Dragan @ 31. januar 2007 u 16:03
Unapred hvala
Dragan
na karphatos smo otisli sa krita/agios nikolaos. tada (okt 2004) je postojala samo jedna kompanija (lane lines) koja je imala trajekt sa krita za karpatos i to na liniji atina-rodos. iako je polazak bio u 9 ujutro, krenuli smo sa 12 sati kasnjenja (kako li je tek u punoj sezoni). cena karte je bila oko 20E po osobi. ne znam koliko je za kola. putuje se oko 5,6 sati. koliko se secam trajekt staje na dva mesta na karpatosu. pigadia (ajde da kazemo glavni grad) i diafani (na severnom delu ostrva i slabo razvijenom... u smislu puteva). u luci ima taksi, mada se moze dogovoriti sa gazdama gde odsedate da dodju po vas.
vratili smo se avionom. long story....trajekt se nasukao na rodosu i pojma nisu imali kad ce stici sledeci brod (quote: "maybe tomorrow, maybe in 2 days, maybe next week..."). supruga imala nezgodu, pa joj ruka u zavojima, dnevno treba da se previja, pa nismo hteli da ostajemo duze. elem, avion: karpatos - rodos - atina - krit (chania). cena karte je bila oko 400 evra za dve osobe. najbolja fora je da sam se zalio ferry kompaniji i da su mi kompenzovali avio karte. i to u roku od 3 dana. da ne poverujes.
inace do karpatosa je najzgodnije doci avionom sa rodosa. leti ima letova 2,3 puta dnevno. let traje oko 20 min i karta kosta (povratna) oko 50,60 evra. po meni to je najjednostavnija kombinacija, jer mnoge nase agencije organizuju rodos, pa ako ste vec tamo i ako ste veliki fan plaza onda apsolutno vredi otici par dana na karpatos. taxi od pigadie do aerodorma je oko 20 evra.
smestaj smo rezervisali preko neta. apartmani pod nazivom Sound of the Sea, http://www.apis.gr/p...commodation.htm, nalazi se oko 1.5 km od glavnog grada (ali nije ravno vec uzbrdo pa nizbrdo). ogromni studio, predivan pogled ali je u oktobru je bilo dosta vetrovito na terasi.
nema plaze u blizini apartmana (mada se moze bucnuti sa stena). cena je bila 40E najam dnevno. ljudi koji drze kompleks su fenomenalni, govore engleski (povratnici iz kanade). kontakt Helen (cerka) apis@rho.forthnet.gr
sam glavni grad (pigadia) je ok. nista posebno (ako poredis sa rodosom, krfom...). luka koja i nije mala, sa tavernama, odlicnom jagnjetinom. paralelno sa lukom je ulica zatvorena za saobracaj, sa malim radnjicama, lepo za setnju uvece. inace na samom ostrvu ima dosta grka povratnika mahom iz amerike i kanade tako da nije retkost naici na calca od 60-ak godina koji prica engleski. u gradu osim malih marketa ima jedna veca samoposluga (povoljnije) ali nije bas ranga marinopolisa i sl (skromniji izbor). lidl-a nema.
bolnica postoji (na zalost overili smo je). nije bas najsavremenija ali sasvim dovoljno za medicinsku pomoc. osiguranje nam nisu ni trazili, niti smo bilo sta platili (obrada rane, i 3 dana previjanje)
kola su po meni pod obavezno (posebno ako odsedate u pigadiji), jer se vecina plaza moze obici samo kolima. lokalni prevoz... ne secam se ali vrlo, vrlo retko. u samom centru pigadie smo naisli samo na 2 rent-a-kar agencije (avis i neka lokalna) ali ako se krene prema izlasku iz grada tu se nalazi jos desetak agencija (brand name ali i lokalne) i moze da se nadje povoljnije.
druga varijanta su izleti brodicima, koji pokrivaju sve najznacajnije plaze na istocnoj obali. ne secam se cena, ali mi se cini da i nije bilo bas jeftino (javlja mi se oko 20,30E ali...). ako vas je vise onda je bolje uzeti kola.
putevi: juzni deo ostrva je dobro pokriven. putevi su ok. severni deo nismo obilazili, ali su tu putevi losiji i 4WD auto je pozeljan (po onome sto procitah na net-u). put ide u krug kroz ceo juzni deo ostrva i mislim da treba jedno dva sata (ako ne i vise) da se obrne u krug.
plaze jako lepe. mahom sitan sljunak (ima i peska), a more ima onu tirkiznu boju (kao na lefkadi ili kefaloniji). http://www.greeka.com/dodecanese/karpathos...ch-pictures.htm
http://home.c2i.net/...thos/5index.htm
licno bih izdvojio: apella (ima cca 3km neasfaltiranog puta, malo krivudavog ali samo polako i nije problem. mi smo imali seat-a i spustili smo se bez posledica po gume, trap i sl... gazde su nam savetovale da uzmemo dzip da bi tamo otisli ali ne treba. samo polako). malo mesta za parking tako da to moze biti problem u sezoni. plaza fantasticna. mogu da se iznajme lezaljke. kad smo mi bili nije bilo nista od drugih sadrzaja, znaci vodu poneti sa sobom.
zatim kira pinagia (asfalt do plaze) i ahata.
a sa zapadne strane mislim lefkos. druga uvala te plaze je zgodna za ljude sa decom jer je pesak i dubina nije nagla. kao i agios thoros i agios nicholaos (arkassa).
zgodno je sto kad je jedna strana ostrva vetrovita, druga nije i obrnuto. a jedna strana je obicno cesto vetrovita
toliko od mene i jos jednom izvinjenje draganu zbog kasnjenja
igor