Prvi deo
Evo kao sto sam i obecao da ispisem svoje utiske sa letovanja i prve posete omiljenom nam ostrvu. Nazalost ovo sam trebao da uradim znatno ranije posto sam pre odlaska obecao nekome da cu dati opis smestaja pansiona Ageri,kako bih mu priblizio sliku smestaja ali postmorska depresija je ucinila svoje,iako je bezmalo mesec dana od kad se vratismo sa ostrva jos me drzi taj osecaj i jos se nisam nacisto vratio u realnost. Telom sam tu ali mi duh jos vija po plazama Tasosa. Ali vidim da nisam jedini koji se tako oseca pa mi to donekle olaksava stvar,tj nisam sam u toj morskoj ceznji,zato mi je uvek lepo kad otvorim ove strane vracaju me natrag u raj zemaljski. Ipak da predjem na stvar imam dosta toga da vam ispricam,pardon ispisem, pa ko bude imao volju neka cita. A ko nebude necu mu zameriti mada ce dosta propustiti. Krecemooo . . . put kao put standardno sve ide ko podmazano,neznam zasto al uvek taj pravac ka moru ide lakse i brze nego onaj odvratni,kad se vracamo kuci. Postava standardna ja i gospodja i nasa dva muska mezimca starosti 4,5 i 8,5 godina,tatini zvezdasi. U pratnji kola iza nas kumovi sa svoje dve preslatke devojcice 8 i 10 godina.U ovom sastavu pretrazujemo Egej vec 7 zadnjih godina,kojekuda. Prelazimo kilometre lako a granice nam se otvaraju kao naplatne rampe,sve kako treba. Inace smo letovali u periodu od 4.07 - 24.07 u Potosu. Za nekih 8,5 sati smo u Keramotiju,ukrcavamo se na trajekt koji kao da smo porucili bez neke vece guzve,jutro po Grckom oko 8 sati dan se budi vedro i prelepo nebo iznad nas. Krecemo a bele krilate ptice svuda oko nas,deca hrane veste lovce na plazmu u letu,nista specijalno,slika vec vidjena. Avantura Tasos 2011 moze da pocne predpostavljate na vidiku je Limenas,i sto smo blize meni sve lepsi ma bas lep onako pravi po mojoj meri cini mi se gledano sa broda. Stizemo i utisak jos jaci nego na plovilu taj gradic mi se bas dopao nema dileme.A moj prijatelj Brale mi pre puta daje uputstva i kaze kako je Limenas bezveze kao tu je luka pa mu to nije nesto lepo. I jos mi kaze ta zapadna strana ti nije tako zivopisna mnogo je bolja istocna,e to je kaze on fantazija. Hm neslazem se ja sa mojim starim drugom al ajmo dalje tek smo poceli ima jos da se gleda. Vatamo se desne strane i krecemo ka Potosu,kad ketose plaze one hotelske Papailmani,Glifadi sve jedna za drugom,male simpaticne a u debeloj ladovini kad prodjosmo i Pahis a ja mojoj boljoj polovini rekoh,pa Irena gde se ovaj Tasos do sada krio kad je ova losija strana ovakva sta li nas tek ceka na istoku,i tu pojacasmo kasetas uz omiljenu pesmu mladjeg nam deteta koga od milja zovemo Fica,a numera je" Ja vas kanda znam sa Stranda". Iako putujemo celu noc bez pauza i odmora nista nas nemoze spreciti da orni sa pesmom pozdravimo ostrvo koje zaista vredi voleti. Preko Skala koje su mi takodje vrlo slatke (pozdrav za Ton majstora),pa vec mnogo pominjane Skale Marion(pozdrav za Skendu) stizemo u Limenariju,zatim legendarni Pefkari znacete sigurno zasto je tako, e rekoh stizemo i na nase odrediste Potos. E on mi se mozda i najmanje dopao od svega vidjenog od prvog pogleda pa cini mi se do dan danas. Nesto mi nije legao al daleko od toga da je los,a Braletu mom savetniku je najlepse mesto na ostrvu. Ukusi su definitivno razliciti,al dobro idemo dalje. Nalazimo pansion Ageri i tu ostajemo bez daha,ono narode treba doziveti i videti. Terasa nam gleda na more od San Antonija plaze pa sve do Tripitija,ceo Limenarijski zaliv ti je u pogledu. Zaista nezaboravan prizor,ni sam nisam nacisto dal je lepsi pogled ujutro kad se mesto budi okupano prvim suncevim zracima,ili u suton kad sunce pada u zagrljaj Skali Marion i zalazi iza brda. Ma ovaj momenat smestaja nam kompletira utisak od Limenasa do Agerija vec je jasno da su pred nama sjajnih 20 dana pravog uzivanja za sva cula. Dok pijemo obaveznu kaficu podnevnu i raspakujemo stvari svodimo prve utiske i upoznajemo Eleni sjajnu mladu zenu gazdaricu kuce. Vrlo predusretljivu i spremnu na pomoc svake vrste u bilo koje doba dana i noci. Naravno kasnije upoznajemo i Nikosa njenog supruga takodje vrlo simpatican lik i specifican na svoj nacin, Pozitivan naravno. Sa njima smo se jako lepo druzili i pravili kako sam ih ja nazvao kasnije "veceri Grcko -Srpskog prijateljstva". Nakon svodjenja utisaka odlazimo na popodnevni odmor a nakon toga pravac nasa lokalna plaza za prvi pozdrav sa morem. Inace plaza nam je i bukvalno ispred nosa ali o Potoskoj i svim drugim plazama u nastavku ovog mog pisanija. Nadam se da nisam preterao ali budite strpljivi prava uzbudjenja tek predstoje. Nastavice se ...
Ovu poruku je izmenio Deki r-4: 10. Jan 2012 - 17:24