Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Vozom do Istanbula

• Ne možete pisati na ovoj temi
28 odgovora na temu

#16 lav

svetski putnik

• Član
  • Poruka:947

Napisano: 21. Mar 2011 - 17:02

Evo najjeftinijeg nacina da stignes do Istanbula:

Uzeces povratnu kartu do Dimitrovgrada, a u vozu "doplatiti" jos 4 leva do Sofije. To je ustaljena sema koja funkcionise vec duze vreme. U Sofiji ces otici do autobuske koja je u blizini zeleznicke stanice i uzeti kartu preko HAS kompanije, cena je 20e, ali probaj da se iscenkas za 18. Postoje i drugi prevoznici, ali su nesto skuplji. Za 8h stizes u Istanbul. Moram reci da su turski autobusi fenomenalni, tako da se put gotovo i ne oseti. Dakle, ukupna cena je 32 ili 34e.
U povratku isto tako: HAS hvatas na Otogaru, dolazis u Sofiju, ali ovog puta doplacujes do Dragomana. Sve lepo funkcionise kako sam ti napisala, ne izlazis iz voza, sve superiska! Ukoliko imas karticu Rail plus, cena vozne karte je umanjena za 30%, pogledaj na sajtu nase zeleznice. Ja sam je nabavila zato sto cesto putujem i bas mi se isplati.

Sto se tice novih pasosa, naravno da je sve ok. Hostele mozes naci na: www.hostelworld.com Biraj one koji se nalaze na Taksimu ili u blizini Aja Sofije. Taksim je moderniji i nocu zivahniji deo grada ako volis da izlazis, tu ti se nalazi i setaliste, nesto kao nas Knez. Kod Aja Sofije je Kapali carsija, Egipatski bazar, Plava dzamija... tu mozes uzeti zacine, ratluke, suvenire itd. Nedaleko odatle postoje i butici gde se prodaje koza. Obavezno se cenkaj! Ja se uvek neplanirano vratim sa jos nekom jaknicom, cena kratkih je oko 50e. Sto se tice novca, ne moras puno da menjas, jer kada budes pazario mozes platiti i u evrima.

Istanbul je zaista prelep grad. Pored Pariza i Berlina meni najdrazi, kao stvoren je za uzivanciju! Klopa je fenomenalna i ako budem nasla vizitke nekih restorana, saljem ti! Ako zelis jeftinije da prodjes, biraj one koji ne izgledaju previse "fancy", u sporednim ulicicama gde oni zalaze. Probaj obavezno baklave sa pistacima, ja ih inace ovde nesto i ne gotivim, ali tamo ih zaista vrhunski pripremaju, ukus je bozanstven! I ne propusti krstarenje Bosforom!

Ovu poruku je izmenio lav: 21. Mar 2011 - 17:02

#17 bassomnia

backpacker

• Član
  • Poruka:18
  • muški

Napisano: 22. Mar 2011 - 12:41

Pogledaj porukulav @ 21. Mar 2011 - 17:02

Lavice...hvala

reci mi jel mislis da nije pametno da se ide direktno vozom za Istanbul posto vidim da postoji neki kojim se putuje citavih 21h...?

i gde da razgledam Kozu...koje su to ulice tj, trzni centri? jel ima ovih stvari tipa dukseva majcica sorceva [muskih]???

Ovu poruku je izmenio Infoputnik: 22. Mar 2011 - 19:22
predugacak citat

#18 koldar

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:427
  • muški

Napisano: 22. Mar 2011 - 14:51

Pogledaj porukulav @ 21. Mar 2011 - 17:02

Da li ova HAS bus kompanija ima svoj sajt, i da li se karta može kupiti on-line?

Ovu poruku je izmenio Infoputnik: 22. Mar 2011 - 19:22
predugacak citat

#19 lav

svetski putnik

• Član

Napisano: 22. Mar 2011 - 17:34

@koldar

Evo sajta: www.hasturizm.com.tr
Tu ces pronaci i satnicu, nema potrebe kupovati karte unapred.

@bassomnia

Nemoj ici vozom do Istanbula, samo do Sofije, jer citav put mnogo duze traje put, a turski busevi su super i ispadne povoljnije.
Kada si planirao da putujes? Bas me zanima kako izgleda Shopping fest i da li se isplati.
Sto se tice koze, ima tih butika, potrazicu vizit kartu... Ja sam krenula do Morave i usput naletela na jedan fenomenalan butik koji se nalazi u jednom pasazu. Cini mi se da je kod njih roba kvalitetnija.
A za majice, pamuk i ostale stvari ne znam. Cula sam da ljudi idu do Mertera i da je super povoljno ukoliko se pazari na veliko. Postoje naravno i veliki trzni centri, brendovi kao i svugde u svetu i sa svim tim popustima pretpostavljam da je jako povoljno.

#20 bassomnia

backpacker

• Član
  • Poruka:18
  • muški

Napisano: 24. Mar 2011 - 00:00

@Lav

ok ako nadjes vizitku shibni je... :] aaaaaa bese od granice do Sofije dam 2 eura tako nesto sam citao, a?

#21 baki70

svetski putnik

• Član
  • Poruka:628
  • muški

Napisano: 07. May 2011 - 12:51

Ako mogu da se umešam, moj predlog za Istanbul je voz. Za iste pare može se vozom što je po meni mnogo komotnije. Putuje se 24 časa. Ja sam do sada praktikovao da uz neku malu doplatu uzmem spavaća kola u Sofiji i lepo stignem odmoran u Stambol. Ukoliko od Istanbula planirate dalje vozovima, onda je prava stvar Balkanfleksipas. Za starije od 26 godina bilo je pet vožnji vozom 86 eura. Za one kojima je bitno vreme do kad moraju da stignu u Istanbul, pošto vozovi ponekad znaju da kasne, dobra je kombinacija voz - bus. Pre neki dan sam koristio tu varijantu, vozom dođete do Sofije, što košta 20 eura, a tamo uhvatite bus za Istanbul, što košta od 20 do 25 eura, zavisi od kompanije. Recimo kompanija Has je 20, a Metro 25 eura. To je ujedno i najeftinija varijanta jer vas put Bgd - Istanbul izađe 40 eura. To može i par evra jeftinije, ako se uzimaju vozne karte samo do granice, al je po meni glupo da se cimate zbog par stotina dinara. Takođe par evra jeftinije je ako uzimate povratnu autobusku kartu Sofija - Istanbul. Predlažem da uzmete Hasov bus koji iz Sofije kreće u 22h, jer u tom slučaju stižete u normalno vreme u Istanbul, tj. oko 6 izjutra na glavnu autobusku stanicu Bujuk otogar. Odatle lako metrom stižete do poslednje metro stanice Aksaraj, a dalje onim njihovim modernim tramvajem.

#22 sensa

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:376
  • ženski

Napisano: 24. May 2011 - 22:43

Evo ovako, prijatelji bi trebalo da idu do Istanbula a iz Istanbula avionom do Kaira. Avion iz Istanbula do Kaira im krece u 14casova. Da li ce stici za avion obzirom na silna kasnjenja ako krenu vozom koji krece iz Bgd-a u 7,50 a tamo stize isto sledece jutro ko zna kad? Da li je daleko zeleznicka stanica u Istanbulu od aerodroma, verovatno da jeste i kako je najbolje stici do aerodroma. Koliko bi kostao taxi?

#23 baki70

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 24. May 2011 - 23:14

Ma znam za to, tako nešto sam otprilike i napisao. Ja nisam uzimao povratnu kartu, jer nisam znao kako ću da se vratim. U tom mom slučaju razlika je bila ne veća od 500 din, te sam kupio tu međunarodnu kartu.

#24 sensa

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 24. May 2011 - 23:35

baki, zorane, znate li nesto povodom mog pitanja?

#25 lav

svetski putnik

• Član

Napisano: 24. May 2011 - 23:44

Zavisi koji aerodrom je u pitanju. Mislim da je brze i sigurnije da idu vozom do Sofije, pa busom do Istanbula.

#26 baki70

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 24. May 2011 - 23:46

Pogledaj porukusensa @ 24. May 2011 - 22:43

Evo ovako, prijatelji bi trebalo da idu do Istanbula a iz Istanbula avionom do Kaira. Avion iz Istanbula do Kaira im krece u 14casova. Da li ce stici za avion obzirom na silna kasnjenja ako krenu vozom koji krece iz Bgd-a u 7,50 a tamo stize isto sledece jutro ko zna kad? Da li je daleko zeleznicka stanica u Istanbulu od aerodroma, verovatno da jeste i kako je najbolje stici do aerodroma. Koliko bi kostao taxi?

Što se tiče voza ja sam par puta putovao njime i tada su kasnili ne više od 1 sata. Po meni ova kombinacija voz bus mu je sigurnija. Nikad nisam išao do aerodroma u Istanbulu, međutim znam da u Stambolu postoje dva aerodroma i siguran sam da do jednog od njih ide metro. Ukoliko je to njegov aerodrom sa neta može da skine kartu sa svim linijama metroa i onih brzih tramvaja (tu je i navedena svaka stanica) i da bez problema dođe do tog aerodroma, bilo od železničke Sirkeči stanice, bilo od autobuske Bujuk otogar.

#27 zaratustra

putnik

• Član
  • Poruka:105
  • muški

Napisano: 25. May 2011 - 11:14

Metro sigurno ide do Ataturk airporta a Sabiha je dosta dalje i ima redovna linija javnog autobuskog prevoza za nekih sat i po do Bajrampase(50km).

Ovu poruku je izmenio zaratustra: 25. May 2011 - 11:15

#28 sensa

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 25. May 2011 - 11:57

Koriste Ataturk, medjunarodni aerodrom, a ovaj drugi se korsiti za manje avione. U svakom slucaju hvala, sada jurim kartu metroa da im skinem. ako je neko vec ima bila bih zahvalna. :novine: :novine: :novine: :novine:

#29 baki70

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 25. May 2011 - 17:35

Samo ukucaj Istanbul metro i naći ćeš bez problema kartu metroa. Mislim na onu malu šematizovanu, a to im je više nego dovoljno, mada im ni to nije neophodno. U vozu u metrou na svakoj stanici kažu koja je stanica. Inače aerodrom je poslednja stanica, tako da ne mogu da omanu. Ukoliko dolaze busom u Stambol metro stanica se nalazi bukvalno u sred te Bujuk otogar (Esenlar) stanice, tako da nema greške i odatle idu do poslednje metro stanice, tj. do aerodroma. Ukoliko se odluče da u Istanbul dođu vozom, onda uhvate tramvaj i sa njime odu do tramvajske stanice Jusuf paša i tu pređu na početnu metro stanicu Aksaraj i odatle metroom do poslednje stanice. Mislim da su obe varijante prilično jednostavne i da neće imati problema. Ovo što sam napisao za tu šematizovanu mapu, je čisto da radi orijentacije znaju kolko ima stanica odatle gde će se ukrcati bilo u tramvaj, bilo u metro, pošto su na njima navedene i jedne i druge stanice.

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0