Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Finska I Estonija

• Ne možete pisati na ovoj temi
19 odgovora na temu

#16 Inka

backpacker

• Član
  • Poruka:14

Napisano: 22. Mar 2007 - 14:02

u uudenmaankatu i okolnim ulicicama imas puno malih i dobrih barova.
pa onda je tu corona bar
http://www.andorra.f...rona/index.html

#17 Inka

backpacker

• Član
  • Poruka:14

Napisano: 22. Mar 2007 - 14:17

jos jedan deo grada koji bi trebao da obidjes za barove je kallio..tu ti je najveca koncentracija barova u helsinkiju i omiljeno mesto za izlaske za mnoge:) i cene su nize nego u centru (mada je to siri centar).

pa onda je tu juttutupa
http://www.juttutupa.com/index_en.asp
sauna bar
http://www.saunabar.fi/flash/main.html
pa vinyl lounge
http://www.vinyl.fi/lounge/news.php

(dajem ti i linkove da mozes sam da pogledas)

a znas da u helsinkiju mozes da probas jogurt napravljen od jelke?:)
super je.
to mozes da nadjes u hakaniemi-ju (market hall - crvena zgrada,zatvorena pijaca) u radnjici lentävä lehmä (leteca krava).

a sto se tice zena..ok su,sve dok postujes jednakost u finskoj..ako ne,ugasio si ga ;) finska je zemlja gde vladaju zene :D

#18 Dragan

svetski putnik

• Član
  • Poruka:987

Napisano: 22. Mar 2007 - 14:50

Eh, po povratku sa pauze zatekoh gomilu novih informacija o Finskoj, cini mi se da cu umesto planiranih 2-3 dana na kraju morati da ostanem barem 5, da bih video makar polovinu ovih stvari koje si mi navela i preporucila. Inace za celu turu po Skandinaviji planiram ukupno 15-16 dana, Stokholm ce mi biti glavna baza odakle cu da putujem po par dana u Norvesku odnosno Finsku.
Ne brini nista, ima prema Finkinjama da se ponasam kao kralj Milan, ako su isto onako zgodne i umiljate kao i Svedjanke.

Jos ako im kazem " Mina rakastan sinua " (ne znam kako se pise, valjda se ovako cita naucila me jedna nasa devojka koja se zabavljala sa Fincem)

#19 GuJa_NeBeSkA

backpacker

• Član
  • Poruka:8

Napisano: 16. Apr 2007 - 11:35

Mnogo lepa drzava. Ja sam u Finskoj bio 10 dana u avgustu 2004. sa horom na danima pravoslavne muzike u Helsinkiju. Ukoliko niste znali, u Finskoj postoji 1% pravoslavaca. :) Uglavnom su protestanti. Mi smo bili smesteni u Espoo-u, to je malo mestasce 11km van Helsinkija koje je celo zamisljeno kao mali gradic sav u zelenom. Znaci, stvarno nesto magicno! Fudbalski tereni, kosarkaski, trzni centar ogroman, prodavnice, restorani, a gde god pogledas van toga... Suma i parkovi. U Espoo-u postoji pravoslavna crkva "St. Herman of Alaska". Taj Sv. Herman je bio neki misionar koji je sirio pravoslavlje na Aljasci, te u njegovu cast nosi crkva ime. Uglavnom, Espoo je cakum, pakum, vakuum mestace, ali za provod definitivno treba otici u Helsinki. Ukoliko ste slusali da severnjaci samo rade, rade i rade, a da za provod ne znaju... E, istina je. Uglavnom se provode petkom, kada se svi ponapijaju kao dupeta da proslave kraj radne nedelje. Jako je skupo, dakle, ako planiras ici tamo, ponesi kesa, i to dosta. Limenka kole je 5E bila kada sam ja bio tamo. Pesacimo kao stoka, svratim u restoran i trazim obicnu casu vode, napijem se i zahvalim, a ova sto radi kaze: "Excuse me, 1 euro, please". Tako da, jedino je vazduh za dzabe. Ima stvarno dosta stvari da se vidi. Otidji na krstarenje brodicem da obilazis ostrva u blizini Helsinkija, to je lepo stvarno. Ima neko ostrvo koje, kako kazu, nikada nije palo pod rusku okupaicju za vreme drugog svetskog rata, tamo ima podmornica, topova i ostalih cudesa, to je ovako fino. Imaju ogroman Luna Park, karta za ceo dan je bila 24E. Ali ne da vredi, nego ZJU! Izvozas se i ako imas los stomak, ispovracas za ceo zivot. Obavezno poseti ogromnu belu luteransku crkvu, koja je zastitni znak Helsinkija, ali takodje i Uspensky Cathedral, to je pravoslavna katedrala, najveca u kojoj sam ja bio do sada.
Sto se vremena tice, tu ti ne mogu nesto mnogo reci. Obicno bude ono, taman vreme, ali nocu za'ladni i te kako. Nama su napricali sage o hladnoci u Finskoj i za leto, pa sam bio poneo dugog dosta, a kada smo dosli, dnevna temperatura je bila 34'C, nezapamcene vrucine u istoriji merenja temperatura u Finskoj. Ali nocu stvarno bude minus pingvin. Hladno do zla Boga. Ne zacudi se, jer totalni mrak pada oko 1AM, a krece da se svice u 3:30AM. Tako da, malo vremena za noc i spavanje. :)
Sve u svemu, lep grad, skup, ali vredi, veruj mi. Ako imas dobro drustvo, bice ti preterano.
Toliko od mene.

Mjay.
Kad god prodjem ulicom sa tvojim imenom, pomislim na Panta Rei. Bacice se tako neki lik kamenom i na tvoj spomenik, jer sve se menja i Sve Tece... Covece...

#20 Dragan

svetski putnik

• Član
  • Poruka:987

Napisano: 08. Aug 2007 - 09:47

Za sve one koje zanima prica o Finskoj, ovde postoji puno korisnih informacija o smestaju, provodu, znamenitostima ...

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0