Srbija
Napisano: 14. Sep 2006 - 09:42
Hvala i pozdrav iz Slovenije!
Napisano: 14. Sep 2006 - 15:43
- za Beograd treba da izdvojis barem 2-3 dana, a valja obici Kalemegdan, Beli dvor (te posete se organizuju samo vikendom u prepodnevnim i poslepodnevnim satima), Narodni muzej, organizovano razgledanje Beograda sa reka, konak kneginje Ljubice, muzej Savremene umetnosti, te Vojni muzej na Klaimegdanu, naravno valja obici i par restorana (moj predlog: MAdera, DAco, Zaplet, ako ti se jede najbolja pica onda restoran Guli u Skadarliji, te nocni zivot)
- 1-2 dana traba da izdvojis za obilazak Vojvodine ( 1 dan za Novi sad i PEtrovaradinsku tvrdjavu, e ventualno neki od salasa na obodu grada, a svakako treba obici i Frusku Goru i barem neki od manastira, topla preporuka je Grgetek, Krusedol, i.t.d, i mozda ako stignes Ledinacko jezero, koje se nalazi na skroz suprotnom kraju planine, postoji skretanje sa puta PEtrovaradin-Beovcin,pa onda putem za stare Ledince, videces pomalo podseca na gorska jezera u Sloveniji)
3-4 dana za ostatak Srbije (posto predpostavljam da si ljubitelj planina, onda ti preporucujem da obidjes netaknutu prirodu na Goliji, Staroj Planini, pre nego Kopaonik ili Zlatibor koji su pomalo komercijalizovani)
- kompeks sa i oko crkve na Oplencu gde je smesten mauzolej Karadjordjevica u Topoli,
manastire i crkve kao sto su Manasija, Djurdjevi Stupovi, Studenica
od jezera preporucujem ti da vidis Bovansko kod Sokobanje, Borsko, Srebrno i
To bi ti u kratkim crtama bilo to. Valjda ce se jos neko javiti da malo dopuni ponudu.
Pozdrav
Napisano: 15. Sep 2006 - 09:04
U Beogradu sam bio dva puta u zadnjih pet godina (u BG bi samo prespavao jednu noč), više vremena bi potrošio za ostatak Srbije... Koliko su ovi manastiri dostupni javnim prevozima (avtobusi), isplati li se uzeti taksi (kao u Bugarskoj ili državama ex-Sovjetskog saveza) za obilazak monastira (naravno onih koji su relativno blizu - i koji su to?) ili je to ipak preskupo?
Napisano: 15. Sep 2006 - 14:25
Napisano: 15. Sep 2006 - 18:51
A cene u Srbiji inače? Pivo, ručak, najjeftiniji hoteli (hostli?), privat sobe, avtobusi?
Napisano: 15. Sep 2006 - 21:06
Napisano: 19. Sep 2006 - 17:43
I to Suboticu, Petrovardain (tvrđavu) i naravno Novi Sad!!!
Nemoj zaobići ni Frušku goru i njene manastire.
Ako te put odvede otiđi i Dunavom do Đerdapa. Isplatićeti se!
Ovu poruku je izmenio siniša.rs: 19. Sep 2006 - 17:44
Napisano: 20. Sep 2006 - 15:20
Ako odlucis da obidjes Petrovaradin preporucujem ti da obavezno vidis podzemni deo tvrdjave. Ako planiras put u skorije vreme "mala" smetnja moze da bude kisa jer neki tuneli mogu biti potopljeni ili neprohodni zbog blata (trenutno ne znam kakva je situacija ali se mogu raspitati ako te zanima). Pogledaj www.peterwardein.com ima lepih slicica.
Sto se tice manastira ja glasam za Oplenac (kod Topole) i Milesevu (kod Prijepolja).
Ono sto je meni jako interesantno jesu Resavska pecina (www.resavska-pecina.co.yu), Djavolja varos (kod Kursumlije) i Trsic (rodno selo Vuka Karadzica, etno-park, njegova rodna kuca...).
Sve ovo sto sam nabrojala je prilicno "geografski razbacano" ali dobro se organizujes i nema problema
Mozda nadjes korisne informacije ili dodatne ideje na www.backpackers.org.yu ili www.serbia-tourism.org.
Zelim ti lep provod i dobru zabavu
To se samo celina pokazuje u delovima, to se beskraj otkriva u granicama...

Napisano: 20. Sep 2006 - 16:14
Pozdrav!
Napisano: 07. Oct 2006 - 16:00
Nedavno sam bila na Berbi grozdja u Vrscu.Vasar kao i svaki drugi,ali grad je predivan!Odavno nisam videla tako sladak grad.Posebno mi se dopala ulica Jase Tomica,duga,sve kuce na istu foru,siroka sa stazom za bicikliste,takodje.Obidjite Kulu,ima dosta crkava,srpskih,jedna rumunska,par katolickih,dalje cuvena Apoteka na stepenicama,Gradska kuca.U blizini je manastir Mesic.E,da,u gradu je Vladicanski dvor,takodje lepa gradjevina,mozete da se najavite i primice vas.Odite do SC Milenijum,obidjite park koji je neki Turcin zavestao gradu,zatim park koji su Nemci pre rata uredili.Iznad grada je neka crkvica SV.Kriza,do nje se ide stepenicama,Nemci su je radili,zatim nova crkva sv.Teodora vrlo blizu.
Pazarite u Slatkoj kuci,prodavnicama vina,grozdje je bilo divno...
Za mene je ovaj grad bio pravo otkrovenje!
Napisano: 07. Oct 2006 - 23:17
Napisano: 28. May 2008 - 00:41
Ma jel vi ljudi stvarno mislite da je Fruska Gora nesto posebno ili to pricate pod uticajem propagande?
Zar je moguce da stavrno od svih planina u Srbiji vi stavljate Frusku Goru pod br. 1?!!!
Broj korisnika koji čitaju temu: 1
Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0