Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

STAVROS

• Ne možete pisati na ovoj temi
2116 odgovora na temu

#1 Molder

backpacker

• Član
  • Poruka:41
  • muški

Napisano: 07. Sep 2004 - 15:48

Pozdrav svima koji pročitaju ovaj moj mali osvrt na letovanje koje sam proveo sa svojom porodicom u Stavrosu, malenom gradiću, udaljenom 60-tak kilometara od Soluna , na putu Solun - Kavala. Stavros se nalazi u zalivu Strimonikos, koga nazivaju "draguljem Makedonije". Kristalno čisto more, očuvana priroda, prelepe pesčane plaže i uvale nagradjene su priznanjem evropske zajednice "Plava zastava". Sam grad se nalazi u obilju zelenila a pored jednog dela plaže se nalazi šuma platana u kojoj se nalaze sportski tereni i igrališta za decu kojima Stavros obiluje. Ukoliko ste rešeni da provedete miran i ugodan odmor, sa nasmejanim i prijatnim domaćinima onda je Stavros idalna destinacija ali....naše agencije mogu donekle da pokvare utisak koji će te poneti kući.

ŠTA JE DOBRO: :D

*Smeštaj koji nam je agencija ponudila je izvanredan. Apartmani su novi, čisti, nameštaj udoban. Kuhinja ima sav neophodan inventar, frižider je takodje nov, kupatilo je čisto i uredno. Apartmani su okrenuti istoku tako da imaju sunca do podneva a posle podne je hladovina.
*Vode u Stavrosa ima uvek i primetili smo da se nemilice troši. Grci zalivaju travnjake, peru kola i jednom rečju oko toga ne morate uopšte da brinete. Takodje u apartmanima smo uvek imali tople vode. Mi smo vodu za piće kupovali u supermarketu (cena je 1,20E za pakovanje od 6 flaša) ali smo videli da Grci piju vodu iz vodovoda tako da je verovatno dobra.
*More i plaže su fenomenalni. Plaže se čiste svaki drugi dan. ravnja se pesak a more je kristalno čisto i toplo tako da se čovek uopšte ne naježi kada ulazi u vodu.
*Sam grad je miran, ima dosta kafića, radnjica i igrališta za decu sa ljuljaškama, klackalicama i toboganima.
*U Stavrosu ima nakoliko supermarketa od kojih je najjeftiniji "Dia" supermarket koji se nalazi na ulazu u Stavros. Pri kupovinama treba obratiti pažnju jer isti proizvodi mogu da se razlikuju i do 0,5 E od radnje do radnje.
*Na moru nema skutera, motornih čamaca i ostalih "sokoćala" koji mogu da vam otkinu glavu ako odete da plivate malo dalje od obale.
*Plaže se ne naplaćuju, kao u bratskoj nam republici, a ležaljke i suncobrani, koji su postavljeni na dosta mesta na plaži, se dobijaju tako sto popijete piće u kafiću koji ih je postavio, mada neki put niko i ne dodje da vas pita šta će te da popijete tako da ih možete besplatno koristiti čitavog dana.
*Iz kafića se ne čuje glasna muzika tako da možete mirno da spavate bez buke.
*Cene voća i povrća, kao i nekih proizvoda iz supermarketa su niže nego kod nas.
*Cene pića i hrane u njihovim tavernama su otprilike kao u Beogradu.

ŠTA NIJE DOBRO: :angry:

Uglavnom ono što nije dobro vezano je za agenciju.
*Predstavnika agencije sam vidjao prva dva dana a posle do odlaska kući više ga niko nije video. Ukoliko vam treba neka pomoć ili savet moraćete sami da se snalazite, pa tako ukoliko vam se desi slučaj da vam nestane struja u celoj zgradi ( a gazde zgrade ne stanuju tu ) morate se dovijati na razne načine da ponovo dodjete do struje. U takvim trenutcima čežljivo gledate u prostorije češke agencije "Electra tours" koja ima dvokratno radno vreme i koja je uvek spremna da izadje u susret svojim gostima (kao i tudjim ) Srećom da nam predstavnik agencije više nije ni trebao tako da nam i nije mnogo nedostajao. Inače, prvog dana kada smo stigli, predstavnika agencije sam pitao gde je sedište agencije na šta mi je on odgovorio da nemaju stalno sedište.
*Ukoliko želite da odete na neki fakultativni izlet koji agencija organizuje (tako bar piše na oglasnoj tabli u holu naše zgrade gde smo odseli ) to nećete uspeti jer nemate kome iz agencije da se obratite. Na usluzi vam ostaju druge agencije u Stavrosu ali možete proći kao moje dve komšinice koje su sa " Electra tours "-om išle na Tassos, pa su se posle nervirale što češkog vodiča nisu ništa razumele.
*Prevoz je bio luksuznim autobusima i tu nemam zamerke ali ukoliko niste ljubitelji Cece Ražnatović i Kemala Montena onda putovanje može da vam presedne i da vam u jednom trenutku dodje da skočite sa najviše litice u Sićevačkoj klisuri. :blink:
*A sada nešto o ceni aranžmana (a verujem da to sve najviše interesuje). Svaka agencija izbaci na početku sezone cenovnik svojih aranžmana. Ja sam sa suprugom otišao u agenciju dva meseca pre korišćenja aranžmana i rezervisao smeštaj isključivo na sugestiju čoveka iz agencije, jer sam prvi put išao u Stavros, a činjenica da imamo i malo dete je bila ta da odemo tako rano da rezervišemo. Čovek iz agencije nam je rekao da obavezno i za dete uzmemo sedište u autobusu ( da nam ne bi spavalo u rukama) koje košta 35 E i da obavezno uzmemo trokrevetni apartman ( mada su svi apartmani trokrevetni, bilo da uzmete dvokretvetni bilo trokrevetni ). Kada smo ušli u autobus videli smo da je on poluprazan tako da sam ja spavao na dva sedišta a o tome da nam dete spava u rukama nije bilo ni pomisli. Tek kada smo se upoznali sa ostalima iz grupe, saznali smo da su oni koji su se javili desetak dana pred početak aranžmana i platili, dobili taj isti aranžman skoro upola jeftinije, tj. mi smo ceo aranžman platili 395 E a oni oko 240 E. Morate priznati da je razlika drastična ali šta da se radi mi smo platili po zvaničnom cenovniku a oni su kupili aranžman na rasprodaji ! Ali to rade sve agencije tako da je moj savet svim turistima, da uvek aranžman traže desetak dana pre nego što žele da odu, jer mogu lepe pare da se uštede i da za onu razliku koju uštedite možete da se hranite tih deset dana u Stavrosu.
*Ukoliko želite da odete negde na izlet ( kao što smo mi želeli u Olimpijadu ) njihovim lokalnim prevozom, budite spremni da se iznervirate, jer prevoz je kao i kod nas; nikada ne znate kada će doći. Iako je red vožnje istaknut autobus retko kada dodje na vreme a neki put se desi i da ne dodje. :(
*Neki put u Stavrosu duva vetar koji je za nijansu jači nego što bi trebalo, tako da će vam se desiti da jurite suncobran po plaži ali ako ga dobro "zakopate" sve će biti u redu. :)
*U periodu kada smo mi bili na moru ( 23.08-03.09.2004. ) pojavile su se meduze, poprilicno velike (prečnika 30 cm), tako da nije bio baš prijatan osećaj plivati i stalno se osvrtati oko sebe, mada su nam neki turisti iz Makedonije rekli da oni dolaze u Stavros već pet godina i da je ovo prvi put da ima meduza.

PREPORUKE:

*Ukoliko dolazite u Stavros obavezno posetite stari Stavros koji se nalazi na brdu, jer tu možete pronaći pravi duh i mir Grčke. Ano Stavros ili stari Stavros ima dosta malih taverni, prijatan je za šetnju a sa vidikovca, koji se nalazi iznad starog dela grada, pruža se predivan pogled na ceo Strominikos zaliv.
*Obavezno po dolasku "procunjajte" malo po supermarketima jer, kao što sam već rekao, možete dosta uštedeti kupujući isti proizvod po dosta povoljnijim cenama, npr. kiselo mleko istog proizvodjača je na jednom mestu 0,82E a na drugom 0,35E. Isti slučaj je i sa suvenirima.
*Moja preporuka vam je takodje, da na odmor ne nosite asure pa čak ni suncobran jer to možete vrlo jeftino da nabavite i u supermarketima. Recimo asure su 1.20E a suncobran sam video na jednom mestu je 3.50E (inače su 5-6 Evra).

Eto toliko. Želim vam svima ugodan boravak i mnogo sreće sa agencijama. Ukoliko vam je potrebna još neka informacija slobodno pišite.

Ovu poruku je izmenio Putovanja.Info: 18. Jul 2006 - 00:46

#2 Gost Gost_petrovic_*

• Gost

Napisano: 02. Dec 2004 - 21:02

Jako mi se svidja Vas detaljan opis ovog mesta stvarno puno pomaze, samo se sa jednom sitnicom ne slazem a to je pitanje prijavljivanja aranzmana. Iz iskustva znam da je za grcku vizu potrebno najmanje deset radnih dana, a za pojedine destinacije u Grckoj ne mozete naci mesta ni mesec dana unapred tako da...kad se odlucujete za Grcku oprezno sa terminima.Izgleda da je agencija imala problema sa prodajom, to je jedini razlog zasto je bus bio poluprazan i ostali putnici dobili jeftiniju uslugu. Pozdrav

#3 tasko

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:211

Napisano: 16. May 2005 - 14:22

Prijatelji koji su letovali u Stavrosu imaju izuzetno negativno iskustvo.

#4 Zigi

backpacker

• Član
  • Poruka:29

Napisano: 19. May 2005 - 12:45

Sta nije bilo u redu?

(razmisljam da idem u Stavros)

#5 Hale73

turista

• Član
  • Poruka:90
  • muški

Napisano: 26. May 2005 - 00:12

tasko @ 16. May 2005. 14:22

Prijatelji koji su letovali u Stavrosu imaju izuzetno negativno iskustvo.
Salis se ili sta?Ja idem 22 juna pa me interesuje kakvo su negativno iskustvo imali?
EX Gulanfer

#6 tasko

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:211

Napisano: 28. May 2005 - 19:54

U pitanju je luka, tako da je more prljavo, losa plaza , selo nista narocito i prilicno dosadno.

#7 Gost Ana86_*

• Gost

Napisano: 31. May 2005 - 17:46

Poz!
Ja sam bila u Stavros prosle godine, sa jos tri druga. Sve je bilo fantasticno. Bili smo smesteni u vili "Fotis' koja se nalazi jedno 20m od plaze. More je cisto vree je lepo. Cena je bila 110 evra po osobi , za 6-krevetni apartman. U cenu su bili uracunati prevoz, viza, smestaj. Hrana nije bila uracunata, ali mogu da vam kazem da smo nas cetvoro za deset dana potrosili ukupno 200 evra na hranu. Svaki dan je po neki izlet organizovan, tako da smo mi bili u vodeni svet(kod Soluna) za nekih 20 evra sa prevozom i ulaznicom . Samo jedini problem je bio to sto je vodic iz Madjarske(jer je 99% madjara bilo na izlet) ali nam nije nogo smetalo. Iskreno, mozete iznajmiti bicikle(ne secam se kolika ese cena, ali nije nesto mnogo skupo). Iznajmili smo ih na 12 sati i bili smo do Asprovalte. Ceo gradic je prelep, ima nogo toga da se vidi gde da se izadje. Ljubitelji nase narodne muzike mogu da uzivaju po podne u kaficu na plazi. Pa, mozda ce ovo moje iskustvo nekom i da koristi!!!

#8 Zigi

backpacker

• Član
  • Poruka:29

Napisano: 02. Jun 2005 - 00:54

Hvala Ana86! ;)

(Nekako vise verujem ljudima koji obrazloze ono sto tvrde)

#9 Molder

backpacker

• Član
  • muški

Napisano: 02. Jun 2005 - 09:29

[FONT=Arial][SIZE=7][COLOR=green]Zigi toplo ti preporučujem Stavros kao destinaciju za odmor. Luka postoji ali tu pristane jedan brod nedeljno i nije to klasična luka već jedan dok na koji pristaju brodovi. Želim ti ugodan odmor i dobar provod!

#10 Gost Kiza_*

• Gost

Napisano: 16. Jun 2005 - 01:19

Upravo sam se vratio iz Stavrosa. Nemam nikakvih primedbi. Zo odmor je super. Mozda mladjima nedosaje "nocni zivot" toga ili nema ili ima vrlo malo. Beogradska agencija "Monix" ima u ponudi apartmanski objekat "Aleksandros" koji ima i svoj bazen. Agencija organizuje i izlete sa nasim vodicima (Solun, Sveta Gora, Meteori, Tasos,...)

Cene su u prodavnicama prihvatljive. Najam skutera je 30 Evra za tri sata a bicikla 3 Evra za isto vreme. Kafa je od 1 do 3 Evra u zavisnosti gde sednete. Dobar rucak u kafani sa picem za dvoje je oko 20 Evra. More je kristalno cisto a slobodne pescane obale ima nekoliko kilometara tako da se bas treba potruditi da se okupas blizu mola gde pristaju brodovi (neko to zove luka) a u tu "luku" moze da udje samo JEDAN brod.

Sve ostalo je vec receno, jednom recju - nemam zamerke

#11 Gost sonja_*

• Gost

Napisano: 23. Jun 2005 - 16:19

Kizo, Hvala puno na ovim informacijama.
Ja se razmisljam da idem u Stavros pa me zanima kakav je smestaj...
Mozes li dati neki savet.
Zena iz agencije je pominjala neke apartmane Kapetan, da li si cuo za njih?

Puno hvala,

Sonja

#12 Gost Kiza_*

• Gost

Napisano: 24. Jun 2005 - 00:54

Ja sam bio u vili "Aleksander". Ona je najdalje od mora ali ima lep i veliki bazen.

Za ostale neznam kakve su ali su blize plazi, pa ti odluci sam (to "daleko" je pet minuta pesice)

#13 Gost Guest_*

• Gost

Napisano: 27. Jun 2005 - 14:59

Stavros je super ja sam bio prosle godine, sve pohvale za odmor. Malo nocni zivot nedostaje ali sve ostalo je ok. Ja sam se snasao za taj nocni zivot...upoznao sam obezbedjenje diskoteke u stavrosu, covek je srbin i jako nas je zgotivio tako da smo visili svake veceri i bilo je veceri kada je bilo super.

#14 Molder

backpacker

• Član
  • muški

Napisano: 04. Jul 2005 - 11:41

[FONT=Arial][SIZE=7][COLOR=green]Što se tiče Stavrosa, moram još nešto da dodam. Stavros nije mesto sa puno diskoteka i burnim noćnim životom, tako da će onima koji to traže možda biti dosadno. :( Za porodični odmor, (na kojem sam ja bio), Stavros je idealna destinacija. Miran, ribarski gradić sa puno taverni, lepim plažama i kristalno čistim morem. Što se tiče luke to je jedan običan dok na koji pristane neki brod s vremena na vreme da nešto istovari. Za deset dana koliko smo ja i moja porodica bili u Stavrosu pristao je samo jedna veliki brod na istovar i to je bilo to. Mojoj ćerkici bilo zanimljivo da je vodim da vidi veliiiki brod. :D Inače, dok smo bili na plaži, brod nismo ni primećivali, a bili smo poprilično blizu doka. Takodje nisam primetio ni neku prljavštinu u moru za sve vreme letovanja. U Crnoj Gori nisam imao neku luku u blizini ali je more bilo ipak prljavo a o plaži i da ne govorim. Stavros toplo preporučujem svima koji žele odmor i uživanje. Idealan je za porodice sa malom decom jer je prepun parkova sa ljuljaškama, klackalicama i toboganima. Za sve one koji očekuju ludilo kao npr. u Budvi, Stavros nije destinacija koju trebaju posetiti. Toliko od mene za sada. Pozdrav svima i prijatan odmor u Stavrosu! B)

Ovu poruku je izmenio Molder: 04. Jul 2005 - 11:43

#15 lastsrdjan

backpacker

• Član
  • Poruka:12

Napisano: 04. Jul 2005 - 14:02

Aj da dodam i ja nesto,posto sam 2 poslednja leta proveo u Stavrosu..
Mislim da je mesto ocaj...Aj sad zasto:recimo da je malo,prilicno prljavo,more mutno(necu da kazem zagadjeno,al ljudi,dajte realno,pogledajte plaze i more malo dalje,npr. neos marmaros na sitoniji),nocni zivot je ocaj,a mesto je totalno zapusteno...Moram da kazem da meni licno je jako smetao i ambijent,znaci hrastovi i bukve,a nigde borova i ostalog sto podseca na more,ovako lici na banju...Iskreno,nikad u grckoj nisam video toliko pasa lutalica a bogami i roma po plazi i oko nje...Sve u svemu,imam i gomile fotki iz stavros i rado cu ih poslati ako je neko zainteresovan...mislim da je mesto OK jedino zbog prihvatljive cene i ko zeli miran,veoma miran porodicni odmor...

Broj korisnika koji čitaju temu: 4

Članovi: 1, gosti: 3, skriveni članovi: 0