Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

SAGLASNOST ZA DECU- koja putuju bez roditelja

34 odgovora na temu

#1 Xaxa

backpacker

• Član
  • Poruka:15
  • ženski

Napisano: 05. May 2010 - 00:49

Ako maloletna deca putuju sa bakama i dekama u inostranstvo,treba li im saglasnost oba roditelja za to?:cvetic:
...Ruza je ruza ,pa da na kraj Sveta iznikne...

#2 Pedjolino9

backpacker

• Član
  • Poruka:1

Napisano: 17. Jul 2010 - 14:30

Ovako,moje pitanje je da li mogu da izadjem iz zemlje sam (maloletan) i da li mi za to treba neka saglasnost roditelja ili nesto slicno i gde to moze da se izvadi...Drugo pitanje : Da li ce prilikom vadjenja te saglasnosti biti problem to sto imam hrvatski pasos i to sto mi je prebivaliste u Hrvatskoj,ali ostala dokumenta su mi srpska...unapred hvala.. I da isao bih do Banja Luke...i zivim u Beogradu

#3 deki27

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:247
  • muški

Napisano: 18. Jul 2010 - 19:49

Pogledaj porukuPedjolino9 @ 17. Jul 2010 - 14:30

Ovako,moje pitanje je da li mogu da izadjem iz zemlje sam (maloletan) i da li mi za to treba neka saglasnost roditelja ili nesto slicno i gde to moze da se izvadi...Drugo pitanje : Da li ce prilikom vadjenja te saglasnosti biti problem to sto imam hrvatski pasos i to sto mi je prebivaliste u Hrvatskoj,ali ostala dokumenta su mi srpska...unapred hvala.. I da isao bih do Banja Luke...i zivim u Beogradu

1 http://www.mup.gov.r...preko-granice.h
2 Objasni nam kako ti je prebivaliste u Hr a zivis u Bg? Koja ostala dokumenta imas a maloletan si ?

#4 Mupovac

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:242

Napisano: 20. Jul 2010 - 17:02

A koliko imaš godina?

#5 Cvrča

MFT moderator

• Član
  • Poruka:3722
  • ženski

Napisano: 20. Jul 2010 - 20:15

Ne odgovaraj na poslednje pitanje! :bez-zuba:
Salim se, otidji do mesne zajednice ili najblizeg supa i vidi sta ti treba. Ja sam kao maloletna putovala bez ikakve saglasnosti, samo sa djackom knjizicom, isto do BL, ali mislim da je sada drugacije.

Postavljena slika

#6 DraganV

svetski putnik

• Moderator
  • Poruka:5941
  • muški

Napisano: 21. Jul 2010 - 11:12

Pogledaj porukuCvrca @ 20. Jul 2010 - 20:15

Ne odgovaraj na poslednje pitanje! Postavljena slika

Moze da precuti ali mu je to veoma bitno. Razlika je da li je mladji ili stariji maloletnik. Mladji maloletnik MORA da ima pratioca (nije obavezno da to bude roditelj)
Postavljena slika

#7 Cvrča

MFT moderator

• Član
  • Poruka:3722
  • ženski

Napisano: 21. Jul 2010 - 12:20

Dragane, to je bila sala.

Postavljena slikaPostavljena slika

Postavljena slika

#8 DraganV

svetski putnik

• Moderator
  • Poruka:5941
  • muški

Napisano: 21. Jul 2010 - 12:56

Pogledaj porukuCvrca @ 21. Jul 2010 - 12:20

Dragane, to je bila sala.

Postavljena slikaPostavljena slika

Ma znam da se ti salis, njemu samo skrecem paznu da je to veom bitno.
Postavljena slika

#9 putnikovic

backpacker

• Član
  • Poruka:14
  • muški

Napisano: 28. Jul 2010 - 20:44

1. Kao što su ti neki rekli, možeš, ali zavisi koliko godina imaš. Ako si stariji maloletnik najverovatnije te policija neće mnogo kontrolisati, a ako imaš cirka npr. 12-15 godina hoće,
2. Potrebna ti je saglasnost roditelja,
3. U mestu u kome živite roditelji odu sa LK u sud ili opštinu i tu srede,
4. Po ovome smatram da si dvojni državljanin (hrv/srb). Neće biti problema. Ali nećeš moći da pokažeš saglasnost overenu u sudu u npr. Bgd i hrvatski pasoš-nema logike. To odobrenje/saglasnost će ići uz SRB dokumenat.

#10 antap

backpacker

• Član
  • Poruka:12

Napisano: 10. Aug 2010 - 10:59

Moj sin uskoro putuje sa babom i dedom u Grcku. U agenciji su nam rekli da je neophodno da imaju saglasnost overenu u opstini/sudu. Pokusali smo da napravimo to ovlascenje u opstini Novi Beograd, ali se tamo ispostavi sledece - opstina izdaje dokument koji vazi za jedan izlazak iz zemlje i vremenski je ogranicen na 6 meseci. I kosta 700 dinara.
Odustali smo od ovog ovlascenja i probacemo da napravimo drugo (bez ogranicenja) u sudu.

Ovu poruku je izmenio antap: 10. Aug 2010 - 11:00

#11 antap

backpacker

• Član

Napisano: 16. Aug 2010 - 16:10

Danas smo u Prvom Sudu na Novom Beogradu overili ovlascenje za moje roditelje da mogu decu da izvedu iz zemlje. Uzeo sam primerak ovlascenja iz Suda, i po njegovom modelu napravio svoj, gde sam upisao recenicu da ovlascenje vazi za neogranicen broj prelazaka granice i da sam dokument nije vremenski ogranicen.
Overa ovog dokumenta je kostala 390 dinara i sada smo mirni sto se tice ovlascenja.

#12 putnikovic

backpacker

• Član
  • Poruka:14
  • muški

Napisano: 03. Sep 2010 - 21:35

Ono što sam podebljao ne važi. Razloga je više. Saglasnost se izdaje samo za jedno putovanje i navodi se vremenski period kada se putuje (izlaz/ulaz). Kada bi ovaj "dokumenat" važio za neograničen broj putovanja bilo bi mnogo zloupotreba. Razmislite.

Ovu poruku je izmenio DraganV: 07. Sep 2010 - 19:23
nema potrebe citirati post koji se nalazi iznad vase poruke

#13 Xaxa

backpacker

• Član
  • Poruka:15
  • ženski

Napisano: 03. Sep 2010 - 23:35

Vazno je da je saglasnost potrebna ,mada se desi da je u opste ne traze pri prelasku.Sve zavisi kakve je volje carinik...:cvetic:
...Ruza je ruza ,pa da na kraj Sveta iznikne...

#14 antap

backpacker

• Član

Napisano: 06. Sep 2010 - 11:20

Pogledaj porukuputnikovic @ 03. Sep 2010 - 21:35

Ono što sam podebljao ne važi. Razloga je više. Saglasnost se izdaje samo za jedno putovanje i navodi se vremenski period kada se putuje (izlaz/ulaz). Kada bi ovaj "dokumenat" važio za neograničen broj putovanja bilo bi mnogo zloupotreba. Razmislite.
Kako mislite, ne vazi? Moji roditelji su odveli unuka na more, i nisu im uzimali ovlascenje. Sa tim istim ovlascenjem planiram da sledece godine (kao i ubuduce) posaljem oboje dece sa dedom i babom preko granice.

#15 antap

backpacker

• Član

Napisano: 14. Sep 2010 - 09:55

Vratili se moji sa mora, nije im niko ni gledao ovlascenje.

Broj korisnika koji čitaju temu: 2

Članovi: 0, gosti: 2, skriveni članovi: 0