Da Ljerka,raspitivala sam se,tražila na internetu...
Ja bih izlazila iz voza na pojedinim mestima, npr. u
-Jekaterinburgu- glavnom gradu Uralske oblasti. Osnovao ga car Petar I 1723.god kao metalušku fabriku, do 20. veka je postao jedan od najvećih i najvažnijih finansijskih, industrijskih i kulturnih centara. Naučnicu su Jekaterinburg proglasili geografskom granicom između Evrope i Azije. U centru grada je 2004. godine podignuta Crkva na Krvi, na mestu gde su Boljševici pogubili cara Nikolaj II i njegovu porodicu 1918.godine.
Sledeci grad bio bi:
- Novosibirsk- Sa svojih 1,5 miliona stanovnika, to je treći po veličini grad u Rusiji i najveći u Sibiru, smatra se centrom Sibira. Osnovan je 1893, koa buduće mesto železničkog mosta na Transsibirskoj železnici preko sibirske reke Ob. U Novosibirsku se može videti zgrada Opere, koja je najveća u Rusiji, a nalazi se na Lenjinovom trgu, kao i nekoliko pravoslavnih crkava, koje su preživele period sovjetske vlasti. Železnički muzej na otvorenom nalazi se 20 km daleko od centra grada i prikazuje jedinstven izbor lokomotiva i vagona iz raznih perioda Transsibirske železnice.
Potom:
-Krasnojarsk. Krasnojarsk, kao i Jekaterinburg i Ulan-Ude, je bio jedan od "zatvorenih gradova" u vreme. Sovjetskog Saveza. Nalazi se na reci Jenisej, najvećoj sibirskoj reci sliva Arktičkog Okeana. Posetila bih trgovačku ulicu, fascinantnu po tome, što je gradonačelnik odlučio da u toku leta bude ukrašena stablima palmi- u sred Sibira! Plovila bih brodom rekom Jenisej sa koje se pruža predivan pogled na panoramu grada i ogromni železnički most preko reke.
Dan – dva bih se zadržala na Bajkalu.
-Jezero Bajkal čuva najveći rezervoar sveže vode na svetu. Prostire se na na dužini od skoro 42 km u pravcu istok-zapad i oko 600 km u pravcu sever-jug, a sa najvećom dubunom na 1620 m je najdublje jezero na svetu.
Sa jezera se pruža pogled na planinske masive oko tamno plave vode jezera
Otišla bih potom u
-Ulan-Ude. Ulan-Ude je glavni grad Autonomne republike Burjatije, u okviru Ruske federacije. Obzirom da su burjati etnička grupa bliska Mongolima, ovaj grad je zanimljiva mešavina kultura i mesto susreta istoka i zapada. Kao Irkutsk, grad ima i dalje velike oblasti u kojima se još nalaze isključivo sibirske drvene kuće. Planiram izlet do manastira Ivolginski, koji je centar budizma u Rusiji.
Po izlasku iz Ulan-Udea, skreće se sa glavne trase Transsibirske železnice na Transmongolsku železnicu na putu ka Ulan Batoru. Ja ne bih na tu stranu,već bih produžila na istok, iz voza bih samo još izašla u Habarovsku.
-Habarovskse nalazi na brdima iznad reke Amur.Habarovsk je prijatan grad sa širokim drvo-bulevarima, Ima popularnu plažu I zanimljiv Etnografski muzej lokalne istorije.
Krajnje mesto Transsibirske železnice je Vladivostok.
Grad je bio zatvoren I strancima I sovjetskim građanima.Za ulaz su im bile potrebne posebne dozvole.Za posetioce je otvoren 1992.
Dalje neznam još uvek kako bih.Neće zavisiti samo od mene,već I od društva sa kojim bih putovala.
Ja sam za varijantu da se od Vladivostoka vratim do Ulan-Udea pa nastavim Transmongolskom do Pekinga-kako bih videla kineski zid.Iz Pekinga bih avionom kući.
Postoji I varijanta da se od Vladivostoka nastavi trajektom do Nigite, grada na zapadnoj obali Japana.Od Nigite se može otići do Tokija, zatim avionom natrag.
U vozu Transsibirske železnice postoje tri klase smeštaja. 2-krevetni, 4-krevetni I višekrevetni kupei.Dva toaleta po vagonu. Vagon restoran nije jeftin,ali se zato na svakoj stanici može kupiti ukusna domaća hrana.
Što se cene tiče, dobila sam različte informacije koje su približno slične. Moskva – Vladivostok, prvom klasom 1020 evra, drugom 595 evra I trećom za koju kažu da je I najinteresantnija 190 evra.
Ovo su informacije koje sam uspela da dobijem raspitujući se I tražeći na internetu. Ipak, ko god da ima još informacija, svaka je dobrodošla.
Za ovu turu biće mi potreban duži godišnji odmor,zato I tražim savete I informacije kako bih ga najbolje iskoristila a da nešto ne propustim.
Ovu poruku je izmenio Sladjana Maksimovic: 31. Oct 2010 - 08:33