Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Nova avantura

19 odgovora na temu

#1 MMarijaMM

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:432
  • ženski

Napisano: 09. Jan 2011 - 02:27

Tek se vratih sa jedne a vec planiram drugu avanturu. Posto u nekim od gradova na njoj nisam bila, svaka pomoc i savet je dobro dosla, dakle ideja je da se krene kolima, 8.jula i da se na putovanju ostane 23 dana, tj da se vratimo u Bg 31. jula, a tura bi izgledala ovako:

8. i 9. jul Bec, tu mi ne trebaju nikakve informacije, vec sam dva puta bila

10, 11, 12, 13 i 14. jul Berlin. E tu mi trebaju informacije, prvo da li je smestaj kod nekadasnjeg Berlinskog zida na dobroj lokaciji? Drugo treba mi raspored sta da obilazim za 4 dana u Berlinu (iako je 5 noci imam 4 dana na raspolaganju za obilazak)

15 i 16 AMsterdam, e sad da li je dovoljno i sta treba obici u Amsterdamu, ono sta znam je da se obidje muzej Van Gogh-a i Ane Frank, da se obidje ulica Crvenih fenjera i da se vozi po kanalima i proseta, ali ima li jos nesto sta je must do u Amsterdamu?

17 - 23 Troyes, Francuska (imam rodbinu tamo) ali to izgleda ovako, dva tri dana idemo do Pariza, ni za njega mi ne treba info vec sam bila, nego imam u planu da u dva navrata odem da obidjem dvorce Loare i to: Chambord, Blois i Cheverny u jednom danu, a Chenonceaux i Amboise u drugom. Da li je to izvodljivo (za one koji su obilazili iste) i da li su merodavne one cene od oko 8 eura po coveku po dvorcu. Da li su svi dvorci razliciti tj da li je potrebno ulaziti u svaki od njih, i ako nije, koji su najlepsi?

Dalje je ideja da se iz Troyes rano krene 24tog i da se obijde Zeneva (Rekose mi da nema bog zna sta) i da se smestimo u Grenoblu 24 i 25, da 25og obidjemo Grenoble pa ako je neko bio neka kaze sta treba videti.

26 i 27 Padova, ideja je da se obijde Padova, iz nje Firenca i Venecija pa mi trebaju info za Padovu i Firencu, u Veneciji sam ja bila, to znam :)

28 29 i 30 Maribor (rodjaci opet) pa da se jedan dan ode do Graz-a, pa ako neko ima info sta ima da se vidi u Grazu neka podeli sa mnom :)

Eto, takodje ako je neko bio u nekom povoljnom smestaju u Amsterdamu, Grenoblu i Padovi i voljan je da podeli sa mnom bicu mu vecno zahvalna.

Posebno me znaima sta da se obijde u Berlinu i Amsterdamu, jer bi je bitno da ih lepo obidjem, hvala :)
Usled nedostatka prostora za potpis na sledecem linku Moje foto ture mozete pronaci slike sa sledecih lokacija: Madjarska (Budimpesta), Austrija (Bec, Graz i Salzburg), Ceska (Prag), Slovacka (Bratislava), Nemacka (Dvorci bavarske, Minhen, Berlin, Potsdam, Nunberg), Francuska (Paris, Kan, Nica, Dvorci Loare, Versailles, Grenoble), Spanija (Barselona i Madrid), Portugalija (Porto, Lisabon i Sintra), Italija (Rim, Verona, Venecija, Piza, Padova, Firenca, Bolonja), San Marino, Holandija (Amsterdam, Zaanes Schans, Warder, Voledam, Den Haag, Harlem), Rumunija (Drakulini dvorci, Brasov, Bukurest, Konstanca i delta Dunava), Ukraina (Kijev), Rusija (Moskva i St. Petersburg), Estonija (Talin), Letonija (Riga), Litvanija (Vilnius i Trakai), Poljska (Varsava i Krakov). Kao i iz New Yorka, San Francisca, Los Angelesa, i Denvera.
Mozete naci i slike iz Dubrovnika, Jahorine i Sarajeva, sa Kopaonika..ako neko voli...nek' izvoli ;)
Velika zapadna tura!!!
Putopis iz Istocne Evrope
Putopis: Porto, Lisabon i Madrid
Putopis: NY, SF, LA, Denver
Putopis St. Petersburg
Putopis iz Rima

#2 petronije2

turista

• Član
  • Poruka:92
  • muški

Napisano: 09. Jan 2011 - 13:51

Ja cu probati da dam neku ideju za Amsterdam :). Sto se tice muzeja, na mene je mnogo jaci utisak ostavio Rijksmuseum (Kraljevski muzej) od Van Gogovog muzeja.
Setnja se naravno podrazumeva, kao sto si i napisala, sa ulaskom u neki coffee shop :D. Prodji Red Light districtom uvece, ali nikako ne slikaj. Interesantno ce ti biti da primetis da u zgradama gde su izlozi, ljudi najnormalnije zive na visim spratovima.

Mozda nije lose skoknuti i do nekog flower marketa. Ja ne zalost nisam uspeo, ali sam, ako nista drugo, kupio lukovice crnih lala i stvarno izgledaju velicanstveno.

PS. Ukoliko budes imala vremena, mozda bi lepo bilo svratiti i do Roterdama. Na mene je i on ostavio jak utisak - setnja pored Meze koja se malo dalje uliva u Severno more, prelepi mostovi, koji se njisu pod naletima vetra, kao i Kijk Kubus, kucice u obliku kocke koje stoje na jednom cosku. Da ne zaboravim i Euromaast, toranj sa koga puca pogled na skoro celu Holandiju :).

Ovu poruku je izmenio petronije2: 09. Jan 2011 - 13:58

Putopis: Postavljena slika MFT: Postavljena slika Postavljena slika Postavljena slika Postavljena slika Postavljena slika

#3 MMarijaMM

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 09. Jan 2011 - 17:17

Hvala, danas sam malo googla pa dodjoh do sledecih informacija o AMsterdamu, pa ako mozes vidi je li ok:

1. Muzej Van Gogh-a A
Karte su 14€, radno vreme je 10-18h petkom do 22h. Posto mi stizemo u petak oko 13h mozemo da odemo prvo do Van Gogh-a pa onda u muzej Ane Frank, treba nam 18min prevozom. http://www.vangoghmu...age=194&lang=en

Adresa: Ulaz u muzej je u ulici Paulus Potterstraat 7. Od Centralne stanice do muzeja se dolazi tramvajima br. 2 i br. 5.

2. Muzej Ane Frank B
Karte mogu da se kupe online tako da se odmah sa njima udje u ulaz sa strane i da ne mora da se ceka na red, samo se istampaju od kuce. Cena ulaznice je 9€, radno vreme je do 21h pa mozemo da rezervisemo za 15.7. uvece karte. http://www.annefrank...e-ticket-sales/

Adresa: Muzej Ane Frank se nalazi u ulici Prinsengracht 263-267. Tramvaji 13 i 17 kao i autobusi 142, 170 i 172 staju u blizini, stanica ‘Westermarkt’.

3. Ulica crvenih fenjera

Meni je ideja da ovo obidjemo 15.7. kad stignemo, prvo Van Gogh, pa Ana Frank, pa Crveni fenjeri.

4. Rijks muzej
Cena karte 12,5€, radno vreme 9-18h, http://www.rijksmuseum.nl/

Adresa: Stadhouderskade 42, do njega se dolazi: od Central Station: tramvajima 2 or 5 (to Hobbemastraat), od Zuid/WTC Station: tramvajima 5 (to Hobbemastraat), od Sloterdijk Station: tramvaj 12 (to Concertgebouw), od Amstel Station: Metro to Weesperplein, od there tram 6, 7 or 10 (to Spiegelgracht), od regional bus terminal on Marnixstraat: bus 26, 65, 66 or 170 (or a 10-minute walk)

5. Kraljevska palata
Otvorena: 12:00 – 17:00, Cena 7,5€,
http://www.paleisams...oegangsprijzen/

Adresa: od Centralne Station bilo koji tramvaj i sidje se na stanici ‘Dam’.

6. Trg Leidseplein, Amsterdam

7. Trg Rembrandt, Amsterdam

8. Kanali u Amsterdamu
http://www.blueboat....t=590&width=920
Cena: 27,5€, nocna tura sa kafom ili cajem, picem i cokoladom.

A onda drugog dana prvo Rijks, pa Kraljevska palata, pa ovi parkovi i onda uvece da se vozimo brodicem. Sta mislis je li ok plan?
Usled nedostatka prostora za potpis na sledecem linku Moje foto ture mozete pronaci slike sa sledecih lokacija: Madjarska (Budimpesta), Austrija (Bec, Graz i Salzburg), Ceska (Prag), Slovacka (Bratislava), Nemacka (Dvorci bavarske, Minhen, Berlin, Potsdam, Nunberg), Francuska (Paris, Kan, Nica, Dvorci Loare, Versailles, Grenoble), Spanija (Barselona i Madrid), Portugalija (Porto, Lisabon i Sintra), Italija (Rim, Verona, Venecija, Piza, Padova, Firenca, Bolonja), San Marino, Holandija (Amsterdam, Zaanes Schans, Warder, Voledam, Den Haag, Harlem), Rumunija (Drakulini dvorci, Brasov, Bukurest, Konstanca i delta Dunava), Ukraina (Kijev), Rusija (Moskva i St. Petersburg), Estonija (Talin), Letonija (Riga), Litvanija (Vilnius i Trakai), Poljska (Varsava i Krakov). Kao i iz New Yorka, San Francisca, Los Angelesa, i Denvera.
Mozete naci i slike iz Dubrovnika, Jahorine i Sarajeva, sa Kopaonika..ako neko voli...nek' izvoli ;)
Velika zapadna tura!!!
Putopis St. Petersburg
Putopis iz Rima

#4 petronije2

turista

• Član
  • Poruka:92
  • muški

Napisano: 09. Jan 2011 - 19:02

Po meni je to ok plan i pretpostavljam da ces uspeti da obidjes sve. Muzeji se mogu obici za dva do tri sata uz zadrzavanje na onome sto te zanima a pretrcavanje preko onih drugih stvari. Ovde pre svega mislim na Rijks muzej jer ima dosta eksponata.

Za setnju po Red Light districtu ti ne treba puno vremena, a isto vece ces moci da osetis i atmosferu na Dam trgu jer je blizu. Ostavi malo vremena i za nasumicnu vecernju setnju oko kanala. Na mene je upravo to ostavilo najjaci utisak i dan danas se setim odsjaja svetiljki u vodi kao da je juce bilo.
Od Rijks muzeja do Dam trga, a samim tim i palate ti treba nekih 20ak minuta peske, ako se dobro secam. Na Dam trgu je i muzej Madam Tiso. Ni Leidseplein nije previse udaljen.

Ja sam u Amsterdamu proveo otprilike dan i po (plus jos jedno vece nakon povratka iz Roterdama) u okviru apsolventske ekskurzije 2005. Kretali smo se peske po gradu i od navedenog nisam bio u muzeju Ane Frank i u palati.

Ono na sta bi trebalo da obratis najvecu paznju su biciklisti. Vodi racuna da im se ne nadjes na putu jer su oni tamo zasticena vrsta :). A ima ih.....

PS. Ne znam da li prilikom pripreme tura koristis neki od Lonley planet ili Frommer's vodica. U njima uglavnom postoje dati predlozi za pesacke ture koje naravno modifikujem u skladu sa onim sto me zanima. Na taj nacin se vreme iskoristi na najbolji nacin, a vremena je uvek malo :).

Ovu poruku je izmenio petronije2: 09. Jan 2011 - 19:04

Putopis: Postavljena slika MFT: Postavljena slika Postavljena slika Postavljena slika Postavljena slika Postavljena slika

#5 MMarijaMM

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 10. Jan 2011 - 03:07

Hvala :)
Eto i to sam sredila, mislim sta videti u Amsterdamu...samo da mi se jave ljudi i za ostale gradove :D
Velika zapadna tura!!!
Putopis St. Petersburg
Putopis iz Rima

#6 mikap

svetski putnik

• Moderator
  • Poruka:3893
  • ženski

Napisano: 10. Jan 2011 - 17:08

Još predloga u vezi Amsterdama :D

Ja sam samo šetala gradom, šetala i šetala.................. Pogledaj ako imaš vremena moje foto ture iz Holandije, možda dobiješ još ideja. Okačiću ovih dana još 4 ture, izmedju ostalog i ovo što ću ti sad preporučiti.
Moja preporuka pošto si samo dva dana u Amsterdamu, da ne ideš negde daleko, čisto zbog vremena, iako je tamo železnica odlična..... ali ipak ti nemaš previše vremena.
Obavezno poseti Zaanse Schans , predvno je Zaanse Schanse.
Kako doći tamo: Na stanici Amsterdam Ceentral kupuješ kartu za Koog Zaandijk, čini mi se da je povratna 11 eura, mesto ja udaljeno samo 10-15 minuta vozom od Amsterdama. Tamo provedi 2-3-4 sata to sad zavisi od tebe, ja sam nekih 3 sata bila, sa sve vožnjom vozom. Kad stigneš tamo, videćeš već, ideš samo pravo, predješ reku i dolaziš u Zaanse Schans kao selo muzej, sa vetrenjačama.... ma prelepo je. Okačiću baš ovih dana foto turu odavde pa ćeš videti. Eto to ti je blizu Amsterdama, ne zahteva puno vremena i ne treba puno para. :D a baš je nešto karakteristično za Holandiju.
Možeš još skoknuti do Haarlema, predivan grad, pogledaj foto tura , takodje ti je jako blizu, na 10-15 minuta vozom od Amsterdama.
Sve drugo je tamo takodje super, ali nemaš baš previše vremena, a ovo je blizu :D

#7 ziggy015

turista

• Član
  • Poruka:62
  • muški

Napisano: 10. Jan 2011 - 23:22

Ako nemas smestaj u Amsterdamu, pogledaj na netu hotel Doria. Ja sam bila 1 noc u junu. 3 zvezdice, bukvalno nekoliko koraka od glavnog trga Dam square. Dorucak je bio sjajan, svedski sto, ali nema cega nije bilo. Sobe jesu male, ali ciste sa izuzetno cistim kupatilom. Nije bucno. Proveri koje su cene, a najbolje ti je da za svaki hotel ili hostel proveris lokaciju na google map, jer su neki bili jako jeftini, ali na nekim sumnjivim mestima, u uskim ulicicama...

#8 MMarijaMM

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 11. Jan 2011 - 10:34

Ok, sta mislis o ovom smestaju?

http://www.hemhotels.nl/en/

Cini mi se da nije mnogo skup (s obzirom na cene u Amsterdamu) a i da je relativno blizu centra (ide tramvaj 2 direktno od njega).
Velika zapadna tura!!!
Putopis St. Petersburg
Putopis iz Rima

#9 ziggy015

turista

• Član
  • Poruka:62
  • muški

Napisano: 11. Jan 2011 - 11:52

Pa, nije toliko skup, a i lepo izgleda. Samo je podaleko od centra. Ja sam bila sa detetom i tu smo stigli posle 6 dana nenormalnog hodanja po muzejima i ulicama Pariza. Tako da mi je bilo bitno da hotel bude u centru i blizu zeleznicke stanice, a to je upravo Doria. S obzirom da je to bilo samo jedno nocenje, nije nam bio vazan luksuz.

#10 mikap

svetski putnik

• Moderator
  • ženski

Napisano: 12. Jan 2011 - 17:59

Evo foto ture iz Zaanse Schansa foto tura

#11 Phillippe

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:311
  • muški

Napisano: 17. Jan 2011 - 14:04

Pogledaj porukuMMarijaMM @ 09. Jan 2011 - 02:27

17 - 23 Troyes, Francuska (imam rodbinu tamo) ali to izgleda ovako, dva tri dana idemo do Pariza, ni za njega mi ne treba info vec sam bila, nego imam u planu da u dva navrata odem da obidjem dvorce Loare i to: Chambord, Blois i Cheverny u jednom danu, a Chenonceaux i Amboise u drugom. Da li je to izvodljivo (za one koji su obilazili iste) i da li su merodavne one cene od oko 8 eura po coveku po dvorcu. Da li su svi dvorci razliciti tj da li je potrebno ulaziti u svaki od njih, i ako nije, koji su najlepsi?

Sto se tice les chateaux de la Loire ... U jednom danu mozes obici sve navedene, pod uslovom da krenes od jutra (9h npr)
i da zavrshish oko 19/20h
Mada, verovatno ces brze...
Chambord je najvice zamak, ali u njemu gotovo nema sta da se vidi!Racunaj sat/sat i po maksimum (mada ces verovatno i za 45 minuta videti sve)
Chenonceau je predivan i svaka soba je prica za sebe, kao i okolina zamka... 3 sata otprilike
Cheverny je vrlo mali, sa prepunim sobama...dakle, sat maksimum

otprilike racunaj i za ostale tako nesto
A razdaljina medju zamkovima je 15ak minuta kolima ili manje
:)

Nadam se da sma bio od pomoci bar malo

p.s. Jel ima u tim kolima mesto za jos jednog? Mene npr
... Y Lo Mejor Siempre Espera ... Adelante !

#12 MMarijaMM

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 17. Jan 2011 - 17:01

@phillippe

Znaci za zamke mi treba samo jedan dan?! Pih.. :( nasla sam i povoljan smestaj u Blois-u (13,3e po coveku, soba na 5min peske do zamka u Blois-u) a da li si u to racunao i setnju po parkovima i bastama ili toga nema?! Mislim nema kao recimo u Shenbrunu (ja sam se po dvorcu setala oko 1h ali sam skoro 4 sata provela po onom parku)?

Mesta u kolima nazalost nema, ali ako neko hoce da krene istovremeno u drugim kolima drustvo je uvek dobro doslo :)
Velika zapadna tura!!!
Putopis St. Petersburg
Putopis iz Rima

#13 Phillippe

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:311
  • muški

Napisano: 17. Jan 2011 - 22:07

Mislio sam na zamkove pre svega
Inace, jedino Senonso ima baste i okolinu dostojnu setnje
Ostala dva zamka nemaju bas neke baste, osim ako ti ne zelish da se odmarash/razvlachish/nesto po njima...
Ali,sa druge strane, ako njih mozes u jednom danu
racunaj da dok si tu, onda posetis jos koji zamak
:0
cene jesu otprilike izmedju 6 i 10 evra za svaki...

Ovu poruku je izmenio DraganV: 19. Jan 2011 - 00:04
nema potrebe za citiranjem ako se odgovara na prethodni post

... Y Lo Mejor Siempre Espera ... Adelante !

#14 srkicom

backpacker

• Član
  • Poruka:27

Napisano: 10. Feb 2011 - 01:05

zanima me vezano za Amsterdam:
cena city card da li se isplati i na koliko dana da je uzmem ako hocu da obidjem tih par muzeja, i koliko je karta do roterdama i haga.

#15 mikap

svetski putnik

• Moderator
  • ženski

Napisano: 10. Feb 2011 - 14:19

Za city card ne znam , ali karta Amsterdam Central - Den Haag povratna karta je 22,20 eura, a Amsterdam Central - Rotterdam Central je 26,80 eura povratna. Evo ti sajt železnice Holandijewww.ns.nl
Evo i šta sam ja pisala ne drugoj temi Moj link ima tu još par poruka . Pročitaj obavezno, jer sa istom kartom možeš obići oba grada, a pogledaj i sajt železnice, ima na engleskom, pa možeš već sad videti kad su ti vozovi i koliko košta karta. :)

Ovu poruku je izmenio mikap: 10. Feb 2011 - 14:21

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0