Piruela @ 03. Jun 2010 - 22:51
Mi idemo u Jasmin Hammamet od 10.08 do 20.08 preko Kontikija. S obzirom da ste dosta toga obisli u Tunisu, interesuje me da li ste bili u avgustu i da li ima meduza u Jasmin Hammametu, kakvo je more. Da li ima lepih kafica i slasticarni, da li ce nam biti dosadno.Mi idemo prvi put u Tunis.
Bila sam u avgustu u Susu pre nekoliko godina, ali nisam vise od 2X plivala u moru, jer je voda bila jako prljava !!! Puna crnih algi... ali bar meduza te godine nije bilo.
2009. sam bila u septembru u Yasmin Hammametu, talasi su bili ogromni, kupanje je bilo zabranjeno, tako da nisam vise od 3X usla u more, nisam plivala jer nije bilo moguce, ali je voda bila jako topla i cista, nije bilo algi, a ni meduza.
U svakom slucaju nisam ni jednom mogla sa uzivanjem da zaplivam u Tunisu, bila sam osudjena na bazen :(
Tako da se nadam da hotel koji ste izabrali ima lep bazen, za svaki slucaj.
Uglavnom, ljudi pricaju da meduza ima u avgustu u Yasmin Hammametu, ali mislim da kolicina algi i meduza zavisi od sezone do sezone.
U Egiptu sam bila u avgustu i bilo je puno meduza, ali bile su bezopasne, sklanjale su se.
Veceri su i u julu i u avgustu i u septembru u Tunisu bile sveze, zbog pustinjskih vetrova, tako da ponesite nesto sa duzim rukavima. (ne znam kakav je vas metabolizam, meni je bilo hladno u kratkim rukavima)
Sto se tice restorana i kafica u Yasmin Hammametu, ima ih, ali po mom misljenju nisu nista posebno... iskreno, restorani u hotelu su mi bili lepsi nego oni na ulici, tako da nismo bili ni u jednom, a uglavnom su bili u sklopu drugih hotela (kao letnje baste), ili kod marine. Pitali smo naseg vodica prvi dan kad smo stigli gde je najbolje da jedemo van hotela, rekla nam je da ni jedno mesto sto se tice kvaliteta hrane za evropski stomak nije pouzdano, tako da je najsigurnije da jedemo u hotelu.

Tako da nismo hteli da eksperimentisemo.
Uglavnom u kaficima ima da se naruci od pica koka kola, fanta, cedjena pomorandza, kisela voda, bezalkoholni kokteli (oko 5e), pivo im je ok (imaju sa i bez alkohola, ja sam probala samo sa alkoholom).
Nocni zivot u Yasmin Hammametu je bolji nego u Hammametu ili Susu, ali ne moze da se poredi sa Turskom, Crnom Gorom, Bugarskom, Pagom u Hrvatskoj... Nema glasne muzike, dosta je mirno.
Uvece moze da se seta u dva smera:
1. Ka marini (ima lepih jedrenjaka i nekoliko restorana) i ulici 1987. (tu se nalazi posta (ako hocete da posaljete razglednicu, cena razglednica je bila u prodavnicama 5 za njihov dinar).
2. Ka medini... tu je glavno setaliste koje nije nesto dugacko, sa prodavnicama sa fixnim cenama za suvenire (nikad nismo mogli da snizimo cenu u medini ispod fixne cene u prodavnici za identicni proizvod).
U nizu ima nekoliko prodavnica, jedna je velika i u njoj smo kupovali od hrane keksove (samo nam je to delovalo OK od hrane) i vodu (voda je mnogo jeftinija u toj prodavnici nego u hotelu). U toj prodavnici sam kupila i nargilu onu od metar (platila sam je ispod 10e).
Vecinu vremena cete provesti verovatno u hotelu. Mi smo svake veceri gledali program posle vecere u holu hotela ili kod bazena (u zavisnosti od vremenskih uslova). Trbusni ili orijentalni ples, karaoke, fakir, tranvestiti... i taj program se svaki dan menja. Na oglasnoj tabli je istaknut ujutru program za uvece.
Tokom dana (u zavisnosti od organizacije hotela), animatori oko podneva u bazenu organizuju arobik, kasnije takmicanja u stonom tenisu, odbojci na pesku, u bocanju... a tu je i nezaoblizana koreografija uz neku njihovu popularnu pesmu (ceo hotel igra bez blama, a pokreti se veoma brzo nauce).
Ako volite sportove na vodi, moze da se iznajmi skuter (treba prosetati plazom i naci najpovoljnije), ili padobran koji vuce gliser.
Tako da se sve desava u hotelu, a da li ce biti dosadno na letovanju ili ne zavisi upravo od hotela, tj. od posvecenosti animatora poslu i menadzera.
Baksis treba davati sobarici (ostaviti u kupatilu, ili joj dati licno ako je ispred sobe) 1e ili 2dinara svaki drugi/treci dan (toliko mi je vodic rekla kad sam je pitala- koliko para treba ostaviti).
Od izleta Argus je prosle godine organizovao samo posetu gradu Tunisu, Kartagini, selu Sidi Bu Said. Izlet je lep, a nije naporan. Ja sam bila ranije, tako da nisam isla opet.
A u holu hotela moze da se dogovori uz cenkanje (ako postoji osoba Tunizanin, koji nudi izlete) za dzip safari, voznju piratskim brodom, ili jahanje kamila i poseta beduinskom selu.