Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Sudan

• Ne možete pisati na ovoj temi
19 odgovora na temu

#1 djone

backpacker

• Član
  • Poruka:9

Napisano: 26. May 2007 - 12:30

zanima me da li je neko bio ili radio u Sudanu/Kartumu?
Kakva su iskustva.
moze i na djonissimo@yahoo.com
Hvala

Ovu poruku je izmenio djone: 26. May 2007 - 12:32

#2 sugard4u

backpacker

• Član
  • Poruka:8
  • muški

Napisano: 29. Jul 2008 - 08:58

Pozrav...

Evo ovako.. Kartum ti je hmm ... ako nisi nikada isao po tim tako ne tipcnim mestima .. praaavi kluturni sok kada izadjes iz aviona. Pogledaj sa Google Earth ili Google Maps (satelite view) pa ces otprilike zakljuciti kakvo je okruzenje.
Moja mama je otisla pre nekih mesec-dva u Port Sudan, koji je na obali mora pa je i malo prijatnije za rad .. ali opet.. po 50 stepeni u hladu i velika vlaga (jer je ogroman planinski masiv pored njih pa im kvari suvu klimu) i nisu bas prijatni ukoliko radis negde na otvorenom. Ako imas office sa jedno dve klime onda je ok :D .. sve zivo je abnormalno strokavo .. ja sam putovao po Egiptu i Tunisu.. ok prljavo je i tamo ali se covek navikne meeeedjutim Sudan .. to je stroka-za-sebe .. uzmes nesto u prodavnici sa rafa a ono sacuvaj boze koliko je strokavo. kanalizacija je eeextrmno diskutabilna tako je sasvim normalno videti ljude po ulici ili nekom cosku kako vrse nuzde i sl.

Sve u svemu . .zavisi kakav posao ces raditi.. za koju firmu .. u kom delu Sudana (idi sto istocnije jer je na zapadu Darfur a to nE dobro mesto.. kao ni jug jer i dole besni gradjanski rat) .. zavisi za koje novce si spreman da "izdrzis" okruzenje .. itd. .. itd. ..

Sve u svemu, zelim ti lep i avanturisticki provo
d dole, pa okaci i neku fotku ovde da i mi vidimo kako je :bez-zuba:

Ovu poruku je izmenio Cvrča: 13. Jul 2011 - 15:05
Obrisan nepotrebni citat.

#3 CEJLON

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:460
  • muški

Napisano: 29. Jul 2008 - 12:19

Daj nam jos neki info za Sudan,interesantno je da ima tamo nasih ljudi uopste i kako se snalaze.Kako do vize?POZDRAV

#4 sugard4u

backpacker

• Član
  • muški

Napisano: 29. Jul 2008 - 15:28

Hehe .. ljudi se snalaze kako znaju i umeju a najbolja varijanta je da imas lokalca sofera koji iole zna engleski pa se dogovorite sta ti sve treba io nda te on vozi od radnje do radnje da pokupujes sta ti sve treba .. jer ipak to je Sudan i ono sto ti treba uglavnom se nalazi na vise razlicitih lokacija pa moras sve da obidjes da bi zavrsio kupovinu.

Viza se dobija na foru garantnog pisma.. posalje ti firma da ides da radis tamo i onda kada dodjes na aerodrom to im pokazes i kao bude sve ok .. par dana kasnije dobijes one radne vize i ostale papire.

Imaj na umu da je to zemlja u kojoj je jos uvek gradjanski rat na snazi iako se to recimo u Port Sudanu ni ne oseca .. Postoji i ona njihova militaristicka frakcija "Dzandzavid" (Janjaweed (na arapskom: جنجويد ) koji su aktivni u zapadnom Sudanu, Darfuru i ppreko granice u Chadu .. njih treba izbegavati pod svaku cenu jer su poznati po svemu i svacemu nE dobrom ..

Inace, stranaca ima.. uglavnom onih koji rade na gradjevinskim projektima za drzavu i tu je kinta ok .. a ostaloo... tuga da te uhvati ..

eto toliko za sada .. pa ako ima nekih dodatnih pitanja.. tu sam .. :D

pozdrav ..

Ovu poruku je izmenio Cvrča: 13. Jul 2011 - 15:06

#5 CEJLON

iskusni putnik

• Član
  • muški

Napisano: 29. Jul 2008 - 15:43

Upoznat sam sa politickom situacijom u Sudana i nebi se bas dugo zadrzavao,vise bi bio leteci tj u tranzitu.Hvala

#6 dule15

backpacker

• Član
  • Poruka:9
  • muški

Napisano: 05. Aug 2008 - 15:46

Ako imas sansu da izbegnes Sudan ... uradi sve da se to desi ...
Uopste nije preporucljivo da se tamo putuje.

Bio sam 2006, 10 dana, kratka poslovna poseta, na Merowe Dam ... Preziveo sam ... ali ... sve je za "ne ponovilo se".
Viza me je cekala na AP u Khartumu, platio sam je 100 $ , ali je malo nedostajalo da se predomislim i vratim Lufthansom u svetla civilizacije.
Odbojnost na prvi pogled ...
Khartum me je razocarao ...

Izbegni Sudan ako mozes.
A ako moras da ides ... obezbedi povecu putnu apoteku ... sve je prljavo ... i hrana, i hoteli, i ulice, i ljudi ...
Fujjj na kub.

Dule.

#7 CEJLON

iskusni putnik

• Član
  • muški

Napisano: 07. Aug 2008 - 18:46

Nebih isao sad,i verujem ti i znam o cemu govoris,u svakom slucaju kad Sudan bude dosao na red kontaktiracu te,vazno je da nas ima svuda i da se putuje :D

#8 sugard4u

backpacker

• Član
  • muški

Napisano: 28. Aug 2008 - 09:49

Pazi, ovo sto je decko iznad rekao stoji .. medjutim .. nije sve tako i toliko crno (ma koliko strokavo izgledalo) :D

Sve zavisi gde si .. Sudan je abnormalno velika zemlja. Sam Karthum je povrsine Makedonije .. Zeznuto je ici na zapad i na jug .. ok je oko Karthuma i Port Sudana.
Ako je jedna zena sa svojih 50ak godina mogla poslom da ode za Port Sudan na 6 meseci (pri tom plave kose i svetle puti) i da joj pri tom ne bude nista jer je cuvaju ko malo vode na dlanu .. moze i bilo koji drugi muskarac odavde :D
Jeste sve strokavo na kub, i da retko koje mesto osim Karthuma ima kanalizaciju .. i da je po +52 u "hladu" kog jako retko i ima jer je sva vegetacija skoro sprzena .. ali ukoliko ides da radis za dobru firmu budi ubedjen da ce ti obezbediti kucu evropskog standrada (sa gomilom klima, normalnim kupatilima, friziderima i sl.) tako da onda i nije problem otici dole...

ako te zanima imam gomilu fotki iz Port Sudana pa ti ih mogu poslati da vidis kako to izgleda .. ukoliko ides u Port Sudan .. za ostala mesta mogu da ti se raspitam kod lokalaca pa da ti javnem ..

pozdrav ..

Ovu poruku je izmenio Cvrča: 13. Jul 2011 - 15:06

#9 CEJLON

iskusni putnik

• Član
  • muški

Napisano: 31. Aug 2008 - 23:21

Nemam jos u planu Sudan al me interesuje i pratim politicka desavanja u toj zemlji,al ja nemam veze sa poslom vec sa turizmom ili bolje reci sa avanturizmom :D .Naravno da bih voleo da vidim slike,ako ti nije tesko posalji mi na negombo71@hotmail.com.Jesi li ti trenutno u Sudanu?Pozdrav

#10 CEJLON

iskusni putnik

• Član
  • muški

Napisano: 11. Sep 2008 - 21:50

Bilo bi sjajno kada bi dosli do info kako iz Khartouma doci do Gallabata tj granice sa E tiopijom,kako je najbolje sto se tice sigurnosti?Do Khartouma bi dosao iz Asuana(Egipat) rekom Nil sve do Wadi Halfa a odatle vozom do Khartouma.Pokusajte da se raspitate kod lokalaca znaju li oni nesto vise u vezi ove trase.Unapred zahvalan

#11 CEJLON

iskusni putnik

• Član
  • muški

Napisano: 17. Oct 2008 - 14:28

Kako se zavrsi prica sa otetim turistima blizu granice sa Sudanom,znam da su oslobodjeni al nista vise od toga?

#12 DrJale

backpacker

• Član
  • Poruka:6
  • muški

Napisano: 26. Jan 2009 - 00:48

Zvuci idealno!!! I mene Sudan zanima i isao bih iskljucivo turisticki (tj. avanturisticki). E sad nisam nasao nikakvu ponudu ovih nasih agencija, pa me zanima da li neko zna kako se moze dobiti turisticka viza i kako je najbolje otici tamo?

Hvala unapred!

#13 CEJLON

iskusni putnik

• Član
  • muški

Napisano: 27. Jan 2009 - 00:14

Mozes iz Istanbula sa Air Arabiom,a mozes i kopnom preko Bugarske,Turske,Sirije,Jordana i Egipta.Vizu mozes da izvadis u Kairu i Asuanu i to bez problema uz 2 fotografije.Procedura u Kairu ti traje 2 dana a u Asuanu istog dana dobijes ,u oba slucaja placas 100 s.Treba imati u vidu da samo ponedeljkom imas trajekt iz Asuana za Wadi Haifu,odakle vozom mozes nastaviti ka Khartumu.Potrebna ti je obavezna potvrda o vakcinaciji protiv zute groznice i moras znati da je zapadni deo zemlje nesiguran za turiste.Zemlja nije za turisticke agencije ,pa tako neces naci ni jednu ponudu ,samo solo. :D

#14 jugosloven

backpacker

• Član
  • Poruka:1

Napisano: 13. Sep 2009 - 14:17

Pogledaj porukusugard4u @ 29. Jul 2008 - 08:58

Pozrav...

Evo ovako.. Kartum ti je hmm ... ako nisi nikada isao po tim tako ne tipcnim mestima .. praaavi kluturni sok kada izadjes iz aviona. Pogledaj sa Google Earth ili Google Maps (satelite view) pa ces otprilike zakljuciti kakvo je okruzenje.
Moja mama je otisla pre nekih mesec-dva u Port Sudan, koji je na obali mora pa je i malo prijatnije za rad .. ali opet.. po 50 stepeni u hladu i velika vlaga (jer je ogroman planinski masiv pored njih pa im kvari suvu klimu) i nisu bas prijatni ukoliko radis negde na otvorenom. Ako imas office sa jedno dve klime onda je ok :D .. sve zivo je abnormalno strokavo .. ja sam putovao po Egiptu i Tunisu.. ok prljavo je i tamo ali se covek navikne meeeedjutim Sudan .. to je stroka-za-sebe .. uzmes nesto u prodavnici sa rafa a ono sacuvaj boze koliko je strokavo. kanalizacija je eeextrmno diskutabilna tako je sasvim normalno videti ljude po ulici ili nekom cosku kako vrse nuzde i sl.

Sve u svemu . .zavisi kakav posao ces raditi.. za koju firmu .. u kom delu Sudana (idi sto istocnije jer je na zapadu Darfur a to nE dobro mesto.. kao ni jug jer i dole besni gradjanski rat) .. zavisi za koje novce si spreman da "izdrzis" okruzenje .. itd. .. itd. ..

Sve u svemu, zelim ti lep i avanturisticki provo
d dole, pa okaci i neku fotku ovde da i mi vidimo kako je :bez-zuba:

dali ti mama radi na navozu za brodove?

#15 ma_rijaaa

backpacker

• Član
  • Poruka:2

Napisano: 18. Oct 2009 - 12:29

moj tata ide za deset dana u Port Sudan ... i bas sam nesto uplasena...ide na dva - tri meseca ... nesto vezano za brodove ....
zanima me da li treba da primi vakcine neke .. znam da kad se ide u egipat neprimaju se ali ovo je bas blizu egipta..i gde da se rapitam o tome .. nadam se da je tamo bezbedno kao sto je neko vec napisao ovde

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0