Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Da li je potrebna tranzitna viza za Englesku?!

• Ne možete pisati na ovoj temi
16 odgovora na temu

#16 lazydaisy

backpacker

• Član
  • Poruka:1

Napisano: 18. Aug 2011 - 13:00

Pogledaj porukuMMarijaMM @ 01. Mar 2011 - 18:58

Kada sam odlazila bila sam u potpuno standardnoj situaciji i nisam imala vizu, a posto sam imala istu dilemu pitala sam u ambasadi i evo mog maila i odgovora:

"Postovani,

11.12. letim za New York preko Londona, do Londona letim Jatovim letom, a od Londona British Airways-om BA 179. Imam povratnu kartu za 26.12. iz New York-a do Beograda (isto preko Londona). I imam americku turisticku vizu na 10 godina. Moje pitanje je da li mi je potrebna britanska tranzitna viza (oba leta su sa Heatrhrow aeodroma, slecem iz BG na terminal 4, a za NY letim sa terminala 5, u povratku suprotno).
Ako je potrebna viza, sta mi je potrebno za istu i kada mogu i za koliko da je izvadim.
Hvala unapred,"

i odgovor:
"Hvala na Vasem mejlu.
Ukoliko posedujete vazecu americku vizu , povratnu avionsku kartu i ukoliko se od momenta sletanja u Londonu do momenta poletanja ne zadrzavate duze od 24 sata, onda Vam nije potrebna tranzitna viza za Veliku Britaniju. Ovo pravilo vazi i u slucaju da slecete na aerodrom Heathrow a polecete sa Gatwick-a.
Ukoliko se na aerodromu u Londonu ipak zadrzavate duze od 24 sata ,onda Vam je potrebna tranzitna viza i sve informacije u vezi tranzitnih viza mozete naci na sajtu http://www.ukvisas.g...ransit#23093068
S postovanjem"

Tako da najbolje da kontaktiras ambasadu na Belgrade.Visa@fco.gov.uk

Koliko vremenski treba da se sa terminala 4 dodje do terminala 5? I verovatno si po dolasku na terminal 4 morala proci pasosku kontrolu, da li su ti pravili problem sto nemas tranzitnu vizu? Ja sam od viznog aplikacionog centra u Beogradu dobila sledecu informaciju:
"Viza vam nije potrebna jedino ukoliko ne prelazite "immigration control", tj. ne izlazite iz tranzitne zone, ostajete tamo manje od 24 sata u istom danu, imate validnu SAD vizu i kupljenu kartu za dalji let u SAD."
Koliko ja znam pri menjanju terminala mora se proci Imigration control, sto po njihovom znaci da mi treba viza, a po tvom iskustvu ne treba. Sad sam u dilemi da li da idem preko Londona bez vadjenja tranzitne vize, posto je to najjeftinija varijanta ili da idem na sigurno preko Nemacke, Francuske i sl.

#17 MMarijaMM

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:432
  • ženski

Napisano: 24. Aug 2011 - 01:09

Nije mi niko trazio tranzitnu vizu, a prelazak sa jednog na drugi terminal, sa sve cekiranjem karte za sledeci let, traje nekih sat vremena, posto se vozis i busom od jednog do drugog terminala, a i zavisi kolika je guzva. Ako je manja mislim da moze za pola sata. Meni su pasosku kontrolu radili tek na JFK-ju, u LOndonu sam samo dala pasos i kartu da mi daju bording pass za sledeci let, nije mi niko kontrolisao pasos.
Usled nedostatka prostora za potpis na sledecem linku Moje foto ture mozete pronaci slike sa sledecih lokacija: Madjarska (Budimpesta), Austrija (Bec, Graz i Salzburg), Ceska (Prag), Slovacka (Bratislava), Nemacka (Dvorci bavarske, Minhen, Berlin, Potsdam, Nunberg), Francuska (Paris, Kan, Nica, Dvorci Loare, Versailles, Grenoble), Spanija (Barselona i Madrid), Portugalija (Porto, Lisabon i Sintra), Italija (Rim, Verona, Venecija, Piza, Padova, Firenca, Bolonja), San Marino, Holandija (Amsterdam, Zaanes Schans, Warder, Voledam, Den Haag, Harlem), Rumunija (Drakulini dvorci, Brasov, Bukurest, Konstanca i delta Dunava), Ukraina (Kijev), Rusija (Moskva i St. Petersburg), Estonija (Talin), Letonija (Riga), Litvanija (Vilnius i Trakai), Poljska (Varsava i Krakov). Kao i iz New Yorka, San Francisca, Los Angelesa, i Denvera.
Mozete naci i slike iz Dubrovnika, Jahorine i Sarajeva, sa Kopaonika..ako neko voli...nek' izvoli ;)
Velika zapadna tura!!!
Putopis iz Istocne Evrope
Putopis: Porto, Lisabon i Madrid
Putopis: NY, SF, LA, Denver
Putopis St. Petersburg
Putopis iz Rima

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0