Fraola @ 11. Jul 2010 - 11:02
Evharisto Skenda,
Jako me interesuje prica o istim ikonama, predpostavljam da je u pitanju ikona Bogorodice, ali vi pitajte vaseg domacina za detalje.Jos me zanima prica o manastiru Sv.Pantelejmona koji je blizu Kazavitija.
Cujem da je sad napravljen asfaltni put do tog manastira, pa vas molim da to proverite.Sledeci moj odlazak na Tasos ukljucije obaveznu posetu tom manastiru.
Mnogo hvala i pozdravite vase dobre grcke domacine.
Kali mera,
Daxi,
Ccim se cujem sa Xristosom pitacu ga sve ove stvari u vezi sa manastirima.
A posto me vec i 5 dan drzi jako osecanje koje sam poneo iz Skale Maries moram sa Vama da podelim i pricu o hrani.
Nisam siguran da li postoji tema na forumu "grcka hrana i pice" te je prigodno ovo pisati na tom mestu no ja cu je napisati ovde jer je vezana opet za Xristosa, Sotiriju i Skalu Maries.
Naime,
jednoga dana su nam priccali o ribi koja se zove "Isusova riba" (Xristopsarija)
Vec sledeceg dana smo je jeli kuvanu u crnom luku, paradajizu i svim onim grckim zacinima od kojih se i kad niste gladni otvara apetit.
Radi se o beloj ribi koja skoro i da nema kosti, sem kiccme.
Vrlo je ukusna ovako pripremljena i uz grcku salatu ne treba Vam nista visse do ccasse Retzine "Malamatine" da sve postane perfektno.
Za recept cu da pitam Sotiriju

. ako bass nekoga zanima.
Ono ssto je vezano za ovu ribu jeste predanje da je Isus hranivsi gladne, prema bibliji, stvorio vino, hleb i ribu.
Riba kojom su bili nahranjeni gladni je bas ta riba te je prema ovoj legendi i dobila ime "Hristova riba" (Xristopsaria)
Pokusavam da nadjem sliku ove ribe na "googlu" no ne uspeva mi.
Lici na ribu list..
Mislim da ce biti dovoljno, ako odete u Skalu Maries, da pitate ribara koji svako jutro, deruci se iz kombija:
"Psarija, Psarija, freska psarija!!", prodaje svezzu ribu, da li je ima...
Pozdrav i hvala BokiNS-u, koji mislim da je bio u isto vreme kada i mi kod Xristosa i Sotirije, na divnim fotografijama, koje me u nekim momentima ostavljau bez daha.
Pozdrav....