E sad malo o samom lokalitetu. Na najvišem delu se nalazi samo utvrđenje, koje su podigli Franci. Ova citadela je kasnije, tokom vizantijskog i turskog perioda, doživela neke prepravke. Ispod utvrđenja se pruža Gornji grad, a pri dnu padine se prostire Donji grad. I Gornj i Donji grad su okruženi bedemima. U Mistri je sačuvano 7 vizantijskih crkava: Sv. Dimitrije (Mitropolija), Sv. Sofija, Bogorodica Perivleptos, Bogorodica Hodigitrija, Sv. Teodor, Bogorodica Evangelistrija i manastir Bogorodice Pantanase. Sve ove crkve su napravljene u periodu od 13. do 15. veka. Što se tiče živopisa, posebno se ističu freske u Bogorodici Perivleptos, Hodigitriji i Mitropoliji. Manastir Bogorodice Pantanase je živ ženski manastir, te potencijalni posetioci treba da obrate pažnju na oblačenje prilikom obilaska ovog mesta. U jednom delu Mitropolije se nalazi mali muzej. Najmonumentalnija svetovna građevina u Mistri, ako se ne računa citadela, je palata, koja se nalazi u gornjem gradu. U pitanju je veliki kompleks, koji nije ceo podignut u isto vreme. Najstarije je istočno krilo, koje je iz vremena vladavine Franaka, na šta ukazuju i njeni gotički prozori. U vreme kada sam ja obilazio Mistru (ovog proleća) na palati je vršena restauracija, te se nije moglo u njenu unutrašnjost. Od gradskih kuća izdvajaju se tzv. kuće Laskarisa i Frangopulosa. Sačuvano je i nekoliko gradskih kapija: Glavna kapija, Monemvasijska kapija i Nauplionska kapija.
Što se tiče modernog naselja Mistre, ono je baš malo. Ima nekoliko restorana i par radnji, a dosta kuća nudi smeštaj (domatio). Ja sam bez problema, iz prve našao smeštaj, ali to je bilo van sezone, tako da ne znam kakva je situacija leti. Baba kod koje smo otseli nas je opasno zgotivila zato što smo Srbi, te nas je sve vreme nudila kafama, ceđenim pomorandzama, kolačima itd. Ponude i cene po restoranima su bile slične kao i u ostalim grčkim mestima. U centru sela se nalazi i jedno interesantno veliko drvo iz čijeg stabla izvire voda (česma). Na tom istom centru se nalazi i moderan spomenik poslednjeg vizantijskog cara Konstantina Dragaša.
To bi bilo to o ovom mestu. Koga zanimaju fotke Mistre se nalaze u mojoj foto turi Grčka 7.
Ovu poruku je izmenio baki70: 15. Dec 2010 - 00:31