Istanbul- sta obici
#1 Gost Pera_*
Napisano: 13. Jun 2005 - 01:30
Napisano: 14. Jun 2005 - 10:57
Napisano: 19. Jun 2005 - 22:59
Ako idete sami - moja je preporuka hotel na Taksimu, potez Aksaraj Laleli nije bas lepo mesto kad padne mrak. Dobročinstvo koristi hotel Inka. To je mali hotel, relativno jeftin, a na odličnom mestu. Ako ste resili da potrošite, mislim da je hotel Pera Palas dobro mesto za tako nešto, jer pored toga što košta mnogo ima i nekog duha (to je hotel građen za putnike Orijent ekspresa) kojeg nemaju moderni hoteli.
Istiklal Cadesi je glavna ulica u delu grada koji se zove Beyoglu (Taksim je ime trga po kojem u zargonu ceo kraj zovu, ali na mapi se deo grada zove Beyoglu), Cicek Pasaji je čuveni pasaž na glavnoj ulici u kojem se može dobro večerati i za male pare; "midje jarim" je sendvič od pohovanih školjki u kifli (obavezno probati). Hrana je uvek nesto skuplja ako sedite za stolom i jedete tamo, iako je apsolutno ista hrana.
Večernji izlasci u smislu zapadnoevropskih izlazaka, su na glasu u kvartu koji se zove Ortakej i do kojeg se može doći gradskim prevozom sa Taksima.
Na Istiklal su "prave" radnje sa finom robom (takođe se može pogađati za cenu i dobiti popust), poslastičarnice, restorani i knjižare i starinski tramvaj koji vozi do metroa na sajlu (zove se Tunel).
U jednoj od knjižara je uputno kupiti detaljan vodič na engleskom (Istanbul Step by Step je koštao 7-8 evra, ali dosta davno) i eventualno rečnik, ima i bosansko-turski džepni.
Gradski prevoz je odličan i brži nego taksi (i neuporedivo jeftiniji).
Uz uobičajene atrakcije na Hipodromu (Aja Sofija, Plava džamija, muzej mozaika, cisterna) treba videti i manastir Hora, odnosno Kariye Cami, arheološki muzej, železničku stanicu, Galata kulu i Galata most, kvart Fanar (Fener) i kafanu Pjer Loti (u predvečerje) univerzitetski kompleks sa džamijom Sulejmana Veličanstvenog i svakako pijace odnosno čaršije Kapali i Misir.
U kafanicama je bolje piti turski čaj nego kafu.
Potrebno je znati da su oštra pića i vanbračni seks protivni islamskoj kulturi, i imati u vidu da su barovi u kojima se nudi i jedno i drugo posle ponoći, uglavnom sumnjiva mesta koja služe čerupanju budala. U blizini hotela Inka je bar (nekakva mačka) u koji recepcioneri iz hotela šalju goste željne raspusne zabave, i po pravilu to rezultira velikim računom za popijeno piće, a može i gore.
Ako vas zanima islamski deo grada, brodovi voze sa Galata mosta u Kadikoy (to je isto gradski prevoz, ima i hidroglisera).
Nemojte pokusavati da se vozite bez karte u prevozu, karte su jeftine, a rizik je veliki.
Mesto koje bih preskočila u obilasku je svakako Dolmabahče palata, a mislim da ni Rumeli hisar, tvrdjava na Bosforu, ne opravdava pređeni put (isto mislim i za most Mehmed II Fatih i izletište Čamlidža). Umesto toga akvadukt ili ostaci palate Vlaherne ili mala Aja Sofija ili Zejrek i manastir Pantokrator. Proverite na netu, ima sigurno i onih varijanti šta sve može da se vidi ako idete peške za 2, 3,4 ili više dana.
Napisano: 09. May 2007 - 17:37
otprilike: dolazak popodne oko 14 i odlazak sutradan u 12 (sto znaci da treba da krenem oko 9 na aerodrom).
zanima me sta videti za jedno popodne/vece, gde odsesti... takodje saveti vezani za transport aerodom/grad...?
svaki savet dobrodosao.
Napisano: 15. May 2007 - 01:32
Od lepota koje mogu da se vide za tako kratko vreme, pa...Klasika: Aja Sofija, Plava dzamija, Topkapi, Bosfor, nekad od mnogobrojnih hriscanskih crkava. Kapali čaršija.
I to bi bilo to za raspoloživo vreme. Smeštaj: ima puno malih hotela, uz blagovremenu rezervaciju to nije problem.
O transferu ne znam ništa.
Napisano: 20. May 2007 - 17:01
idi na Ordu dzadu, to je ulica koja povezuje trg gde su Aja Sofija, topkapi palata i Plava dzamija sa kapali carsijom i dalje ka Aksaraju, uglavnom ceo taj kraj je prepun hotelcica sa oko 3 zvezdice skroz regularnih za prenociti... nisam siguran za cenu kad se uzima na 1 noc ali recimo oko 40-ak eura, nisam siguran bio sam pre 2 god.
iskreno dva dana su minimum pa da se na trcanje vidi grad od 15 miliona. greota je ne preci na azijsku stranu i popeti se na brdo (ne znam ime) sa kog se vidi ceo istambul. ili ne otici u Dolma bahce, mini turk, Sulejmani dzamiju itd, itd...
evo adresa hotela gde sam ja bio, rekoh skroz je ok. od njega je AJA SOFIJA 15 min peske!
ya transfer do aerodroma ne znam, isao sam busom, ali okvirno taksiji nisu skupi ali treba se unapred dogovoriti-ionako vole cenkanje vise nego leba da jedu!!!
pozz i lep provod (za 1 dan)
HOTEL EREZ
ORDU CAD BR.289
LALELI-ISTANBUL
EVO I BR FONA HOTELA AKO KORISTI
+90(212)518 68 50
Napisano: 09. Feb 2010 - 12:25
Dosta sam korisnih informacija, opisa i savjeta procitao zahvaljujuci vjernim posjetiteljima foruma koji su obilazili vec Istanbul. Otvaram ovu temu zamišljajuci je kao konkretnu preporuku izrade vlastitog programa obilaska ovog grada u trajanju od 5 dana kako bi se ti dani sto kvalitetnije i bolje iskoristili! Dan odlaska u Istanbul se blizi, a to je 05. mart i avionom je i u vlastitom aranžmanu. Idemo ja i moja buduca supruga (a to nam je ujedno i bracno putovanje) Odlicno poznajemo eng. jezik i posebno se interesujemo za obilaske naj-autenticnijih stvari, a ja sam lud za fotografijom tako da ce oprema biti uz mene. To su neki afiniteti prema kojima bismo se odredili i osmislili "Naš program". Bicemo smjesteni na Taksimu.
Citali smo o posjeti Kapali Carsije, Plave dzamije, hipodroma, Dolmabahce..krstarenja, itd itd.. da ne nabrajam sve, ali za sada nam je pomalo zamršeno i konfuzno, pošto do sada nismo nikada tamo bili, odnosno interesuje nas kojim redom, koji dan i koliko vremena nam treba za sto, cijene ulaza..?
Naj bi bili prijedlozi tipa...
1. Dan: to, to i to.. (npr objekti na odredjenoj lokaciji, da nebi obisli 1-2 a treci preskocili i ponovo slijedeci dragocjen dan vracali se na istu lokaciju,umjesto npr drugi dio grada i sl..)
2. Dan..
3. Dan itd..
Takodjer interesuje nas veza (prevoz) do lokacija i sve sto mislite korisnim..
Mislim da bi mogli od tih informacija napraviti kvalitetan program posjete u tih 5 dana, ali ne samo za nas vec i za sve koji ubuduce odlaze tamo..
Unaprijed puno hvala!
Ovu poruku je izmenio Sirius B: 09. Feb 2010 - 12:32
Napisano: 09. Feb 2010 - 15:33
Hotel jos nismo bukirali ali avion jesmo,plan nam je takodje konfuzan ali se nadamo najboljem-zurka uspije kad joj se ne nadas.
Pomogla bi nam dobronamjerna dnevnop-nocna organizacija za 7 dana Bospora i Mram.mora.
Prijedlozi za hotele takodje,ali u Sultanahmetu.Puno smo vremena proveli trazeci hotel pa smo totalno zbunjeni.
U dilemi da li skup hotel ili jeftiniji s dobrim pogledom i po mogucnosti transferom s Ataturka i nazad.
Koliko mi treba GB za 7 dana fotografisanja po Stambolu u punom radnom vremenu.
Napisano: 09. Feb 2010 - 16:18
carcadero @ 09. Feb 2010 - 15:33
Hotel jos nismo bukirali ali avion jesmo,plan nam je takodje konfuzan ali se nadamo najboljem-zurka uspije kad joj se ne nadas.
Pomogla bi nam dobronamjerna dnevnop-nocna organizacija za 7 dana Bospora i Mram.mora.
Prijedlozi za hotele takodje,ali u Sultanahmetu.Puno smo vremena proveli trazeci hotel pa smo totalno zbunjeni.
U dilemi da li skup hotel ili jeftiniji s dobrim pogledom i po mogucnosti transferom s Ataturka i nazad.
Koliko mi treba GB za 7 dana fotografisanja po Stambolu u punom radnom vremenu.
Jesam li dobro shvatio da imamo isti hobi, onda ima da sve puca od nasih skljocanja, izvrni se ovako, namjesti onako
Btw. dobro bi dosao i neki savjet vezano za foto opremu, obicno nosim 2-3 objektiva, stativ na ramenu i tako, daju li na svim mjestima za "dzaba" slikati pogotovo prof opremom i jeli problem nositi takav veci aparat sa sobom u avionu? Ne bih zelio da ide u onaj prtljag kojeg ko zna kako bacaju i razvrstavaju po aerodromu.
I nadam se da ce nam neko vec dati savjete za naj planing, kojim redosljedom i kako se organizovati.
Pozz
Ovu poruku je izmenio Sirius B: 09. Feb 2010 - 16:23
Napisano: 09. Feb 2010 - 20:03
Sirius B @ 09. Feb 2010 - 16:18
Btw. dobro bi dosao i neki savjet vezano za foto opremu, obicno nosim 2-3 objektiva, stativ na ramenu i tako, daju li na svim mjestima za "dzaba" slikati pogotovo prof opremom i jeli problem nositi takav veci aparat sa sobom u avionu? Ne bih zelio da ide u onaj prtljag kojeg ko zna kako bacaju i razvrstavaju po aerodromu.
I nadam se da ce nam neko vec dati savjete za naj planing, kojim redosljedom i kako se organizovati.
Pozz
Pozdrav, šta obići zavisi i od ličnih afiniteta. Evo ja ću ti nešto predložiti.
1. dan Sultanahmet skver (Egipatski obelisk, Konstantinov stub, zmijski stub iz Delfa), naravno Aja Sofija, Plava dzamija, Sveta Irina, Jerebatan cisterna (obavezno). Pre zalaska sunca pređi Zlatni rog i idi do Galata tornja, odakle možeš dobre fotke da napraviš.
2. dan možeš da obiđeš Valensov akvadukt, taksijem do crkve Hora (obavezno), Odatle možeš da obiđeš bedeme Carigrada, Tekfur saraj. Ukoliko te zanimaju vizantijske crkve tu ih ima još pa možeš i njih da obiđeš. Možeš da odeš i do patrijaršije u Feneru.
3. dan Topkapi palata, Muzej mozaika tj. nekadašnja carska palata (fantastični ranovizantijski mozaici). Preporučio bi ti i Arheološki muzej koji je odličan.
4. dan možeš recimo da obiđeš Kapali čaršiju, Misirski pijac, da prepešačiš Galata most (kad predješ most levo se nalazi zanimljiva, živopisna riblja pijaca. Možeš dalje starim smešnim metroom da dodješ do Istikal ulice (nešto nalik našoj Knez Mihajlovoj), a dalje njom do trga Taksima.
5. dan. Zavisi šta te zanima možeš recimo da odeš na kratko krstarenje Bosforom (meni je bilo zanimljivo), ili da posetiš Dolmabahče palatu. Vojni muzej im nije loš. Možeš i do dzamije Mehmed paše Sokolovića itd. Što se tiče azijske strane, ja sam se i tamo muvao i po meni nema mnogo razloga da se tamo ide.
Napisano: 10. Feb 2010 - 11:34
1. dan Sultanahmet skver (Egipatski obelisk, Konstantinov stub, zmijski stub iz Delfa), naravno Aja Sofija, Plava dzamija, Sveta Irina, Jerebatan cisterna (obavezno). Pre zalaska sunca pređi Zlatni rog i idi do Galata tornja, odakle možeš dobre fotke da napraviš.
2. dan možeš da obiđeš Valensov akvadukt, taksijem do crkve Hora (obavezno), Odatle možeš da obiđeš bedeme Carigrada, Tekfur saraj. Ukoliko te zanimaju vizantijske crkve tu ih ima još pa možeš i njih da obiđeš. Možeš da odeš i do patrijaršije u Feneru.
3. dan Topkapi palata, Muzej mozaika tj. nekadašnja carska palata (fantastični ranovizantijski mozaici). Preporučio bi ti i Arheološki muzej koji je odličan.
4. dan možeš recimo da obiđeš Kapali čaršiju, Misirski pijac, da prepešačiš Galata most (kad predješ most levo se nalazi zanimljiva, živopisna riblja pijaca. Možeš dalje starim smešnim metroom da dodješ do Istikal ulice (nešto nalik našoj Knez Mihajlovoj), a dalje njom do trga Taksima.
5. dan. Zavisi šta te zanima možeš recimo da odeš na kratko krstarenje Bosforom (meni je bilo zanimljivo), ili da posetiš Dolmabahče palatu. Vojni muzej im nije loš. Možeš i do dzamije Mehmed paše Sokolovića itd. Što se tiče azijske strane, ja sam se i tamo muvao i po meni nema mnogo razloga da se tamo ide.
Hvala ti puno Baki70.
Kako vidim, znaci jedan cijeli dan bi trebalo planirati za ovaj dio grada koji zoves Sultanahmet i okolinu, vjerovatno bi trebalo poraniti da se sve lagano i na miru obidje, pogotovo ako racunam ulaske u sve te objekte, pauzu neku za odmor i ručak.. Nadam se da cu stici isti dan na zalazak na Galata toranj, ako nije predaleko od ovih lokacija? Jeli tu negdje u blizini stara želj stanica (orjent express)?
Slijedeci dan preporucujes mi Valensov akvadukt,i crkve.. Na toj lokaciji su i zidine? Jeli tu negdje i Bajazitiv trg i vrijedi li ga posjetiti?
Treci dan znaci Topkapi, arheol muzej i tu okolinu.. 4. dan nesto tipa "shoping ture" na Kapali Carsiji i Misir Bazaru, a vjerovatno se moze odatle pjeske do Galata mosta? Cuo sam da je tu interesantno vidjeti, a mozda i probati;))ribu sa camaca ali i da odatle krecu brodovi za neke ture? I 5. Dolmabahce i taj cijeli kompleks za taj dan.
Svakako bih nekako da "uguram" jedno od krstarenja ili cak obadva? Citao sam da postoji opcija standardnog obilaska Bosfora, Zlatnog Roga.. ali i odlazak na neka Princevska ostrva? Sta je bolje i koliko vremena treba?
Jos nesto.
Na nekim stranicama putopisci pod obavezno preporucuju Chamildza, odakle je navodno najbolji pogled na cijeli Istanbul, vidikovac.. To bi trebalo biti na Azijskoj strani?
I koje su preporuke za noc? Pretpostavljam da su ovo sve obilasci tokom dana i da je ulazak u objekte do odredjenog vremena,ne i dan i noc. Sta bi trebalo vidjeti navece?
Jos jednom veliko hvala i ako neko ima kakve prijedloge slobodno pišite..
Ovu poruku je izmenio Sirius B: 10. Feb 2010 - 11:38
Napisano: 10. Feb 2010 - 21:14
Sirius B @ 10. Feb 2010 - 11:34
Kako vidim, znaci jedan cijeli dan bi trebalo planirati za ovaj dio grada koji zoves Sultanahmet i okolinu, vjerovatno bi trebalo poraniti da se sve lagano i na miru obidje, pogotovo ako racunam ulaske u sve te objekte, pauzu neku za odmor i ručak.. Nadam se da cu stici isti dan na zalazak na Galata toranj, ako nije predaleko od ovih lokacija? Jeli tu negdje u blizini stara želj stanica (orjent express)?
Slijedeci dan preporucujes mi Valensov akvadukt,i crkve.. Na toj lokaciji su i zidine? Jeli tu negdje i Bajazitiv trg i vrijedi li ga posjetiti?
Treci dan znaci Topkapi, arheol muzej i tu okolinu.. 4. dan nesto tipa "shoping ture" na Kapali Carsiji i Misir Bazaru, a vjerovatno se moze odatle pjeske do Galata mosta? Cuo sam da je tu interesantno vidjeti, a mozda i probati;))ribu sa camaca ali i da odatle krecu brodovi za neke ture? I 5. Dolmabahce i taj cijeli kompleks za taj dan.
Svakako bih nekako da "uguram" jedno od krstarenja ili cak obadva? Citao sam da postoji opcija standardnog obilaska Bosfora, Zlatnog Roga.. ali i odlazak na neka Princevska ostrva? Sta je bolje i koliko vremena treba?
Jos nesto.
Na nekim stranicama putopisci pod obavezno preporucuju Chamildza, odakle je navodno najbolji pogled na cijeli Istanbul, vidikovac.. To bi trebalo biti na Azijskoj strani?
I koje su preporuke za noc? Pretpostavljam da su ovo sve obilasci tokom dana i da je ulazak u objekte do odredjenog vremena,ne i dan i noc. Sta bi trebalo vidjeti navece?
Jos jednom veliko hvala i ako neko ima kakve prijedloge slobodno pišite..
Pozdrav
Sve što sam ti nabrojao za prvi dan ti je blizu i sve možete da obiđete peške. Što ne stignete da vidite prvog dana možete neki drugi dan da posetite. To je glavni turistički de Carigrada i tu se nalaze glavni spomenici ovog grada, tako da što se tiče pauze za ručak, ja bi ti predložio da tamo nešto na brzaka klopate (neki fast fud), pošto su restorani u tom delu nešto skuplji, a i nije neka hrana. Uveče kad završite razgledanje možete da odete u neki drugi deo grada na pravu večeru. Đenovljanski toranj ti je sa druge strane Zlatnog roga. Kad pređeš Galata most malo levo i samo uzbrdo stepenicama (meni je taj deo do kule zanimljiv). Ne možeš da omaneš Galata toranj se vidi iz celog grada. Železnička stanica koju pominješ se zove Sirkeči i nalazi se blizu Galata mosta, taj kraj se zove Eminonu (sliku Sirkeči stanice imaš u mojoj foto turi). Što se tiče Valensovog akvadukta, bedema Carigrada, crkve Hora to je sve udaljeno jedno od drugog i morate taksijem da ih obilazite. Ja bih preskočio Prinčevska ostrva i otišao samo na krstarenje do drugog mosta. Obilazak Dolmabahče palate funkcioniše tako što se tamo na ulazu formiraju grupe i ulazi se sa vodičem, tako da ako je obilaziš najbolje je da dođeš ujutro kad je otvaranje. To isto važi i za obilazak hrema unutar Topkapi palate. Što se tiče Čamlidza vidikovca on se nalazi na azijskoj strani, i jeste lep pogled ali ja ne bi išao tamo samo zbog toga. Kafe restoran koji se nalazi na vidikovcu je bio bezobrazno skup (kada sam ja tamo bio). Uveče možete da obidjete ,,evropskiji,, deo grada, Istikal ulica, Taksim itd, i naravno kafane, restorani,kafići, poslastičarnice.
Napisano: 11. Feb 2010 - 10:43
Sve što sam ti nabrojao za prvi dan ti je blizu i sve možete da obiđete peške. Što ne stignete da vidite prvog dana možete neki drugi dan da posetite. To je glavni turistički de Carigrada i tu se nalaze glavni spomenici ovog grada, tako da što se tiče pauze za ručak, ja bi ti predložio da tamo nešto na brzaka klopate (neki fast fud), pošto su restorani u tom delu nešto skuplji, a i nije neka hrana. Uveče kad završite razgledanje možete da odete u neki drugi deo grada na pravu večeru. Đenovljanski toranj ti je sa druge strane Zlatnog roga. Kad pređeš Galata most malo levo i samo uzbrdo stepenicama (meni je taj deo do kule zanimljiv). Ne možeš da omaneš Galata toranj se vidi iz celog grada. Železnička stanica koju pominješ se zove Sirkeči i nalazi se blizu Galata mosta, taj kraj se zove Eminonu (sliku Sirkeči stanice imaš u mojoj foto turi). Što se tiče Valensovog akvadukta, bedema Carigrada, crkve Hora to je sve udaljeno jedno od drugog i morate taksijem da ih obilazite. Ja bih preskočio Prinčevska ostrva i otišao samo na krstarenje do drugog mosta. Obilazak Dolmabahče palate funkcioniše tako što se tamo na ulazu formiraju grupe i ulazi se sa vodičem, tako da ako je obilaziš najbolje je da dođeš ujutro kad je otvaranje. To isto važi i za obilazak hrema unutar Topkapi palate. Što se tiče Čamlidza vidikovca on se nalazi na azijskoj strani, i jeste lep pogled ali ja ne bi išao tamo samo zbog toga. Kafe restoran koji se nalazi na vidikovcu je bio bezobrazno skup (kada sam ja tamo bio). Uveče možete da obidjete ,,evropskiji,, deo grada, Istikal ulica, Taksim itd, i naravno kafane, restorani,kafići, poslastičarnice.
Da, hvala jos jednom puno na informacijama. Sve je korisno procitati. Sto se tice Taksima, tamo cemo svakako biti smjesteni tako da cemo se svakako vrtiti po taksimu svaki dan pri dolazku i odlazku iz hotela. Pošto slijecemo prvi dan u Istanbul, mislim negdje oko 15:30-16h, razmisljam sta bi bilo najbolje iskoristiti taj dan ili vece, tj nakon sto se smjestimo i nesto jedemo. Mozda samo Taksm (gdje je i hotel) ili ima vremena za nesto vise? I molim ako neko zna, kakva je veza: aerodrom-Taksim? Nesto direktno, bez presjedanja ili..?
ps. spomenuse mi i shoping centar Merter. Ali, imam utisak da radije treba vrijeme iskoristiti u razgledanju starina, shoping ko shoping, ne idemo u sverc;-) a za pokoji poklon i suvenire dovoljno je obici veliki Bazar i sl. Sta vi mislite?
Napisano: 11. Feb 2010 - 11:18
http://www.havas.net...taturk-airport/ .. pa tamo nadjes Taksim Shuttle Service Information
Napisano: 11. Feb 2010 - 13:38
lutalica @ 11. Feb 2010 - 11:18
http://www.havas.net...taturk-airport/ .. pa tamo nadjes Taksim Shuttle Service Information
Hvala puno! Pogledat cu, a cuo sam da od Taksima busevi idu u svim pravcima Istanbula, kada se bude obilazilo..
Ovu poruku je izmenio Sirius B: 11. Feb 2010 - 13:42
Broj korisnika koji čitaju temu: 1
Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0