Finska I Estonija
Napisano: 04. Mar 2007 - 05:13
A Estonija..mnogi ne znaju,ali Talin je jedan od najlepsih gradova Evrope.pogledajte malo po netu,pa kazite sta mislite o ovome.
I drugo: kako otici tamo? Ja ne znam nijednu turisticku agenciju koja u ponudi ima ove destinacije.
Napisano: 05. Mar 2007 - 17:09
Od agencija, koliko ja znam jedino je " Kon Tiki " imao nekakvu Skandinavsku turu u ponudi, ako imas toliko novca vidi preko njih.
Napisano: 20. Mar 2007 - 18:33
nema bas toliko za videti, ali ima dovoljno..finska je kao i srbija pre svega zemlja prirode.
u finsku se ne dolazi da bi se obilazili gradovi kao recimo u francuskoj.
ima i toga,helsinki na primer ili turku,ali u finsku se pre svega dodje da bi se na primer iznajmila koliba pored jezera kojih ima 188 000, a onda se ide u saunu,pliva,uziva.
ili da bi se islo u laponiju (ali ne leti, komarci su smrt).
u laponiju je najbolje ici krajem proleca ili u septembru,dok traje "ruska" period (vreme kad opada lisce i laponija izgleda prelepo u crvenim bojama).
jeste,taljin je lep,ali je dovoljan jedan dan da se obidje stari grad. to je kao dnevni izlet od helsinkija i cesto idemo tamo.
najbolje uzeti bilo koju sengen vizu i doci.
finska nema turisticku vizu koja se dobija uz pomoc reservacije hotela,nego samo uz pozivno pismo. ali su u sengenu sto stvari cini laksim.
za jug finske,najbolje je doci u julu.tad su najvise temperature (oko 28-29c,ali se to ovde oseca kao nasih 32-33c zbog mnogih faktora) i zbog dugackog dana (oko 2-3 sata mraka,ali je to vise kao sumrak).
Napisano: 21. Mar 2007 - 11:11
- posto taj put u Skandinaviju planiram za pocetak septembra, zanima me da li je tada jos uvek moguce kupanje na jezerima na jugu Finske, narocito u blizini Helskinkija ili eventualno na nekoj od tih lepih plaza koje si pominjala
- posto bih ja dosao onim jutarnjim brodom iz Svedske na 3 dana (2 noci) da li mozes da mi preporucis nekakav solidan smestaj u samom gradu (do 70 eur po noci) i sta bih ja za to kratko vreme mogao da vidim u i oko Helsinkija (crkva is spomenik Janu Sibelijusu ...)
- predpostavljam da sa multi sengen vizom mogu da skoknem na 1 dan do Talina brodom, uzgred koliko traje putovanje (nadam se ne vise od 2-3 h)?
- koliko je Finska skuplja u odnosu na SVedsku (muzeji, hrana, za pice znam da je skupo)
Pozdrav Dragan
Napisano: 21. Mar 2007 - 12:16
voda u jezerima je i leti kad je toplo napolju dosta hladna,rekla bih oko 17 stepeni.
sto se tice mora, leti more bude i do 24c..divota..napolju 29,more 24c, nema smrzavanja posle izlaska iz vode:)
videcu koja je plaza najbolja (blizu koje je voda najtoplija,neke plaze su malo uvuce pa voda moze da bude i hladnija) pa cu da napisem.
a plaza u centru grada u julu kad je voda lepo topla: pesak,disk dzokej pusta muziku,kokteli na plazi,itd..ko da si na mediteranu:)
sto se tice sibelijusovog spomenika,to je nesto sto bih ostavila za totalni kraj,jer nije preterano vredan posete.to bih posetila u kombinaciji sa seurasarijem. najbolje je da sednes na autobus 24 koji polazi od svedskog pozorista (blizu robne kuce stokman i esplanadi parka) i odes do sibelijusovog spomenika. tu je na 50 metara od stanica i videces ga sa leve strane iz autobusa (prvo je spomenik pa stanica). e kad ga obidjes,vratis se na istu stanicu na kojoj si izasao iz autobusa (isti pravac) i opet sednes na bus 24 do seurasarija (poslednja stanica). jako je lepo na seurasariju.
najbolje je da kupis turisticku kartu za gradski prevoz trajanja 3 dana. to mozes da kupis u turistickoj agenciji grada helsinkija (ona koja pomaze turistima),a tu mozes da pokupis i besplatne karte grada,itd
jednom odi do suomenline. nemoj da ides nekim od privatnih brodova,skupi su,nego lepo u luci potrazi brod gradskog prevoza (HKL),tu ti vazi ta karta od 3 dana,isto tako vazi na svim autobusima,tramvajima,gradskom vozu,metro.
taj brod ide svakih 20 minuta.
za suomenlinu ti treba nekih 2-3 sata. ako nisi neki ljubitelj muzeja,neces mnogo da propustis tamo..na ostrvo se najvise ide zbog prirode i zgrada.takodje postoji i podmornica koju mozes da obidjes.
u samom helsinki postoje dve znacajne katedrale koje su "landmark" helsinkija - protestantska na senatskom trgu i pravoslavna (uspenski) blizu luke (pripada finskoj pravoslavnoj crkvi). te dve religije su i zvanicne.
u luci ces videti puno malih standova sa hranom i tu mozes da jedes finsku hranu vrlo povoljno.
isto tako mozes da odes u stokman tu gde prodaju slatkise,jer postoji odsek za gotovu hranu koja je dobra,skuvana istog dana,dosta veliki izbor,oni ti podreju na licu mesta i tu mozes lepo da jedes za 5 evra.
a takodje mozes da kupis i pecivo.trebalo bi da probas karelijske pite.
po gradu mozes da nadjes (najveci je preko puta zeleznicke stanice u centru,do restorana zetor koji isto ima dobru hranu a jeftin je) studenske restorane "unicafe",koji imaju dobru hranu,veliku izbor (dobijes glavno jelo,jelovnik je i na engleskom,a salatu,pirinac,krompir,hleb,mozes da uzmes koliko hoces) za 5 evra (studenti placaju 2-3 evra,ali ostali 5 evra).
cenu su slicne svedskim,a sad kad sam uporedjivala srbiju sa finskom u cenama,pa i mi se priblizavamo:)
inace u skoro svakom supermarketu (vecem) mozes da kupis pripremljenu hranu (piletinu,cufte,itd) za oko 4-5 evra po obroku.
ovo ti pricam jer pretpostavljam da i ti kao i mi ostali putnici pokusavas da putujes na budzetu i prodjes jeftinije ako je moguce.
ne mozes do estonije,oni nisu u sengenu.moras da kontaktiras njihovu ambasadu direktno. ne znam kakva je procedura i sta dozvoljavaju,ja imam eu pasos,tako da sa njim putujem.
putovanje je oko 3-4 sata i moze sve da se obidje u jednom danu,stari grad je mali.
a da karta za gradski prevoz ne vazi za nocne autobuse koji saobracaju od 2 nocu do 5 ili 6 ujutru. tad moras da kupis posebnu kartu u autobusu.
Napisano: 21. Mar 2007 - 12:19
ako se ovaj hotel otvori do tada,bilo bi super za tebe
http://www.omena.com/frontpage
Napisano: 21. Mar 2007 - 12:53
Uzgred, da li znas za neko interesantno mesto za izlazak ali da nije diskoteka, vec gde moze da se cuje dobra muzika (jazz, blues, rock & roll), popije neko picence, vide neki pristojni ljudi.
Posto do puta ima jos dosta vremena, ako nemas nista protiv bicu slobodan da te do tada mozda pitam za jos po koju prakticnu stvar ili savet.
Pozdrav
Dragan
Napisano: 21. Mar 2007 - 14:51
Napisano: 21. Mar 2007 - 21:56
ima dosta agencija koje organizuju rusiji,ali nisam jos cula za estoniju.
sto se tice hladnoce /toplote,ako se desi da ti je hladno,najbolje pravo u saunu. mnogi nasi koji ovde zive nikad ne idu pa im je stalno hladno,ali mogu iz sopstvenog iskustva da ti kazem da sauna i te kako pomaze. ide se i leti i zimi.
leti se ode u saunu pa se sedi napolju sa peskirom i pije pivo.muskarci sede samo sa peskirom oko struka ispred sauna bara na sred prometne ulice hehe niko ne obraca paznju. sta vise, vrlo je nepristojno gledati u druge ljude u sauni.javne saune su podeljene na muske i zenske. mesane su vrlo retke.
sta jos treba da vidis u helsinkiju: crkva u steni,parlament,finlandia kongresna sala (arhitekta je poznati finski arhitekta alvar alto)..
sedni na tramvaj 3t i obici grad u tramvaju,on prolazi i kroz stari deo sa lepim vilama (kao nase dedinje).
a postoji i pivski tramvaj:) placa se ali mozes da sedis i da se vozis okolo (pored znamenitosti) i pijes pivo:)
takodje postoji i spomenik na mestu gde je helsinki osnovan pre skoro 500 godina. a postoji i prelepi zasticeni deo grada,käpylä, sa drvenim kucama.
gde izaci..ako nisi homofobican,jako dobro mesto (gde mnogi od nas izlaze,bilo hetero ili homo,i ne primecujes ko je sta) je "lost & found".
na gornjem spratu je bar,a dole je klub,medjutim ti ne moras da silazis
http://www.lostandfound.fi/
osim toga,dobra su i mesta u uudenmaankatu. (5 min od strogog centra pesice).
hotel cu sad da pogledam,tek sam stigle kuci.
slobodno pitaj,ali cu ja biti odsutna (putujem u japan) od 30.3.-8.4. pa mogu da odgovorim posle toga za pitanja koja mozda uslede u tom periodu.
Napisano: 22. Mar 2007 - 11:04
Nisam nesto preterano homofobican, ali se ipak ne bih usudio da sam krocim u taj " gay but heterosexualy-friendly " bar, jedino ako neko od prijatelja koji zive u Stokholmu ne podju sa mnom ili mi ti sa tvojim drustvom ne budes bila neka vrsta vodica, naravno ukoliko budes imala vremena.
Nesto ipak zivim u nadi da ce pocetkom septembra mozda ipak moci da se bucnem na nekoj od tih skandinavsko-tropskih plaza.
Moja generalna impresija o Fincima (na osnovu ljudi koje sam prosle godine upoznao na kongresu) je da posle 2 casice pica postaju vrlo otvoreni za komunikaciju i veoma su srdacni (narocito finkinje).
Ako u medjuvremenu iskopas jos neku dobru ponudu za hotel, molim te javni, ako ne lepo se provedi u Japanu, pa se cujemo kasnije.
Pozdrav Dragan
Napisano: 22. Mar 2007 - 12:44
http://www.silja.com...sAndTimetables/
ja sam zaboravila da su estonci otkupili celu rutu (nisam sigurna da li i ceo silja lines) do estonije
http://www.silja.com...sAndTimetables/
put traje oko sat i 40 minuta i cena je visa nego ranije:)
ranije je vecina brodova isla za 2-4 sata i bilo je jako jeftino oko 15-20 evra u jednom pravcu.
sad kosta..
http://www.silja.com/en/rates/oneway/heta/...ayToTallinn.htm
70-80 evra tamo i nazad..
hehe..ne brini,niko nece da te spopadne u lost & found:)
a mozes da probas i belge,belgijsku bar..tu ti je vise srednjeevropska atmosfera,dobra muzika,mozes da pojedes nesto,nisu visoke cene,a neces naici na one jako pijane.
u centru grada je
http://www.hok-elannonravintolat.fi/ravint...elge/index.html
Napisano: 22. Mar 2007 - 12:51
http://www.gasthauso...a.com/index.htm
cula sam od nekih poznanika da je mesto pristojno,sobe nisu super luksuz,jednostavno su uredjene,ali je inace sasvim dobro mesto i pozicija je odlicna,u samom centru.
Napisano: 22. Mar 2007 - 13:00
vise se isplati putovati s nekim i uzeti dvokrevetnu sobu.
Napisano: 22. Mar 2007 - 13:09
Belgijski bar je ok, mada sam tu ekspert, jer mi je brat ozenjen belgijankom i zivi vec 17 godina u Briselu.
Pozdrav (zdravo se kaze nesto kao " terve " ne znam kako se tacno pise)
Napisano: 22. Mar 2007 - 14:00
nuuksio nacionalni park.tu imas jezera a i letecih veverica:)
blizu je helsinkija,moze da se stigne autobusom.
http://www.luontoon....sp?Section=5131
na levoj strani ti je meni gde mozes da vidis sta ima od prirode,kako da stignes tamo,itd.
a sto se tice svedskog,vecina finaca u helsinkiju (sem ako su oni swedo-finns) nece da ti odgovori ne svedskom,ili ce na engleskom ili ce da te ignorisu:)
u vecim prodavnicama ima onih koji govore svedski ali vecina samo finski (i neki drugi jezik kao engleski).
engleski je inace jako rasprostranjen.
jeste,zdravo je terve ili moi ili moikka ili hei. zdravo ili dovidjenja pri odlasku je hei hei.
cita se isto kao i kod nas kao sto je napisano..dupla slova oznacavaju akcenat.
hvala je "kiitos" (sa dugackim i).
Broj korisnika koji čitaju temu: 1
Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0