predrag

Grza, Donja i Gornja Resava (vodopadi, pećina, manastiri...)

86 poruka u ovoj temi

Davno sam jos cuo za planinarski dom tamo, kada sam bio u prolazu; ali pre neki dan sam saznao da su tamosnji motel "Koliba" renovirali i da je stvarno dobar smestaj sa obzirom gde se nalazi, posebno u tim novim apartmanima;

i ne budem ja lenj - potrazim na net-u i imam sta da vidim

http://www.koliba-grza.co.yu/ ^_^

deluje OK, cene su takodje zanimljive (kontaktirao sam ih, cene na sajtu su vazece) , a osim sto postoji bus linija iz BGa (ka Zajecaru) koja staje u obliznjem selu, postoji i lokalni bus iz Paracina, a i oni obezbedjuju prevoz od/do Paracina po potrebi.

Takodje je zanimljivo sto su manastiri Ravanica, Manasija, kao i Resavska pecina relativno blizu, kao i jos poneki takav zanimljiv lokalitet + reka Grza i fantasticna priroda + sportski tereni

Sta me zanima? Da li je bio neko u , sada hotelu, "Koliba" i kakvi su utisci (o smestaju i ostalim sadrzajima?)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sve navedeno bi i mene vrlo zanimalo.

Dodatno pitanje: Da li je tacno da do hotela "Koliba" vodi 5 km loseg puta? Ne bih bas da ostanemo bez tockova.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bila sam na Grzi proteklog vikenda i razočarala se.

Kada kod Paraćina skrenete sa auto puta E-75, uključujete se na solidan lokalni put Paraćin - Zaječar. Na 17. kilometru videćete tablu na kojoj piše hotel "Koliba", kao i obaveštenje Javnih puteva Srbije da skrećete na put drugog reda (ja bih rekla nikakvog reda). Vozićete se oko 1 km lošim putem do hotela "Koliba", a zatim 5 km još lošijim putem do jezera i izvorišta Grze.

e702a09dd996013c1e20e6dc42921947.JPG

- loš put od hotela ka jezeru

cee79985a5f5f49f964bcced31c55cbc.JPG

- loš put od hotela ka jezeru

Priroda jeste lepa, ali ne u tolikoj meri da bi bila vredna vožnje od Beograda do Paraćina, pa još 17 km do odvajanja za Grzu i jos 6 km ukupno po lošem putu i naravno isto toliko nazad.

e28baed5170e962b4a41ffbcf9cd00ae.JPG

- jezero

6e76bf50ba1700dea9ad3ec208624001.JPG

- potočić

ab4d3ee670f7a8d20a18e2930eb03413.JPG

- rečica

Ne daj Bože da vam se na tom izrovanom putu pokvare kola, za šta postoje velike šanse, nećete imati koga da pozovete u pomoć, jer tamo nema žive duše (ako odmaknete koji kilometar od hotela ka jezerima i izvorištu), a i obe mobilne mreže (064, 063) ne funkcionišu.

Osim hotela "Koliba", restorana "Gurman", dečjeg odmarališta "Bambi" i vikendica, nećete naći nikakve druge sadržaje.

Hotel "Koliba" je daleko, daleko od četiri zvezdice (kako ga reklamiraju na netu). Pitanje je da li zaslužuje da nosi i jednu zvezdicu (po meni pre treba da bude nerangiran). Stari deo hotela se raspada, a u novom delu je završeno samo 9 veoma skromnih soba u prizemlju, koje gledaju ili na dvorište puno građe i đubreta ili na baštu restorana u kojoj je uvek buka. Ukoliko dođete vikendom možete vrlo neprijatno da se iznenadite kada shvatite da se u hotelskom restoranu oba dana vikenda održavaju svadbe i to do ranih jutarnjih sati (3h - 4h ujutru), tako da spavanja i uživanja u tišini i cvrkutu ptica nema ni danju ni noću :angry:.

c7d9605d0f303175077a6c5325299564.JPG

- hotel "Koliba"

861c056d75689d8271ee0c599b835e16.JPG

- hotel "Koliba"

Sportski tereni, bazen, rečica u okolini hotela su zapušteni, kao i sam hotel. Escajg u hotelskom restoranu je sumnjive čistoće, a hrana u okviru pansiona sramno skromna i loše spremljena :angry:.

Manastir Ravanica, izletište Sisevac, Lisine (vodopadi Prskalo i Veliki Buk i Resavska pećina), manastir Manasija, jesu u blizini Grze, ali samo vazdušnom linijom. Svako od pomenutih mesta je na bar 30 do 40 kilometara od Grze i to lošim, uskim, lokalnim putevima punim krivina. Pošto po takvom putu morate da vozite sporo, jer ne znate ko će da izleti iza okuke, od mesta do mesta ćete se voziti najmanje sat do sat i po vremena. Ukoliko želite da obiđete sve nabrojano, desiće vam se da ćete efektivno provesti u kolima 6 sati.

Hotel "Koliba" nikako nije dobra baza za obilaženje svega gore navedenog, jer realno nije u blizini. Put od Grze ka Sisevcu nije završen, tako da ćete za sve što želite da obiđete morati da se vraćate ka Paraćinu, ka auto-putu, a zatim od Ćuprije da skrećete ka Ravanici, Sisevcu, Lisinama itd. Zato je, po mom mišljenju, najbolje odsesti u Ćupriji i odatle obilaziti okolinu (Grzu u toj varijanti, obzirom na predivne potočiće, kaskade, vodopade i jezera na Lisinama, možete i izostaviti iz plana putovanja - ništa nećete propustiti).

Na svu sreću, nama vikend nije propao :smajl:. Iako smo imali rezervisanu sobu u novom delu hotela "Koliba", posle obilaska hotela i okoline i skromnog pansionskog ručka, u subotu predveče smo se odjavili i krenuli put Paraćina, Ćuprije i Jagodine, verujući da ćemo u nekom od navedenih gradova naći bolje prenoćište i biti bliži mestima koja smo isplanirali da posetimo u nedelju.

Nasli smo odličan smeštaj u Ćupriji, na samoj obali Velike Morave, hotel "Plaža" i to po nižoj ceni od cene pansiona u hotelu "Koliba" na Grzi. Tu smo se odmorili, prenoćili, a zatim u nedelju pre podne krenuli redom da obilazimo sve planirano :smajl:.

bd3d889a8fa91372145ba9538ac35b9f.JPG

- hotel "Plaža"

edf62d2eb34a7fe92c405e543b6e6a28.JPG

- hotel "Plaža"

Obišli smo manastir Sveta Petka u selu Izvor, manastir Ravanica, Senjski rudnik, izletište Sisevac (od Senja do Sisevca put je jako loš, te ovo izletište možete i eliminisati iz plana puta) i u njemu manastir Svetog Sisoja i ribnjak, zatim hidrokompleks Lisine kod Strmostena i u njemu vodopad Veliki Buk i na kraju, u povratku, manastir Manasija kod Despotovca.

Kad bih sada, sa ovim iskustvom planirala vikend, obišla bih samo ono što sam navela u pasusu iznad i to u jednom danu ili u dva dana (sa noćenjem u Ćupriji ili u bungalovima "Vodopad" na Lisinama). Na spisak bih još dodala Resavsku pećinu, vodopad Prskalo i Park maketa.

Manastir Ravanica, zidine i priroda oko njega su impresivni - takvu tišinu i mir nećete osetiti nigde na svetu.

6b691a175db08d5129c2e026c6576028.JPG

- manastir Ravanica

Lisine su predivne. Svuda se provlači rečica Vrelo, pada preko kaskada, žubori. Priroda je božanstvena. Vodopad Veliki Buk je fantastičan. Restorani sa uzgajalištima pastrmki su u neposrednoj blizini vodopada. Hrana u njima je odlična, a ambijent vrlo prijatan.

4bcfa0d2e7bdb14efd7d08e04de159ef.JPG

- vodopad Veliki Buk

a1d52169c3e972894ac25d46c126b210.JPG

- bungalovi "Vodopad"

Manastir Manasija na 2-3 km od Despotovca je velelepan, opasan visokim zidinama (jedino je šteta što nismo mogli da uđemo i u samu crkvu, jer je renoviranje u toku - radovi bi trebalo da budu gotovi 1. avgusta).

8adf7adb457c79e902972d3c972c0f10.JPG

- manastir Manasija

Više fotografija sa detaljnim opisima i mojim ličnim impresijama, naćićete OVDE. Samo kliknite i uživajte!!!

Izmenjeno (mirarbi)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vrlo koristan opis, pogotovo ako je neko planirao da ide tamo.

Inace, kada sam gledao kartu, nikako mi nije bilo jasno kako misle da se od Grze obidje resavski kraj, kada su pristojni putevi ipak sa druge strane? Nisam tamo bio jos od osnovne skole, te ne bi bilo lose obici opet manastire i jos ponesto, a ovakav opis svakako suzava izbor smestaja i lisava nekih problema ;)

Skoro su mi neki stranci pricali kako su bili negde u "Suprija" (aka Cuprija :biggrin: ) smesteni na reci (na brodu?!, sto mi do skoro nikako nije bilo jasno ), a uz to su obilazili manastire, Resavsku pecinu i sl.

Po njihovoj prici - bilo je dobro i zanimljivo (ali to treba uzeti sa rezervom, jer ipak smo mi njima zanimljivi u svakom pogledu)

Pa me je ovo "hotel na obali" podsetilo, te pomislih da nisi i ti bila u istom, medjutim, nadjoh na netu ono o cemu su mi oni pricali : http://www.la-luna.co.yu (da ne poveruje covek; pre bi se reklo: hotel na reci, ili pored obale -> Danas u Cupriji, a sutra... :biggrin: )

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Taj hotel na vodi, koji pominješ, je hotel "Brod" (zapravo splav na kojem je dole restoran sa baštom, a na spratu su sobe). On je tačno nasuprot hotela "Plaža", u kojem smo mi odseli.

Evo linka ka sajtu sa informacijama o hotelu "Plaža" i fotografijama:

KLIK OVDE

Smeštaj je stvarno onakav kako su predstavili na fotografijama. Imali smo apartman od nekih 40 kvadrata, sa ogromnim kupatilom sa kadom za dvoje i velikom terasom koja gleda u pravcu mosta i Velike Morave.

Cena noćenja sa doručkom je 1.200,00 dinara u apartmanima, a 1.000,00 dinara u sobama. Sve sobe i apartmani imaju zasebno kupatilo, TV i mali frižider.

Mi smo bili prezadovoljni čistoćom, smeštajem, hranom.

Hotel jeste malo kičerski uređen za moj ukus (veštačko cveće, draperije, svileni prekrivači i jastučići na krevetima), ali kome to smeta za dan, dva.

Mislim da su Ćuprija i ovaj hotel odlična baza za obilazak Ravanice, Donje i Gornje Resave. Blizu je i Jagodina, pa mozete posetiti i njihov ZOO vrt.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala, MIRARBI, stvarno retko koristan tekst!

Pozdrav!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Resava se nalazi u Centralnoj Srbiji na nekih 150 kilometara od Beograda i 80 kilometara od Niša i predstavlja idealno mesto za Vaš vikend ili odmor. Veoma je interesantna destinacija, jer se na relativno malom prostoru mogu videti različiti turistički sadržaji. Manastiri, od kojih je najlepša i najpoznatija Manasija; Resavska pećina, najatraktivnija i najposećenija pećina u Srbiji; Veliki Buk, prelepi slobodni vodopad. Objekti za smeštaj i restorani su pristojni objekti u privatnom vlasništvu u kojima će Vas gostoljubivi domaćini dočekati sa najkvalitetnijom ponudom.

Ma totalno opusteno!!!!

post-2721-1190120422_thumb.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Zaista po meni je to jedan od najlepsih krajeva Srbije! Obilazila sam ga vise puta! Veoma mi se dopadao onaj restoran "Lisine" koji je pre par god. izgoreo. Kad god bi se vracali s vodopada tu bi svratili na dobru pastrmku! Steta sto vise ne postoji...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Grza ima prelepu prirodu, ali je tacno da je put los. Ne znam da li ste bili do samog izvora gde izvire reka Grza i do onog prelepog jezera, jer je prizor stvarno nezaboravan.

Zelim da napomenem da sam ja bila tamo pre mesec dana i da hrana nije uopste losa, a nije ni skupa.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Poneti nešto jako toplo za ulazak u pećinu.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Za vašu informaciju restoran "Lisine" ponovo radi i priprema svoju čuvenu pastrmku. Ako želite da prenoćite na planini nude vam se novosagrađeni bungalovi restorana "Vodopad" i restoran sa prenocistem "Resavski uranak". Objekti se nalaze u neposrednoj blizini vodopada Veliki Buk.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Poneti nešto jako toplo za ulazak u pećinu.

Koliko vremenski traje obilazak pecine i da li ima previse uskih delova? Valjda me nece uhvatiti klaustrofobija...Kolji je najbolji put od Bg do tamo?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Za Alexiu,

Obilazak pećine traje nekih 45 minuta i uopšte nije klaustofobična atmosfera jer su dvorane ogromne. Jedino možete čekati dok uđete, ali ne više od pola sata u zavisnosti kada je ušla prethodna grupa.

Najbolje je auto putem do isključenja kod Markovca (Stari hrast) pa onda Svilajnac, pa za Despotovac (tu obiđete manastir Manasiju), pa onda do Resavske pećine, kad ste već tu obiđite i vodopad Veliki Buk. Od auto puta Vam je najdalja tačka na nekih 40 kilometara, znači do vodopada Veliki Buk. Nekih dva sata vožnje.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Znači od Bg-a 2 sata vožnje!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Koliko vremenski traje obilazak pecine i da li ima previse uskih delova? Valjda me nece uhvatiti klaustrofobija...Kolji je najbolji put od Bg do tamo?

Obilazak traje koliko traje, ali ako je reč o ozbiljnijoj klaustrofobiji, hm... Nije stvar u tome koliko traje već što NEMA NAPRED, NEMA NAZAD, samo u grupi znači, tih 45 minuta. Mislim da jedino u tom smislu može nekome da bude neprijatno, inače su dvorane stvarno velike, tavanice visoko, hodnici, stepeništa, sve je to potpuno prohodno,nikakvi tuneli, provlačenja, ulaz u Keopsa...

Eventualno da se tamo naglase problemi u najavi pa da neko iz službe dodatno podje sa tobom i vrati te ako bude frke...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

Uključi se u zajednicu

Pridruži se našoj zajednici i napravi nalog. Jednostavno je!


Registruj se

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se.


Prijavi se sada

 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  23208
  Ukupno tema
  708337
  Ukupno poruka