Zelite li da Vas na svakom cosku “Kamaki” vuce za rukav da udjete u bas taj restoran jer su hrana I ambijent odlicni?
Zelite li velelepne hotele sa divnim bazenima blizu plaze I barovima u vodi?TO SVE NECETE PRONACI SKALI MARIES!!!
Ako ste od onih koji vole da u jednoj od 4 taverne popiju “Uzzo” I kafu sa lokalnim ribarima, odigrate “Tavli” i uz “Uzzuki” jedete “Mezze” (sardele sa malo salate), popodne slusate kako neko od mestana u kuci, sebi za dusu, svira ”Buzuki”, ako zelite da Vas ujutru bude galebovi a uvece uspavljuju talasi onda je Skala Maries ”Σκάλα Μαριές” pravo mesto za Vas.
Tasos su u kroz istoriju osedali pirati te su tako poharali I Skalu Maries, nakon njihovog napada u mestu je prezivela samo jedna osoba koja se zvala Marija te je mesto po njoj dobilo ime Marijina luka “Skala Maries”
Danas u ovom ribarskom mestasscetu zivi 200 stanovnika koji se pretezno bave ribarenjem, proizvodnjom meda I proizvodnjom maslinovog ulja.
Jedan “Super market”, jedna apoteka, cetiri taverne, jedan internet klub (koji je prazan), jedna pekara I to je sve.
Nakon sedam dana svi mestani Vam se javljaju sa tipicnim “Kali mera/Kali spera”
Kada bi se zazeleli malo guzve na 8 Km je Limenarija a na 10 Potos.
U blizini ovog mesta se nalazi Bogorodicin manastir za koji je vezana jako interesantna prica.
U vreme Turaka stanovnistvu je bilo zabranjeno da zidaju crkve.
Ljudi iz ovog kraja su se okupili I zamolili Turke da im dozvole da sebi sazidaju bogomolju.
Turci su im dozvolili ali pod jednim uslovom........AKO JE SAZIDAJU ZA JEDAN DAN!!!!!!.
Sutra dan su se svi iz ovog kraja organizovali I za samo jedan dan 1814 podigli crkvu (danas manastir) koga su nazvlai “Panagia” (bogorodica) koji je I danas tamo.
Cim smo krocili na ovo predivno mesto prvi prizor je bio kako pas I macka spavaju jedno pored drugoga.
U samom manastiru ispod fresaka I dan danas postoji izvor vode za koje mestani veruju da je lakovita.
MIR, HARMONIJA I LJUBAV su reci koje mogu da opisu ovaj hram u koji je ulozeno toliko zelje I truda u samo jednom danu.
Prethodnih dana sam roneci pronasao zlatan prsten I mindjusu I kada smo supruga I ja sa decom krocili u Bogorodicin manastir osetio sam potrebu da to sto sam izronio ostavim kao poklon.
Na izlazu nas je otac “Epifanios” pocastio “Lokumi”-jem (rahat lokum) I casom vode sa tog izvora..
Svih 16 dana u Skali Maries smo bili smesteni u vili “Toutoula”.
Xristos I Sotirija Georgiadis su ucinili da se osecamo kao nikada do sada na letovanju.
Uputili su nas u prave taverne, na prave plaze, pricali nam o mestu, ostrvu I manastirima, ljudima...
Vodili su nas na “Lokumades” u Limenariju I pricali nam pricu o ocu I sinu koji jedini na svetu znaju tajni recept za ovu poslasticu i pored stalnih ponuda vec godinama ne zele da prodaju ovu svetu tajnu za njih.
Upoznali su nas zasto svi u Grckoj vrte po rukama “Koboloj” ili “Begleri”
NIKADA DO SADA NISAM IMAO BOLJE DOMACINE koji su nam docarali Grcku kroz istoriju, hranu, pice, ambijent, muziku, ljude, legendu...
Sto se tice studija, opremljeni su sasvim solidno.
Klima je ukljucena u cenu a vise detalja mozete videti na site-u.
Sotiriju I Xristosa mozete kontaktirati direktno malo-om
I ono sto je najbitnije mozete se sa njima o svemu I sve dogovoriti.
Mi smo im preko “Western union”-a uplatili 30 % a ostatak im doneli po nasem dolasku.
Xristos nas je kada smo krocili sa trajekta na ostrvo zvao da ga sacekamo kako bi kolima dosao po nas I pokazao nam gde su, mada smo ih I bez njegove pomoci vrlo lako pronasli.
Svi balkoni su sa pogledom na more I sama vila je udaljena od plaze 20 metara.
Sve je na dohvat ruke jedino je pekara kao “naj udaljeniji” objekat 200 metara daleko I stvarno se treba “pomuciti”
O Tasosu necu mnogo pisati jer je sve napisano I prokazano.
Ostrvo je divno sa puno skrivenih plaza sa po jednom tavernom, puno zelenila, divno cistom vodom I vrlo predusretljivim ljudima.
I na kraju zelim od srca da Vam preporucim Xristosa I Sotiriju kao domacine koji ce Vam uciniti godisnji odmor lepsim jer su jednostavni ljudi koji Vam nece brojati koliko ste se puta okupali I nece Vam prigovarati zbog ukljucene klime vec ce Vam pomoci da uzivate I te dane provedete na najbolji moguci nacin.
[size="2"]JA SE SLEDECE GODINE VRACAM U “VILU TOUTOULA”, mozda se vidimo pa idemo sa Xristosom I Sotirijom da jedemo “Lokumades”...
Zelim Vam lepo provedene dane u Grckoj i “GIA SOU FILE MOU”
Ovu poruku je izmenio mirarbi: 14. Mar 2012 - 01:45
nedozvoljeno linkovanje