Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Godinu dana bez šengen viza.

38 odgovora na temu

#1 baki70

svetski putnik

• Član
  • Poruka:628
  • muški

Napisano: 13. Dec 2010 - 00:40

*
POPULARNO

Evo prođe još malo, pa godinu dana kako možemo da putujemo u većinu evropskih zemalja bez viza. Kod mene se i nije nešto mnogo promenilo. Putovao sam ja, pre ovih sankcija, malo po tom Zapadu (Italija, Nemačka, Austrija itd.) i bio naravno oduševljen. Tek sam počeo da pravim planove za obilazak poznatih evropskih metropola, tipa Pariz, London, Amsterdam, a oni nam krknuše vize, ako se dobro sećam negde 91. U to vreme su počela i sva ona ružna dešavanja, praćena žešćom nemaštinom, tako da mi jedno duže vreme putovanja nisu ni padala na pamet. Vremenom se situacija kod mene malo popravila i pošto sam konačno mogao negde da otputujem našao sam se pred problemom dobijanja famozne šengenske vize. Kada sam video šta mi sve treba za tu vizu, doneo sam odluku da me te šengen zemlje neće videti dok je tog viznog režima. Verovatno bi ja dobio taj šengen da sam negde konkurisao, jer sam ispunjavao sve uslove (zaposlen, ne kažnjavan itd.), ali mi je to bilo ispod časti. Ceo taj proces vađenja šengenske vize za mene je bio krajnje ponižavajući. Počev od pribavljanja kojekakvih debilnih dokumenata i obrazaca, iz opštine, firme, banke, socijalnog, pa do cupkanja u dugačkim redovima. Pošto sam Zapadnoj Evropi dao dvojku, a negde se mora putovati, počeo sam da obilazim Balkan: Bugarska, Albanija, Makedonija, Grčka, zatim Turska itd. Naravno i za neke od ovih zemalja je trebala nekakva viza, ali se dobijala bez problema i bez ponižavajućeg skupljanja brda dokumenata. Turska se viza dobijala na granici, a za recimo albansku je trebalo samo par slika i popunjavanje jednog formulara. Što se tiče Grčke, u to vreme sam išao samo preko agencija, jer se jedino tako moglo izbeći dreždenje ispred njihovog konzulata, a od dokumenta je trebala samo kopija radne knjižice i potvrda od firme. Kako mi se popravljala finansijska situacija, počeo sam da razmišljam i o nekim malo daljim putovanjima, a u uži izbor su dolazile samo zemlje za koje nije trebala viza, tj. zemlje gde se viza dobijala na normalan način, bez par nedelja prikupljanja kojekakvih dokumenata. Usledila su moja putovanja u Tunis, Egipat, Siriju, Jordan, Maroko, Iran itd. I tako sam zahvaljujući tom Šengenu upoznao neki drugi svet, mnogo drugačiji, u koji možda nikada ne bi otišao da nije bilo ovog viznog režima. Zbog toga mi je veoma drago i zbog toga sam zahvalan Evropskoj uniji. Da nismo bili na toj crnoj listi, verovatno bi umesto u Kairo otišao u Pariz, ne bi se smucao po Damasku, nego šetao po Londonu, a umesto Marakeša video bi Brisel. Pre uvođenja ovih viza bio sam ja u Milanu, Bariju, Minhenu, Beču, Pragu itd, ali u poređenju sa gradovima i znamenitostima koja sam posetio po Bliskom Istoku, to je druga liga. Posle svega ja sam zadovoljan, mnogo mi je draže ovo što sam obišao. Pre evo skoro godinu dana staviše nas na tu belu listu i tada sam se jako obradovao, ali ja ne otputovah nigde na Zapad, već nastavih da obilazim Balkan i Bliski Istok. Izgleda da sam se odvikao od putovanja po tom delu Evrope. Za sve te godine promenila su mi se interesovanja, a samim tim se promenila i lista zemalja i gradova, koje sam nekad želeo da posetim. Sada su taj Pariz i London debelo iza Bejruta, Tbilisija, Jerevana, Jerusalima, Samarkanda itd. Izgleda da sam nesvesno sad ja stavio tu Zapadnu Evropu na neku moju crnu listu. Kada na kraju malo razmislim, bolje je dok je čovek nešto mlađi da obavi ova nešto malo zahtevnija putovanja, a za Evropu nikad nije kasno doći će i ona na red.

P.S. Od 2. decembra nam ne treba više viza za ulazak u Tursku.

#2 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • Poruka:9422
  • ženski

Napisano: 13. Dec 2010 - 01:19

Pogledaj porukubaki70 @ 13. Dec 2010 - 00:40

Izgleda da sam se odvikao od putovanja po tom delu Evrope. Za sve te godine promenila su mi se interesovanja, a samim tim se promenila i lista zemalja i gradova, koje sam nekad želeo da posetim. Sada su taj Pariz i London debelo iza Bejruta, Tbilisija, Jerevana, Jerusalima, Samarkanda itd. Izgleda da sam nesvesno sad ja stavio tu Zapadnu Evropu na neku moju crnu listu. Kada na kraju malo razmislim, bolje je dok je čovek nešto mlađi da obavi ova nešto malo zahtevnija putovanja, a za Evropu nikad nije kasno doći će i ona na red.

Zanimljiv post koji mi se izuzetno dopada. Narocito ovaj citirani deo.

Kako covek sazreva, tako mu se menjaju navike i interesovanja. Mozda je i ta ceznja za evropskim gradovima i zemljama bila izrazenija jer se teze dolazilo do njih. Sada kada je to slobodno, nekako je tu na dohvat, tik ispred nosa, a neke druge zemlje i svetovi neka slozenija prica. Slozenija kazem jer i za odlazak na istok potrebno je veliko poznavanje folklora, klime, hrane, svega dok u npr. Pariz potrebna je mapa, pasos i pokoji cvonjak u dzepu. 

Ukidanje viza meni nista posebno nije znacilo, osim sto su plate zamrznute godinama i sto mi je sve teze da izdvojim novac. Potrebe drugih clanova porodice su sve veci, za mene sta ostane. Nekada je moglo "uglaviti" nekoliko putovanja u toku godine, sada jedva i jedno. Sta vredi pasos u jednom dzepu, kada je drugi sve prazniji.

Ima istine u tvojoj recenici, da smo se odvikli od Evrope i da je podsvesno  ona sada na toj takvoj listi. Ili je ona postala zahtevna za turiste.

......................................................
Postavljena slika Postavljena slika

#3 BOJKO

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:317
  • muški

Napisano: 13. Dec 2010 - 02:05

Jos malo pa NASA BITNA goisnjica 19.DECEMBAR...tada sam piaso ...dan kada je odluceno da svet, horizonti i siroka prostranstva ponovo BUDU I NASA..... Po Evropi su ljudi putovali i pre uvodjenja viza, nisu to bile nikada jeftine varijante, naravno ako pricamo o udobnom putovanju i smestaju ( a pri tome ne mislim na JET-SET varijante).Licno sam u to vreme pre viza "preskako"u planovima putovanja Evropu, putovao tu i tamo kao dete, kasnije kao tinejdjer ali sve mastao o daljim civilizacijama. Egipat, sve ono sto sam citao i slusao, legende...istorija...misterija, mi je bilo nesto strasno daleko i cinilo se nedostizno pa i nije ga bilo puno u tasnjim, pre viza, turistickim ponudama bas nesto mnogo.I zato sam se prvom povoljnom prilikom "sjurio" u Egipat, pa je se nekako nametnuo Tunis...tek na Malti sam se ponovo "setio" Evrope.Vrlo neudobno i ponizavajuce je bilo, u vreme viza, cekati , sakupljati papire....ali da sam u to vreme tiplovao na evropske destinacije, cekao bi i gundjao , kao sto smo svi znali da cekamo i nocima i danima tada i za grcku vizu.Ns srecu to je proslost.Licne kalkulacije za danasnja putovanja se vrse na drugi nacin, nekada lakse ili teze dostupna ali evropske destinacije SU SADA TU, uvek su postojale, i uvek ce postojati i malo po malo BICE OSVAJANE od nas-nasih turista
Postavljena slika

#4 annica

svetski putnik

• Član
  • Poruka:924
  • ženski

Napisano: 13. Dec 2010 - 02:27

hvala Bogu
Postavljena slikaJa sam presrećna i zbog sebe, a naročito moje dece ( i sve druge dece)!!! Iako su putovali i za vreme viza, sada je ceo svet njihov!!! :srce: :srce: Od volje im dal će Evropu, Aziju, Afriku...debljina novčanika će im ionako određivati destinacije :bez-zuba: Ipak i sama pomisao da su im vrata otvorena mene čini srećnom! Postavljena slikaPostavljena slika

Da umemo, mogli bismo lepo provesti ovu sredu trčeći odmornim nogama za gladnim očima, puniti srce radošću što postojimo, čuditi se velikoj tajni života, čiji smo slučajni i srećni gosti. (Duško Radović)

Švedska - putopis

#5 baki70

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 13. Dec 2010 - 12:56

Citat

Nekada je moglo "uglaviti" nekoliko putovanja u toku godine, sada jedva i jedno. Sta vredi pasos u jednom dzepu, kada je drugi sve prazniji.

Tačno tako, to je i kod mene sada glavni problem.

Nekada davno smo imali (kolko tolko para) i mogli smo da putujemo bez viza. Posle kad nismo imali para imali smo vize. Sad nam ne trebaju vize, al je malo para. Valjda je sledeća preostala kombinacija da opet imamo malo više love, a da nam vize i dalje ne trebaju.

Ovu poruku je izmenio mirarbi: 05. May 2011 - 09:44

#6 annica

svetski putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 13. Dec 2010 - 13:06

Pogledaj porukubaki70 @ 13. Dec 2010 - 12:56

Sad nam ne trebaju vize, al je malo para. Valjda je sledeća preostala kombinacija da opet imamo malo više love, a da nam vize i dalje ne trebaju.

Zato su nam i ukinuli vize!!! :) Znaju da nemamo para~ mislim bar mi "obični"smrtnici. A molim se Bogu da dođe ova tvoja kombinacija na red!!!:D

Da umemo, mogli bismo lepo provesti ovu sredu trčeći odmornim nogama za gladnim očima, puniti srce radošću što postojimo, čuditi se velikoj tajni života, čiji smo slučajni i srećni gosti. (Duško Radović)

Švedska - putopis

#7 baki70

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 13. Dec 2010 - 13:10

Pogledaj porukuannica @ 13. Dec 2010 - 13:06

Zato su nam i ukinuli vize!!! :) Znaju da nemamo para~ mislim bar mi "obični"smrtnici. A molim se Bogu da dođe ova tvoja kombinacija na red!!!:D

Valjda će da dođe, mada ima tu još raznih mogućih kombinacija, al budimo optimisti.

#8 mikap

svetski putnik

• Moderator
  • Poruka:3893
  • ženski

Napisano: 13. Dec 2010 - 13:35

Mi smo takodje kao baki70 zahvaljuci postojanju viza krenuli da obilazimo zemlje za koje nam nisu potrebne vize ili gde se vize lako dobijaju, Bugarsku, Tursku, Tunis i Egipat, s tim da smo najvise paznje posvetili Turskoj. Privlacila je mene i Evropa ali mi se nije gnjavilo sa vizama, pogotovo sto ja ne radim, treba sto razlicitih papira i uvek i dalje postoji sansa da vas odbiju, a sta onda... gde na frku da odem, da nadjem mesta, da bude normalna cena ..... Tako da smo se mi drzali vec nabrojanih zemalja. Takodje mi nikad nismo bas previse vremena unapred planirali gde cemo da putujemo, a samo postojanje viza je to trazilo, da ranije isplanirate, da prikupite sve papire.... Mogu reci da mi ni najmenje nije zao upoznala sam divne zemlje , divnu kulturu ...i odusevila se i zavolela ih. U Grcku nismo isli, opet zbog viza, jeste da je preko agencija bilo uprosceno ali suprugu su Grci jednom odbili vizu, poslovni put je bio u pitanju i bilo je bas bitno da ode, i on nakon toga iz principa nije hteo da ide u Grcku.
Sad evo vec godinu dana kako su nam ukinuli vize. Drago mi je, ipak mi se jos neka vrata otvaraju, sve je vise jeftinih aranzmana, Budimpesta nam je tu samo 300km udaljena, a o Segedinu i Temisvaru da ne pricam. Nakon ukidanja viza smo se, ili sam se, bas naputovali po Evropi . Bili smo u Budimpesti, Veneciji, Pragu, Lefkadi, s tim da sam ja jos sa mamom letovala u Leptokariji i da sam sama isla na dve nedelje u Holandiju u posetu familiji.
Planiramo jos dosta toga i po Evropi da obidjemo, ali sve vise me nesto opet vuce na istok, nesto u meni zaigra kad pomislim na Istanbul, Tursku u celosti, na Tunis, na Egipat. Maroko, Sirija, Jordan.... uvek mi je bila zelja to da obidjem, sto cu naravno jednog dana i uraditi.
Mada planirali smo mi i ovo leto u Tunisu da provedemo ali doslo do nesporazuma u agenciji itd., pa smo na kraju otisli na Lefkadu u solo reziji, mada bilo je vreme da suprug ode u tu Grcku :D, ali prvobitni plan je bio Tunis ili Turska. Naravno na Lefkadi je bilo divno , predivne plaze i fantasticno more. To ukidanje viza mi dosta znaci bas zbog same Grcke i svega onog sto tamo ima da se vidi, a sad je ipak olaksano.

Zakljucak je da mi je ipak jako drago sto su vize ukinuta, meni to jeste donelo dosta novih putovanja u protekloj godini, bice ih jos u buducnosti, planiraju se obilasci Rima, Toskane, Krakova.... ali jedva cekam da opet odem u Istanbul :srce: :D

Ovu poruku je izmenio mikap: 13. Dec 2010 - 13:38

#9 DraganV

svetski putnik

• Moderator
  • Poruka:5941
  • muški

Napisano: 13. Dec 2010 - 13:55

Moje iskustvo je podeljeno.
Za vreme viznog rezima uspeo sam da obidjem u celosti Holandiju, Belgiju, Luksemburg i Italiju od Napulja do Venecije. Onda je dosao period kao i kod mnogih drugih da se obidje Turska, Egipat,Tunis, Jordan i Izrael (sa vizom).
18. decembra u ponoc prosle godine u organizaciji ovog sajta presli smo Madjarsku granicu i otvorili period bezviznog rezima. Nastavak je bio logican. Prosle godine smo seli u auto i prevalili skoro 8.000 km po Evropi.
Sta dalje? Pa vracamo se istoku ali dalekom. Na redu su Tajvan, Kambodza i mozda Vijetnam. Volim Aziju i Afriku ali volim i Evropu.
Postavljena slika

#10 lav

svetski putnik

• Član
  • Poruka:947

Napisano: 13. Dec 2010 - 15:04

Ukidanje sengen viza i za mene i za moje prijatelje je od izuzetnog znacaja! Pre svega, ne moram vise da putujem preko agencija koje su uglavnom haracki nastrojene. Osecam se kao slobodan covek i mogu, iako je i moj standard sada znatno nizi, mnogo vise novca da ustedim zahvaljujuci individualnim putovanjima. Pre sengenskog sporazuma isla sam u Tursku, Egipat, Tunis, Grcku i Spaniju, a sada odradjujem sve solo i po meraku: Italija, Francuska, Austrija, Ceska, Madjarska, Nemacka. Uvek su u igri razne kombinacije. Na redu je Portugal. Zelja mi je da posetim i Liban, Siriju, Jordan, Maroko... Zelja mi je da vidim London, Njujork naravno i ponovo se prosetam po Parizu i Berlinu... :D

#11 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • Poruka:9422
  • ženski

Napisano: 13. Dec 2010 - 23:45

Pogledaj porukubaki70 @ 13. Dec 2010 - 12:56

Valjda je sledeća preostala kombinacija da opet imamo malo više love, a da nam vize i dalje ne trebaju.
Ovome se jako nadam i zelim od sveg srca

Pogledaj porukumikap @ 13. Dec 2010 - 13:35

Zakljucak je da mi je ipak jako drago sto su vize ukinuta, meni to jeste donelo dosta novih putovanja u protekloj godini, bice ih jos u buducnosti, planiraju se obilasci Rima, Toskane, Krakova.... ali jedva cekam da opet odem u Istanbul :srce: :D
Kako annica kaze, drago mi je zbog dece. Iako je malena putovala i za vreme sengena, sada su joj mnogo lakse odredjene destinacije, jer potreba njenog studiranja to nalaze. Iz tog razloga bih zelela malo punije dzepove, da mogu da joj priustim tu nadogradnju. Nije lako bilo stici do Pariza i Sorbone, Italije, hiljadu papira. Sada je mnogo lakse do Spanije. Nadam se jos i Portugalije i da zaokruzimo romanistiku.

......................................................
Postavljena slika Postavljena slika

#12 samco

svetski putnik

• Član
  • Poruka:773
  • muški

Napisano: 14. Dec 2010 - 00:08

Cestitam vam,malko ranije,prvi rodjendan od ukidanja viza!!! :)
Sta da kazu oni jos u EU getu :ljutko: ??? Vjerovali ili ne,nama ih tek 15-og (jos 2 dana) ukidaju :D

Da se ne ponavljamo,,jos nam samo treba one njihove monete a mi znamo gdje da idemo :)
"Ne traži od tananog jasmina da se isprsi pred gromom. Ne traži od sićušne pčele da preleti beskrajno more. Ne traži od žene koja te bezmjerno ljubi da bude robinja tvoja. Sve pod nebom svoju sudbu ima i ne diraj u to iz obijesti svoje."

#13 alanya84

svetski putnik

• Član
  • Poruka:665
  • ženski

Napisano: 14. Dec 2010 - 10:22

И? Која је дестинација у којој ћеш да славиш укидање?
Нема везе тренутно да ли се има њихове монете или, чисто разговора ради... где би прославили? :)

#14 annica

svetski putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 14. Dec 2010 - 12:14

Pogledaj porukuInfoputnik @ 13. Dec 2010 - 23:45

Nadam se jos i Portugalije i da zaokruzimo romanistiku.

meni ta Portugalija nikako da dođe na red :)

Švedska - putopis

#15 samco

svetski putnik

• Član
  • Poruka:773
  • muški

Napisano: 15. Dec 2010 - 20:38

Pogledaj porukualanya84 @ 14. Dec 2010 - 10:22

И? Која је дестинација у којој ћеш да славиш укидање?
Нема везе тренутно да ли се има њихове монете или, чисто разговора ради... где би прославили? :)

U skorijem planu je svakako prioritet zimska vikend "kafa" u Solunu a u dugorocnom ima,imaaa .......ma ima svasta :D
S obzirom da imam nekoliko prijatelja u turistickim agencijama :-P ocekujem da ce opet korupcija odraditi i da cu prvi dobiti povoljne aranzmane :D

Uhhh,pa ova korupcija je krivicno djelo :bez-zuba:

Ovu poruku je izmenio samco: 15. Dec 2010 - 20:39

"Ne traži od tananog jasmina da se isprsi pred gromom. Ne traži od sićušne pčele da preleti beskrajno more. Ne traži od žene koja te bezmjerno ljubi da bude robinja tvoja. Sve pod nebom svoju sudbu ima i ne diraj u to iz obijesti svoje."

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0