Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Argolida

• Ne možete pisati na ovoj temi
14 odgovora na temu

#1 Raymond

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:200

Napisano: 20. Apr 2010 - 23:38

Argolida je jedna od oblasti Peloponeza, locirana na severoistoku ovog velikog poluostrva. Od tromeđe sa Arkadijom i Korintijom, približno kod mesta Skortini, južni deo granice sa Arkadijom proteže se sve do primorskog mesta Kiveri. Severni deo grance sa Korintijom ide približno do mesta Galaneika. Južno od mesta Panagia pa sve do mesta Metohi je granica sa Saronikosom, delom koji uz ArgoSaronska ostrva administrativno ne pripada Argolidi. Argosaronska ostrva Spetses, Hydra, Poros i druga su prirodni produžetak Argolide i iako formalno nisu deo Argolide, zajedno sa njom čine jedinstvenu turističku ponudu.

Primorski deo Argolide čine, da spomenemo neka važnija mesta (ali ne sva): Kiveri (od granice sa Arkadijom), Nea Kios, Nafplio, Tolo, Vivari, Kandia, Iria, Kilada, Doroufi, Porto Heli, Kosta, Petrotalasa, Kineta, Ermioni, Thermissia, Plepi, Metohi (južna granica sa Saronikosom), Panagia (severna granica sa Saronikosom), Palia Epidavros, Nea Epidavros, Galaneika (granica sa Korintijom).

Argolida se deli na tri distrikta čiji su glavni gradovi: Argos (nalazi se u unutrašnjosti), Nafplio i Kranidi (takođe u unutrašnjosti, blizu mesta Porto Heli). Glavni grad Argolide je Nafplio.

Neki od najpoznatijih manastira i crkvi Argolide su manastiri: Agios Dimitrios Karakalas u Tirynthi (11 vek), Pamegiston Taxiarchon u Epidavrosu (15 vek), Agioi Anargyroi in Ermioni (11 vek), Agios Theodosios u Midea (10 vek) i crkva Zoodohos Pigi u mestu Kefalari.

Neke od najpoznatijih antičkih lokacija (ima ih mnogo više) u unutrašnosti Argolide su: Mikena, Epidaurus, Tirintha, Argos, Ellinikon, Lerna i Midea.

Argolida ima i puno prirodnih atrakcija kako u unutrašnjosti tako i u priobalju, među njima su i Frachti pećine i Didima krater.

Ovo je samo početna slika Argolide, koja će se otkrivati i uvećavati kako impresije svakog od njenih posetilaca budu zapisivane na ovim stranicama.

Ovu poruku je izmenio Raymond: 20. Apr 2010 - 23:46

#2 trotter

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:278

Napisano: 28. Apr 2010 - 20:21

Nafplio je prelep grad, pravi mediteranski biser...Staro jezgro grada karakterišu uske uličice, terase sa ogradama od kovanog gvožđa, sa dosta cveća i zelenila. Ko je bio na Krfu i u Hanji, zna o čemu pričam..Tu su mnogobrojne taverne, prodavnice suvernira, a bogami i firmirane radnje. Sam grad je svega 100-njak godina bio pod Turcima, pa uticaji otomanske imperije nisu primetni. Karakteriše ga da je bio prva prestonica moderne Grčke, kada su se Turci povukli sa Peloponeza, pa je i zgradu tadašnjeg prvog Grčkog parlamenta moguće videti u Nafpliu.

Ulica u starom delu Nafplia

Postavljena slika

#3 volodja

svetski putnik

• Član
  • Poruka:1933
  • muški

Napisano: 27. May 2010 - 18:09

Raymond jel ides na Peloponez ove godine i u koje mesto?

#4 Raymond

iskusni putnik

• Član

Napisano: 06. Jun 2010 - 16:17

Pogledaj porukuvolodja @ 27. May 2010 - 18:09

Raymond jel ides na Peloponez ove godine i u koje mesto?

Da, letovacu na Argolidi, u mestu Tolo pored Nafplija.

#5 volodja

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 07. Jun 2010 - 19:41

Pogledaj porukuRaymond @ 06. Jun 2010 - 16:17

Da, letovacu na Argolidi, u mestu Tolo pored Nafplija.
Hoces li ici na Delfe pa na onaj most ili preko Korinta?

#6 Raymond

iskusni putnik

• Član

Napisano: 10. Jun 2010 - 02:17

Pogledaj porukuvolodja @ 07. Jun 2010 - 19:41

Hoces li ici na Delfe pa na onaj most ili preko Korinta?

Autoputem preko Korinta E94 pa E65 a Codemaker je preporucio skretanje za Nafplio kod mesta Sterna a ne pre toga kod mesta Nemea.

#7 volodja

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 11. Jun 2010 - 19:28

Mi imamo plan da u polasku malo "bazamo" pa cemo kod Lamije skrenuti desno do Delfa, posle izaci negde na more, naci neko mesto i tu prespavati.
Na Peloponez bih zeleo da dodjem preko onog mosta kod Patre, pa cemo lagano obalom da svrljamo i preko Mikene da se spustimo do Nafplia da prspavamo, premda mi je logicnija prica (i jeftinija) da mozda odsednemo u mojoj "prvoj ljubavi" za ovo leto - u Tolu.

Mozda ti deluje malo haoticno (bez nekog plana) ali upravo nam je to ideja.
Idemo dva-tri dana okolo naokolo, a Porto heli nam nece pobeci.

P.S.
Jedino ako ga neki cunami ne sravni sa zemljom!?!

#8 Raymond

iskusni putnik

• Član

Napisano: 28. Jun 2010 - 00:39

Ermioni je jedno od popularnih mesta na Argolidi, koga to interesuje moze da pogleda na ovom sajtu plaze u okolini:

www.all4yachting.com/index.php?option=com_mtree&task=searchby&cf_id=5&value=Ermioni&lang=en&Itemid=

#9 trotter

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:278

Napisano: 18. Jul 2010 - 05:44

Pogledaj porukuvolodja @ 11. Jun 2010 - 19:28

Mi imamo plan da u polasku malo "bazamo" pa cemo kod Lamije skrenuti desno do Delfa, posle izaci negde na more, naci neko mesto i tu prespavati.
Na Peloponez bih zeleo da dodjem preko onog mosta kod Patre, pa cemo lagano obalom da svrljamo i preko Mikene da se spustimo do Nafplia da prspavamo, premda mi je logicnija prica (i jeftinija) da mozda odsednemo u mojoj "prvoj ljubavi" za ovo leto - u Tolu.

Mozda ti deluje malo haoticno (bez nekog plana) ali upravo nam je to ideja.
Idemo dva-tri dana okolo naokolo, a Porto heli nam nece pobeci.

P.S.
Jedino ako ga neki cunami ne sravni sa zemljom!?!

Nafpaktos je mesto gde bi ja prespavao, na toj ruti. Nalazi se neposredno pre mosta. Ili, ako te već bude mrzelo da posle Delfa voziš, onda Galaxidi, praktično čim izađeš na Korintski zaliv. Nafplio je pun pansiona, koji se nalaze malo u brdu, kada se prođu trgovačke ulice sa radnjama, koje se nastavljanju na glavne gradske trgove. Glavni parking je u luci, i ne plaća se. Od parkinga do pomenutog dela sa pansionima, imaš par minuta peške - Nafplio je mali, ali pravi biser...

#10 volodja

svetski putnik

• Član
  • muški

Napisano: 18. Jul 2010 - 11:45

Da, mnogi mi to savetuju - Galaxidi koji mi je blizi i odmah bio skocio u moru ili Nafpaktos blizu mosta kome sam pronasao slike na netu i deluje malo veci gradic sa nekim lepim priobaljem.
U svako slucaju hvala!

#11 Raymond

iskusni putnik

• Član

Napisano: 04. Aug 2010 - 13:40

Šta reći o Argolidi, jednoj od prefektura Peloponeza, koja je veoma interesantna i neobična, puna prirodnih lepota i čovekovih ruku dela, uključujući i antiku, i naravno sa jednim od najlepših gradova Mediterana te veličine, Nafplijom?

U jednom letovanju čovek ni približno ne može da obiđe sve što bi želeo, a i ako napravi plan, razni činioci mogu uticati na njegovu promenu na licu mesta, tako da od planova unapred ima mnogo odstupanja i u određenim situacijama nema mnogo vajdi, ali i pored toga, planiranje i dobra priprema znače, pogotovo za krajeve poput Argolide i još više Peloponeza, gde su rastojanja zaista velika.

U Argolidi biti bez auta znači vezati se za jedno mesto i plažu, ok, i to može biti lepo za nekoga ko je tako namenio odmor, ipak za one koji žele više lutanja i adrenalina, automobil je neophodan.

Obišli smo obalu od Milija koji se nalazi jugozapadno od Nafplija do Ermionija, s tim da nismo bili u mestima Irija i Salandi, i da se obala od Irije do Salandija može obići uglavnom čamcem a ne kopnenim vozilom. Oblast oko Porto Helija zahteva duže zadržavanje jer ima mnogo mesta u koja bi se moralo zalaziti, tako da se ne može sve videti, nešto lakše je obići potez od Petrotalase do Ermionija. U unutrašnjosti Argolide bili smo svuda gde su nas vodile glavne džade, plus bili smo na arheološkim lokalitetima Mikeni i Epidaurusu.

Plaže na kojima smo bili su: Psili Amos u Tolu, Karatona kod Nafplija, Lepitsa kod Kilade i Hinitsa kod Porto Helija. U Argolidi ima još puno divnih plaža ali klinci traže isključivo one sa peskom i gde nije mnogo duboko, a lepša polovina isključivo one sa suncobranom i ležaljkama, tako da se izbor dosta sužava. Plažu Psili Amos sam opisao na temi Tolo. Za Karatonu, plažu sa plavom zastavom koju apsolutno zaslužuje, mogu reći sve najbolje, to je jedna izuzetna plaža u svakom pogledu i opisaću je kada otvorim temu Nafplio, pošto se ta plaža smatra gradskom plažom Nafplija, iako je izvan grada. Lepitsa je plaža kod mesta Kilada, u široj okolini Porto Helija, plaža je peščana, u vodi je takođe sitan pesak, neobična mu je boja, zrnca su crna i žućkasta, pesak je odličan za pravljenje figura i deca su uživala, plaža nije mnogo velika (oko 300-400 m) ali ima širinu i deo plaže ima prirodan hlad drveća, na plaži postoji taverna sa jedne strane, a sa druge strane uzbrdo je hotel Lepitsa Sunset u kojem je odličan bar za one koji žele da se osveže ili ponesu piće na plažu. Suncobran i ležaljke se naplaćuju, ali ne znam iz kog razloga, nama nisu naplatili. Deo plaže bliže taverni je bez ležaljki, i tu dolaze oni koji nose svoje suncobrane i peškire, dakle tu je besplatno. Plaža je dugo plitka i voda je topla, kristalno čista, izuzetna za kupanje. Plaža nije spektakularna kao Karatona i dosta je manja od Psili Amos ali i pored toga veoma je prijatna i pogodna za sunčanje i kupanje.

I dok je plaža Lepitsa bila pun pogodak dotle je Hinitsa, plaža koja nosi plavu zastavu, predstavljala za nas razočarenje. Radi se zapravo o dve plaže, jedna koja je mala, peščana, uređena, sa suncobranima i ležaljkama, koja se nalazi kod skupog hotela AKS Hinitsa Bay (za koji nisam mogao da provalim šta ga čini tako skupim, barem spolja ne deluje) i druga koja je “divlja”, dakle bez ležaljki i suncobrana, koja je još manja i nalazi se pored dobre taverne takođe sa nazivom Hinitsa. Pošto me je plaža razočarala o njoj neću da trošim reči. Očigledno smo napravili grešku, umesto Hinitse mnogo bolje da smo otišli na Kostu (koja takođe ima plavu zastavu) ali neki sledeći put.

Kako smo želeli da obiđemo deo od Petrotalase do Ermionija za Kostu i Agios Emilijanos nismo imali vremena, međutim iznenadili smo se da ceo kraj od Petrotalase do Ermionija deluje nekako zapušteno. Jedina svetla tačka je hotel Lena Mare koji deluje lepo, a prolazili smo i pored hotela Galaxy i jos nekih hotela koji nisu ostavili neki utisak. Najlošiji utisak je bilo đubre koje je bilo i u kantama i van kanti što moram priznati je prvi put da smo videli u Grčkoj (moguće da je bio neki štrajk). Pa i sam Porto Heli deluje kao da turizam nije grana od koje stanovnici žive, na primer, u Tolu i Nafpliju, skoro svi sa kojima smo dolazili u kontakt su znali engleski, a u Porto Heliju sasvim druga priča.

Doduše kada smo dolazili u Porto Heli imali smo peh, ni sanjali nismo da je nestašica goriva, a nismo napunili benzin u Tolu i Nafpliju gde ga je tog dana bilo na pumpama. Tek jedan taksista više rukama (pošto ne zna skoro ni reč engleskog) mi je objasnio da je nestašica goriva. Lutali smo od pumpe do pumpe i tek negde u nekoj zabiti blizu Kranidija smo našli gorivo tako da smo tu izgubili vreme i ponovo se vratili u Porto Heli.

Mesto Porto Heli zaista poseduje potencijal, od njega bi moglo da se napravi prvoklasno turističko odredište (Ermioni već nema taj potencijal), što će i verovatno biti za koju godinu, ali sada u turističkom smislu, ne može se uporediti sa Tolom i Nafplijom, pa čak ni sa mestima pored Nafplija i Tola, jednostavno mora mnogo da se radi da bi se od tog potencijala izbrusilo mesto kakvo bi turisti poželeli, sada nije na nivou kakav treba.

Zaključak u odnosu na mesta koja smo obišli je da je u Argolidi najbolje letovati u Nafpliju ili Tolu, alternativa (i verovatno je jeftinije) su mesta zapadno od Nafplija uz Argolski zaliv: Nea Kios i Mili, i mesta istočno od Tola: Drepano, Vivari, Kandija i dr., ali svakako dobro je biti blizu Tola i Nafplija. Taj drugi deo Argolide na potezu Salandi, Kilada, Porto Heli, Petrotalasa, Ermioni ima prirodne lepote ali u turističkom smislu nije dovoljno uređen i skockan onako kako bi trebalo.

I da zahvalim Trotteru koji je ukazao na razdaljine, u principu mesta nisu blizu, na primer od Tola do Porto Helija ima 80 km. Probali smo razne pravce, međutim najbolje je ići glavnim putem, od raskrsnice u blizini mesta Aria, preko mesta Asklipio(Auvourio)-Ligurio (u blizini čuvenog Epidaurusa) i zatim nešto pre mesta Tracheia ne eksperimentisati već ići glavnim putem preko te Tracheie i taj put dalje zaobilazi Didimu i Kranidi. Dobra strana Porto Helija je što na tom putu ima Lidl i centar Kritikos, tako da mesto nije loše snabdeveno.

Iz Argolide se može ići na Korintiju i Arkadiju i preko njih na druge prefekture Peloponeza, ko ima vremena treba da se promuva Peloponezom koji ima neverovatno mnogo toga za ponuditi, a takođe i na ArgoSaronska ostrva koja su slatka i bajna a neka među njima su namenjena džet setu, skupa ali živopisna i posebna.

Sve u svemu Argolida je na nas ostavila povoljan utisak, obavezno treba posetiti Epidaurus i Mikenu koji su impresivni, postoje i drugi brojni lokaliteti za koje svakako treba duži odmor da bi se obišli, recimo za grad Argos nismo imali previše vremena da se zadržavamo, ali svakako najveći biser Argolide je grad Nafplio, hvala Codemakeru koji nam je približio ovaj predivan grad izuzetan u svakom pogledu, u kome smo skoro svakodnevno boravili, koji me je osvojio i koji ne samo što je dobar za letovanje, plivanje, šoping i provod već i za život. Stoga svakako Nafplio zaslužuje posebnu temu.

#12 baki70

svetski putnik

• Član
  • Poruka:628
  • muški

Napisano: 04. Aug 2010 - 15:20

Pogledaj porukuRaymond @ 04. Aug 2010 - 13:40

Šta reći o Argolidi, jednoj od prefektura Peloponeza, koja je veoma interesantna i neobična, puna prirodnih lepota i čovekovih ruku dela,
Sve u svemu Argolida je na nas ostavila povoljan utisak, obavezno treba posetiti Epidaurus i Mikenu koji su impresivni, postoje i drugi brojni lokaliteti za koje svakako treba duži odmor da bi se obišli, recimo za grad Argos nismo imali previše vremena da se zadržavamo

Evo par informacija što se tiče arheološkog lokaliteta Argos. Lokalitet se nalazi u samom gradu i prilično je mali tako da može brzo da se obiđe. Tu mogu da se vide ostaci termi, zatim odeon, kao i egipatski hram (sve iz rimskog perioda). Meni je najzanimljiviji bio grčki teatar, koji nije zidan nego je uklesan u steni. Preko lokaliteta prolazi ulica a, sa druge strane te ulice nalazi se agora, koja je prilično slabo sačuvana. Sve u svemu ima šta da se vidi, ali ništa spektakularno. U gradu se takođe nalazi i muzej Argosa. Na brdu Larisa iznad grada nalazi se srednjovekovna tvrđava (neki delovi tvrđave su iz starijih perioda). Do samog utvrđenja može da se stigne kolima. Tvrđava je relativno dobro sačuvana, ali prilično zapuštena. Inače sa nje je jako lep pogled na grad.

#13 Raymond

iskusni putnik

• Član

Napisano: 27. Aug 2010 - 18:51

Pogledaj porukuzazolina @ 06. Aug 2010 - 20:38

Kandia je dugacka pescana plaza,nismo se kupali tako da o njoj ne znam puno,ima uredjenih delova sa kaficima,suncobranima,lezaljkama.

zazolina
Imam utisak da smo oboje pomalo potcenili plazu Kandija. Zapravo, gledano iz ove perspektive, Kandija uopste nije losa plaza, naprotiv, to je velika plaza, nema guzvi a celo odmaraliste Kandija brzo napreduje. Plaza Kandija je svakako najbolja alternativa u celom kraju od Milija do Irije (nisam bio na plazi Irija ali iz tvoje price i ono sto sam citao preko Interneta zakljucio sam da nije nista posebno) plazama Psili Ammos u Tolu i Karathona u Nafpliju.

Mesto Kandija ima jednu izuzetnu atrakciju, velelepni hotel sa pet zvezdica koji je u obliku tvrdjave, hotel se i zove: Kandia's Castle Hotel. U Tolu ima hotela sa cetiri zvezdice ali ne takvog tipa, takodje ni u Nafpliju nisam primetio nista slicno (mada ima hotela sa 5 zvezdica). Hotel je na samoj plazi. U Tolu su nam rekli da i oni koji nisu gosti hotela tamo mogu rucati, da je restoran hotela odlican i da nije preskupo. Hotel zaista deluje bozanstveno, i to je jedna od stvari koju smo registrovali da smo propustili u oblasti, tako da smo ostavili za drugi put. Inace koga zanima Kandija je kolima od Tola oko 10 min.

Ovu poruku je izmenio Raymond: 27. Aug 2010 - 18:55

#14 ivanjuska

putnik

• Član
  • Poruka:172
  • ženski

Napisano: 10. Jan 2011 - 14:28

Pogledaj porukuRaymond @ 20. Apr 2010 - 23:38

Argolida je jedna od oblasti Peloponeza, locirana na severoistoku ovog velikog poluostrva. Od tromeđe sa Arkadijom i Korintijom, približno kod mesta Skortini, južni deo granice sa Arkadijom proteže se sve do primorskog mesta Kiveri. Severni deo grance sa Korintijom ide približno do mesta Galaneika. Južno od mesta Panagia pa sve do mesta Metohi je granica sa Saronikosom, delom koji uz ArgoSaronska ostrva administrativno ne pripada Argolidi. Argosaronska ostrva Spetses, Hydra, Poros i druga su prirodni produžetak Argolide i iako formalno nisu deo Argolide, zajedno sa njom čine jedinstvenu turističku ponudu.

Primorski deo Argolide čine, da spomenemo neka važnija mesta (ali ne sva): Kiveri (od granice sa Arkadijom), Nea Kios, Nafplio, Tolo, Vivari, Kandia, Iria, Kilada, Doroufi, Porto Heli, Kosta, Petrotalasa, Kineta, Ermioni, Thermissia, Plepi, Metohi (južna granica sa Saronikosom), Panagia (severna granica sa Saronikosom), Palia Epidavros, Nea Epidavros, Galaneika (granica sa Korintijom).

Argolida se deli na tri distrikta čiji su glavni gradovi: Argos (nalazi se u unutrašnjosti), Nafplio i Kranidi (takođe u unutrašnjosti, blizu mesta Porto Heli). Glavni grad Argolide je Nafplio.

Neki od najpoznatijih manastira i crkvi Argolide su manastiri: Agios Dimitrios Karakalas u Tirynthi (11 vek), Pamegiston Taxiarchon u Epidavrosu (15 vek), Agioi Anargyroi in Ermioni (11 vek), Agios Theodosios u Midea (10 vek) i crkva Zoodohos Pigi u mestu Kefalari.

Neke od najpoznatijih antičkih lokacija (ima ih mnogo više) u unutrašnosti Argolide su: Mikena, Epidaurus, Tirintha, Argos, Ellinikon, Lerna i Midea.

Argolida ima i puno prirodnih atrakcija kako u unutrašnjosti tako i u priobalju, među njima su i Frachti pećine i Didima krater.

Ovo je samo početna slika Argolide, koja će se otkrivati i uvećavati kako impresije svakog od njenih posetilaca budu zapisivane na ovim stranicama.

Raymonde, da li mozes li da mi kazes koji deo Argolide ima lepu vodu i najvise zelenila? Cini mi se da je ona najbolja pozcija za obilazak Mikene, Epidaurusa, pa i Sparte, i odlazak na ostrvo Eginu?

#15 Raymond

iskusni putnik

• Član

Napisano: 12. Jan 2011 - 22:21

Pogledaj porukuivanjuska @ 10. Jan 2011 - 14:28

Raymonde, da li mozes li da mi kazes koji deo Argolide ima lepu vodu i najvise zelenila? Cini mi se da je ona najbolja pozcija za obilazak Mikene, Epidaurusa, pa i Sparte, i odlazak na ostrvo Eginu?

ivanjuska
Ako zelis da uzivas u kupanju u toploj i kristalno cistoj vodi onda nemoj da brines, Argolida je pogodak.

Ako zelis da te usmerim, to je besumnje u Tolo ili Nafplio.

Tolo je turisticki centar, gde je kvalitetna pescana plaza Psili Amos, a Nafplio je grad, koji ima izvanredno organizovanu veliku pescanu blue flag plazu, ali izdvojenu iz grada.

Nafplio je predivan grad, venecijanski, osetis dah Italije na Peloponezu, vrlo prijatni osecaji.

Argolida se razvija, uz obalu od Tola do Irije, Kandija je mesto koje najvise obecava sa velikom plazom, koja medjutim nije pescana, tu je i jedan ekskluzivan hotel sa pet zvezdica, a od Salandija do Porto Helija je predeo gde je predvidjeno nekoliko luksuznih hotela, sto znaci da se i tu nesto moze probrati za one koji vole istrazivanja i dozivljaje, recimo ima jedna slatka pescana plaza Lepitsa pored mesta Kilada; lepote primorskog dela Argolide se nastavljaju do pojasa oko Porto Helija, gde ima vise plaza (barem one koje sam video nisu spektakularne ali ok), posle mi se obala do Ermionija nije dopala a dalje na sever uz obalu nisam isao.

Potez od Nafplija do Milija i dalje uz obalu sa te strane Argolide nije ono sto moze zadovoljiti ukuse tako da tu nema preporuke.

Iz Tola nemas organizovan brodski prevoz do Egine, vec je ona dalje, ali imas brod za Hidru i Spetses, jednodnevno krstarenje, veoma uzbudljivo, ostrvca i obale pored kojih brod plovi su bajkoviti, a Hidra je, vrhunac, nesto magicno i nezaboravno.

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0