Uzeces povratnu kartu do Dimitrovgrada, a u vozu "doplatiti" jos 4 leva do Sofije. To je ustaljena sema koja funkcionise vec duze vreme. U Sofiji ces otici do autobuske koja je u blizini zeleznicke stanice i uzeti kartu preko HAS kompanije, cena je 20e, ali probaj da se iscenkas za 18. Postoje i drugi prevoznici, ali su nesto skuplji. Za 8h stizes u Istanbul. Moram reci da su turski autobusi fenomenalni, tako da se put gotovo i ne oseti. Dakle, ukupna cena je 32 ili 34e.
U povratku isto tako: HAS hvatas na Otogaru, dolazis u Sofiju, ali ovog puta doplacujes do Dragomana. Sve lepo funkcionise kako sam ti napisala, ne izlazis iz voza, sve superiska! Ukoliko imas karticu Rail plus, cena vozne karte je umanjena za 30%, pogledaj na sajtu nase zeleznice. Ja sam je nabavila zato sto cesto putujem i bas mi se isplati.
Sto se tice novih pasosa, naravno da je sve ok. Hostele mozes naci na: www.hostelworld.com Biraj one koji se nalaze na Taksimu ili u blizini Aja Sofije. Taksim je moderniji i nocu zivahniji deo grada ako volis da izlazis, tu ti se nalazi i setaliste, nesto kao nas Knez. Kod Aja Sofije je Kapali carsija, Egipatski bazar, Plava dzamija... tu mozes uzeti zacine, ratluke, suvenire itd. Nedaleko odatle postoje i butici gde se prodaje koza. Obavezno se cenkaj! Ja se uvek neplanirano vratim sa jos nekom jaknicom, cena kratkih je oko 50e. Sto se tice novca, ne moras puno da menjas, jer kada budes pazario mozes platiti i u evrima.
Istanbul je zaista prelep grad. Pored Pariza i Berlina meni najdrazi, kao stvoren je za uzivanciju! Klopa je fenomenalna i ako budem nasla vizitke nekih restorana, saljem ti! Ako zelis jeftinije da prodjes, biraj one koji ne izgledaju previse "fancy", u sporednim ulicicama gde oni zalaze. Probaj obavezno baklave sa pistacima, ja ih inace ovde nesto i ne gotivim, ali tamo ih zaista vrhunski pripremaju, ukus je bozanstven! I ne propusti krstarenje Bosforom!
Ovu poruku je izmenio lav: 21. Mar 2011 - 17:02