Napisano: 12. Mar 2009 - 12:02
Hoteli koji se mogu dobiti preko Last minuta se nalaze severno od Mombase i nalaze se u okrugu Njala ( bliže Mombasi) i Šanzu( u produžetku Njale) . Zato se i palže tako zovu . Ja sam bila na plaži Šanzu u hotelu Coral Beach , koji je jedan od tri hotela koji čine jednu celinu ( Palm Beach i Shanzu) . Plaže Njala i Shanzu su zapravo produžetak čuvene Dijana plaže koja se prostre u dužili od 10km južno od Mombase i koja je sa druge strane zaliva odn. luke Mombasa. Obe plaže su lepe sa belim koralnim peskom. Cela obala Kenije je zaštićena koralnim grbenom , tako da talasi nisu jaki i može se savim lepo plivati . Da bi plivali u Indijskom okeanu morate pratiti izveštaje o plimi. Izrazita plima i oseka znači da vode na plaži neće biti u svako doba kad se nama prohte da se kupamo , već plima ima svoje cikluse u toku dana . Tako da može da se desi da po podne nema vode za plivanje , već samo za šetanje po plićacima i baricama , štoje isto zanimljivo. A kasnije po popodne plima nadolazi i prekriva pesak i barice , koje su se ceo dan zagrevale na suncu i onda će voda u delu za kupanje biti toliko topla kao supa . Ujutru voda je najsvežija.
Hotel Coral Beach , Palm Beach , Shanzu , Serena Beach i Flamingo na Shanzu plaži su urađeni u Afrikan stajlu. To znači da je krov urađen od trske , recepcija je otvorenog tipa kao i ostale prostorije uklučujući i trpezariju, zbog cirkulacije vazduha. Prva tri hotela predstavljaju celinu i imaju zajednički račun , što znači da možemo ići i doručkovati , ručati i večerati u bilo kom od njih . Isto vazi i za bilo koji vid kupovine , potpisati račun sa brojem sobe i imenom hotela i cena će biti zadužena na vešem računu vašeg hotela . Znači pare se ne nose sa sobom sve se plaća preko računa . Kada nam se račun napuni do iznosa od 200€ ispostaviće vam račun u sobu , samo da vam skrenu pažnju o vašoj obavezi . To je uvedeno zato što neki turisti nisu vodili računa o svojem trošenju i pravili kasnije probleme , pa je uprava hotela odlučila da na svakih potrošenih 200€ vam skrene pažnju koliko ste do sada potrošili. Očekivala sam da će cene u mom hotelu biti veće nego izvan hotela ali nisu , čak mi se činilo da su suveniri i afričke- masai rukotvorine bile jeftinije nego u Masai selu. Koliko se sećam sokovi poput koka kole , sprajta , svepsa su koštali 0,80c , pivo 2€ , sladoled 1,5€ , sunđer za ležaljku 0,80c , kokteli do 5€. Pivo na plaži ispred Serena hotela je bilo 1€. Inače hotel Serena , koji se meni jako dopao uglavnom koriste dobro stojeći Kenijci a hotel Flamingo Britanci . U Coralu i Palm Beachu i Shanzuu odsedaju uglavnom Nemci , Mađari , Poljaci , Česi i Slovaci , Slovenci , Srbi i Hrvati koji dolaze preko Last minuta. Svi hoteli imaju po nekoliko bazena sa ekstra tplom vodom i nigde se neće naći onako hladna voda da vam treba neko vreme za ulazak. Pored bazena su barovi koji rade sve do kasno uveče i pušta se ona vesela Afrička muzika . Prilično je mirno , naročito u periodu kad sam ja bila od 8.12-29.12.2006 god. Nekoliko dana pred katolički Božić je hotel vidno postao puniji sa porodicama sa decom koja su bila bučna . Coral Beach i Palm Beach se nalazi na granici između Shanzu i Njala plaže i nalazi se na nekoj uzvišici , pa se može lepo videti i leva i desna strana plaže . Lepim stepenicama se silazi do plaže , na kojoj u pesku žive krabe i ima puno većih i manjih rupa iz kojih oni vire ili pretrčavaju.Bezopasne su , ako se neko brine zbog toga. Čim siđemo na plažu pojave se Kenijci koji nam nude sve vidove zabave . Snorking , pravo ronjenje , jedrenje , safari , male izlete u lokalna obližnja sela . Sasvim je bezbedno prihvatiti bilo koju ponudu neće vas prevariti . Dva sata vožnje na snorking na improvizovanom katamaranu ( koji izgleda da će se svakog trena raspasti ida je sklepan od naplavljenog drveta) košta uz cenkanje 10€ po osobi . I ispoštovaće tačno vreme . Oko 25€ je snorking u zaštićenom delu nacionalnog parka , ali mora se najaviti dan ranije da bi oni obezbedili dozvolu , ne može istog dana .U hotelima se nalaze turistički pultovi u tu se može pronaći za svakog po nešto . Uglavnom se ponude za sledeći dan ili nekoliko dana unapred postavljaju na oglasnu tablu . Zato treba redovno proveravati šta ima na tabli . A možete im reći šta vas interesuje i oni će vam ukoliko je to u njihovoj moći obezvediti ili kad bi to moglo biti na programu . Pošto sam ja imala već dva safarija ranije uplaćena , kada sam došla u hotel odmah su me obavestil kada ću ići , ali ako vam tada ne odgovara možete ga zameniti za neku drugi termin . Uvidela sam da isti safariji nekada imaju različite nazive. Tako da je moj safari Kilimandžaro Kimana koji je trajao dva noćenja i tri dana imao i drugi naziv Masai safari . Tako se zvao ukoliko je trajao jednu noć i jedan dan . Tsavo east se još zove i Red elefante safari . A ukoliko traje duže od jednog noćenja i jednog dana zvao se Zebra safari.
Hrana u hotelima je uglavnom dobra i ima za svakog po nešto . Voća ima u izobilju i uglavnom su to male zelene banane ( vrlo ukusne), jako lep ananas , pasion frut , zelene narandže i grejp , kokos. Poslastice su uglavnom od tog voća , sosovi , flambirano voće , babane u kokos sosu( prvo nisam htela zato što je toplo a posle...) , kompoti , žele ( od pasion fruta je najbolji) . Kolači su lenje pite sa jako tankim slojem džema ili neke proste torte sa puno šlaga ( nije loše kad nema šta drugo). Doručak je jednostavan sa puterom , kroasanama , uštipcima i raznim salatama . Ima i Engleskog doručka od pasulja krompir i kupus( nikako za doručak). Bila sam razočarana kad sam za doručak uzela dva jaja na oko i kad mi je bio ispostavljen račun za to . Toliko sam bila iznenađena i besna da više iz principa nisam jela jaja . Na safarijima u lodževima to nije bio slučaj. Riba nije bila često na meniju , jednom su nam služili neku veliku ribu sa zubima i svako ko je prišao momak iz kuhinje muje odlomio jedno parče i stavio na tanjir. Bez ikakavih preliva za morsku ribu na koje smo mi navikli , riba je bila prilično ne ukusna . Jednom smo imali "jagnjetinu" , odmah sam provalila da to sa jagnjetinom nema nikakve veze i da je to bila najverovatnije ovčetina . Delovala mi je prilično suvu , tako da nisam htela da uzimam i pomislila da bi oni trebalida dođu kod nas pa da im spremimo jagnjetinu na naš način , čisto da nauče. Pire od kasaba korena je jako ukusan i ne može se provaliti da pire nije od običnog krompira. Međutim , hrana u lokalnim restoranima ( na plažama ili u Mombasi ) su mnogo bolja i ukusnija , ali o restoranima ču malo kasnije. U hotelu ima puno cveća i raznog bila i drveća i životinja. U hotelu i oko hotela žive ptice tkalci koje prave svoja viseća gnezda po rastinju hotela , u bazenima plivanju zlatni šarani , rano ujutru i uveće se pojavljuju čopori majmuna i ima jako puno mačaka. Majmuni se slobodno kreću po hotelu , restoranu , baru , oko bazena , skaču po stolicama , ulaze u sobe i kradu šta stignu . Zato je moj savet sve držati u fiokama , inače su bezopasni i stalno se igraju . Ženke nose mlade oko stomaka a onda neko priđe i traži da ga i on malo nosi . Nijedna životinja koja e nalazi u hotelu se ne sme hraniti , ukoliko vas uhvate da ih hranite odmah će se vaš hotelski račun uvećati za novih 50€. U drugim hotelima sam videla magarce , guske , u lodžu u Masai Mara imali su zebru koja je živela u lođu i gurala se među turistima , grckala ih . Pa su je zvali Mili Bandito - Zebra Bandit. Oko hotela se nalazi širok zeleni pojas koji je jako lepo uređen sa mostićima prirodnim bazenima , i oni su zaptavo mali nacionalni parkovi i u njima u toku dana se vrzmaju majmuni . Može im se prići jako blizu , ukoliko nepravite buku i samo ih posmatrate.
U hotelu su se jednom nedeljno ili češće organizovale žurke. Dolazili su zabavljači , puštala se muzika i uvlačili su turiste u razne igre . Ja nisam pristalica takvih animacija ali ovo treba videti . Hotel je pun svakakvih ljudi i bilo je jako zanimljivo i smešno do suza posmatrati te zabave. Ukolko se jedne večeri ne organizuje zabava u našem hotelu može se otićiu neki drugi. Zato što ne postoji nikakava prepreka između hotela , čak ima i osvetljenih stazica. Može se i tamo naručiti piće preko računa ili se platiti kešom , sad sam zaboravila kako funkcioniše taj detalj ali pitati , u svakom slučaju nema problema da se gosti hotela mešaju. Prijatelj Rumun koga sam tamo upoznala , je jedne večeri bio gost nekog tipa iz drugog hotela koga je upoznao na plaži i on ga je pozvao na večeru u njegov hotel i nije bilo problema , samo je rekao da mu je on gost iz drugog hotela.