MMarijaMM @ 01. Mar 2011 - 18:58
Kada sam odlazila bila sam u potpuno standardnoj situaciji i nisam imala vizu, a posto sam imala istu dilemu pitala sam u ambasadi i evo mog maila i odgovora:
"Postovani,
11.12. letim za New York preko Londona, do Londona letim Jatovim letom, a od Londona British Airways-om BA 179. Imam povratnu kartu za 26.12. iz New York-a do Beograda (isto preko Londona). I imam americku turisticku vizu na 10 godina. Moje pitanje je da li mi je potrebna britanska tranzitna viza (oba leta su sa Heatrhrow aeodroma, slecem iz BG na terminal 4, a za NY letim sa terminala 5, u povratku suprotno).
Ako je potrebna viza, sta mi je potrebno za istu i kada mogu i za koliko da je izvadim.
Hvala unapred,"
i odgovor:
"Hvala na Vasem mejlu.
Ukoliko posedujete vazecu americku vizu , povratnu avionsku kartu i ukoliko se od momenta sletanja u Londonu do momenta poletanja ne zadrzavate duze od 24 sata, onda Vam nije potrebna tranzitna viza za Veliku Britaniju. Ovo pravilo vazi i u slucaju da slecete na aerodrom Heathrow a polecete sa Gatwick-a.
Ukoliko se na aerodromu u Londonu ipak zadrzavate duze od 24 sata ,onda Vam je potrebna tranzitna viza i sve informacije u vezi tranzitnih viza mozete naci na sajtu http://www.ukvisas.g...ransit#23093068
S postovanjem"
Tako da najbolje da kontaktiras ambasadu na Belgrade.Visa@fco.gov.uk
"Postovani,
11.12. letim za New York preko Londona, do Londona letim Jatovim letom, a od Londona British Airways-om BA 179. Imam povratnu kartu za 26.12. iz New York-a do Beograda (isto preko Londona). I imam americku turisticku vizu na 10 godina. Moje pitanje je da li mi je potrebna britanska tranzitna viza (oba leta su sa Heatrhrow aeodroma, slecem iz BG na terminal 4, a za NY letim sa terminala 5, u povratku suprotno).
Ako je potrebna viza, sta mi je potrebno za istu i kada mogu i za koliko da je izvadim.
Hvala unapred,"
i odgovor:
"Hvala na Vasem mejlu.
Ukoliko posedujete vazecu americku vizu , povratnu avionsku kartu i ukoliko se od momenta sletanja u Londonu do momenta poletanja ne zadrzavate duze od 24 sata, onda Vam nije potrebna tranzitna viza za Veliku Britaniju. Ovo pravilo vazi i u slucaju da slecete na aerodrom Heathrow a polecete sa Gatwick-a.
Ukoliko se na aerodromu u Londonu ipak zadrzavate duze od 24 sata ,onda Vam je potrebna tranzitna viza i sve informacije u vezi tranzitnih viza mozete naci na sajtu http://www.ukvisas.g...ransit#23093068
S postovanjem"
Tako da najbolje da kontaktiras ambasadu na Belgrade.Visa@fco.gov.uk
Koliko vremenski treba da se sa terminala 4 dodje do terminala 5? I verovatno si po dolasku na terminal 4 morala proci pasosku kontrolu, da li su ti pravili problem sto nemas tranzitnu vizu? Ja sam od viznog aplikacionog centra u Beogradu dobila sledecu informaciju:
"Viza vam nije potrebna jedino ukoliko ne prelazite "immigration control", tj. ne izlazite iz tranzitne zone, ostajete tamo manje od 24 sata u istom danu, imate validnu SAD vizu i kupljenu kartu za dalji let u SAD."
Koliko ja znam pri menjanju terminala mora se proci Imigration control, sto po njihovom znaci da mi treba viza, a po tvom iskustvu ne treba. Sad sam u dilemi da li da idem preko Londona bez vadjenja tranzitne vize, posto je to najjeftinija varijanta ili da idem na sigurno preko Nemacke, Francuske i sl.