volodja @ 06. Aug 2010 - 18:39
Da li moze koja rec o potezu odmah "ispod" Tola?
Vidim na mapama tu neke plazice Drepano, pa neko mesto Vivari, pa plaza kod mesta Kandio i na kraju je "paralia" Irion.
Prva u nizu je Plaka(sin mi je na odmoru pa nema ko da mi pokaze kako se ubacuju fotografije,ali bice i toga sledece nedelje,nama umetnicima bas i ne idu tehnicke stvari),vetrovitija nego plaza u Tolu,grgoljavo more uvek,trscani suncobrani,lezaljke(nije obavezno,postoje sa obe strane delovi gde mozete da postavite svoju,,bazu,,)sitan sljunak ponegde uz vodu izmesan sa peskom,kafici uz obalu,tusevi,na potezu do Irion plaze ovo je po meni najbolja(ali je bolja plaza u Tolu).Sledi Kodili,morate da se spustite sa glavnog puta u zaliv,plaza je siroka,dugacka,bez drveca,kola mozete da ostavite na samoj plazi,krupniji sljunak,tezak ulazak u vodu(puno krupnog kamenja)dosta jezeva ali je voda bistra pa se mogu izbeci,,deluje divlje ali ne na lep nacin,voda topla,bistra,cista,ima par kafica i wc,nisam videla tuseve.Sve u svemu nista posebno.Kandia je dugacka pescana plaza,nismo se kupali tako da o njoj ne znam puno,ima uredjenih delova sa kaficima,suncobranima,lezaljkama.Irion plaza,za kupace potpuno nezanimljiva,ali za surfere pravi izbor,dugacka,sa krupnim peskom,jako vetrovita,dosta kafica i prirodnog hlada,nesto uza od ostalih i sa nekoliko prilaza koji su uredno obelezeni.Nanize ima jos par plaza do kojih nismo pokusavali da se spustimo kolima,i inace je taj pravac iz Tola preko Drepana ka Kranidiju izuzetno brdovit,retko naseljen,ali veoma interesantan,ako imate viska vremena vredi proci bar jednom,ako ne onda put Tolo,Liguorio i odatle Kranidi,ravniji je i iako vodi i on kroz brda moze se brzo voziti.Sledeca je plaza Costa Bianca,izuzetno lepa plaza,uska,sa trscanim suncobranima,potpuno pusta,ima drveni dok za skakanje,pesak,malo tezi ulazak u vodu.Iznad se nalazi objekat koji je zatvoren,deluje da ce to biti neki restoran u buducnosti,u okolini ima dosta vila,nama je delovalo da ce to uskoro postati mondensko mesto,tako da ga treba iskoristiti i videti pre toga.Tu sam nabrala lavande i ruzmarina,cela kola su nam mirisala,i nesto sto nisam videla vec godinama,rogac.Sledi Salandi,dugacka plaza sa krupnim oblim kamenjem i potpuno napustenim velikim hotelom u zaledju.Po plazi su razvucene drvene stolice(pretpostavljam ,,pozajmljene,,iz hotela),na svakih desetak metara se nalazi stub zabijen u kamenje koji mozete da iskoristite za svoj suncobran jer ga drugacije ne mozete postaviti,verujem da je i to relikt stare slave hotela,tu je i mala kapelica na samoj obali.Par koji smo tu zatekli u ,,odmoru,,nas je mrsko gledao,ali se mi nismo dali,tako da su se pokupili,a mi smo se osvajacki raskomotili,malo su spasavali povredjeni ponos zbog izgubljene bitke tako sto su besno dizali prasinu dok su odlazili(sa dvoja kola,ona znacajno mladja,hm,hm:bez-zuba:).Tek,ostadosmo mi,i lepo se provedosmo,lepo mesto za snorkling,poludivlje,voda kao staklo,topla i providna,ali ovo nije plaza za one koji vole urbana mesta.Blizu plaze je maslinjak u kome mozete ostaviti kola u hladu.Lepitsa,lepa,pescana,u pozadini cetinari,ali samo nekoliko,da ne pomislite da je neki sumarak u pitanju,jedan restoran,i jedan onaj kombic kantina,kome treba osvezenje,u jednom delu imaju lezaljke i suncobrani,i jedan prilicno pust deo(sto se nama dopada)i u produzetku tog zaliva ima jos par plaza,ne znam kako se koja zove,obisli smo ih roneci i plivajuci,kombinacija pescanih plaza i stena,zanimljivo.Korakia-ne vredi lomatanja do tamo,po meni,voda jeste cista i bistra,ali nista specijalno cega nema i na drugim plazama,i potpuno,ali pazite potpuna pustara,znaci ako tamo krenete,obavezno voda i klopa,nema sta ni da se pase!Ostale plaze ka Porto Heliju,ukljucujuci i one sa plavom zastavom okolo,nisu nista posebno,potpuno su me razocarale,ako vas zanima mogu i njih da probam da vam opisem!Pozdrav svima!