Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Grza kod Paracina, Resavski kraj, Lisine...

55 odgovora na temu

#1 predrag

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:265
  • muški

Napisano: 06. Apr 2007 - 14:02

Davno sam jos cuo za planinarski dom tamo, kada sam bio u prolazu; ali pre neki dan sam saznao da su tamosnji motel "Koliba" renovirali i da je stvarno dobar smestaj sa obzirom gde se nalazi, posebno u tim novim apartmanima;

i ne budem ja lenj - potrazim na net-u i imam sta da vidim
http://www.koliba-grza.co.yu/ ^_^

deluje OK, cene su takodje zanimljive (kontaktirao sam ih, cene na sajtu su vazece) , a osim sto postoji bus linija iz BGa (ka Zajecaru) koja staje u obliznjem selu, postoji i lokalni bus iz Paracina, a i oni obezbedjuju prevoz od/do Paracina po potrebi.
Takodje je zanimljivo sto su manastiri Ravanica, Manasija, kao i Resavska pecina relativno blizu, kao i jos poneki takav zanimljiv lokalitet + reka Grza i fantasticna priroda + sportski tereni

Sta me zanima? Da li je bio neko u , sada hotelu, "Koliba" i kakvi su utisci (o smestaju i ostalim sadrzajima?)
user posted image

#2 mirarbi

tasofilka

• Moderator
  • Poruka:7672
  • ženski

Napisano: 30. Apr 2007 - 17:43

Sve navedeno bi i mene vrlo zanimalo.

Dodatno pitanje: Da li je tacno da do hotela "Koliba" vodi 5 km loseg puta? Ne bih bas da ostanemo bez tockova.

#3 mirarbi

tasofilka

• Moderator
  • ženski

Napisano: 05. Jun 2007 - 09:07

Bila sam na Grzi proteklog vikenda i razocarala se.

Kada kod Paracina skrenete sa auto puta E-75, ukljucujete se na solidan lokalni put Paracin - Zajecar. Na 17km videcete tablu na kojoj pise hotel "Koliba", kao i obavestenje Javnih puteva Srbije da skrecete na put drugog reda (ja bih rekla nikakvog reda). Vozicete se oko 1km po katastrofalno losem putu (rupa do rupe, potpuno unisten asfalt) do hotela "Koliba", a zatim jos 5km do jezera i izvorista Grze.

Postavljena slika - los put od hotela ka jezeru

Postavljena slika - los put od hotela ka jezeru

Priroda jeste lepa, ali ne u tolikoj meri da bi bila vredna voznje od Beograda do Paracina, pa jos 17km do odvajanja za Grzu i jos 6km po tako losem putu i naravno isto toliko nazad.

Postavljena slika - jezero

Postavljena slika - potocic

Postavljena slika - recica

Ne daj Boze da vam se na tom izrovanom putu pokvare kola, za sta postoje velike sanse, necete imati koga da pozovete u pomoc, jer tamo nema zive duse (ako odmaknete koji kilometar od hotela ka jezerima i izvoristu), a i obe mobilne mreze (064, 063) ne funkcionisu.

Osim hotela "Koliba", restorana "Gurman", decjeg odmaralista "Bambi" i vikendica, necete naci nikakve sadrzaje.

Hotel "Koliba" je daleko, daleko od cetiri zvezdice. Pitanje je da li zasluzuje da nosi i jednu zvezdicu (po meni pre treba da bude nerangiran). Stari deo hotela se raspada, a u novom delu je zavrseno samo 9 veoma skromnih soba u prizemlju, koje gledaju ili na dvoriste puno gradje i djubreta ili na bastu restorana u kojoj je uvek buka. Ukoliko dodjete vikendom mozete vrlo neprijatno da se iznenadite kada shvatite da se u hotelskom restoranu oba dana vikenda odrzavaju svadbe i to do ranih jutarnjih sati (3h - 4h ujutru), tako da spavanja i uzivanja u tisini i cvrkutu ptica nema ni tokom dana ni nocu. :angry:

Postavljena slika - hotel "Koliba"

Postavljena slika - hotel "Koliba"

Sportski tereni, bazen, recica u okolini hotela su zapusteni, kao i sam hotel. Escajg u hotelskom restoranu je sumnjive cistoce, a hrana u okviru pansiona sramno skromna i lose spremljena. :angry:

Manastir Ravanica, izletiste Sisevac, Lisine (vodopadi Prskalo i Veliki Buk i Resavska pecina), manastir Manasija, jesu u blizini Grze, ali samo vazdusnom linijom. Svako od pomenutih mesta je na bar 30 do 40 kilometara od Grze i to losim, uskim, lokalnim putevima punim krivina. Posto po takvom putu morate da vozite sporo, jer ne znate ko ce da izleti iza okuke, od mesta do mesta cete se voziti najmanje sat do sat i po vremena. Ukoliko zelite da obidjete sve nabrojano, desice vam se da cete efektivno provesti u kolima 6 sati.

Hotel "Koliba" nikako nije dobra baza za obilazenje navedenih odredista, jer realno nije u blizini svega gore navedenog. Put od Grze ka Sisevcu nije zavrsen, tako da cete za sve sto zelite da obidjete morati da se vracate ka Paracinu, ka auto-putu, a zatim od Cuprije da skrecete levo ka Ravanici, Sisevcu, Lisinama itd.

Zato je, po mom misljenju, najbolje odsesti u Cupriji i odatle obilaziti okolinu (Grzu u toj varijanti, obzirom na predivne potocice, kaskade, vodopade i jezera na Lisinama, mozete i izostaviti iz plana putovanja - nista necete propustiti).

Na svu srecu, nama vikend nije propao. :) Iako smo imali rezervisanu sobu u novom delu hotela "Koliba", posle obilaska hotela i okoline i skromnog pansionskog rucka, u subotu predvece smo se odjavili i krenuli put Paracina, Cuprije i Jagodine, verujuci da cemo u nekom od navedenih gradova naci bolje prenociste i biti blizi odredistima koja smo isplanirali da posetimo u nedelju.

Nasli smo odlican smestaj u Cupriji, na samoj obali Velike Morave - hotel "Plaza" i to po nizoj ceni od cene pansiona u hotelu "Koliba" na Grzi. Tu smo se odmorili, prenocili, a zatim u nedelju pre podne krenuli redom da obilazimo sve planirano. :)

Obisli smo manastir Ravanicu, Senjski rudnik, izletiste Sisevac (od Senja do Sisevca je jako los put, te ovo izletiste mozete i eliminisati iz plana puta) i u njemu manastir Sv. Sisoja i ribnjak, zatim izletiste Lisine kod Strmostena i u njemu vodopade Prskalo i Veliki Buk i Resavsku pecinu i na kraju, u povratku, manastir Manasiju kod Despotovca.

Kad bih sada, sa ovim iskustvom planirala vikend, obisla bih samo ono sto sam navela u pasosu iznad i to u jednom danu ili u dva dana sa nocenjem u Cupriji. Svim odredistima navedenim u prethodnom pasosu sam bukvalno ODUSEVLJENA!

Manastir Ravanica, zidine i priroda oko njega su impresivni - takvu tisinu i mir necete osetiti nigde na svetu.

Postavljena slika - manastir Ravanica

Lisine su predivne. Svuda se provlaci recica, pada preko kaskada, zubori. Priroda je bozanstvena. Vodopadi su fantasticni, posebno Veliki Buk (najvisi vodopad u Srbiji). Restorani sa uzgajalistima pastrmke su u neposrednoj blizini Velikog Buka. Hrana u njima je odlicna, kao i citavo okruzenje.

Postavljena slika - vodopad Veliki Buk

Manastir Manasija na 2-3km od Despotovca je velelepan, opasan visokim zidinama (jedina je steta sto nismo mogli da udjemo i u samu crkvu, jer se renovira - radovi bi trebalo da budu gotovi 1. avgusta).

Postavljena slika - manastir Manasija

Dakle, po mom misljenju Grzu i Sisevac treba zaobici, zbog jako losih prilaznih puteva i losih smestajnih kapaciteta, a sve ostalo i te kako vredi posetiti!

Ovu poruku je izmenio mirarbi: 19. Mar 2008 - 16:36

#4 predrag

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:265
  • muški

Napisano: 05. Jun 2007 - 19:38

Vrlo koristan opis , pogotovo ako je neko planirao da ide tamo.
Inace, kada sam gledao kartu, nikako mi nije bilo jasno kako misle da se od Grze obidje resavski kraj, kada su pristojni putevi ipak sa druge strane? Nisam tamo bio jos od osnovne skole, te ne bi bilo lose obici opet manastire i jos ponesto, a ovakav opis svakako suzava izbor smestaja i lisava nekih problema ;)

Skoro su mi neki stranci pricali kako su bili negde u "Suprija" (aka Cuprija :D ) smesteni na reci (na brodu?!, sto mi do skoro nikako nije bilo jasno ), a uz to su obilazili manastire, Resavsku pec. i sl.
Po njihovoj prici - bilo je dobro i zanimljivo (ali to treba uzeti sa rezervom, jer ipak smo mi njima zanimljivi u svakom pogledu)

Pa me je ovo "hotel na obali" podsetilo, te pomislih da nisi i ti bila u istom , medjutim, nadjoh na netu ono o cemu su mi oni pricali : http://www.la-luna.co.yu (da ne poveruje covek; pre bi se reklo: hotel na reci, ili pored obale -> Danas u Cupriji, a sutra... :D )

Ovu poruku je izmenio predrag: 05. Jun 2007 - 19:39

user posted image

#5 mirarbi

tasofilka

• Moderator
  • ženski

Napisano: 06. Jun 2007 - 09:24

Taj hotel na vodi, koji pominjes, je hotel Brod (zapravo splav na kojem je dole restoran sa bastom, a na spratu su sobe). On je tacno preko puta hotela "Plaza" u kojem smo mi odseli.

Evo linka ka sajtu hotela "Plaza":

http://www.krstarica.com/s/index.php?s=htt...rmacije/Hoteli/

Smestaj je stvarno onakav kako su predstavili na fotografijama. Imali smo apartman od nekih 40 kvadrata, sa ogromnim kupatilom sa kadom za dvoje i velikom terasom koja gleda u pravcu mosta i Velike Morave.

Cena nocenja sa doruckom je 1.200,00 dinara u apartmanima, a 1.000,00 dinara u sobama. Sve sobe i apartmani imaju zasebno kupatilo, TV i mali frizider.

Mi smo bili prezadovoljni cistocom, smestajem, hranom.

Hotel jeste malo kicerski uredjen za moj ukus (vestacko cvece, draperije, svileni prekrivaci i jastucici na krevetima), ali kome to smeta za dan, dva.

Mislim da su Cuprija i ovaj hotel odlicna baza za obilazak Ravanice, Donje i Gornje Resave. Blizu je i Jagodina, pa mozete da obidjete i njihov ZOO vrt.

#6 Nikola S.

• Moderator
  • Poruka:15405
  • muški

Napisano: 07. Jun 2007 - 01:24

Hvala, MIRARBI, stvarno retko koristan tekst!

Pozdrav!

#7 marina pn

backpacker

• Član
  • Poruka:20

Napisano: 23. Sep 2007 - 11:17

Grza ima prelepu prirodu,ali je tacno da je put los.Neznam da li ste bili do samog izvora gde izvire reka Grza i do onog prelepog jezera,jer je prizor stvarno nezaboravan.
Zelim da napomenem da sam ja bila tamo pre mesec dana i da hrana nije uopste losa,a nije ni skupa.

#8 mane

backpacker

• Član
  • Poruka:34

Napisano: 18. Mar 2008 - 14:17

Pogledaj porukumarina pn @ 23. 09. 2007 - 10:17

Grza ima prelepu prirodu,ali je tacno da je put los.Neznam da li ste bili do samog izvora gde izvire reka Grza i do onog prelepog jezera,jer je prizor stvarno nezaboravan.
Zelim da napomenem da sam ja bila tamo pre mesec dana i da hrana nije uopste losa,a nije ni skupa.

Do Grze je put ok,sam prilaz hotelu od nekih 150m je los,ali ne toliko los da ne mozes kolima da prodjes.Ja idem svaki vikend tamo,prava je uzivancija.Hotel koliba je odlican,hrana fenomenalna.Nemojte samo da planirate tamo 1.maj,uzas je,ne mozete uzivati.

#9 mirarbi

tasofilka

• Moderator
  • ženski

Napisano: 19. Mar 2008 - 09:24

Citat

Do Grze je put ok,sam prilaz hotelu od nekih 150m je los,ali ne toliko los da ne mozes kolima da prodjes.Ja idem svaki vikend tamo,prava je uzivancija.Hotel koliba je odlican,hrana fenomenalna.Nemojte samo da planirate tamo 1.maj,uzas je,ne mozete uzivati.

Prijatelju, ja sam prvenstveno mislila na uzasan put od hotela prema jezeru. Tu ima nekoliko kilometara izrovarenog puta kojim smo autom jedva prosli, mislivsi da cemo odatle moci da stignemo do Sisevca, ali nam je posle sat vremena mucenja par mestana u nekom terencu (dzipu) reklo da je sve do Sisevca tako los put i da nam ne savetuju da produzimo dalje, te smo se istim putem vratili do hotela i dalje prema Paracinu i Cupriji, gde smo nasli smestaj.

Priroda na Grzi jeste fenomenalna, ali za hotel i hranu nikako ne bih mogla da se slozim. Pored toga sto zainteresovani treba da paze da ne odu 1. maja tamo, zbog guzve, oprez savetujem i svakog vikenda, jer se u hotelu "Koliba" cesto organizuju svadbe, sa sve nocenjem svatova u hotelu i bukom tokom citave noci.

Ovu poruku je izmenio mirarbi: 19. Mar 2008 - 09:27

#10 mane

backpacker

• Član
  • Poruka:34

Napisano: 19. Mar 2008 - 14:26

Pogledaj porukumirarbi @ 19. 03. 2008 - 08:24

Prijatelju, ja sam prvenstveno mislila na uzasan put od hotela prema jezeru. Tu ima nekoliko kilometara izrovarenog puta kojim smo autom jedva prosli, mislivsi da cemo odatle moci da stignemo do Sisevca, ali nam je posle sat vremena mucenja par mestana u nekom terencu (dzipu) reklo da je sve do Sisevca tako los put i da nam ne savetuju da produzimo dalje, te smo se istim putem vratili do hotela i dalje prema Paracinu i Cupriji, gde smo nasli smestaj.

Priroda na Grzi jeste fenomenalna, ali za hotel i hranu nikako ne bih mogla da se slozim. Pored toga sto zainteresovani treba da paze da ne odu 1. maja tamo, zbog guzve, oprez savetujem i svakog vikenda, jer se u hotelu "Koliba" cesto organizuju svadbe, sa sve nocenjem svatova u hotelu i bukom tokom citave noci.

Ja nisam imao takvo iskustvo,a cesto idem tamo.A sto se tice puta od hotela do jezera,uvek sam do jezera setao,zato i idem tamo...u setnju i uzivanje.Meni je tamo uvek lepo i nikad nisam imao problema sa bukom i spavanjem osim za 1. maj.

#11 mirarbi

tasofilka

• Moderator
  • ženski

Napisano: 19. Mar 2008 - 16:56

Citat

Ja nisam imao takvo iskustvo,a cesto idem tamo.A sto se tice puta od hotela do jezera,uvek sam do jezera setao,zato i idem tamo...u setnju i uzivanje.Meni je tamo uvek lepo i nikad nisam imao problema sa bukom i spavanjem osim za 1. maj.

Evo zasto su nam utisci razliciti. Ti ocigledno zivis u blizini Grze, obzirom da kazes da cesto odlazis tamo, te okolinu hotela "Koliba", pretpostavljam, posmatras iskljucivo kao izletiste. Ja na to gledam malo drugacije, tj. sa aspekta nekog ko od Beograda do Grze treba da prevali preko 150 kilometara. Dakle, logicno, sebi postavljam pitanje: "Vredi li zbog onog sto sam tamo zatekla preci toliki put?" Pored toga, pretpostavljam i da si u restoranu hotela "Koliba" jeo vanpansionsku hranu, tj. ono sto si sam izabrao iz menija, dok smo mi jeli hranu koju su nam doneli u okviru pansiona i koja je, kao sto sam gore vec napisala, bila izuzetno losa i posluzena u sudovima i sa escajgom sumnjive cistoce, da ne upotrebim gori izraz.

Ne znam da li si nekada nocio u hotelu "Koliba" ili bar imao prilike da vidis kako izgledaju sobe, bilo u novom, bilo u starom delu, i pogled iz njih?

Nemoj mi reci da se tokom svih tih brojnih odlazaka na Grzu, nijednom nisi zatekao u hotelu "Koliba" u toku odrzavanja svadbarske svecanosti, ili smo mi bili bas toliki baksuzi da se gastarbajterska svadba odrzavala jedini put kad smo otisli tamo.

Slazem se da je za odlazak peske do jezera put sasvim OK, medjutim, mi smo se uputili kolima u tom pravcu, jer smo na osnovu informacija sa Interneta, mislili da se tuda dalje moze produziti ka Sisevcu.

Da rezimiram, da zivim u Paracinu, verovatno bih i ja rado birala Grzu za odlazak sa porodicom i prijateljima na izlet, rekreaciju i rostiljanje, ali sa aspekta nekog ko je preko 150km udaljen odatle, ne bih ponovo izabrala Grzu za vikend destinaciju, dok bih u Donju i Gornju Resavu odlazila i svakog vikenda, kad bih samo mogla.

Ovu poruku je izmenio mirarbi: 23. Mar 2008 - 01:12

#12 NadjaP

backpacker

• Član
  • Poruka:7

Napisano: 04. Apr 2008 - 15:50

E ja sam bila u grzi na nekoj ekskurziji sa skolom pre 100 godina i interesuje me jel neko zna da li neko izdaje kucu, vikendicu ili neki apartman?

#13 floki07

putnik

• Član
  • Poruka:126
  • ženski

Napisano: 04. Sep 2008 - 23:10

Pogledaj porukumirarbi @ 19. 03. 2008 - 16:56

Evo zasto su nam utisci razliciti. Ti ocigledno zivis u blizini Grze, obzirom da kazes da cesto odlazis tamo, te okolinu hotela "Koliba", pretpostavljam, posmatras iskljucivo kao izletiste. Ja na to gledam malo drugacije, tj. sa aspekta nekog ko od Beograda do Grze treba da prevali preko 150 kilometara. Dakle, logicno, sebi postavljam pitanje: "Vredi li zbog onog sto sam tamo zatekla preci toliki put?"

Mi smo na kraju spavali u Brestovackoj banji i bilo je bas Ok i otisli do Gamzigrada.

Citat

Nemoj mi reci da se tokom svih tih brojnih odlazaka na Grzu, nijednom nisi zatekao u hotelu "Koliba" u toku odrzavanja svadbarske svecanosti, ili smo mi bili bas toliki baksuzi da se gastarbajterska svadba odrzavala jedini put kad smo otisli tamo.

Prosli smo i otisli dalje..katastrofa ..svadbari..muzika itd., culi su se na kilometar

Citat

Slazem se da je za odlazak peske do jezera put sasvim OK, medjutim, mi smo se uputili kolima u tom pravcu, jer smo na osnovu informacija sa Interneta, mislili da se tuda dalje moze produziti ka Sisevcu.

Put do Sisevca..ZAPAMTILI ZA UVEK..mi smo uspeli za 1.maj da se probijemo do tamo ali vozaci su bili bas iskusni i ipak su nam dva mestanina pomogla zadnjih 15 km..to nije put za kola ..traktorski put..ne savetijem

Ovu poruku je izmenio mirarbi: 05. Sep 2008 - 09:32
nepravilno citiranje

#14 tasko

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:211

Napisano: 06. Sep 2008 - 00:31

Veliki pozdrav mirarbi od basso sa serbiancafea.Divna i korisna reportaza. Sledece nedelje idemo u Vrnjacku banju sa bebom na par dana i u povratku planiramo da obidjemo manastire Ravanicu, Manasiju, izletste Lisine i resavsku pecinu. U tekstu nisam videla da si obisla pecinu, da li je postojao problem ili tek niste stigli. Pozdravljam te i zelim uspeh na svim poljima

#15 floki07

putnik

• Član
  • Poruka:126
  • ženski

Napisano: 06. Sep 2008 - 20:26

Pogledaj porukutasko @ 6. 09. 2008 - 00:31

Veliki pozdrav mirarbi od basso sa serbiancafea.Divna i korisna reportaza. Sledece nedelje idemo u Vrnjacku banju sa bebom na par dana i u povratku planiramo da obidjemo manastire Ravanicu, Manasiju, izletste Lisine i resavsku pecinu. U tekstu nisam videla da si obisla pecinu, da li je postojao problem ili tek niste stigli. Pozdravljam te i zelim uspeh na svim poljima
Za 1.maj obisli sve o sto i ti hoces i zaista je divan kraj,mi odemo svake godine za 1.maj.ove godine kod Lisina je bilo ludilo od kola i rostilja i mestani iz okolnih mesta sve vise dolaze.

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0