da je verovatno dobra.
*More i plaže su fenomenalni. Plaže se čiste svaki drugi dan. ravnja se pesak a more je kristalno čisto i toplo tako da se čovek uopšte ne naježi kada ulazi u vodu.
*Sam grad je miran, ima dosta kafića, radnjica i igrališta za decu sa ljuljaškama, klackalicama i toboganima.
*U Stavrosu ima nakoliko supermarketa od kojih je najjeftiniji "Dia" supermarket koji se nalazi na ulazu u Stavros. Pri kupovinama treba obratiti pažnju jer isti proizvodi mogu da se razlikuju i do 0,5 E od radnje do radnje.
*Na moru nema skutera, motornih čamaca i ostalih "sokoćala" koji mogu da vam otkinu glavu ako odete da plivate malo dalje od obale.
*Plaže se ne naplaćuju, kao u bratskoj nam republici, a ležaljke i suncobrani, koji su postavljeni na dosta mesta na plaži, se dobijaju tako sto popijete piće u kafiću koji ih je postavio, mada neki put niko i ne dodje da vas pita šta će te da popijete tako da ih možete besplatno koristiti čitavog dana.
*Iz kafića se ne čuje glasna muzika tako da možete mirno da spavate bez buke.
*Cene voća i povrća, kao i nekih proizvoda iz supermarketa su niže nego kod nas.
*Cene pića i hrane u njihovim tavernama su otprilike kao u Beogradu.
ŠTA NIJE DOBRO:
Uglavnom ono što nije dobro vezano je za agenciju.
*Predstavnika agencije sam vidjao prva dva dana a posle do odlaska kući više ga niko nije video. Ukoliko vam treba neka pomoć ili savet moraćete sami da se snalazite, pa tako ukoliko vam se desi slučaj da vam nestane struja u celoj zgradi ( a gazde zgrade ne stanuju tu ) morate se dovijati na razne načine da ponovo dodjete do struje. U takvim trenutcima čežljivo gledate u prostorije češke agencije "Electra tours" koja ima dvokratno radno vreme i koja je uvek spremna da izadje u susret svojim gostima (kao i tudjim ) Srećom da nam predstavnik agencije više nije ni trebao tako da nam i nije mnogo nedostajao. Inače, prvog dana kada smo stigli, predstavnika agencije sam pitao gde je sedište agencije na šta mi je on odgovorio da nemaju stalno sedište.
*Ukoliko želite da odete na neki fakultativni izlet koji agencija organizuje (tako bar piše na oglasnoj tabli u holu naše zgrade gde smo odseli ) to nećete uspeti jer nemate kome iz agencije da se obratite. Na usluzi vam ostaju druge agencije u Stavrosu ali možete proći kao moje dve komšinice koje su sa " Electra tours "-om išle na Tassos, pa su se posle nervirale što češkog vodiča nisu ništa razumele.
*Prevoz je bio luksuznim autobusima i tu nemam zamerke ali ukoliko niste ljubitelji Cece Ražnatović i Kemala Montena onda putovanje može da vam presedne i da vam u jednom trenutku dodje da skočite sa najviše litice u Sićevačkoj klisuri.
*A sada nešto o ceni aranžmana (a verujem da to sve najviše interesuje). Svaka agencija izbaci na početku sezone cenovnik svojih aranžmana. Ja sam sa suprugom otišao u agenciju dva meseca pre korišćenja aranžmana i rezervisao smeštaj isključivo na sugestiju čoveka iz agencije, jer sam prvi put išao u Stavros, a činjenica da imamo i malo dete je bila ta da odemo tako rano da rezervišemo. Čovek iz agencije nam je rekao da obavezno i za dete uzmemo sedište u autobusu ( da nam ne bi spavalo u rukama) koje košta 35 E i da obavezno uzmemo trokrevetni apartman ( mada su svi apartmani trokrevetni, bilo da uzmete dvokretvetni bilo trokrevetni ). Kada smo ušli u autobus videli smo da je on poluprazan tako da sam ja spavao na dva sedišta a o tome da nam dete spava u rukama nije bilo ni pomisli. Tek kada smo se upoznali sa ostalima iz grupe, saznali smo da su oni koji su se javili desetak dana pred početak aranžmana i platili, dobili taj isti aranžman skoro upola jeftinije, tj. mi smo ceo aranžman platili 395 E a oni oko 240 E. Morate priznati da je razlika drastična ali šta da se radi mi smo platili po zvaničnom cenovniku a oni su kupili aranžman na rasprodaji ! Ali to rade sve agencije tako da je moj savet svim turistima, da uvek aranžman traže desetak dana pre nego što žele da odu, jer mogu lepe pare da se uštede i da za onu razliku koju uštedite možete da se hranite tih deset dana u Stavrosu.
*Ukoliko želite da odete negde na izlet ( kao što smo mi želeli u Olimpijadu ) njihovim lokalnim prevozom, budite spremni da se iznervirate, jer prevoz je kao i kod nas; nikada ne znate kada će doći. Iako je red vožnje istaknut autobus retko kada dodje na vreme a neki put se desi i da ne dodje. :(
*Neki put u Stavrosu duva vetar koji je za nijansu jači nego što bi trebalo, tako da će vam se desiti da jurite suncobran po plaži ali ako ga dobro "zakopate" sve će biti u redu.
*U periodu kada smo mi bili na moru ( 23.08-03.09.2004. ) pojavile su se meduze, poprilicno velike (prečnika 30 cm), tako da nije bio baš prijatan osećaj plivati i stalno se osvrtati oko sebe, mada su nam neki turisti iz Makedonije rekli da oni dolaze u Stavros već pet godina i da je ovo prvi put da ima meduza.
PREPORUKE:
*Ukoliko dolazite u Stavros obavezno posetite stari Stavros koji se nalazi na brdu, jer tu možete pronaći pravi duh i mir Grčke. Ano Stavros ili stari Stavros ima dosta malih taverni, prijatan je za šetnju a sa vidikovca, koji se nalazi iznad starog dela grada, pruža se predivan pogled na ceo Strominikos zaliv.
*Obavezno po dolasku "procunjajte" malo po supermarketima jer, kao što sam već rekao, možete dosta uštedeti kupujući isti proizvod po dosta povoljnijim cenama, npr. kiselo mleko istog proizvodjača je na jednom mestu 0,82E a na drugom 0,35E. Isti slučaj je i sa suvenirima.
*Moja preporuka vam je takodje, da na odmor ne nosite asure pa čak ni suncobran jer to možete vrlo jeftino da nabavite i u supermarketima. Recimo asure su 1.20E a suncobran sam video na jednom mestu je 3.50E (inače su 5-6 Evra).
Eto toliko. Želim vam svima ugodan boravak i mnogo sreće sa agencijama. Ukoliko vam je potrebna još neka informacija slobodno pišite.
Ovu poruku je izmenio Putovanja.Info: 18. Jul 2006 - 00:46